Prvé príkrmy I.

Materské mliečko je optimálna , prirodzená výživa po narodení, pretože je druhovo špecifickou stravou, ktorá sa vytvárala počas evolúcie človeka stovky tisíc rokov. Tak ako je pre teliatko optimálne jedlo kravské mlieko, pre kozu kozie, je pre človeka najlepšia , jedinečná voľba materské mlieko svojej matky.

Plné dojčenie bez príkrmov môže byť pre mamičku a bábätko veľmi krásna časť života. Ak sa bábätko správne dojčí, dostáva perfektné jedlo, ktoré mu nespôsobuje žiadne tráviace problémy. Je ľahko a dokonale stráviteľné, nezaťažuje si organizmus – pečeň, obličky, celý tráviaci systém. Nezrelé orgány pomaly dozrievajú a pripravujú sa na svoju celoživotnú úlohu – tráviť jedlo, ktoré nie je vždy ideálne. Naše telo musí zvládať spracovať rôzne výstrelky, ktoré mu občas  dávame . Niekedy je ťažké odolať fajnej klobáske , krémešu či poháriku borovičky … :-). Pri plnom dojčení nás nemusí trápiť vzhľad stolice, plne dojčené bábo nikdy nemá formovanú stolicu, ktorú by nemohlo vykakať. Stolica bábätka sa líši od riedkej po sekanú praženičku, občas má možno hlien, biele hrudky, občas je zelená . Nevadí, pokiaľ sa bábätko dobre cíti, dobre prospieva, vzhľad stolice nás nemusí trápiť.

Všetko má však svoj koniec, aj plné dojčenie bez akýchkoľvek príkrmov a iných tekutín. Okolo 6 mesiacov prichádza obdobie , kedy bábätko prechádza na zmiešanú stravu, ktorá sa postupne bude podobať (zdravému) jedlu dospelých. Materské mliečko  však stále zostáva jednou z najdôležitejších  súčastí jedálnička malého bábätka minimálne do 12 mesiacov. Veľa mamičiek si dáva úlohu dojčiť iba 6 mesiacov. Materské mlieko však bábätko potrebuje rovnako i naďalej, len si ho musí dopĺňať aj inou stravou. Odporúča sa dojčiť počas prvých dvoch rokov života a dlhšie. Pokiaľ je bábätko dostatočne dojčené na požiadanie, nepotrebuje žiadne iné mlieko – ani kravské, ani umelú výživu.

Najvhodnejší čas na zavádzanie príkrmov je ukončený 6. mesiac veku dieťatka. 6 mesiacov sa myslí deň polročných narodenín, je to 26.týždeň, 180 dní od pôrodu. U detí, ktoré sa narodili predčasne, sa myslí korigovaný – upravený vek dieťaťa.

Skoršie zavádzanie príkrmu pre dieťatko nemá žiadnu výhodu. Naopak, zvyšuje záťaž obličiek  i riziko potravinových alergií. Na rozdiel od dojčenia, je každé jedlo i potenciálny zdroj infekcie, ktorý vystavuje bábätko zvýšenému riziku hnačiek a črevných infekcií. Medzi deťmi, ktoré sú na umelej výžive, sa črevné ochorenia a s tým spojené neprospievanie, podvýživa .. , ďaleko častejšie.

Obdobie výhradne mliečnej výživy bez príkrmov či už u detí dojčených alebo nedojčených sú 4 mesiace . Po tomto období sa po dôslednom zvážení vo výnimočných prípadoch môže zaviesť i iný príkrm. Skutočne by však malo ísť o výnimky, bola by škoda bezdôvodne bábätku vziať možnosť dojčiť sa plných 6 mesiacov.

Naopak, príliš  oneskorené zavádzanie príkrmu by mohlo pre bábätko znamenať spomalý rast a vývoj. Ak sa príkrm zavádza oneskorene, bábätko si horšie osvojuje nové chute i konzistenciu jedla. Aby si bábätko vyvíjalo orálnu motoriku, potrebuje žuvať , hrýzť.

