Kedy bábätko na prsníku ozaj pije

Ak má bábätko piť mliečko z prsníka, musí si uchopiť nielen bradavku, ale čo najväčšiu časť dvorca a to najmä jeho spodnú časť. Preto musí pusu otvárať dokorán a jazyk hlboko vyplaziť až nad spodné ďasná. Vytvorí si tým akýsi pohárik a uchopí bradavku i s veľkou časťou dvorca. Jazyk vlnovitým pohybom posunie bradavku ešte hlbšie do pusinky (resp. takto dokáže bábätko uchopiť náš prst, ak sa ešte neprisáva na prsník) .

Sťahom svaloviny tváre, pohybom jazyka a sánky nadol sa vytvára podtlak , ktorý dopravuje mliečko zo sínusov prsníka (spod dvorca) cez bradavku do ústnej dutiny. Po určitom naplnení pusy mliekom, kedy môžeme pozorovať tzv.pauzu v brade, dochádza k prehĺtaciemu reflexu: ústa sa zatvoria, mlieko sa dostáva na koreň jazyka, dotyk vyvolá prehĺtací reflex, jazykom sa sústo posúva ďalej do hltanu – do bruška. Čím dlhšie zostáva brada poklesnutá, teda čím dlhšia je “pauza v brade”, tým viac mliečka má bábätko práve v puse a tým viac mliečka na jeden krát preglgne. Celý cyklus trvá v rozpätí cca 1-5 sekúnd.

Na tomto videu vidno ako bábätko intenzívne a efektívne pije, pretože vidno dlhé “pauzy v brade” , pri ktorých má bábätko naraz v puse veľa mliečka.

Ak bábätko na prsníku nepije mliečko, iba saje naprázdno , pohyby sú plytké, jemné, rýchle, bez “pauzy v brade”. Novorodeniatko pritom zaspáva, staršie bábätko sa na prsníku mrví, hnevá, opakovane sa prisáva a púšťa. Ako na tomto videu.

Ak pochopíme princíp pitia bábätka a ak sa to naučíme i sledovať, tak pochopíme, že merať a stanovovať dĺžku dojčenia je nezmysel. Bábätko, ktoré pije s pauzami v brade sa napapá veľmi rýchlo a zrejme mu jeden prsník bude stačiť. Ak pauzy v brade pozorujeme počas dojčenia len zriedkavo a sú zakaždým veľmi krátke, tak dojčenie bude trvať dlhšie. A ak “pauzy v brade ” nevidno  už takmer vôbec, tak bábätko nepije – neprijíma prakticky žiadne mliečko. Potrebuje i druhý prsník, na ktorom bude opäť piť. Z toho vyplýva i odpoveď pre mamičky, ktoré dojčili celé hodiny a ich bábätko napriek tomu neprospievalo. Ak bábätko na prsníku nepije, zostáva hladné a nespokojné napriek veľmi dlhému dojčeniu.

Pauzu v brade dobre pochopíme na sebe: ak naplníme pohár vody a skúsime ho vypiť slamkou, tak rýchlejšie to pôjde, ak budeme tekutinu na jeden raz nasávať dlhšie – tiež nám pritom poklesne brada a zostane dlhšie poklesnutá – vznikne zakaždým dlhšia “pauza v brade”. Z toho pramení i výraz: “pil plnými dúškami” .

V tomto článku 4 videá porovnávajú výdatnosť jednotlivých dojčení – od bábätka, ktoré pije veľa mliečka až po bábätko, ktoré na prsníku nepije, iba cucká.

 

49 Responses to Kedy bábätko na prsníku ozaj pije

  1. Lenka says:

    Dobry denden, vedeli by ste aktualizovat videa v clanku? Odkazy nefunguju…dakujem

  2. Petra says:

    Ja som obe moje detúrence dojčila na požiadanie, vždy som to brala tak, že nech si dajú vtedy, keď majú chuť a toľko, koľko chcú a vládzu, a sami sa pekne naučili postupne na dlhšie intervaly, jednoducho – nemusela som to robiť “natvrdo”, ale keď už boli na to pripravení, tak sa tie intervaly predĺžili, veď pre nich je mliečko aj od smädu, nemusia piť len keď sú hladní…

  3. Otka says:

    Ahoj, tak píšem, lebo si neviem rady.Neviem čo mám robiť.Budem vďačná za každú radu.Mám 3 mesačnú slečnu, ktorá váži 8,4 kg.Plne kojená ani raz nedokrmovaná fľašou.Potrebujem názor na tú váhu, lebo neviem, či to nieje náhodou veľa a do kedy bude tekto rýchlo priberať.KOjím ju niekedy aj každú hodinu, lebo plače.Má skoro celý deň krče v brušku a ja sa snažím nepiť mlieko málo cukru skoro vôbec a samé veci, čo nenadúvajú no proste si dávam pozor na stravu.Aj tak má bolesti niekedy je to fakt príšerné.Spinkáme spolu v posteli a v noci je to lepšie.V kľude sa napapá a ďalej spi ale v§čšinou dňa nespí možno takých 3*15-20 min. a je na mojich rukách.Je veľmi nepokojná ako keby bola nervózna ja neviem.Niekedy keď jej dám prsník, tak mám pocit ako keby chcela papať, ale odtiahne sa a plače.Lekárka mi povedala, že jej mám dať čajík, alebo vodu, ale nejako som s tým nesúhlasila, lebo ju chcem kojiť čo najdlhšie a viem, že potom by pila menej z mojich pŕs.Pri kojení je veľmi nepokojná aj dosť plače.Niekedy mi dochádzajú sily a rozmýšľam nad tým čajíkom alebo vodou.Myslím si že je dosť tučnučká a neviem či jej to viac neškodí že tak rýchlo rastie.Pri narodení mala 50cm a 3,34kg.

    • dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v plnom dojčení na požiadanie kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení. Nenahrádzajte dojčenie vodou ani čajom.

      Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie (v kontexte tejto otázky – čiže v zmysle dostatočného priberania) vždy v poriadku. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9kg. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod “držať diétu”. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením. Voda nezabezpečuje pre bábätko v tomto veku dostatočnú výživu. Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak, ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc.
      Vašu stravu vo vašom prípade zmysel obmedzovať. Strava matky ovplyvňuje bábätko pozitívne: bábätko si zvyká na rozličné chute a materské mliečko chráni tráviaci trakt dieťatka aj tým, že vystiela sliznicu čreva (a iné sliznice), a tým posilňuje jeho imunitu.
      Z dlhodobého hľadiska, ak hovoríme o dlhodobom dojčení, nie v mesiacoch, ale v rokoch, naozaj nemá význam obmedzovať akúkoľvek stravu, pokiaľ s ňou nemá matka sama problém. Pretože ak by sa matka musela obmedzovať v strave po dobu trvania dojčenia, mohla by mať pociť, že ju dojčenie obedzuje a toto by zbytočne viedlo k predčasnému odstaveniu dieťatka.
      Skôr by som Vám doporučila kontaktovať poradkyňu dojčenia, ktorá by vedela posúdiť dojčenie, je možné, že po úprave techniky dojčenia bude situácia lepšia vzľadom k tomu, že uvádzate, že dcérka sa hnevá na prsníku.
      Odporúčam Vám zadovážiť si ergonomický nosič, v ktorom by ste dcérku mohli v čase nekľudu nosiť, ponúknuť jej prsník, Vy tak môžete mať voľné ruky, a budete menej unavená. Nosenie pomáha dieťatku zorganizovať jeho biorytmy, tiež uspokojuje potrebu dieťatka byť pri mamičke. Viac o nosení nájdete tu: http://www.nosmesa.eu
      Zoznam poradkýň dojčenia nájdete tu:http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

      • Otka says:

        Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.A ešte k tým bolestiam bruška.Ja som si myslela, že ak tak veľa papá, tak preto ju bolí bruško.Má koliku niekedy aj celý deň.Vravíte že mám jesť všetko?Aj mlieko a aj keď má potom bolesti a nadúva ju?Bruško jej masírujem a aj ju dávam na bruško a aj teplé obklady z čerešňovými kôstkami a nič nepomáha.Lekárka vraví že testy má super, lebo už som si začala myslieť že má niečo s bruškom.Ďakujem za odpoveď:)

        • Viera Červená says:

          Dianka teraz nemôže odpisovať, tak skúsim ja 🙂 Priberanie bábätka, tak ako popisujete, je úplne v poriadku a netreba ho nijako riešiť. Presne, ako sa vyjadrila Diana, niekto normálny musí byť veľký a priberať viac ako iné, menšie bábätká. Vaša dcérka je stále v rozmedzí “normálnosti”, čo sa týka tabuliek. Čo treba riešiť určite a pomerne rýchlo, je to čo hovoríte ohľadom nespokojnosti dcérky pri dojčení, jej hnevaní sa na prsníku, odťahovaní sa. Toto je jednoznačný znak toho, že sa znižuje tvorba mlieka a dcérka reaguje na znížený tok mlieka takýmto správaním. Toto sa často stáva práve pri deťoch, ktoré vynikajúco priberajú a matka má vysokú tvorbu mlieka, ktorá sa postupne začne z nejakých príčin znižovať. Priberanie hovorí o tom, čo sa deje, až s odstupom času, takže na priberaní tento jav zatiaľ pozorovať nebudete, ale pri prevážení o mesiac by ste videli, že dcérka klesla zo svojej krivky (hoci oproti väčšine bábätiek bude naďalej mať veľmi dobrý hmotnostný prírastok). Takéto správanie bábätka na prsníku však jednoznačne hovorí o tom, že tok mlieka pre bábätko nie je uspokojivý. Bábätká reagujú na tok mlieka. Napriek tomu, že tvorba mlieka je naďalej vynikajúca a reálne máte tvorbu mlieka vysokú a uživili by ste mliečkom možno ďalšie dve bábätká, pre toto konkrétne Vaše bábätko, ktoré zažívalo prvé týždne ešte vyššiu tvorbu mlieka, sa teraz zmenil tok mlieka a je s tým nespokojné. Riešením preto napriek tomu, že dcérka výborne priberá a na prvý pohľad to “nedáva zmysel”, je zvýšenie tvorby mlieka. Prečítajte si prosím túto odpoveď z poradne o. z. MAMILA http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=358, ktorá síce popisuje inú situáciu, ale vo svojej podstate ide o to isté – mamička mala prvý mesiac vyššiu tvorbu mlieka (pretože si ju zvyšovala zbytočným odsávaním) a následne tvorba mlieka poklesla (pretože si prestala odsávať). Riešenie je v jej prípade podobné, ako by malo byť vo Vašom prípade, najdôležitejšie je začať túto situáciu riešiť osobne s poradkyňou pri dojčení a začať užívať prostriedky pre zvýšenie tvorby mlieka, tak, ako popisuje bod 7 tohto dokumentu http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/
          Som presvedčená, že veľká časť nespokojnosti, ktorá vyzerá ako bolesti bruška, je spôsobená práve tým, čo sa momentálne deje s dojčením, preto aj z tohto hľadiska je dôležité začať konať. Čo sa týka obmedzenia Vášho jedálnička, ak som správne vyrozumela, už ste sa snažili držať diétu a vynechať rôzne potraviny, efekt sa však nedostavil. Je vysoko pravdepodobné, že toto nesúvisí s Vašou stravou a že je takéto obmedzovanie zbytočné.

          • Otka says:

            Pani Vierka ďakujem veľmi pekne za odpoveď.Zdá sa, že moja malá je prisatá dobre.Všetko som si prečítala a pozrela videá.A odsledovala som si ju včera aj predvčerom a asi to bude v tom, že mám menej mlieka ako na začiatku.Prestala som si robiť čaj pre kojacie matky, lebo mlieko mi striekalo a prezliekala som sa aj 10-12 krat do dňa a postel bola v noci večne mokrá pretože už nepapala ako pred tým a mňa boleli prsia.Aj teraz mi mlieko strieka, bolia ma prsia a viem že je z toho nervózna keď strieka,takže sa snažím dávať jej mliečko po ležiačky.Je to lepšie, ale aj tak plače.Včera nevedela ani zaspať.Neviem, lebo aj zvrackala a mám pocit ako keby ju napínalo keď pije ďalej, lebo keď si stláčam prsník, tak mliečko ide, ale ako keby ona mala problém neviem či nemá kyseliny také divné grimasy robí ako keby ju pálilo niečo v krku,alebo s pažerákom nejaký problém hocikedy až počujem ako jej to ide dole a potom začne plakať ako keby ju ten hlt bolel.Viete keď sa aj vy niekedy zle napijete a bolí to tak skôr mám pocit keď hltá tak sa to stane aj 2-3 krát za sebou.Budem kontaktovať Vašu poradňu na niekoho či by nedošiel k nám sa na nás pozrieť.Čítala som o refluxe a zdá sa mi aspoň tie príznaky sedeli 100%.

  4. Wiera says:

    Ahoj, mame doma skoro 6 tyzdnove babatko a pomaly ju ucim na dvojhodinove intervaly dojcenia. Zo zaciatku som ju kojila kazdu hodinu ak nie aj 45 min. ale doktor povedal, ze by som to mala predlzit aspon na tie dve hodiny, lebo moze to prerast do baby kolik. Ja sa to snazim uspesne realizovat uz asi druhy tyzden, ale vidim na nej ze po hodinke hlada prsnik, cmula si prsteky, je nepokojna. Neviem co mam robit. Ona totiz ani poriadne cez den nespi. Zdriemne tak na pol hodinku 2x za den, v kociku vydrzi aspon tie dve hodiny a v noci sa budi kazde dve hodiny na papanie. Aj ked niekedy len dva trikrat potiahne a zaspi. Ja len dufam, ze sa to upravi, lebo sme uz obaja s partnerom unaveni, ale ona ocividne nie. Ked je najhorsie, dam jej cumlik, aj ked tu sa to odcudzuje, ale aspon sa na chvilu ukludni. A este jedna vec: cez den aj k veceru sa pri dojceni jeduje, viem, ze jej nejde mliecko, snazim sa ju upokojit aby vydrzala, a ono sa to spusti ale niekedy nie je tak trpezliva. V noci pekne papa akoby som mala viac mlieka pokojne zaspi. Poradte prosim. Aby som nezabudla, pouzivam klobuciky, ale snazime sa oducit. Malicka pribera, kaka, cika tak uz neviem ako dalej. Dakujem.

    • Dojčenie na požiadanie je jednou z kľúčových predpokladov, že dojčenie bude úspešné z dlhodobého hľadiska, preto na potrebu dojčenia na požiadanie upozorňujú viaceré zdravotnícke organizácie a združenia venujúce sa podpore dojčenia. Pre matku je často veľmi pracné a únavné dojčiť v určitých intervaloch. Je dôležité vedieť, že dieťa si pri dojčení neuspokojuje len potrebu nasýtenia, dojčenie mu reguluje dôležité telesné funkcie (dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu), veľa času potrebuje tráviť na prsníku aj preto, že to je základný predpoklad pre správny rozvoj mozgu a správne formovanie ústnej dutiny. Jednou z hlavných funkcií dojčenia je zaspávanie. Z toho je zrejmé, že bábätká nepotrebujú dojčenie len v určitých intervaloch, aby sa zasýtili. Neexistuje žiadny dôkaz pre tvrdenie, že dojčenie na požiadanie (alebo dojčenie častejšie ako každé dve hodiny) spôsobuje detské koliky. Existuje však mnoho dôkazov, že nastavovanie dojčenia v určitých intervaloch dokáže spôsobiť problémy s dojčením a vystaviť tak dieťa aj matku rizikám predčasného odstavenia.
      Ďalším problémom, ktorý popisujete, je používanie umelých náhrad prsníka (cumlík a najmä klobúčiky). O klobúčikoch si prečítajte v tejto odpovedi v poradni Mamily http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=257. Vo veku Vašej dcérky nemusí byť úplne jednoduché prejsť na dojčenie bez klobúčikov, hoci niektorým deťom sa to najjednoduchšie darí práve vo veku od 4.-8. týždňov, bolo by dobré sa o to aspoň pokúsiť. Omnoho väčšie šance na úspech budete mať, ak použijete účinné postupy ako zabezpečiť výdatnú tvorbu mlieka a ako dieťatko prilákať na prisávanie sa k prsníku bez klobúčika, ktoré Vám vysvetlí poradkyňa pri dojčení osobne(zoznam poradkýň nájdete na http://www.mamila.sk). Poradkyňa Vám takisto môže pomôcť, ak by sa nedarilo prejsť na dojčenie bez klobúčikov, ako udržať tvorbu mlieka, ktorá hoci je pravdepodobne doposiaľ uspokojivá, postupne bude reagovať pomalým znižovaním na fakt, že dieťa sa neprisáva na prsník (pretože s klobúčikmi sa skutočne na prsník neprisáva). Určité náznaky, že sa to tak deje, je vidieť z toho, čo píšete, už teraz – cez deň aj večer sa pri dojčení dcérka hnevá – toto je typická reakcia na tok mlieka, ktorý je pravdepodobne príliš pomalý. Práve prechod na dojčenie v určitých časových intervaloch môže navyše ešte viac vyostriť znižovanie tvorby mlieka spôsobené klobúčikmi.

  5. Tanikbb says:

    Pokračovanie :
    Nasledoval návrat ku klobucikom a surfovanie na nete ohľadne mojej bolesti. Bradavky na pohľad vyzerajú krásne ale su citlivé na dotyk aj na otretie sa o tričko.
    Našla som tuto vašu stránku a pokúšala som sa o asymetricke prisatie. Musím povedať že som bola nadsena. Až do vtedy Kým ma bradavky nezačali boliet znova. Je to tým, že nie vždy sa mi podarilo Malého vtlacit do prsníka Kým mal otvorenú čo najväčšiu pusu. Niekedy aj po dobrom prisati sklzol len na bradavku. Po dvoch dňoch som zase na klobucikoch a starom spôsobe. Skratka ta bolesť pri prisati je nenormálna. Neviem ako to prekonať, bola by som najradšej keby som klibuciky nemusela používať.
    DAkujem za radu. Ospravedlňujem sa za niektoré slova, píšem z mobilu a niekedy Pise sám ako uzna za vhodne. Ešte raz DAkujem.

    • annag says:

      tanikbb – podľa opisu už nemusí byť bolesť daná len nesprávnym prisávaním, ale i infekciou na bradavkách – bradavky sa veľmi rýchlo infikujú, pretože pusinka bábätka, nič okolo nás nie je sterilné –

      – kedy je bolesť najväčšia (pri dojčení bez klobúčika) pri prisatí, alebo skôr ku koncu dojčenia? bolia, pália, štípu i po dojčení a pomedzi dojčenie? sú citlivé na dotyk, chlad?

      – bolo by ideálne, ak by ste sa spojili osobne s poradkyňou, ak to nepôjde, ozvite sa mi prosím na glavova@gmail.com

  6. Tanikbb says:

    Dobrý den. 10mar sa mi narodil syn. V nemocnici som sa snažila dojcit a po všetkých peripetiach s mojim stavom som celkom spokojne odchadzala domov. Síce s krvavymi bradavkami ale klibuciky boli vykupenim. Doma som si bradavky dala dokopy aj za pomocí klobucikov. Bola som odhodlana dojcit bez nich akonáhle budú bradavky v poriadku. Prvé dva dni bolo Všetko ok aj ked technika nebola dobrá. Misko sa prisaval len na bradavku. Po čase ma bradavky začali boliet Až tak že som sa potila pri každom začiatku dojcenie. Nehovorím o tom že som bola cela v bolestnom krci

  7. Iva says:

    Dobry den

    rada by som vas poprosila o radu. Mam 3,5 mesacneho synceka ktory je vylucne dojceny. Okolo tretieho mesiaca sme prekonali laktacnu krizu, zvysili sme dojcenie a ja som pila caj na podporu tvorby mliecka dokonca som chvilu uzivala aj homeopatika… Maly od narodenia pil kazde tri hodiny aj v noci.
    Ma problemy s kakanim – nevyprazdnuje sa aj 10 dni (pokial ho necham bez rektalnej rurky). Riesili sme to vsetkymi moznymi kontrolami, boli sme na sone, vsetko vyzera byt v poriadku.
    Posledny tyzden ma ale maly nevysvetlitelny zachvat placu pred spanim vo vecernych hodinach… place cca 15 min potom od unavy zaspi. Spolu s tym prislo aj dojcenie kazde dve hodiny. Samozrejme mu davam ako casto pyta, skor ma prekvapilo ze z nicoho nic presiel na tento rezim ked som tajne dufala ze sa cas medzi dojcenim bude predlzovat :))
    v noci sa budi tiez kazde dve hodiny. Papa priblizne 8-9x za den, plienok ocika urcite 6 aj viac aj ked davame mu po lyzickach trosku cajika na odporucanie doktora kvoli redsej stolici aby mu ulahcila vyprazdnovanie. Pije z oboch prsnikov. Dnes rano sa vsak napil iba z jedneho a ja som to vyuzila a odsala som si druhy prsnik aby som zistila ci pricina castejsieho papania nie je v nedostatku mlieka…. Mliecko pokrylo ledva dno flase, a ja mam obavu ci mu to staci… po hodine si totiz vypytal znova, trochu sa napil a zacal sa hnevat.
    Ked pije chvilku taha naprazdno, potom mu mliecko zacne tiect, citim to vzdy v druhom prsniku ako sa to rozbehne a tiez vidim na malom ze zacne sat a prehltat. Pije priblizne 5 min z kazdeho prsnika.
    Chcela by som sa velmi vyhnut umelemu mliecku a vydrzat ASPON do konca siesteho mesiaca… ale dnes ma napadlo ci by som ho mozno raz denne nemala nakrmit aj UM aby bol spokojnejsi…
    Este dodam ze pred dvoma tyzdnami na kontrole vazil 6.4kg – to mal presne 3 mesiace, jeho porodna hmotnost bola 3620g
    Dakujem velmi pekne za akukolvek radu
    Iva

    • annag says:

      dobrý deň Ivka,

      dospelí ľudia jedia zvyčajne cca každé dve hodinky – a od bábätiek očakávame, že budú jesť raz za povedzme 3 či 4 hodiny … 🙂 – materské mlieko je dokonalé, ľahko stráviteľné a už cca 60 ml dokáže bábätko stráviť v priebehu hodiny – preto je normálne, že dojčiatko pre hlad papá i každú hodinu isté obdobie. A ak vezmeme do úvahy fakt, že dojčenie nie je len kŕmenie, tak sa dojčí ešte častejšie – povedzme pre smäd, únavu, upokojenie, rozptýlenie ….

      To, koľko odsajete nám absolútne nič nevraví o tom, koľko bábätko pije – mnohé mamičky neodsajú ani 5 ml a plne dojčia aj pol roka a potom i 2-3 roky či dlhšie – ide o úplne iný spôsob vyprázdňovania prsníkov.

      Dojčené bábätko nemusí a veľmi, veľmi často ani nekaká i niekoľko dní, ba i týždňov, máme rekordérov v podobe nekakania celý mesiac –

      To, čo opisujete neznamená automaticky, že máte málo mliečka, len ho malý možno potrebuje papať viac než doteraz – a teda papať častejšie. Je výborné, že ste mu to umožnili a ak bude chcieť papať ešte skôr. smelo mu prsíčka ponúknite – tak to má byť : mamička ponúka, bábätko sa rozhoduje, či sa chce alebo nechce dojčiť.

      Čaj dojčené bábätko nepotrebuje, súčasné odporúčania ho doslova neodporúčajú – potrebuje piť, ale materské mliečko obsahuje 87% vody a dokáže plne pokryť potreby bábätka – len ho musí mať k dispozícii – čiže namiesto čajíku treba dať prsíčko 🙂 a takisto namiesto cumlíka – napr. pred spaním, po prebudení, ak je nepokojné , mrzuté … atď.

      Prečo dojčené bábätko nepotrebuje čaj

      • Iva says:

        dakujem velmi pekne za radu…. ako som Vam pisala tak sme papali kazdu hodinu a citim sa ovela lepsie, mam pocit ze prsia su plnsie, takze nevzdavame sa a bojujeme :))
        myslim ze v mojom pripade odsavacka robi viac zla ako dobra 🙂 a kedze som zvyknuta maleho krmit priamo a neodsavat si tak zatial budem tak aj pokracovat, aspon nebudem moc “rozmyslat” 🙂
        dakujem este raz za odpoved a prajem pekny den 😉

  8. Vladka says:

    Zdravim, ja ak dovolite by som popisala cely nas kolotoc okolo kojenia. Prva dcerku som nekojila…v nemocnici sa mi nedostalo pomoci a ja v domneni, ze malu kojim, som spokojne odisla domov. Malinka bola uplakana, tak sme presli na cumel, nakoniec zacala byt apaticka, neplakala, nebudila sa na papanie a ked som ju chcela zobudit, svokra, s ktorou som v tom case zila, mi skoro ruky dolamala, ze mala sa zobudi ked sa vyspi..nakoniec sme skoncili na rizikovych novorodencoch…porodna vaha bola 3330 g a dvoch tyznoch domaceho traapenia s kojenim mala 2800 g. Skoro som umrela. Nastartoval sa kolotoc odsavania, nakupovania mlieka z laktaria..katastrofa. Chvalabohu sme to prezili, laktacia sa nevratila, mala si zvykla na flasu a tak som do jej troch mesiacov mlieko odstriakavala a prikrmovala BEBOU, dnes ma uz 6 rokov a je z nej slecna ako lusk.
    Nic to……11.1.11 sa mi narodil syn, poucena z predchadzajucej skusenosti som bola pripravena na vetko. Maleho mi prilozili na prsnik az po 5 hodinach…aj to spal, takze z toho nic nebolo, potom mi ho vzali na celu noc, nech si odpociniem…tak zas nic. Nakoniec som sa k nemu dostala na nadsdandardnej izbe…samozrejme laktacia spomalena….tlacili ho glukozovou a ja som zmolila prsia aby to zazracne kolostrum nabehlo….podarilo sa, kojila som, potom som vytlacila 10 ml kolostra do triekacky a aj to som mu davala. Ale kolostrum som mala stale a maly hladny….prisiel naradu NUTRILON od sestry….maly bol pokojny, odsavala som, kojila a prikrmovala, odhodlana to nevzdat. Domov sme dosli sj s flaskou…..bojovala som…maly ma 12 tyzdnov a ja uspesne docim cele dva meice uz bez Nutrilonu. Tesim sa, ale maly pije kazdu hodinu-dve, takz mam pocit, ze cely den len dojcim……nevadi mi to, az na to, ze nemozme sa prachadzat 3 hodinky vkuse, lebo sa budi, potrebuje si cucnut a spinka…..vecer zabuva o 20tej a zobudi sa na papanie okolo 00.30 a potom kazde dve hodinky papa. Porodnu vahu ma 3400 a dnes ma 5700g…..spi so mnou v tesnej blizkosti a vzdy na poziadanie tasim prso 🙂
    Neviem ci je to dobre, ale rozhodne lepsie ako pri malej, ked som nedojcila vobec. Trapi ma jeho stolica, ktora je niekedy raz za 7 dni, ale koliky nema a ani ho brusko nebolieva. Na prsniku je niekedy aj 14 krat za 24 hodin, je to narocne v pripade cestovania a planovania…pretoze nevieme ako bude maly papat. Dufam, ze si toto jeho sravovanie najde za chvilu system a bude mat nejaku pravidelnost a zvacsia sa aj intervaly medzi kojenim. Mala mi ide v septembri do skoly, bude ma potrebovat, tak dovtedy to dufam zvladneme. Pravdepodobne sme nabehli na system kojenia na poziadanie…..mne to vyhovuje pokial sme doma 🙂 akonahle mame niekam ist, je to stres……

    • annag says:

      Vladka, krásne dojčíte 🙂 a dokonca napriek veľmi ťažkému začiatku – určite tam bola vtedy len tučká hranica, aby i druhé dojčenie nedopadlo rovnako ako prvé – a nebolo to Vašou vinou. Snáď sa raz dožijeme, že včasné priloženie a neodlučovanie detí od mamičiek sa stane štandardom v pôrodniciach, najmä tých s BFHI titulom. Zvládli ste to bravúrne , super.

      To, čo opisujete je skôr uhol pohľadu 🙂 Maličký svoj systém má, on presne vie, prečo sa v danej chvíli na prsíčko pýta – a keďže dojčenie nie je len kŕmenie, pýta si ho v rôznych intervaloch. Malý si cucne, zasýti hlad, uhasí smäd, upokojí sa, uspí, zohreje sa, načerpá energiu, oddýchne si … uspokojí si svoju potrebu a funguje spokojne ďalej. A práve to je i obrovská výhoda dojčenia na cestách. Trápi ho niečo ? Po ruke je vždy prsník – utíši nervózne bábo, uhasí smäd, neriskujete infekciu, nemusíte sa trápiť s teplotou mlieka, čaju, neprekysne v teple, nezamrzne v mraze, nemusíte zháňať čistú vodu, aby ste opláchli cumlík, ktorý spadol do piesku. Ani zháňať horúcu vodu na prípravu výživy … mliečko máte pripravené, čisté, okamžite, bez toho, aby bábo muselo čakať, ho môže vypiť. Nie je nič ľahšie ako s takýmto bábätkom cestovať. Zbaliť sa s rodinou na výlet do lesa, autom do mesta alebo lietadlom k moru. Väčšinou sa dá celkom ľahko nájsť vhodné miesto na dojčenie – lavička , kútik cukrárne, sedačka v aute .. A ak sa nič nenájde, na trhu sú úžasné tričká, pri ktorých nikto nevidí, čo sa práve deje. Ide leto, spolu so staršou dcérkou si môžete užívať voľnosť, akú Vám práve dojčenie ponúka. Bez toho, aby ste riešili nejaké kŕmenie. Keď príde čas dojčenia, malého priložíte a pôjdete ďalej. Do septembra je ešte fúra času, rozmýšľať teraz, čo bude potom je predčasné. Všetko sa dovtedy ešte niekoľkokrát zmení. Staršie deti sa dojčia niekedy skôr kratšie, ale stále pomerne často – a aj to sa dá využiť. Bábo s prsníkom v puse nevyrušuje 🙂 za ten čas môže dcérka pri Vás prečítať rozprávku, vyriešiť príklad …

      Stolica v jeho veku raz za 7 dní je bežná, pokiaľ dostatočne ciká, na prsníkoch viackrát denne efektívne pije, netreba nič riešiť. Sú dojčené deti, čo nekakajú i niekoľko týždňov .

      Vladka, dúfam, že Vám iný pohľad na vec pomôže trošku zmeniť názor a podarí sa Vám odbúrať stres , ktorý Vás zväzuje a nedovolí Vám vychutnávať si naplno čaro dojčenia na požiadanie.

      • Vladka says:

        Dakujem za povzbudenie, zabudla som Vam napisat, ze my sa kojime v polohe lezmo….v polohe sedmo protestuje a v parku alebo niekde na verejnosti si lahnut je tazko 🙂 a celkovo maly je domased, nema rad ked ideme na navstevu, v kociku place kym nezaspi, lebo nemoze spat na prsniku, toto ma trapi…..a niekedy (ako dnes podvecer a vecer) m i nechcel prsnik……ale potom ho presvedcim a da si, neviem preco strajkuje…ma to mrzi, lebo mam pocit, ze ho nutim a on ma nechce 🙂 ale vodu by si dal :-)…no niekekdy je tazko s nim…..

  9. Lenka says:

    Ahoj,

    potrebovala som poradiť… Máme 2 týždňového synčeka, ktorý mal problém sa prisať na prsník hneď po pôrode… Máme problém ho naučiť poriadne prisať… Po prsníku mi ide ako malá piraňa… a pritom stále zachytáva len bradavku… Moje prvé dni kojenia vyzerali ako 24 hod šichta…, keďže sa mu zlým prisatím nedostalo toľko ako chcel, tak som stagnovala a začala mliečko aj odsávať…, čiže teraz to kombinujem, ale aj tak ma trápi, že mi ide po prsníku, zle sa prichytí, nedostane to čo chce a ešte aj rýchlo pri tom zaspí a potom je nekludný,,,,

    • annag says:

      Ahoj Lenka, Tvoj problém by bolo ideálne riešiť osobne – ak si prezrieš odkazy ako sa má bábätko správne prisávať a ako mu to najľahšie ide, tak lepšie pochopíš, kde je chyba – pri prikladaní potrebujeme dva “pevné body” – pevne držať bábätko a jeho hlavičku tak, aby ňou nemohlo krútiť a ani ju skláňať k hrudníku a zároveň držať pevne druhou rukou prsník. Ak máš bábo povedzme položené na predlaktí, tak ono otáča hlavičku a len sa samé naslepo chytá , samozrejme, ak sa to nepodarí, znervóznie ešte viac … no ak ho pevne držíš a hlavičke zabrániš v krútení(viď priečna poloha), tak ho prikladáš celé a rovné k prsníku. Tým, že držíš pevne prsník, tak sa Ti nestane, aby si bábätko nasmerovala nesprávne, ľahko sa Ti podarí priložiť – posunúť ho na prsník tak, aby sa ako prvá dotkla prsníka brada .

      Ďalšia vec, ktorá môže bábo hnevať je, že ide na prsíčko neskoro – napr. ak ho najskôr prebaľuješ, vážiš, ak má cumlík alebo dodržiavaš nejaké intervaly – ak sa bábo dojčí opakovane nielen pre hlad, tak prakticky nikdy nevyhladne natoľko ,aby išlo na prsník rozrušené a nedočkavé.

      Skús prosím pozrieť i 20 krát 🙂 fotky, videá aby si odpozorovala každý detail- lebo tak Ťa to bude učiť i poradkyňa . Najväčší problém, aký mamičky majú je starch bábo zozadu popod hlávku chytiť – majú strach, že mu ublížia. No ruka mamičky je pre bábätko istota a veľmi to pomáha.

      Asymetrické priloženie

      Priečna poloha s asymetrickým prisatím

  10. Veronika says:

    Ahoj chcela by som sa opytat dcerka sa mi narodila v 35tt a 3 dni babatko je v nemocnici na oddeleni nizkej hmotnosti pri narodeni vazila 2240 g a merialo 45 cm. teraz uz je po porode 4a pol dna a malicku prikladam ale nechce vobec papat poradte mi prosim, co mam urobit aby malicka zacala papat,zatial malicku dokrmuju sondou do zaludka ja si mliecko odsavam a davaju jej papat aspon to dakujem za skoru odpoved.

  11. mimmi says:

    Prosím o radu mám 10.týždnovú dcéru a neviem si rady s dojčením dcéra odmieta prsník cez den iba ak ju nosím na rukách zaspí a vtedy pije inak aj ked je hladná prsník nezoberie som z toho zúfala mladšiu dcéru som dojčila rok ale taký problém som s ňou nemala práve naopak bola skoro stále na prsníku.

  12. rimmel says:

    ahoj annag kamoska teraz nedavno porodila synceka a ma problem s tym, ze maly chce byt stale na prsniku, ja som jej poradila kojit na poziadanie ale potom , co som si to sama na vlastne oci overila, dieta nakoji, na matke aj zaspi(inak to nejde) potom ho polozi a ono spi max hodinku aj menej velakrat azase place a iba by prsnikovalo, pritom pribera poriadne, ukazkovo..ona je z toho uz zufala, stale je male na nej naprsniku, potom na nom zaspi,….a tak dokolecka…ja som jej poradila aby ho kojila dhsie lebo sa mi zdalo ze tch 10 min neni dostatok ale ani sa ho nedalo prinutit ostat hore 😀 tak sa rozhodla robit 3hod prestavky, nutene medzi kojenim t. j. nakoji potom da prsnik az o 3 hodiny s tym, ze dieta dovtedy zabava nejako inak i ked ocividne chce prsnik a hlada ho ustami..co by si poradila? mne to fakt prislo ako taky nekonecny kolobeh, kojenia, zaspavania naprsniku, priskoreho zobudzania a proste prsnik prsnik prsnik…:D

    • rimmel says:

      ps maly ma daco vyse mesiaca a prve dva tyzdne kojil pravidelne a potom sa to odrazu zmenilo, i ked to sa stava deti a ich potreby sa menia 🙂

    • annag says:

      ahoj rimmel

      dojčenie nie je len kŕmenie. To je moja obľúbená formulka, ktorá hovorí za všetko. Dieťa, ktoré pred pár týždňami bolo non stop so svojou mamou v brušku sa nedokáže len tak zrazu preorientovať na osamelosť niekde v postieľke. Ono presne ten istý fyzický kontakt potrebuje i naďalej. Nie sme srnky, ktoré sa hneď po pôrode postavia na rovné nohy. Ľudské mláďa neprežije – nedokáže utiecť pred nebezpečenstvom do bezpečia. Jediné, čo dokáže, je plačom zavolať o pomoc. A tak aj robí – keďže jeho spánok je odlišný od dospelých, často sa ocitá v ľahkej fáze spánku a vtedy sa potrebuje uistiť, že je všetko OK – že je v bezpečí pri mamičke. Pár ťahov prsníka mu stačí. Zabávanie si zvyčajne vyžaduje oveľa viac času. Prečo nevyužiť spomínaných 10 minút a trápiť sa tri hodiny nosením? AK bábätko dostáva prsník prednostne na uspokojenie svojich potrieb, tak sa o pár týždňov či mesiacov mamičke odvďačí – bude oveľa smelšie, pokojnejšie, nebude stále potrebovať žiaden cumeľ … lebo bude žiť v istote. Zvykne si, že zaspáva zásadne s pocitom bezpečia a že sa do istoty i prebúdza – že je mamička vždy nablízku. Takéto deti nelipnú prehnane na mamičke, skôr naopak, sú z nich beťári, ktorí s radosťou objavujú okolie , dôverujú svojim ľuďom …

      Predlžovanie intervalov je prvý krok k predčasnému odstaveniu bábätka. Bábätko pri opakovanom dojčení napriek pocuckaniu vypije čo to mliečka – vytvára si optimálne množstvo mlieka, dobre prsník vyprázdňuje, čím predchádza zápalu prsníka, lepšie priberá. Neprebúdza sa vyhladnuté a tým pádom sa pokojne naje. Spokojné jedenie je základ dobrého trávenia.

      Predlžovanie intervalov dáva prsníkom signál tvoriť menej mliečka a skôr či neskôr zareagujú …. a to už je krok ku kríze a prvej fľaši …materské mlieko je dokonalé a preto ho i bábo dokáže rýchlo a ľahko stráviť, Priemernú dávku cca 60 ml strávi už v priebehu hodiny. Kamoška mu nedá papať celé tri hodiny. Kto vie, či už nie je v tom čase hladné? Nikto, iba to bábätko – aj dobre priberajúce bábätko má právo papať ešte viac …

      Samozrejme, chápem, že neustále dojčiť ju môže stresovať, najmä ak vidí iné mamičky v okolí. No je normálne dojčiť tesne po prebudení pre hlad, po prebalení kvôli štikútke či záhe, pomedzi spánok kvôli smädu, chladu, nepohodliu,osamelosti, pred spaním kvôli uspaniu, počas spánku pre pocit bezpečia …. tomuto sa hovorí dojčenie na požiadanie. Aby bábätko mohlo byť v tesnom fyzickom kontakte a nemuselo non stop “visieť” na prsníku, existuje riešenie – nosiť ho v šatke, vaku … ono si v nej vníma mamičku, ak chce, zadrieme, ak chce, cucne si prsíčko, alebo pozoruje okolie, ktoré o pár mesiacov začne objavovať štvornožky … Mamička má voľné ruky, niečo uprace, uvarí, naje sa, zvládne dokonca toaletu 🙂

      Kolobeh nekonečného dojčenia nie je trvalý jav, je to obdobie niekoľkých týždňov, počas ktorých každé dieťa potrebuje svoju mamičku bez ohľadu na to, či je alebo nie je dojčené. Bolo by zlé, ak by sa často na dojčenie nehlásilo, ak by mu bola mamička ľahostajná … keď sa mi ozve mamička takéhoto bábätka, viem, že čosi nie je v poriadku …. je bábätko choré, postihnuté ? zlomilo sa nejakou vyplakávacou metódou? prijíma málo mliečka a je vysilené ? …

      • rimmel says:

        ahoj dakujem za rozsiahlu odpoved, ja s tebou suhlasim, ja by som mu davno prsnik dala kamaratka je ale ineho nazoru, t. j. nebudem otrokom dietata……….ja som sa priznam sa pytala aj koli sebe, chcela som vediet CO robit ak sa mne toto stane, som tehotna a mam uz skoro dvojrocne dieta s kt.som doma a bojim sa aby som bola schopna sa postarat aj o syna aj o babatko a bala som sa ze ked to druhe bude stale na prsniku a ja prikovana na sedacke, pohovke nakolko tak nejak to bolo aj s mojim prvym synom, kt. sa narodil dva mesiace predcasne. I ked satka ktoru spominas moze byt odpovedou!! a mam v plane urcite kupit, teraz len dufat ze sa miminku bude pacit :/

        Priznam sa, neviem ani ci kamaratke povedat co si mi poradila…viem ze si aj tak bude mysliet a robit po svojom, ona tiez odsava mlieko a ma ho ozaj dost, podla mna nadprodukciu nakolko videla ze dieta sa trapi piliz prudkym tokom mliecka ale uz si zacina konecne zvykat a tiez sa zda ze jej tieto 3hod. intervaly vyriesili jej problem, maly stale koji, ona je spokojnejsia, no neviem presne ako to tam je, ci ho stale aj tak necha plakat a prsnik neda i ked to ocividne chce, dokonca on zvykol zaspavat na nej, ale teraz ho naucila na svoju vlastnu postel s tym, ze ho drzi zarucicku, naco sa zda ze si tiez zvykol, i ked urcite tam bol plac.

        kazdopadne velmi dakujem za odpoved, hlavne teda pre mna, ja planujem babo kojit podla potreby, psnik nechcem nikdy za ziadnych okolnosti odmietnut ale na druhej strane nechcem to, co bolo pri prvom on mi zaspaval na prsniku a ak som ho chcela dat spat inde, hned sa zobudil, vyriesila som to tak, ze som kojila poleziacky a potom od neho odisla a vtedy iba vtedy sa mi nezobudzal 😀 No neviem ako to bude, dufam iba ze maly tym nebude trpiet a ze to zvladnem :/

        dik este raz 🙂

        • rimmel says:

          a este chcem povedat, mojho som kojila do 19m a odstavil sa cez noc ani si na cece nespomenul a nidky som mu prsnik neodmietla aj ked si vyzadoval pocuckat 10krat denne, ano, aj v tych 19mesiacoch :d ale praveze mi nepride ako betar ale skor v spolocnosti opatrny a skor bojko, neni ako ostane deti co bezhlavo lietaju kade tade a robia bordel..

          • annag says:

            Ale bezhlavé , či skôr obľúbená formulka v dnešnej dobe “hyperaktívne”, dieťa si asi vychovať nechcela 🙂 Malé dieťa, ktorému je mamička ľahostajná, ledva si ju v spoločnosti všimne alebo sa zaujato hrá s niekým iným , to už je skôr obraz narušenej väzby s mamičkou …
            Naviazanosť na Teba je v jeho veku prirodzená, má vytvorenú bezpečnú väzbu s Tebou, dieťa až okolo 3 rokov vyletuje z rodičovského hniezda a je už čiastočne pripravené na širší a neznámy kolektív bez mamičky …. preto sú i škôlky od 3 rokov…. Predpokladám, že v známom prostredí medzi svojimi ľuďmi z neho žiaden bojko nie je 🙂

        • annag says:

          ahoj rimmel – keby som nemala šatku, tak by som asi len ťažko zvládla tri deti za sebou 🙂 – šatka je ozaj obrovská výhoda. Môj prostredný synček bol veľmi “náročné” dieťa, mali sme malý byt a veľmi sme sa navzájom rušili. Pre neho bola domovom šatka – vak a nosila som nielen ja, ale i babka, manžel 🙂 Ak máš bábätko v nejakom nosiči, tak je to veľmi podobné tehotenstvu. Máš pred sebou bábätko a voľné ruky. A napriek váhe Tvoje telo nie je extrémne unavené, chrbát je rovnomerne zaťažený, ruky voľné. Nosenie na holo unavuje . Svoje napätie prenáša mama na dieťa a môže sa stať, že dieťatko zrazu odmieta i jej náruč len preto, lebo sa necíti pohodlne. Je jasné, že ak napr. 5 či viac kg dieťa nosíš na rukách hodinu,tak budeš mať stuhnutý krk a chrbát a kŕče v rukách. V podvedomí budeš “vibrovať” a tie negatívne vibrácie bude dieťa vnímať. Toto v šatke odpadá …Mamičky často nosenie bábätka zbytočne oddiaľujú na neskôr. Nosiť môže mamička bábätko od narodenia a práve v tých chvíľach najviac….

          Ak mamička ponúka pri jednom dojčení druhý prsník predčasne, skôr než prvý prsník bábätko dobre vyprázdni, vytvorí si ľahko nadprodukciu a s ňou sa spája silný tok mliečka , čo môže u bábätka spôsobovať refluxné príhody.

          Áno, predlžovanie intervalov nadprodukciu utlmí a bábätko sa javí spokojnejšie. No my vieme takúto situáciu riešiť aj oveľa efektívnejšie a pre dojčenie bezpečnejšie – ak sa bábätko často dojčí, mamička má dobre rozvinutú laktáciu ba až nadprodukciu , tak mamička ponúka opakovane ten istý prsník za sebou a takto ho, hoci na etapy dobre vyprázdni, prípadne pozvoľna nadprodukciu utlmí a zároveň neprestáva dojčiť na požiadanie. Čiže bábätko sa môže povedzme počas obvyklých 2 – 3 hodín dojčiť aj 20 krát “-), len mu prednostne ponúka ten istý prsník. 3 hodiny vyriešili jej problém dnes , ale tento postup má väčšinou jednotný scenár. O pár týždňov zistí, že jej dieťa nepribralo 1000 g za mesiac, ale len 100 g za mesiac. A že jej dieťa na prsníku nepije toľko, koľko pije dnes, lebo drvivá väčšina mamičiek bez informácií nevie správne rozpoznať kedy dieťa pije a kedy len robí sacie pohyby naprázdno. A keďže nepokoj po dojčení zrejme rieši cumľom, tak si ani nevšimne, že nepokoj nebude kvôli napr. kakaniu, ale kvôli hladu…. a ďalšia laktačná kríza ako vyšitá 🙂

          Samozrejme, nemusí ho nadojčiť a môže držať za ručičku, hojdať na fitlopte … ale prsník je zvyčajne oveľa rýchlejší uspávací prostriedok, je veľká škoda pre mamičku ho nevyužiť. Vyriešila si to bravúrne , každé bábätko je iné. Mne a vytýka extrémizmus, že zakazujem spať v postieľkach , kočíkoch … Ale neprávom, netvrdím, že bábätko má nevyhnutne non stop spať s mamičkou, len treba rešpektovať bábätko a jeho temperament, povahu, potreby. Ak dieťa po
          dojčení zaspí a pokračuje v postieľke a nevadí mu to, prečo by v nej spať nemohlo. No ak mu postieľka očividne nevyhovuje, čo plačom a častým budením ,nepokojným spánkom … dáva najavo, nemá zmysel nútiť ho v nej spať… Je to ísť hlavou proti múru a tieto kroky vedú k ďalším a ďalším chybám a frustrujú nielen dieťa, ale i celú rodinu ….

          Kamošku by bolo fajn oboznámiť i s týmto pohľadom na vec. Informovaná matka má právo sa rozhodnúť ako chce. Zle je, ak sa rozhoduje neprávne len preto, lebo nemá dostatok informácií a nepozná riziká spojené s jej rozhodnutím.

          • rimmel says:

            jaj ono to je cele take viac zlozite, bojim sa aby sa neurazila….ona mi priapda velmi rozhodnuta, skusala to po dobrom ale jej to nevyhovovalo, vazne pochybujem ze zmeni nazor :/ to iste spravila aj s prvym synom, ktory ako si vyssie opisala, sa mi vobec nezda na mamicku naviazany, skor na childminder ku ktorej chodi cez tyzden lebo ona dve deti nezvlada doma..no ale to je uz o dacom inom…..minule sme boli u nej a dala si pohar vina a 10min nato kojila, otom dalsi a potom o dve hodiny zase kojila…ja som dlhooo rozmyslala, povedat nieco ci nie…lebo povedala ze pohar vina sa moze..ako keby to dakde citala..no nedalo mi a poslala som jej link..a viac sme sa o tom nebavili..je to nova kamaratka takze vies..nemozem si vsetko zatial dovolit ak vies co myslim.

            No tak ozaj dufam ze satka bude u nas riesenim, ja uz si to tak predstavujem, ze ked sa budem musiet venovat 100% synovi, babo pojde do satky, inak sa s nim budeme hrajkat spolu aj so synom..ale take male babatko to sa hrat este nevie, to bude ozaj iba spat a kojit co? 😀 len som sa chcela este spytat, inak so vsetkym 100 suhlasim a mna tiez niekedy ludia povazuju za extrem pricom v porovnani s tebou som nic 😀 :D, no a k tej otazke- ked ho zacnem nosit v satke stale, resp casto..tak vekom si nato nezvykne, zvykne si na postielku neskor? vies, ci nespravim nieco zle…moj doteraz neni v postielke a spi na velkom matraci kde som ho kojila k spanku poleziacky, teraz ho tam uspavam a lezimprinom, ked zaspi idem prec, v noci ho berem k sebe do postele lebo som leniva tam ist, so mnou spi aj tak ocividne lepsie 🙂 no ale ked pride mimi veci sa budu musiet zmenit….hmmm

            ale teraz ked tak nad tym rozmyslam a sem pisem, tak ma vlasnte napadlo, ze pokial sa budem riadit srdcom a intuiciou a potrebami babatka ako pri prvom synovi tak hadam nic nepokaslem :))

            dakujem , a aj zato ze som sa mohla takto vypisat, fakt sa mi tearz otvorili oci pri predoslom odstavci…:)) a som kludnejsia 🙂

            • rimmel says:

              boze ale je to velmi frustrujuce ked chces aby ina mamicka robila tak, ako ty si presvedcena ze je spravne, spravne pre babatko, ale aj tak nerobi…mna to zoziera, aj teraz rozmyslam ci jej napisat email dlshi ci nie, ci to vobec ma vyznam..jaaj.

              • annag says:

                ahoj rimmel,

                nemôžeš chcieť viac ako tá mamička 🙂 . Je zbytočné sa tým zožierať, úlohou nie je presviedčať, len informovať. Rozhodnutie je aj tak vždy na samotnej mamičke. Nemusíš urobiť nič, len jej dať link, maximálne poprosiť, aby si ho pre informáciu prečítala …. Informácie škodia len tým, čo ich nemajú 🙂

              • Janka Mich says:

                Mila Rimmel,
                este ma tak napadlo – nechcela by si sa stat poradkynou pri dojceni? Vyzeras byt presne takou tou spravnou mamickou, co sa snazi pomahat vo svojom okoli a snazi sa zbierat o dojceni maximum informacii. Aj keby si sa poradkynou hned nestala, take skolenie pre poradkyne je skvela vec aj s ohladom znalosti pre tvoje buduce babatko. Ak Ta to zaujalo, klikni si na mamila.sk a davaj pozor, kedy sa objavi nova ponuka kurzov, resp. sa informuj na kontaktnom e-maile.

