Novorodenencká žltačka

Ak hovoríme o zdravom, donosenom novorodencovi, ktorý je dojčený dostatočne, teda pri dojčení pije s pauzami v brade, prijíma materské mlieko, čo sa prejavuje priberaním a prospievaním dieťaťa, potom dojčenie v prvom rade udržuje fyziologické, teda normálne hladiny bilirubínu, ktoré chránia zdravie novorodenca a ďalej dostatočným príjmom potravy chráni dieťa pred tým, aby dosiahlo hladiny bilirubínu, ktoré považujeme za ohrozujúce. Takéto dieťa nedosiahne hladiny bilirubínu, o ktorých bezpečnosti už neexistujú dôkazy a terapia preto nebude potrebná. Je však dôležité pochopiť aj to, že takéto dieťa nebude mať hladiny bilirubínu porovnateľné s deťmi živenými umelým mliekom a že je úplne normálne, ak má vyššie hladiny bilirubínu s postupne klesajúcou tendenciou až do približne tretieho mesiaca života, prípadne aj dlhšiu dobu. A to, čoho by sme sa mali v prípade takéhoto dieťaťa obávať, nie je novorodenecká žltačka, ale zbytočná, nezmyselná a ničím nepodložená terapia, ktorú sprevádzajú mnohé nežiaduce vedľajšie účinky a v ktorej sa dodnes v mnohých nemocniciach pokračuje. Je len na Vás, či ju zbytočne podstúpi aj Vaše dieťa.

RNDr.Viera Červená

Rozšírenú verziu nájdete na tejto stránke.

Týmito článkami o žltačke novorodencov sem prispela RNDr. Viera Červená, ktorá  je dojčiacou matkou a držiteľkou certifikatu “poradkyňa pri dojčení”, vydaného občianskym združením Mamila, Slovenským výborom pre UNICEF a Úniou materských centier. Problematikou novorodeneckej žltačky sa zaoberá nielen v poradenstve dojčiacim matkám, ale aj v školeniach pre zdravotníkov, ktoré organizuje o. z. Mamila .

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: