Pitný režim dojčiat a batoliat

V tomto článku sa venujem predovšetkým potrebe tekutín po polroku. V období výhradne mliečnej výživy, teda do zvyčajných 6 mesiacov, dojčené bábätko iné tekutiny rozhodne nepotrebuje. Dojčenie ho zasýti i uhasí smäd, hoci je vonku horúčava. Ani dieťa na umelej výžive iné tekutiny nepotrebuje až pokým sa neprikrmuje.

Pre množstvo mamičiek je odmietanie tekutín u malého bábätka obrovská trauma, v panike zháňajú všetky možné cumlíky, poháriky, fľašky, striedajú a osladzujú čaje , šťavy a dojčené bábo im všetko z toho odmieta.  🙂

Ako zavádzať tekutiny a čo dávať deťom piť

Materské mlieko obsahuje 87% vody, a preto bábätko , ktoré je dojčené na požiadanie viackrát za deň, zvyčajne napriek prikrmovaniu iné tekutiny vôbec nepotrebuje. Preto iné tekutiny ani nevyhľadáva a mamičku “trápi” a nepije nič, len  mliečko z prsníka. 🙂 Potreba podávať okamžite dovŕšením 6. mesiaca i iné tekutiny je mýtus, ktorý vznikol v súvislosti s úpadkom dojčenia a preferovania umelej výživy. Nedojčené deti popri umelej výžive a na príkrmoch už vodu totiž potrebujú. Mali by za 24 hodín prijať cca 400-600ml tekutín ( okrem 200-700ml vody, ktorá je skrytá v umelom mlieku či príkrmoch).

Kedy má teda dojčené bábo piť aj niečo iné?  Zvyčajne začne samé pohárik s vodou vyhľadávať v závere prvého roka, kedy už sú príkrmy hutnejšie a obsahujú menej vody. Je to čas, kedy je bábätko samé schopné i ochotné piť z pohárika. Predčasné závádzanie tekutín vedie k zníženiu frekvencie dojčení a tým i poklesu produkcie mliečka. Preto je vhodné prikrmovať a dojčiť od smädu kedykoľvek si bábätko povie, hoci len na pár hltov.

Z čoho má dieťa piť:

Ideálne z obyčajného pohára, z pohárika s náustkom, obyčajnou slamkou. Dojčeniu  neprospieva piť tekutiny z fľašky s cumlíkom, viď článok  Prečo nedávať bábätku fľašu. Dojčené bábätko nikdy nepotrebuje poznať fľašu, z prsníka bábätko poľahky prejde na pohárik. Stane sa to vtedy, keď bude na pitie iných tekutín pripravené.

Čo by malo dieťa piť?

Voda

Bábätko by malo piť vodu, čistú , obyčajnú vodu. Na väčšine Slovenska sú kvalitné vodné zdroje, voda u nás je jedna z najzdravších v Európe. Takže bábätko môže piť i vodu z vodovodu. To, či ju môžeme ozaj podávať, či ju treba alebo netreba prevárať, je najlepšie zistiť na Regionálnom úrade verejného zdravotnícva, ktoré funguje vo väčšine okresných miest. Ak vodný zdroj nie je ideálny pre bábätko, alternatívou je dojčenecká voda z obchodu, ktorú môžeme podávať priamo i bez prevárania.

Šťavy, džúsy

Deti by mali piť jedine čerstvé vytlačené šťavy z čerstvého ovocia. Z nutričného hľadiska obsahujú šťavy všetky živiny ako celé ovocie, okrem vlákniny. Ak šťavu pije dieťa spolu so zeleninovým príkrmom, vďaka vitamínu C v čerstvej šťave sa zvyšuje dostupnosť nechemického železa obsiahnutého v príkrme.

Ale, rôzne druhy cukrov (napr. glukóza, fruktóza, sorbitol…) môžu poškodzovať zúbky a zubnú sklovinu. Nadmerná konzumácia šťavy znižuje chuť do jedla. Zároveň sa môže objaviť hnačka, pretože vzniká tzv. malabsorcia fruktózy a sorbitolu. Takisto aj nežiaduce reakcie na citrusové a paradajkové šťavy, ako je napr. kožná vyrážka, hnačka,  môžu byť spôsobené malabsorciou sacharidov. Malabsorcia je akákoľvek porucha vstrebávania v tenkom čreve. Preto sa odporúča maximálne 120-180 ml šťavy na deň. Nadmerné užívanie štiav môže spôsobiť neprospievanie, nízky vzrast a obezitu.

Čaje

Sú čaje vhodné? Čaje sa dojčatám a batoľatám neodporúča podávať vôbec. Čaje sú drogy, ktoré majú na ľudský organizmus rôzne účinky, väčšinou sa ani nevie, na základe akých mechanizmov fungujú. Organizmus malého človiečika je oveľa zraniteľnejší, pôsobenie jednotlivých zložiek môže byť úplne iné, výraznejšie než u dospelých. Čaj obsahuje taníny a iné zložky, ktoré na seba viažu minerály, vrátane železa, ich dostupnosť  sa tým pre dieťa znižuje . Patria sem i bylinkové čaje , i známy harmančekový.  Ako sme si už spomínali v článkoch o príkrmoch, práve po zavedení príkrmov, v období rýchleho rastu, potrebujeme bábätkám dodávať čo najviac železa.  Okrem toho, aby čaj deťom chutil, mamičky čaje zvyknú sladiť. Pridávaním cukru zvyšujeme kazivosť zúbkov. Bábätko je menej hladné, môže horšie papať, vyhľadávať sladké jedlá a potraviny, odmietať zdravé jedlá, čo vedie k prehĺbeniu anémie. Sladené nápoje vyvolávajú smäd, dieťa ich pije čoraz viac.

Bábätko by sa malo učiť piť a dopĺňať si tekutiny. Nie neustále pobehovať s nápojom. Napr. sadnúť za stôl, vypiť pohár a ísť sa ďalej hrať. Dopoludnia by malo vypiť až polovicu z celkového objemu tekutín, navečer a v noci by malo piť menej, resp. v noci nemusí piť vôbec. Potrebu tekutín ovplyvňuje počasie, prekúrené byty, tekutiny sa z organizmu vylučujú močením, dýchaním a potením.