            • annag says:

              asi takto to môže vyzerať 🙂
              bábätko v šatke a mamička vysáva

              • rimmel says:

                hahahah tak takto som vcera vysavala s malym dvojrocnym!! nema rad vysavac ale musela som lebo narobil bordel, tak som ho mala v naruci a po sediacky pomaly vysavala no bola zabava 😛

      • Anonym says:

        ahoj,
        ja mám 9 týždňovú dcérku. snažila som sa ju dojčiť na požiadanie…doteraz to znamenalo dojčiť každé 2-3-4 hodiny. v noci si niekedy dáva aj väčšie intervaly, včera aj 6 h. Posledné dni chce ale byť stále na prsníku (okrem noci, keď našťastie spinká celkom pekne). Jedno dojčenie trvá takto aj 1,5-2 hodiny, aj keď poriadne papá len prvých 10 minút, potom len cucká prsník, ale ak aj zaspí, tak len na pár minút a potom si znovu pýta prsník…mám pocit, že už ďalej nevládzem…ako to mám riešiť? Ďalšia vec je, že si objavila prsty, a keď práve necucká prsník, tak si pchá do úst ručičky a cmúľa ich. Neviem čo to je…mlieka by som mala mať dosť, od začiatku sme bojovali s nadprodukciou, posledné týždne sa to už ako-tak upravilo, aj keď v noci a ráno ešte stále mám mlieka viac ako dosť. Od začiatku dojčím pri jednom dojčení len z jedného prsníka, ani na pôrodnici som ju nemusela prikladať na druhý prsník, toľko som mala mliečka, už prvý deň som si odsala 50 ml z jedného prsníka. Pocikaných plienok má dosť, aj stolicu má niekoľko krát denne, pôrodnú váhu mala 2700 g, na pôrodnicu schudla na 2500, pred týždňom vážila 4350 g. Neviem čo teraz, nemôžem pri nej ležať celý deň, takto doma nič nespravím, nosiť ju v šatke tiež nemôžem, lebo mám problémy s chrbticou….ako dlho môže trvať toto obdobie, že bude chcieť byť stále pricucnutá?

        • annag says:

          ahoj,
          odhliadnuc od dojčenia, množstva mliečka … máme dosť ťažkú situáciu – máš problém s chrbticou a maličké zdravé bábätko, ktoré však ešte potrebuje svoju mamičku takmer stále. Má už 9 týždňov, vie sa jasne dožadovať svojich potrieb. Bábätko potrebuje neustálu prítomnosť svojej mamičky, ak je samé, necíti sa dobre, môže mať pocit ohrozenia, opustenia. V prvých mesiacoch života sa potrebuje sa k svojej mamičke pripútať, spoznať ju, nadobudnúť k nej dôveru. Mamička je pre neho stredobod vesmíru. Až oveľa neskôr začne objavovať svoje okolie, budú ho zaujímať iné veci, iní ľudia, no stále to bude za prítomnosti mamičky. A až okolo 3 rokov je dieťa psychicky natoľko vyspelé, že už chce “ísť do sveta”, chce byť v kolektíve iných detí a zvládne časť dňa i bez mamičky – preto sú škôlky až od 3 rokov , a preto sú jasle z pohľadu dieťatka úplne nevhodné. Všetky bábätká sa potrebujú uspávať, nedokážu len tak samé zaspať v statickej postieľke. Dojčenie je vynikajúci uspávací prostriedok . Mamička, ktorá neuspáva dojčením, musí bábätku takisto svoju pozornosť nejakým spôsobom venovať – povedzme ho nosí, kočíkuje, hopká na fitlopte …

          Bábätko, ktoré nespí v prítomnosti mamičky sa necíti bezpečne , môže byť neustále v strehu, neustále sa prebúdza a volá mamičku. Je v strese . Sú mamičky, ktoré svoju neprítomnosť a stres bábätku z toho vyriešia cumlíkom. No cumlík len potlačí príznaky neistoty, nepokoja, presne ako to teraz robia pršteky. Nevyriešia podstatu – neodbúrajú stres bábätka z toho, že nemôže byť priamo v náruči mamičky. A potom deti, ktoré majú cumlík, ho majú ešte veľmi dlho a non stop v puse, alebo si sajú palček až do krvi … a o pár rokov neskôr nosia drahé zubné strojčeky, lebo majú zdeformovanú čeľusť a zúbky im rastú nakrivo…

          Dieťatko , ktoré je v náruči mamičky je evidentne šťastnejšie, spokojnejšie,menej plače – preto , ak ju chceš mať takúto, bez Tvojej prítomnosti a pozornosti sa to nevyrieši. Skúsila si si ju niekedy do šatky dať napriek ochoreniu ? Pretože ak je bábätko správne uviazané, tak nápor na chrbticu je oveľa menší, než keď má mamička bábätko len tak naholo v náruči. Váha bábätka sa rozkladá na obidve ramená, úväzy sa dajú navyše meniť tak, aby to chrbtici čo najviac vyhovovalo. Množstvo mamičiek s boľavou chrbticou nosenie v šatke uprednostňuje pred inými nosičmi. Samozrejme, bábätko môže nosiť trebárs i partner. Ak chceš, aby sa jej aspoň sem tam podarilo spinkať i bez Teba, tak ju skús nechať po dojčení v polohe ako sa dojčila a tam, kde sa dojčila – trebárs na gauči . Pre mnohé deti je totiž postieľka väzením. ktoré nenávidia. Pri prekladaní do studenej postieľky sa preberú a o chvíľočku volajú na mamičku …

          Samozrejme, neviem z tých pár viet posúdiť dojčenie, či prijíma dosť mliečka, či nemá tráviaci problémik – ale podľa opisu skôr pôjde len o potrebu byť pri Tebe než o samotné dojčenie.

    • andrea says:

      Ahoj, teda ak mozem nieco k tomu povedat z mojej skusenosti – moj maly chcel byt tiez furt na prsniku. Tiez som riesila, ze co s tym, vselico som citala, vela roznorodych nazorov som nasla. Nechcelo sa mi robit nejake pokusy a sucasne som sa bala aby sa maly neprejedal. Nakoniec som rezignovala (neviem ci je to to spravne slovo) a prisposobila som sa dietatu. Mozno aj preto, ze sme mali s kojenim prve dni problemy a bola som taka rada, ze sa naucil prisat. Mala som jeho rezim – spala som s nim cez den, oddychovala kym cickal. Doma som sice nic neurobila, zato som si paradne oddychla, spamatala sa z tazkeho porodu a relaitvne bezbolestne sa mi upratal v hlave neporiadok, co mi narobili hormony. Toto sa mi samozrejme dalo len vdaka mojmu muzovi, ktory mi velmi pomahal. Nemozem este povedat, ci toto rozhodnutie bolo spravne, maly ma len pol roka, Ale viem, ze ked mal 2,5 mesiaca a kojenie sa celkom radikalne zmenilo, bolo mi velmi luto za obdobim ked stacilo dat cicik a miesto toho som ho musela uspavat na rukach, hojdanim v kociku, alebo neviem ako este. Ale zas aj to bolo na nieco dobre – celkom fajne som schudla 🙂

  13. Spätné upozornenie: Hryzie pri dojčení « dojčenie

Pridaj komentár