Bábätko sa rodí so sacím a prehĺtacím reflexom. Prvé mesiace je schopné preto iba piť , nedokáže hrýzť, žuvať, ani si posúvať a prehĺtať stravu, ktorá nie je tekutá. Až okolo 5 mesiaca je schopné prežúvať a prehĺtať tuhý príkrm z lyžičky. Na to, aby bábätko mohlo prejsť na príkrmy, musí  sedieť s oporou, udržať si hlavičku. A čo je veľmi dôležité, musí i psychicky dozrieť. Veľa mamičiek sa trápi, má 7 mesiacov, nechce nič papať … Je dôležité brať do úvahy jeho individualitu, tak ako je jedno bábätko pripravené behať v 10 mesiacoch a iné v 15 mesiacoch, tak môže byť jedno pripravené na príkrm v polroku , iné až vo  8 mesiacoch. Drvivá väčšina detí sa okolo 8 mesiacov rozpapá, pokiaľ mamička nerobí chyby. Najčastejšou chybou je nútenie do jedla, ktoré môže viesť k odmietaniu akéhokoľvek jedla, hrozí  podvýživa.

Od začiatku príkrmov, od  cca 7. mesiaca, už je bábätko postupne schopné obliznúť lyžičku, posúvať si jedlo k ďasienkám a zúbkom, hrýzť, žuvať . Postupne si dokáže  rúčkami brať kúsky jedla a samé sa kŕmiť, neskôr sa do pusy trafí i lyžičkou. Takéto bábätko nepotrebuje rozmixovanú stravu, už by malo zvládnuť len popučenú, roztlačenú potravu.

V časti o dokrmovaní píšem, že už novorodenec je schopný piť tekutinu z pohárika či lyžičky – vysunie jazýček a saje  mliečko ako mačiatko. Po 7. mesiaci už dokáže hornou a dolnou perou zlízať jedlo z lyžičky. Do cca 8 mesiacov by už bábo malo mať vyvinutú schopnosť ohýbať jazýček tak, že bude schopné vziať si do pusinky väčší kúsok a ten rozžuť na ďasienkach a prehĺtať. V závere roka by už bábätko mohlo vedieť i samé piť z pohárika a napapať sa rukami či lyžičkou.  Okolo 12 mesiacov by už malo pekne stolovať s celou rodinou, papať to isté jedlo čo ostatní, len mierne upravené (bez korenín, soli, nadrobno nakrájané …)

Príkrmom by sa mali pokryť zvýšené požiadavky bábätka na energiu, železo, zinok, potrebu vlákniny. To, či príkrm bábätko dobre zasýti a pokryje jeho výživové potreby, o tom rozhoduje počet príkrmov, objem príkrmu a jeho zloženie. Bábätko do 8. mesiaca by malo papať cca 2-3 krát denne. Medzi 9-12 mesiacom asi 3-4 krát za deň. O d roka asi 5-6 krát, rovnako ako dospelí.

Okolo 6 mesiacov sa objavuje potreba doplniť železo. Príčinou anémie u detí zapríčinenou nedostatkom železa je nerovnováha medzi zásobami železa a príjmom železa na jednej strane a jeho potrebou na rast na druhej strane. Napríklad obsah železa v materskom mlieku i neupravenom kravskom mlieku je rovnaký. No kým z kravského mlieka je využiteľnosť len okolo 10%, z materského mlieka je to 50-80%, podobný rozdiel je i so železom v iných potravinách. Preto pri prechode na príkrmy treba zabezpečiť veľmi dobrý prísun železa. Potrebu železa podmieňuje rýchlosť rastu bábätka. Keďže bábätko si robí zásobu železa až v posledných týždňoch pred pôrodom,  deti narodené skôr, deti s nízkou pôrodnou váhou pod cca 3kg alebo deti , ktoré rýchlo rastú, si potrebujú doplniť železo už pred 6 mesiacom. Stačí, ak sa zásoba železa doplní kvapkami, plné dojčenie môže pokračovať. Veľa mamičiek je vystrašených, ak im pediater povie o anémii, nedostatku železa. Je to však bežný jav, ktorým si prejde väčšina detí v období medzi 6-24 mesiacom, ale i neskôr, v obdobiach ďalších rastových špurtov, napr. v puberte. Množstvo železa v materskom mlieku neovplyvňuje  množstvo železa, ktoré prijíma mamička. Ak teda bábätku železo chýba, musí sa dopĺňať priamo nemu kvapkami.