Koľko tekutín by  dieťa orientačne malo prijímať (zdroj MUDr. Katarína Vicianová):

  • novorodenec 100-150ml / 1kg
  • 3-mesačné dieťa 140-150 ml / 1 kg
  • 6- mesačné dieťa 130-155 ml / 1 kg
  • 1 – ročné dieťa 120-135 ml / 1 kg
  • 2-ročné dieťa 115-125 ml  /1 kg
  • 4-ročné dieťa 100-110 ml / 1 kg
  • mamička 40-50 ml / 1 kg ( aj dojčiaca mamička )

Dúfam, že zverejnenie tejto tabuľky nebude mamičky viesť k posadnutosti vážiť bábätko a merať množstvá podávaných tekutín. Je to celkový objem tekutín okrem obyčajnej vody i  vody  skrytej v príkrmoch, polievkách, ovocí , zeleniny, v mlieku … Nikdy nevieme teda presný objem prijatých tekutín, sú to orientačné čísla, okolo ktorých by sa bábätko malo pohybovať. Nie je vhodné piť málo, ani veľa. Pri nízkom objeme prijatých tekutín hrozí dehydratácia, zlyhanie obličiek, kolaps …. Prvým a najlepším znakom dostatočného prísunu tekutín sú dobre  pocikané plienky. Tak, ako je zle prijímať málo tekutín, tak je zlé piť príliš veľa. Mamičky v “záujme” pitného režimu často naučia bábätko na čajík vo fľaške, ktorý si bábätko nosí so sebou ako talizman. Pije  dnu, pije pri hre, pije na prechádzke, pije v čakárni u lekára, v obchodoch, pije non stop, dochádza k nekontrolovateľnému pitiu,  k príznakom otravy, dokonca sa objavujú i skutočné prípady otravy vodou. Nadmerný príjem tekutín  zaťažuje obličky, vedie k rozvratu vnútorného prostredia, ku kolapsu, dokonca hrozí v extrémnych prípadoch i smrť.

zdroj Európsky dokument o výžive dojčiat a batoliat, štandardné odporúčania

38 Responses to Pitný režim dojčiat a batoliat

  1. Ola
    Nice share.
    I consider the most stable cccam servers are those from Fishbone IPTV cloud
    I would like to see more posts like this
    Thanks

  2. Ivanaf says:

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať či je v poriadku , že moja 3 mesačná dcérka prespí celú noc? Posledný krát papá okolo tej 21tej 22tej a zobúdza sa okolo tej 6tej. Je plne kojená (na požiadanie) a prospieva dobre. A chcela by som sa Vám ešte poďakovať, za rady ktoré poskytujete mamičkám. Tiež mi každý hovorí, nemaj ju stále na prsníku, neuč ju zaspávať na prsníku, daj jej čajík, deti potrebujú tekutiny keď sa oteplí, nauč ju na fľašku, cumeľ (odmieta oboje) 🙂 atď. 🙂 Aspoň viem, že nie som jediná a že to čo robím, robím dobre. Ivana

  3. Veronika says:

    Dobry den, potrebovala by som radu. Nas syncek o dva dni podstupi mensi operacny zakrok, bude asi 20 minut v celkovej anestezii. V ten den bude mat presne 5 tyzdnov. Doktori nam povedali, aby som ho posledny krat nakojila o stvrtej rano a potom mu davala uz len vodu alebo caj vo flasi. Ja ho vsak vylucne kojim, nikdy nemal umele mlieko ani nic ine a neviem preto vybrat, co je mensie zlo.
    Odporucili by ste nam dat mu vodu alebo nejaky cajik? Co je lahsie na zaludok, ktory pozna len materske mlieko? Jedna mamicka, ktorej dcerka absolvovala to iste, jej davala feniklovy cajik – mne sa vsak tie granulovane caje zdaju byt nechutne, sama chemia… Na druhej strane, voda mi pripada tazka, aj ked je pravda, ze v MM tvori vacsinu jeho zlozenia… Mala by som pouzit vodu z vodovodu alebo Lucku? Prevarit? Mate pre mna nejaku radu, prosim?
    Zakrok prebehne okolo obeda, takze bez MM bude syn asi osem hodin – mam z toho nervy, ale hadam to zvladneme.

  4. Megan Cullen says:

    Ahojte, obraciam sa na Vás so žiadosťou o radu. Už som sa pýtala na fóre, tam sa mamičkám straaaašne nepáčilo, že takmer 7 mesačnej dcérke nedávam piť vodu ani čajík. Tak trošku obšírnejšie môj problém : malej som začala dávať asi pred mesiacom zeleninkové, neskôr mäskovozeleninové príkrmy. Nebol žiaden problém ( na obed príkrm, okrem toho sa dojčíme každé 2-3 hodinky – niekedy častejšie, niekedy menej ) no asi pred týždňom malá prestala kakať ( predtým vždy ráno, niekedy ktomu aj poobede ) – až po 3 dňoch vykakala , ale máličko a také pevnejšie. Stále som však na nej nespozorovala nespokojnosť – nebola nepokojná, ani sa neskrúcala , ani nevystierala nôžky, čo by mohlo znamenať nejaké bolesti – proste nič. Úplne spokojné bábo. ( Pocikaných plienok máme cca 6-7. ) No keďže to kakanie nešlo, šli sme k DR – povedala som, že stále kojíme, máme jeden zeleninový príkrm ( a chcem pomaly začať s ovocím ) a okrem toho jej nedávam piť nič ( tobôž nie cez fľašku – nemáme ani cumlík ), tak mi DR povedala že by som mala začať s dávaním čaju – že malá má zrejme málo tekutín. Ale myslím, že mávame dosť pocikaných plienok. Som vážne ja divná, že takmer 7 mesačnému bábu nedávam piť nič, len moje MM ? Čo si myslíte ? Ďakujem

    • Anonym says:

      Megan, problematika príkrmov je veľmi komplexná. Môžeš si pozrieť tieto odpovede v poradni o. z. Mamila, ktoré rozoberajú odlišnosti od toho, ako sa na Slovensku prezentuje prikrmovanie a o čo pri prikrmovaní v skutočnosti ide http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=108, http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111. Z nich je zrejmé, že ani pri prikrmovaní, ani pri ponúkaní tekutín pri takomto malom bábätku nejde o cieľ nakŕmiť, či napojiť dieťatko, ale ho naučiť jesť a piť, nechať ho pohrať sa a občas niečo prehltnúť. Výživu a zdroj tekutín by naďalej malo poskytovať materské mlieko a dojčenie, ktoré by malo ostať v rovnakom systéme, aký ste mali v období výlučného dojčenia. Príkrmy a tekutiny by sa mali postupne k tomuto pridávať, nie nahrádzať dojčenia. Ak má dieťa dostatočný príjem materského mlieka, v tomto veku má tým pádom aj dostatočný príjem tekutín, materské mlieko je zo skoro 90 % voda. Preto, ak si chceš byť úplne istá, môžeš si pozvať k sebe na konzultáciu poradkyňu pri dojčení (zo zoznamu poradkýň na Mamile) a s ňou zhodnotiť výdatnosť dojčení a dostatočnosť príjmu materského mlieka. Vodičku dcérke môžeš ponúkať, ak prejaví záujem o pitie, pretože je vo veku, kedy o toto pravdepodobne prejaví záujem a postupne je vhodné ju učiť piť, aj jesť, pretože raz dojčená nebude a toto je vek, kedy sa to dieťa postupne, pomaly učí (obdobie prikrmovania WHO definuje od 6. mesiacov do 2. rokov – teda v nasledujúcom roku a pol sa dieťa len učí jesť a piť). Na ponúkanie tekutín je najvhodnejší klasický pohárik, všetky náustky, aj tvrdé a pevné, sú len náhradou fľaše a môžu ovplyvňovať spôsob, akým sa dieťa bude prisávať na prsník a tým pádom aj dojčenie. Klasickú fľašu s cumlíkom dojčené dieťa skutočne nepotrebuje.

  5. Wierica says:

    Dobrý deň, mám doma týždňovú dcérku a zdá sa mi, že niekedy je moc často na prsníku. Pije a prehĺta dostatok mliečka, ale sa bojím, či nemôže dôjsť až k nadmernému pitiu materského mlieka a vzniku nejakých ochorení. Niekedy sa zobudí po hodine, inokedy zase po troch hodinách. Pri dojčení žiaľ používam silikónové bradavky, nakoľko sa malá nemohla prisať, skúšam stále aj bez, ale neúspešne. Často sa dokonca stane, že mi zaspí na prsníku. Prosím poraďte novopečenej mamičke. Ďakujem

    • Viera Červená says:

      Dojčenie nie je len prostriedkom na nasýtenie a napojenie dieťaťa. Jeho rovnako dôležirými funkciami sú aj regulácia telesnej teploty, činnosti srdiečka, dýchania, znižovanie prežívania bolesti či stresu a iné funkcie. Dojčením (pitím ale aj satím naprázdno) sa prispieva zásadne k správnemu rozvoju mozgu dieťaťa ako aj správnemu rozvoju ústnej dutiny (a tým k zdravším zubom) atď. Veľmi dôležitou funkciou dojčenia je pomôcť dieťaťu dostať sa do stavu pohody, v ktorom ľahko zaspí a samozrejme, že na prsníku v blízkosti matky sa dieťaťu spí istejšie. Je zrejmé, že tieto funkcie dojčenia môžu zaberať a často zaberajú veľa času denne a to aj pri staršom bábätku, než týždňovom. Toto možno využiť na to, aby matka mohla počas dojčenia byť schopná venovať sa aktivitám, ktoré ju bavia, či ich potrebuje vykonať, napr. spolu so zručným používaním detského nosiča sa dá pri dojčení robiť skutočne takmer čokoľvek, viď fotogalérie tohto blogu https://sites.google.com/site/blogodojceni/ Jednou z dôležitých podmienok úspešnosť dojčenia je dojčenie na požiadanie, dieťa je preto ohrozené práve naopak, ak sa snažíme mu dojčenie nejakým spôsobom organizovať či regulovať.
      Pre úspešnosť dojčenia je momentálne kľúčové pracovať na probléme, ktorý prináša so sebou používanie silikónových bradaviek (klobúčikov), ktoré spomínate. Môžete si prečítať tento článok http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/oskar-mamila-klobuciky-pri-dojceni-3-2011.pdf Pomôcť Vám môže osobne poradkyňa pri dojčení (zoznam certifikovaných poradkýň podľa miest pôsobenia sa dá nájsť na http://www.mamila.sk), najmä pri týždňovom bábätku by bola veľká škoda túto pomoc nevyužiť, pretože máme skutočne účinné prostriedky a postupy, ako pracovať so situáciou, že dieťa sa na prsník bez klobúčika neprisáva tak, aby bolo možné normálne dojčenie na prsníku.

  6. Mirkaska says:

    ahoj annag, koľko pocikaných plienok má mať ročné dojčené dieťa? vdaka

    • annag says:

      Ahoj Mirkaska, ročné bábo neciká nejako výrazne viac než trebárs pár mesačné – stále je to do cca 400- 500 ml za 24 hod. Oproti novorodencovi sa len znižuje frekvencia močenia, čiže jednorázových plienok môže byť menej. Ak Ťa trápi, že bábo stále pije málo iných tekutín, ale zároveň sa stále veľa dojčí a na prsníku ozaj viackrát za deň efektívne pije, nielen cucká, tak je to v poriadku. Materské mlieko postačuje, hoci má už rok alebo i viac 🙂

  7. gege says:

    Mila Annag, mam rocnu dcerku a uz velakrat som nasla na tychto strankach cenne rady, ale tentokrat by som potrebovala poradit konkretnejsie. Dcerku som vylucne dojcila do 6 mesiacov, potom som postupne pridavala prikrmy. Zo zaciatku jedla pekne prikrmy, ale postupom casu zacala jest menej a menej, aj to co predtym jedla pekne zacala odmietat. V poradni ma detska lekarka opakovane upozornovala, ze to je pri dojcenych detoch “normalne”, ze je pre nich lahsie pit mliecko nez jest tuhu stravu, a preto ju zacnu odmietat a prestanu prospievat a ze jedinym riesenim je prestat cez den kojit. Bola som vtedy dost zufala z toho, ze mala nic neje, tak som ju cez den ciastocne kojit prestala – momentalne uz papa mliecko iba po obede. Ale zase teraz skoro uplne odmieta obed jest, zje tak 5 lyziciek, niekedy ani to nie. Ostatne jedla je celkom pekne. Lekarke som to uz nehovorila, ale stale ma trapi to, ci to naozaj nie je tym, ze je pre nu jednoduchsie pit mlieko… A ona vie, ze to mliecko jej po obede dam, a preto si nanho pocka…. Bolo by mi luto, keby som ju musela prestat kojit cez den uplne – aj spatne lutujem, ze som podlahla tlaku lekarky a obmedzila dojcenie cez den…
    S tym suvisi este jeden moj problem co sa tyka denneho spanku – donedavna mi mala spavala dvakrat cez den vonku v kociku, teraz vsak uz doobednajsi spanok vynechava, ale po obede pri kojeni zaspi a spi “pricucnuta” – ked ju chcem z prsnika zlozit, zobudi sa a chce znova prsnik. Existuje nejaky sposob, ako ju postupne navyknut na spanok bez prsnika? Alebo to chce este cas, kym bude starsia?
    Vecer zaspava tiez na prsniku, ale ked zaspi prelozim ju do postielky (mam ju prisunutu pri svojej posteli), v noci ju kojim, ako casto chce.
    Budem velmi rada, ak mi poradis s tymito dvomi problemami, ale velmi rada by som si aj precitala nejaky clanok o dojceni starsich deti po roku (v nejakej diskusii som citala, ze po roku si uz deti “na verejnosti” nedojcila – da sa to dietatu nejako vysvetlit, ze mliecko bude az doma?), a neviem, kde sa k tejto teme da najst nieco “odborne”, nie len diskusie mamiciek.
    Vopred dakujem velmi pekne za pomoc!

    • Viera Červená says:

      Komentár už druhý deň nechce prejsť, tak skúšam znova 🙂
      Gege, Annag sa trošku stiahla z verejného života, tak dúfam, že nevadí, ak napíšem ja
      V našej spoločnosti bohužiaľ dojčenie nie je normou a prejavuje sa to výrazne aj v problematike zavádzania príkrmov. Málokto si uvedomuje, že príkrmy vôbec nie sú o nasýtení dieťaťa. Že sa vlastne preto volajú PRÍkrmy, lebo sa PRIdávajú k dojčeniu, ktoré má pokračovať v takej istej frekvencii a systéme, v akom matka dojčila v čase výlučného dojčenia. Cieľom príkrmov nie je nahradiť MM, ale naučiť dieťa jesť a spoznávať nové chute a vône potravy. Celé by to mala byť v podstate hra a zábava spojená s objavovaním. Predstava, že MM zrazu po 6. mesiaci nestačí, nie je správna (hoci je pravda, že v našich končinách deti skôr vyčerpajú svoju zásobu železa, pretože sa u nás rutinne pri pôrode predčasným prerušením pupočníka ochudbnia o takmer polovicu krvi, ktorá im za normálnych okolností prislúcha). Materské mlieko by v prvom roku života malo tvoriť hlavnú súčasť potravy a tekutín dieťaťa a aj v druhom roku života naďalej pokrýva takmer všetky výživové potreby dieťaťa. Svetová zdravotnícka organizácia definuje dobu prikrmovania od 6. do 24. mesiacov života a mnohé deti začnú jedlo vo väčších množstvách vyžadovať skutočne až niekedy okolo druhého roka života.
      Naproti tomu u nás vidíme úplne opačný prístup k prikrmovaniu.Úderom 6. mesiaca (a najnovšie nesprávne už častokrát od 4. mesiaca) dieťa dostáva obrovské porcie príkrmov, ktorými sa nahrádza dojčenie. Matke na to telo samozrejme zareaguje zníženou tvorbou mlieka a dieťa, ktoré sa nedojčí výdatne, môže začať príkrmy odmietať a chcieť tráviť dlhú dobu na prsníku, napriek tomu však nepriberá. Častým odporúčaním potom je obmedziť dojčenie, aby dieťa začalo jesť. Pomáha však prekvapivo úplne opačný prístup – zvýšiť tvorbu mlieka (napr. pomocou domperidónu) a ponúkať aktívne často prsníky. Ak začne dieťa prijímať dostatok MM, začne prejavovať aj ochotu sa viac prikrmovať. Annag o tom píše napr. aj v tomto článku https://dojcenie.wordpress.com/2010/10/14/ked-dieta-odmieta-prikrmy/
      Preto by som Ti v tejto situácii odporúčala skontaktovať sa osobne s poradkyňou pri dojčení a začať spolu pracovať na zvýšení tvorby mlieka a postupoch, ktoré Vám vrátia dojčenie zase do roviny dojčenia na požiadanie s aktívnym ponúkaním prsníkov. Potom by malo dieťa lepšie papať, zvlášť, ak sa bude pri tom snažiť napodobňovať dospelých – budete jesť pri ňom a bude sa snažiť byť ako Vy.
      O dlhodobom dojčení je vynikajúca prezentácia na stránkach Mamila.sk – http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/prezentacie-o-dojceni/ zo Zvukových záznamov z konferencie z roku 2009. Skús sa ešte konkrétne spýtať, čo by Ťa zaujímalo, odpoviem. K otázke, ktorá si napísala – áno, môžeš sa s dieťaťom dohodnúť, stanoviť si pravidlá, napr. “dojčíme sa len doma”, aj keď na druhej strane, dojčenie pomáha úžasne zvládať rôzne stresové situácie vonku (dieťa nedokáže zaspať, alebo je nešťastné, lebo sa udrelo, či sa mu stala nejaká krivda) a v tomto je neoceniteľné mať práve vonku možnosť ho rýchlo a jednoducho utíšiť. Existujú napr. aj špeciálne tričká na dojčenie, v ktorých skutočne sa dieťa dojčí nenápadne, ako keby cez tričko
      Zaspávanie je jednou z dôležitých funkcií dojčenia, preto je skvelé, že dcérka túto funkciu využíva, samozrejme, že keď bude veľká, príde deň, kedy sa naučí fungovať bez tejto funkcie dojčenia, ako aj ostatných a prirodzene sa odstaví, v čase, kedy už nebude dojčenie potrebovať, lebo sa natoľko osamostatní.

      • gege says:

        Mila Vierka,
        samozrejme to vobec nevadi, ze neodpisuje annag, dakujem velmi pekne za rozsiahlu odpoved – je to velmi povzbudzujuce citat aj iny nez klasicky lekarsky nazor o tom, kolko, co a ako casto ma dieta jest!
        To dojcenie vonku je uz teraz trosku pre mna nepredstavitelne, kedze moja mala uz pri dojceni cez den vselijako “putuje”, vstava a podobne 🙂 ked bola mensia, bolo to akosi jednoduchsie 🙂
        To ZAspavanie na prsniku mi vobec nevadi, naopak je to super, ze viem, ze ju tak dokazem uspat – vecer ani inak nezaspavame. Ale cez den chce cely cas spat prisata na prsniku a nenecha sa zlozit, a to neviem vyriesit…

        • Viera Červená says:

          Gege, je bežné, že počas denného spánku ročné dieťa neupadne to takého hlbokého spánku, že sa dá hocikde preniesť či položiť. Sú deti, ktoré skutočne potrebujú prítomnosť matky a častokrát aj prsník v ústach po celú dobu spánku a nenechajú sa zložiť. Vyriešiť sa to dá pomerne jednoducho napr. so šatkou, do ktorej sa dieťa môže uviazať do kolísky (zmestí sa tam aj ročné dieťa, aj omnoho staršie) a matka má voľné ruky. Dojčiť sa dá aj v iných nosičoch, napr. v niektorých ergonomických, či v babyvaku, treba len vyskúšať.

      • Dada says:

        Dakujem pekne za Vas komentar, Vierka, ja som mala tie iste otazky a takto som od Vas dostala na ne odpoved.Moj syncek bude mat 30.7. 8 mesiacov , je plne dojceny a 2.mesiac prikrmovany.Po tom co som si na Vasej stranke ale aj na inych precitala o tom ako vlastne treba dojcit a aky to ma velky vyznam, mnohe ,,dogmy,,ktore su medzi verejnostou a ktore sa nam mamam snazia (v dobrom) nahovorit zname, lekari a caspisy su uz pre mna minulostou.Stale vsak narazam na dvojkolajnost nazorov o dojceni, prikrmovani a celkove o starostlivosti o babatka.Snazim sa riadit zdravym rozumom, intuiciou a tym co chce babatko. A znovu sa mi potvrdzuje, aj podla Vasej rady, ze co robim, dobre robim a takto som spokojnesia.Ludia ma strasia – dieta musi mat vodu, jest vela prikrmov, menej kojit, piskoty, cajiky, atd. atd.Bola som nestastna, ze babatko mi zaspi iba pri dojceni a cele dni som sa len snazila aby malo tie 2 spanky denne, nerozumela som tomu, ako je mozne ze ine deti polozia do postielky a zaspia a moje nie.A teraz som rada, ze moje nepozna zaspavanie osamote, ze ma vzdy citi pri sebe, ked zaspava, casto aj pocas spanku, najma poobede a dost velku cast noci.Aj prikrmy papa v mensom mnozstve nez 200 ml denne, vodu nechce, resp. nevie pit z poharika, s tazkostami s lyzickou.A teraz vidim, ze je to v poriadku.Babatko asi citi co je spravne a dava mi to najavo.Budem teda pokracovat v tom co robim bez obav.Ved ako pisete ten spravny cas na jedenie, pitie vody a zaspavanie bez prsnika raz pride aj sam a v pravy cas.Zelam vsetko dobre a dakujem za Vase cenne rady a povzdbudenie pre nas mamicky.

        • Viera Červená says:

          Dadka, ďakujem :). Dojčenie sa často považuje za prirodzené a ono také skutočne je, pokiaľ doňho neprirodzene nezasahujeme. Ak matke umožníme hneď po pôrode intenzívne naviazanie na svoje bábätko a môže dojčiť bez rôznych nesprávnych odporúčaní a mýtov o dojčení (čo je ťažké v našej spoločnosti, v ktorej dojčenie nie je normou), bude presne vedieť, čo má robiť.

      • Katka says:

        Ahoj Vierka, zaujala ma tvoja odpoved, minoritny pohlad s ktorym sa celkom stotoznujem 🙂 Rada by som Ta tiez poprosila o radu. Syn ma 13 mesiacov, no z prikrmov je tak do 5 lyziciek. Pit nepije tiez skoro vobec, uz som rezignovala a davam aj zriedene stavy, pricom vypije tak 5 hltov za den. Casto vsak ma problem aj s dojcenim, mavame laktacne krizy, kedy vobec neje. Problemy s jedenim ma podla mna hlavne kvoli tomu ze ho zaujma cokolvek ine, len nie jedenie, ak mame nastevu alebo sme mimo dom, je velmi tazke ho nakojit. Krivky ma v poriadku, ale casto ma iba 1 pocikanu plienku!! Prosim porad ako postupovat, podla toho co som kde kade citala myslim ze postupujem dobre, ale ziaden vysledok. Nejaky napad?

        Vdaka za odpoved!

        Katka

        • Viera Červená says:

          Katka, prikrmovanie spôsobom, aký som opísala vo vyššom komentári však nie je minoritný pohľad, to, že ho tu tak vnímame, je spôsobené tým, že prikrmovanie vnímame z rôznych zdrojov prezentujúcich tradičné a ničím nepodložené predstavy o prikrmovaní.
          Je veľmi ťažké na Tvoju otázku odpovedať cez internet. Je ťažko predstaviteľné, že synček nepapá takmer nič, pije máličko a k tomu má aj niekedy nedostatočný príjem materského mlieka a pritom dobre priberá podľa kriviek… osobne by som odporúčala skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení a osobne pozrieť na to, ako vyzerá dojčenie, priberanie (podľa kriviek vyhotovených Svetovou zdravotníckou organizáciou pre dojčené deti) a v prípade, že by nebolo dojčenie dostatočne výdatné, riešiť zvýšenie príjmu materského mlieka, prípadne aj tvorby materského mlieka. Poradkyňa Ti odporučí účinné postupy. Je možné, že synček nepije dostatočné množstvá mliečka pri dojčení a takéto deti niekedy aj odmietajú príkrmy. Zvýšenie príjmu materského mlieka teda môže vyriešiť aj situáciu, kedy dieťa odmieta príkrmy. Ak bude synček dobre dojčený, priberať bude dobre a teda nebude čo riešiť – potom je to, ako papá a pije úplne normálne a netreba sa tým zaoberať, ale mu naďalej ponúkať a dať mu dostatok príležitostí, aby videl svojich blízkych jesť a aby sa aj on mohol s jedlom hrať a skúšať.

        • Katka says:

          Dakujem Vierka, na 12m kontrole to este bolo podla kriviek (WHO), dokonca v raste aj trosicku nad. Vies mi prosim v BA odporucit niekoho kto vie viac ako je pisane na tejto stranke? Prosim ta kolko ma okrem dojcenia taketo babo asi vypit? Dojcim cca. kazdu 1 a 1/2 hod, a chcela by som dojcit este dlho, no napr. v lete sa mi zda zachovanie tohoto intervalu nerealne, a desi ma ze syn nechce pit, napriek tomu ze je smadny…

          • Viera Červená says:

            Katka, neviem Ti odporučiť v Bratislave nikoho konkrétneho, poradkyne s ktorými sa bližšie kamarátim sú napr. Andrejka Kvintová alebo Danka Skuhrová, skús si vyhľadať v zozname poradkýň aj podľa konkrétnej lokality, v ktorej poradkyňa pôsobí, BA je veľké mesto a mnohé poradkyne majú malé deti a ťažko sa im cestu cez celé mesto, takže niektoré robia poradenstvá len lokálne a neviem odkiaľ konkrétne si Ty…
            Ak dieťa skutočne dobre priberá, tak potom evidentne z niečoho priberať musí 🙂 Ak málo papá aj pije, ale priberá, potom jediný možný zdroj je materské mlieka a v takom prípade treba pokračovať v tom, čo robíš a nechať to na synčeka, ako si to sám bude regulovať. Okrem dojčenia takéto dieťa skutočne nemusí vypiť veľa, dôležité je materské mlieko. Budem však rada, ak sa skontaktuješ aj osobne s poradkyňou, lebo niektoré veci z prvého komentára sa naozaj ťažko dajú vysvetliť, ak je dieťa skutočne dobre dojčené (napr. 1 pocikaná plienka za deň). Daj vedieť, ako si dopadla.

  8. iveta says:

    chcela by som sa spýtať koľko by sa malo dávať bábätkám gramov príkrmu malá má 6,5mesiaca popritom ju dojčím ale strašne sa začína hnevať keď jej mliečko hneď netečie a musí dlho ťahať neviem ako by som jej to urýchlila ďakujem

    • annag says:

      Ivetka, bábätko môže papať príkrmu koľko chce, nemusíme hľadieť na gramy – ale príkrmy by sa mali zavádzať k dojčeniu, frekvencia dojčení by spočiatku nemala klesať – povedzme sa bábo nadojčí, po chvíľke spapá trochu príkrmu a potom sa smelo môže opäť nadojčiť.

      ak sa malá hnevá na pomalý tok mliečka, treba ho zvýšiť – a to sa dá zvýšením tvorby mliečka – častejším dojčením (i prednostne namiesto cumľa), ponúkaním obidvoch prsníkov pri jednom dojčení, pomôcť si bylinkami či liekmi na zvýšenie tvorby mliečka.

      • iveta says:

        príkrmy dávame zatiaľ len zeleninové 150g a večer cerealnu kašičku 200ml..potom ešte začne plakať teda dostane prso…ja by som ju dojčila i častejšie lenže keď jej to nejde tak veľmi začne plakať a nedá sa utíšiť
        a aké tie bylinky či lieky sú na zvýšenie mlieka?
        ešte mi pripadá že stále dosť grcká zvýšilo sa to tak pred 1.5mesiacom približne

  9. Lucia says:

    Mila Katka,

    obraciam sa na Teba po case s dalsou otazkou, prosim Ta, porad mi. Nas syncek bude mat o tyzden 8 mesiacov. Prikrmujem ho doobeda ovocim (vacsinou hruskou), na obed masko a zelenina (zemiak, petrzlen, karfiol, mrkva, kukuricne vlocky) a na veceru skusam prosovu kasu s ovocim, ale toho moc nespapa. Pomedzi to ho kojim, v noci takisto. Nedavno zacal mat problem s tvrdsou stolicou, pediatricka odporucila okrem klasickych zmakcovacov (slivkova stava, jablkova stava, vynechat zapekacie potraviny) aj zvysit prijem tekutin a davat mu pit kamilkovy caj, pripadne vodu. Lenze ja viem, ze ak je kojeny, do 10 mesiacov by mu v pohode malo stacit moje mliecko. A na druhej strane, ine tekutiny odmieta – z flasky moc pit nevie, na lyzicke to vypluva, striekackou to je odveci – tiez mu viac skonci na satach ako v zaludku. Preto by som sa Ta chcela opytat – kedy je najlepsie ponuknut mu prsnik po prikrme? Ja mu davam az tak hodinku po jedle, aby vedel, ze nie hned po prikrme dostane dalsie papanie. Alebo mu mam dat po prikrme zapit mlieckom???