Často sa nad predčasným zavedením príkrmu uvažuje, ak bábätko málo priberá tesne pred ukončeným šiestym mesiacom. Avšak, zavedením príkrmov do 6 mesiacov väčšinou nedokážeme zvýšiť energetický príjem ani tempo rastu, naopak, zníži sa prísun mlieka a ochranných zložiek , ktoré bábätko cez materské mlieko dostáva. Práve preto je vždy dôležité hľadať príčinu pomalého tempa rastu a skúsiť napraviť chyby v dojčení. Napr. stačí naučiť mamičku vyprázdniť prsník až do dna, aby bábätko prijímalo veľa mliečka bohatého na tuk … Niektorí lekári odporúčajú ako prvú voľbu pre deti, ktoré menej priberajú, často sa budia predčasné zavedenie kaše, resp. zriedenej obilninovej mliečnej kaše. Kupovaná mliečna instantná kaša je však skrytá forma zavedenia umelej výživy plne dojčenému bábätku. Lepšia voľba je mäsovo zeleninový príkrm.

To, ako  bábätko prijme príkrmy, ovplyvňuje napr. vzhľad jedla, jeho konzistencia, vôňa a chuť. Chuťové poháriky bábätka sa rozvíjajú, v druhom polroku je schopné si ľahko zvyknúť na nové chute. Rozoznávame 4 základné chute – sladkú, slanú, horkú a kyslú. Vrodená je len preferencia sladkej chute, materské mlieko je tiež samé osobe veľmi sladké. Aj novorodenec bude ochotne piť všetko, čo je sladké, sladký čaj nikdy neodmietne. Aby bolo bábätko vnímavé voči iným chutiam, je dôležité sa vyvarovať sladkostiam, cukru. Inak sa môže stať, že bábätku nebude chutiť prirodzená chuť ovocia a zeleniny. Deti, ktorým ponúkame pestrú stravu, si na príkrmy väčšinou zvyknú skôr než deti, ktoré jedia viacmenej to isté.

Odmietanie nového príkrmu je normálne. Bábätko musí niekedy ochutnať nové jedlo asi 8-10 krát kým si na novú chuť zvykne. A až po cca 12-15 razoch si na nové jedlo definitívne zvykne. Takže nás nemusí odradiť neúspech,  bábätko si na nový, zdravý príkrm zvykne v priebehu niekoľkých dní – týždňov, ak mu ho budeme ponúkať. Dojčenie má výhodu i v tom, že do mliečka prestupuje vôňa a chuť z jedla, ktoré jedáva mamička. Preto si dojčené deti môžu ľahšie na nové chute privyknúť. Možno sa to tak na prvý pohľad nezdá, možno nedojčené bábätko od susedov už dávno všetko pekne papá. No nedojčené deti sa začínajú prikrmovať skôr, majú istý náskok pred deťmi dojčenými.

pokračovanie v ďalšom článku , spracované podľa dokumentu Európskej komisie: výživa dojčiat a batoliat : Štandardné odporúčania pre EU

70 Responses to Prvé príkrmy I.

  1. Dusana says:

    Aj ja som sa snažila najprv ho oklamať čajíkom ale teda vôbec to nepomáhalo.Bol stále mrzutý a plakal neostávalo mi nič iné ako mu ešte dať Sunar premium ten má veľmi rád.Vždy som čakala na nejaké akcie v obchodoch ale kamarátka ho kupuje cez feedo.sk.Nakúpim tam viac krabíc a vždy majú nejaké akcie

  2. zuzana says:

    syncekovi som zacala davat prikrmy ked mal 5 mesiacov cca pred tyzdnom. dojcim, mliecka som mala dost, dovodom bola ale bolest bruska mojho synceka tak pediatricka zhodnotila ze bude lepsie zacat s prikrmamy skor. prikrmy mu velmi chutia zatial zemiak a azemiak mrkva spapa aj 150g. neviem ale ci ho mam potom este dojcit. bojim sa aby som neprisla o mlieko. dojcim cca rano 7, 10 potom o 13 prikrm a zas dojcim o 16, 19 staci to? problem je aj v tom ze sa mi velmi casto budi v noci preto sa bojim ci si nezvykol papat menej cez den a castejsie v noci. zaspava cca o 7-8 vecer ale ako hodinky o 10 hore hladny vela vypije a potom aj kazdu hodinu 😦 az do rana. budemvdacna za kazdu radu co robim zle? resp. ako to robit lepsie. mliecka mam zatial dost asi aj vdaka nocnemu castemu kojeniu bojim sa ale ze ak zacnem v noci ho “trenovat” nech dlhsie soi ze pridem o mlieko.dakujem