    Ak by si mala aj Ty nejaky osvedceny recept na zmakcenie stolice, budem Ti vdacna. Syncek sice kaka kazdy den aj trikrat, ale vytlaci len tvrdy valcek. Skusila som mu opat zmensit porciu maska na cca 20-30 g na den a to trochu pomohlo.

    Dakujem pekne!

    • annag says:

      Ahoj Lucka – smelo mu daj príkrm zapiť mliečkom – a smelo mu ho daj aj ako predjedlo 🙂 . Práve takéto zavádzanie pomedzi dojčenie veľmi pomôže bábätkám dobre tráviť príkrm. Jednak kvôli tomu, že bábätko nezje príkrmu viac než jeho telíčko potrebuje, jednak preto, že enzýmy v materskom mliečku oveľa lepšie príkrm pomôžu spracovať. Toto by mu mohlo veľmi pomôcť sú stolicou. Napr. sa nadojčí, po po pár minútach , trebárs cca polhodinke (kým jedlo nachystáš, prestrieš …), dáš príkrm a po ňom prsíčko na zapitie… Veľa detí si ešte vyťahuje kus chleba z pusy, len aby si mohli vzápätí cucnúť prsko. To, že je bábätko naďalej takto často dojčené určite negatívne neovplyvňuje jeho vzťah k príkrmom, skôr naopak. Bábätko dostáva základný prísun živín dojčením, vďaka čomu dobre prospieva, má chuť do jedla, je náchylnejšie ochutnávať nové jedlá . Prvé príkrmy nie sú o množstve, ale o pestrosti chutí, konzistencie …

  10. katka says:

    Zacali sme s prikrmami a riesime aj pitie vodicky. Dojcim nadalej, najma v noci, vtedy malemu najviac chuti. Cez den radsej objavuje svet a cucne si len malo. O vodicku v pohari celkom javi zaujem, no pri klasickom pohari to skonci vzdy tym, ze je cely pooblievany. Tak by ma zaujimalo z coho mu vodicku ponuknut aby sa to obislo bez nasledneho prezliekania. Mozem skusit nejaky ten netecuci poharik s naustkom? Doteraz som sa tomu vyhybala, prilis mi to pripomina flasu. Nechcem aby to nejako ovplyvnilo maleho prisanie pri dojceni.

    • annag says:

      Ahoj Katka, dojčené bábo , hoci na príkrmoch, zvyčajne vodu nepotrebuje ešte veľmi dlho. Platí to pri zachovaní dojčenia na požiadanie a zároveň pri zavádzaní príkrmov pomedzi dojčenie (nie je vhodné dojčenie nahrádzať príkrmom)

      Preto je fajn postupovať asi takto: bábo sa vráti z prechádzky, prebudí sa … a ako prvé sa nadojčí. Až po chvíli, možno polhodine , mu stačí ponúknuť príkrm. Takto sa dá celkom efektívne zabrániť tomu, aby sa dojčilo cez deň len veľmi málo. Zabezpečí sa tým dostatočný prísun živín, energie z dojčenia . Príkrm totiž môže mať nižšiu nutričnú hodnotu než dávka materského mlieka. A ak príkrm zapije vodou, tak sa vlastne ešte viac zriedi . Bábätko si tak síce zaplní bruško, no paradoxne môže stagnovať na váhe, môže sa objaviť deficit živín.

      Nemusíš sa báť, že zje príkrmu menej – pri dostatočnom prísune mliečka pôjde svojím vlastným tempom . Nie je nič divné, že bábo zje plnú misku príkrmu tesne po dojčení. Alebo zje misku a vzápätí vypije obidva prsníky…. No na druhej strane, sú deti, čo ešte dlho jedia len malé lyžičky …. Oboje je v poriadku. Môže sa dojčiť aj pre x iných príčin, ak je unavené, ak sa chce len pritúliť, ak sa rozčúli alebo sa mu chce spať … (všetko namiesto cumľa) Tieto dojčenia niekedy bývajú ozaj veľmi krátke.

      I novorodenec vie piť z pohára. Samozrejme, samostatne to trvá bábätku dlhšie. No je lepšie nechať ho trénovať na obyčajný hrnček , je to výborná hra – stimulácia motoriky. Napríklad večer pri kúpaní, ak nechceš prezliekať. 🙂 Práve zbytočný nadmerný prísun tekutín a príliš rýchle zavádzanie príkrmov na úkor dojčenia je príčinou predčasného odstavenia mnohých detí. Poháriky s náustkom… sú lepšia voľba než fľaša, ale práve okamžitý, konštantný a často veľmi rýchly tok tekutiny môže spôsobovať zníženie frekvencie dojčenia. Obyčajná slamka je lacnejšia a zábavnejšia .

      • katka says:

        Dakujem za odpoved.
        Drobec nie je v jedle ziaden prebornik, no co to spapka. Nejake tekutiny donho dostat musim, takze pokial sa nedojci cez den, tak aspon tu vodu mu davam. Vzdy tesne predtym ponuknem dojcenie, no ked odmietne, tak mu dam aspon trosku vody. Naraz tak cca 40ml, aj tak vacsina skonci vsade inde. Sledujem kolko cika a z cca 16-17 raz za den pri plnom dojceni sme postupne presli na menej a menej, vcera 8, dnes len 6. Viem, ze to suvisi aj s vekom, cika teraz vacsie davky a menej krat, no aj tak sa mi ten pokles zda prilis velky. V noci toho zato nacika ajajaj, no vsak to je aj pricucnuty kazdu chvilku. Spime spolu v posteli, tak to ani nesledujem kolko krat.

        Mozno vie pit z pohara, len ja mu ho neviem spravne drzat a preto skonci viac vody mimo ako v nom. 🙂 Ked mu pohar nedrzim, tak ho hned prevracia. Budeme to skusat este so slamkou, zatial mu to nejde.