    • Viera Červená says:

      Podrobný návod ako prikrmovať nájdete v tejto odpovedi z poradne o. z. MAMILA http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111, prečítajte si prosím aj odkazy na tri ďalšie otázky z poradne, ktoré nájdete v uvedenom odkaze.
      V stručnosti – dojčenie by malo ostať v tom systéme ako doteraz – na požiadanie, to znamená dieťa by malo využívať aj iné funkcie dojčenia, nielen výživovú, malo by na prsníku zaspávať, upokojovať sa na ňom, tráviť veľa času satím bez pitia. S príkrmami to nesúvisí – pokojne dojčite kedy bude synček mať záujem a ak bude mať dlhú pauzu medzi dojčeniami, ponúknite mu prsník aj sama, do roka a pol je Vašou úlohou strážiť dojčenie, až po tomto veku môžete dojčenie neponúkať a neodmietať.
      Problematiku nočného precitania rieši tento článok https://sites.google.com/site/blogodojceni/casto-sa-budi-v-noci—mam-odstavit. Pochopíte z neho, že dieťa sa nebudí na dojčenie, ale preto, že potrebuje Vašu pomoc s opätovným uspatím a dojčenie je tým najjednoduchším spôsobom, ako to urobiť. Pokojne v tom pokračujte aj naďalej, každé dieťa sa naučí zaspávať a spať celú noc samo aj bez toho, aby ste ho to trénovali. Musí však na tento krok dozrieť. Dotlačiť ho k tomu násilím prináša rôzne riziká. Vaša obava, že ak to začnete robiť, zníži sa tvorba mlieka je len jedným z nich a konkrétne toto riziko je celkom reálne.

  3. bambinko says:

    prosim o radu, 5mesacneho syna som zacala prikrmovat(asi 5dni pred piatym mesiacom)plne dojceny, nebola som si ista ci ma dost mlieka, lebo stale kojim z oboch prsnikoch, a pocas horucav mozno ani nebol hladny ale smadny, a sa mi zdalo ze mu nestaci mliecko,
    tak som prikrmovala asi6dni varenu mrkvu, potom som zistila ze ma zhorsene travenie, nafukovalo ho a zapieklo asi, velmi tlacil..
    tak som davala asi 3dni varenu cuketu, a surovu mrkvovu stavu, ale vidim od kedy je prikrmovany, ze je nepokojny, a nafuknuty, a tak rozmyslam ci mozem prestat s prikrmamy ked uz som zacala, ci to nebolo priskoro, ci uz je pripraveny na prikrmy, ked som nepockala do siesteho mesiaca..inak som zacinala aj koli tomu, ze budem musiet nastupit do roboty, a aby ho mohol manzel s niecim nakrmit ked nebudem doma, kedze nechceme davat flasu..
    inak papkanie nam ide, velmi nam chuti, tak preto neviem ci s tym prestat ci nie, ked ma vidi jest s lyzickou, tak vidim ako by si dal tiez 🙂
    ..a este som rozmyslala ci mu mozem dat rozvarit trochu kysle jablko zo zahrady, to by som mu zmiesala s cuketou, len neviem ci je to vhodne, ked je este kysle..
    vopred pekne dakujem za odpoved 🙂

    • Viera Červená says:

      Pokračujte v prikrmovaní, ale začnite ponúkať normálnu rodinnú stravu, rôzne kombinácie potravín, nie len samotnú mrkvu. Podrobný návod ako na to nájdete v poradni o. z. MAMILA tu http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111
      Okrem toho by bolo dobré zvýšiť tvorbu mlieka, ak máte pocit, že dieťaťu mliečko nestačí, po prvé je dôležité do obdobia prikrmovania vstupovať s dobrou tvorbou mlieka a po druhé, ak sa blíži termín, kedy začnete chodiť do práce, o to naliehavejšie je, aby tvorba mlieka bola dostatočná. Môžete postupovať podľa tejto odpovede http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=407, hoci rieši trochu inú otázku, ideálne je riešiť túto situáciu osobne s poradkyňou pri dojčení, ktorá Vám odporučí prostriedky pre zvýšenie tvorby mlieka.

  4. zuzana says:

    ahoj annag,
    prestudovala som si vselico aj v otazkach a odpovediach, ale stale neviem… prosim o radu. moja dcerka ma 8 mesiacov a nechce papat tuhu stravu. teraz, ked jej evidentne idu zubky, odmieta celkom (co chapem), inokedy ked nejde o zubky zje par lyziciek. jedine banan ako-tak… Na jednej strane sa snazim nestresovat, kedze je dojcena…ale zaroven, ved aj ty sama pises, ze po polroku deticky uz vitaminy vlakninu zelezo atd potrebuju z tuhej stravy. Prosim, porad z vlastnej skusenosti…ako nalakat na jedlo babatko ktore sa tvari ze lyzicka je tabu?
    Viem, ze pises, ze apetit babatiek zvysuje vydatne dojcenie – moja dcera az do polroka mala dlhodoby dojcensky strajk, odvtedy sme ale v poriadku, dojcenie si konecne paradne uzivame, dostane na poziadanie, od unavy, od bolesti, na zaspatie..presne ako radis…

    Myslim, ze ma velmi stresuje prave to “tabulkove” zavadzanie potravy, a tie odporucane mnozstva, ze 200 ml…a podobne…

    Dakujem velmi pekne!
    Velmi vam fandim!

    • Viera Červená says:

      Milá Zuzka, dôležité vo Vašom prípade je, aby bábätko bolo dobre výdatne dojčené a pri tom dobre priberalo a prospievalo. Materské mlieko tvorí vo veku Vášho bábätka naďalej hlavnú časť potravy aj tekutín a tuhá strava sa k nemu len PRIdáva, preto ide o PRÍkrmy. Tradičné zavádzanie príkrmov (v určitom poradí a najmä v obrovských dávkach) nerešpektuje hlavný cieľ zavádzania príkrmov – pridávať tuhú stravu k dojčeniu spôsobom, pri ktorom sa dieťa len učí jesť a piť a má čas sa to naučiť do konca obdobia zavádzania príkrmov (ktoré podľa definície WHO trvá od pol roka do cca. 2 rokov života dieťaťa) a je preto len pochopiteľné, že tradičné zavádzanie príkrmov dokáže vystresovať mnohé mamičky.
      Odporúčam Vám prečítať si túto odpoveď z poradne o. z. Mamila a nájdete v nej množstvo zaujímavých informácií aj odpovedí na Vaše otázky a pochybnosti http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111.
      Okrem toho si prečítajte tieto odpovede: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=349, http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=108, http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=145.

      • zuzana says:

        dakujem velmi pekne… upokojili ste ma. dcerka je dojcena podla mojho usudku uplne bezproblemovo, vydatne. s dojcenim sme mali do siesteho mesiaca a uspesne sme ich zvladli vdaka skvelej laktacnej poradkyni (-niam), kedze tato stranka je moja “dojcenska biblia”:-)
        este ak vas tym neobtazujem sa spytam… aky prirastok na vahe by malo mat osemmesacne dieta? uz to nie je predpokladam take prudke stupanie ako u malinkych babatiek?
        velmi velmi dakujem!

        • Viera Červená says:

          Na túto otázku nie je možné odpovedať jednoduchým číslom. Podľa jedného údaja nie je možné hodnotiť prospievanie dieťaťa. Bežné hmotnosti 8-mesačných dievčatiek zobrazuje napr. tento graf Svetovej zdravotníckej organizácie http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_6_2.pdf, z ktorého je zrejmé, že normálne môže byť, aj keď má dieťa 6,5 kila, aj 10 kíl v tomto veku, ale z toho nevyplýva nič pre Vaše dieťatko. Dôležité je, akým tempom priberala dcérka počas celého svojho vývoja, na to ale potrebujete mať aj staršie údaje o hmotnosti, ktoré sa potom vyhodnocujú podľa takéhoto grafu.

  5. Nel says:

    Ahoj, prosim o radu.
    Moja dcerka ma 7 mesiacov (narodila sa v 35.tt) s vahou 2800,-) Nikdy nebola nejaky velky jedak ale priberala pekne do 4 mesiacov. Potom sa to zacalo spomalovat. Teraz vazi 6 600- a vaha v podstate stupa len velmi velmi pomaly. Za posledne dva mesiace pribrala spolu 500g, cize 250 g mesacne. Nemam pocit ze nemam dost mlieka, lebo ked dopapa, este si nieco odstriekam, nikdy nevyprazdni uplne. Zacala som jej ponukat prikrmy tak dva tyzdne dozadu a na tie sa priam vrha! Dokaze spapat aj 100g naraz aj viac, no musela som zvolnit tempo pretoze ju z toho velmi zapeka (napriek tomu ze to bola tekvica, jablcko, hruska) Mala problemy s kakanim uz od narodenia, stolicu mala casto hustu aj ked som ju len kojila. Takze som zase ubrala na prikrmoch a davam jej hlavne mliecko, no toho naozaj nevypije nejak vela, na jedno kojenie tak 60-80 ml kazde 3 hodiny. Aj vnoci tak kazde 4-5 hodin. Davam jej uz aj vodicku a tu tiez neodmieta. Ja sa snazim dodrziavat pitny rezim, no pritom kolko vypije ani nemozem mat viac mlieka lebo prsnik aj pri castom prikladani odmieta. Dakujem za radu.

    • Nel, toto je nemožné zhodnotiť a riešiť iba cez internet… Niektoré deti po období dobrého priberania (zväčša priberajú dobre, niekedy aj nadpriemerne prvé 3-4 mesiace) začnú priberať menej. Možné dôvody tohto stavu popisuje napr. tento leták http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/
      Okrem iného je z neho zrejmé, že najjednoduchšie a najúčinnejšie v tejto situácii je nakontaktovať sa na poradkyňu pri dojčení (zoznam poradkýň je na http://www.mamila.sk) a dohodnúť si s ňou osobné stretnutie, skontrolovať dojčenie, jeho výdatnosť, možné príčiny, ktoré by mohli komplikovať dojčenie – používanie cumlíka, fľaše a ďalšie.
      Posudzovať tvorbu mlieka podľa schopnosti odstriekať sa bohužiaľ nedá – to, že ste schopná si odsať či odstriekať mlieko po dojčení hovorí len o tom, že dokážete šikovne odstrekovať. Prsník navyše nie je možné nikdy vyprázdniť, pretože je priamo výrobcom mlieka, nie jeho skladom. Pre dieťatko je dôležitá rýchlosť toku mlieka a schopnosť regulácie toku mlieka vlastnou aktivitou, pre čo je dôležité správne prisatie k prsníku. Toto je práve dôležité skontrolovať v kontakte s poradkyňou.
      Zatiaľ si môžete preštudovať v tejto odpovedi z poradne dojčenia o. z. Mamila – http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=245 bod c) – pozrite si odkazy, ktoré ukazujú správne dojčenia, ukazujú detaily správneho prisatia a stláčania prsníka.
      K zapekaniu bábätka – hrušky a jablká sú z tohto hľadiska častý problém, napriek tomu, že sa od nich očakáva presne opačný účinok, v skutočnosti často spôsobujú tento problém. Pokúste sa ponúknuť v rámci príkrmov iné potraviny a odsledujte si účinok. Prednostne môžete vyskúšať potraviny, ktoré majú laxatívny účinok – ovsenné vločky, slivky atď.

  6. Janocka says:

    Ahoj annag,
    potrebovala by som poradiť, mam 7,5 meačnu dcerku ktorá uplne odmieta príkrmy. Narodila s váhou 4,35 kg, teraz váži 10 kg :), za posledný mesiac pribrala 0,6 kg. Je plne dojčená, najrpv jednávala každú hodinu, potom každé dve teraz papá rôzne niekedy chce po 2 hodinách a niekdedy neje aj 6 hodín (ponúkam ju ale nechce).
    Keď mala 5 mesiacov lekárka mi kázala začať s príkrmami (prečo som už nezačala skôr) tak sme skúšali ale zaparil sa jej zadočke, tak sme čakali do ukončenia 6. mesiaca.
    Po 6 mesiaci ked videla lyzičku zaťala pery a nutiť som ju nechcela. Dala som jej teda ešte 2 tyzdne pokoj, a súšala znova, teraz je už prefíkanejšia a ked sa mi podarí niečo jej do ust dať tak ma aj 5 minut otvorenu pusu aby to nemusela prehltnuť a ručkou si to z ust vyťahuje a vypluva.
    Som z toho zufala už sa trápime 2 mesiace a ešte sme sa nepohli od mrkvy a brokolice…. Ani raz to nejedla….
    Jedávame pred nou, jem vtedy ked skúšam dať aj jej ale nič nezaberá. Skúšala som ked sa zobudí, počas hry, ked sa ide dojčiť, pomedzi dojčenie, po dojčení ale nič, stále to isté.
    Čo s nou?

    • Dr. Jack Newman (kanadský pediater a svetovo uznávaný odborník na dojčenie) hovorí, že sú dva druhy detí, ktoré odmietajú príkrmy – tie, ktoré sú pri tom výdatne dojčené a tie, ktoré sa prisávajú k prsníku, ale nevypijú na ňom dostatočné množstvá mlieka. Riešiť treba tú druhú skupinu detí a to nie príkrmami, ale úpravou dojčenia a zvýšením tvorby mlieka, po čom tieto deti často začnú sami prejavovať záujem o príkrmy a aj lepšie prijímať tuhú stravu. Je ťažké povedať len podľa údajov, ktoré uvádzate, ako to je vo Vašom prípade, každopádne, čisto len z hmotnostných prírastkov sa zdá, že dcérka je dojčená dostatočne výdatne, hoci najlepšie by bolo toto skontrolovať priamo v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení (zoznam poradkýň nájdete na http://www.mamila.sk). Pokúste sa preštudovať si všeobecné odporúčania pre zavádzanie príkrmov z tejto odpovede z poradne Mamily http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111. Okrem iných dôležitých detailov je z tejto odpovede zrejmé, že nie je potrebné ponúkať potraviny podľa určitej schémy, odsledovávať prípadnú alergickú reakciu. Pokojne tak môžete prestať ponúkať mrkvu a brokolicu a skúsiť niečo iné, ideálne tak, aby sa dcérka snažila napodobňovať Vás – teda v čase, keď Vy jete, hoci aj viackrát za deň, vôbec to nemusí byť presne o dvanástej na obed a ona prejaví záujem o jedenie, môžete jej dať kúsok svojho jedla, aby sa s ním pohrala napodobňovaním jedenia. Obdobie zavádzania príkrmov trvá od času, kedy dieťa prvý krát prejaví záujem o jedlo (čo je pri väčšine detí okolo šiesteho mesiaca) do cca. 2. rokov, teda máte rok a pol čas, počas ktorého sa dcérka bude zoznamovať s novými chuťami, vôňami a konzitenciou jedla a učiť sa spracovať tuhú potravu ústami, rovnako tak sa bude učiť piť. Počas tohto času je dôležité sa sústrediť na dojčenie, aby dcérka prijímala dostatočné množstvá materského mlieka, dobre priberala a prospievala a medzičasom jej trpezlivo príkrmy ponúkať. Máte dosť času.

    • Lucie says:

      Janocka, u nás to bylo podobné, od 6. měsíce jsem každý den připravovala čestvou mrkev , na které jsem si pak pchutnávala sama…. Potom jsem se odklonila od všeobecně známého schématu kašiček, dceři jsem v 7. měsíci začala nabízet kousky, které někdy trochu užužlala, jindy vůbec. Skoro do 12 měsíců jsem měla téměř výlučně kojené dítě, ale musím říct, že to bylo skvělé, poté, co jsem se přestala stresovat. Příbírala moc hezky, problémy žádné neměla. Dnes už jsou jí skoro dva a půl, pořád se kojí i přes den, někdy jí víc, jindy skoro nic, ale já vím, že jí nic nechybí.
      Hodně štěstí.

      • Janocka says:

        Ďakujem za rady a povzbudenia, bola som v strese, iné deti už jedia všeličo a moja mala nič ale už sa nebudem stresovať 🙂

Pridaj komentár