        K tomu nasmu dojceniu cez den. Ja vlastne neviem, co je to dojcenie na poziadanie. Od malicka nemam dojem, ze by drobec pytal. To len ja vecne ponukam a ponukam a bud sa chyti alebo nie. Teraz ako zacal lozit a vseto preskumavat, tak mu to moje ponukanie vadi. Berie to ako obmedzenie pohybu. Keby sa tak mohol dojcit a lozit zaroven, to by sa mu snad aj pacilo. No to zas nezvladam ja. 🙂 Preto asi aj v noci problem nie je, vsade tma, nie je co skumat, tak sa pekne napije a spi. No cez den je zaujimavejsie vsetko naokolo, moje prsia su uz preskumane. 😉

    • andrea says:

      Ahoj, teraz sa ti sice pooblieva ale za mesiac sa ti uz nebude. Teda aspon u nas to tak bolo. Maleho strasne bavi pit vodu. Sice si poharik sam nedrzi, ale ked mu davam pit tak nevylejeme skoro nic, a to na zaciatku byvala potopa. Ale asi mu tej vody nejak vela netreba davat, to len tak aby sa ucil a aby bola zabava.

  11. Eviket says:

    Dobrý deň Annag,

    veľmi sa mi páči Vaša stránka, máte môj obdiv, našla som tu odpovede na mnohé nezodpovedané otázky. Napriek tomu mám pár vecí, ktoré si, dúfam s Vašou pomocou vyjasním. Mám 6 mesačného chlapčeka a popri dojčení som začala s príkrmami. V článku píšete, že ak sa dieťa dojčí, nepotrebuje okrem MM nijaké tekutiny. A tu nasleduje moja otázka.. Budem mu teda dávať MM kedykoľvek si zapýta, nemôže sa potom stať, keď si potiahne len 4-5krát, že sa MM začne strácať? Čo potom s MM, ktoré zostane v prsníku, nechať ho tam, nech sa doplní? A ako mu ponúkať prsníky, raz jeden raz druhý? Doteraz som ich striedala, pil do dna ale to bolo iné, to bolo aj od hladu. Nemôže sa stať, keď mu za príkrmom ponúknem MM, že sa maličký bude prejedať? Predsa len aj MM obsahuje tuk, nie? A ešte čo sa týka príkrmov, je nejaká zelenina, príp. ovocie, ktorým by som sa mala vyslovene vyhýbať? Myslím alergény a pod…
    Veľmi pekne ďakujem za odpovede.

    • Janka Mich says:

      Podla smernice WHO sa prikrmy zavadzaju do 2.roku zivota a potom sa dojci dalej tak, ako to matke i dietatu vyhovuje. Prikrm v tomto pripade znamena, ze materske mlieko je este stale hlavna zlozka potravy a ostatne potrava – prikrm sa k tomu postupne pridava podla zaujmu dietata. Dieta po 6.tom mesiaci zacina skumat nas svet a zacina po nas opakovat co robime a teda aj co a ako jeme. Nieco mu chuti viac a nieco menej, kazdopadne si to najradsej “zaje” materskym mlieckom, co mu este velmi dlho bude vykryvat vacsinu vyzivovych poziadaviek. To iste aj s inymi tekutinami ako MM – okusi ich v pohariku, ale je to vzdy skor o skusani ako o realnej potrebe. Tym, ze ma s dispozicii MM, mame istotu, ze dostava vyvazenu a dostatocne energeticku potravu+tekutiny, a tuk v MM je velmi dolezity pre jeho vydaj energie.
      SKuste teda zachovat svoj doterajsi sposob ponukania MM a pomedzi to ponukat prikrm – bude to jednoduchsie pre vas i pre dieta.
      Pokial sa radikalne neznizuje dojcenie (=pocet dojceni ostava priblizne rovnaky), ani tvorba mlieka sa nemeni radikalne. Ta sa postupne znizuje s postupnym zavadzanim prikrmov a nie je potrebne robit ziadne specialne upravy. Je mozne, ze za nejaky cas, ked uz kvoli prikrmom sa tvorba mliecka znizi viac, maly ochorie alebo mu pojdu zubky a na nejaky cas bude odmietat prikrmy celkom. Aj to je uplne v poriadku – par dni (2-3), budete mat pocit nedostatku mliecka, ktore sa vsak zvysenym dopytom postupne upravi. Po tomto prechodnom obdobi, ked sa maly uzdravi a zacne znova papat prikrmy, budete mat zrazu mliecka par dni nadbytok. A opat – za par dni sa to upravi sa mnozstvo potrebne pre novu potrebu.
      Ku alergenom asi to iste co vam povie aj vasa pani doktorka – najlepsie je vsetko z vlastnej zahrady, ziadne rychlena zelenina s dusicnanmi. Dieta doposial v MM prijimalo tu ovocie a zeleninu, co ste zjedli. Kazdopadne najlepsie su veci z nasho regionu. V zimnom obdobi je najbezproblemovejsia asi mrazena zelenina, nakolko sa pestovala v najlepsom vegetacnom case. Cerstva zelenina mimo svojho vegetecneho casu je vzdy otazna a pravdepodne plna dusicnanov.

  12. Viera says:

    Ahoj Annag.Mam 11mes.synceka,ktoreho este dojcim.Dojcime sa aj cez den,len niektore dni nie,lebo ma hryzie.Mala som cele bolave bradavky,teraz je to uz lepsie.V noci sa budi placom a dozaduje sa prsnika aj 8 krat za noc.Moj problem je,ze mliecko sa spusta tazsie,trva to kym sa pusti.Minuly tyz.som odstrekovala mlieko,lebo ma maly hryzol a odsala som na 1 krat 60-100ml mlieka.Mam odstrekovat mlieko a ako spustit mliecko rychlejsie.Dakujem za odpoved.

  13. Iva Trejtnarová says:

    Ahoj Annag,

    prosím Tě, kolik vody by měl vypít 5 měsíční chlapeček? máme už 9 kg, papáme zeleninku a maso, začal mi odmítat sunar, dá si maximálně na noc a to ještě jen trošku.
    děkuji za odpověď.

  14. angell says:

    Ahoj annag, prosba ohľadne pitia, malá má 9 mesiacov a odmieta kojenie cez deň v podstate kojíme len v noci niekedy 2x a niekedy 5x. V podstate sme sa vrátili k tomu čo sme mali aj na začiatku že sa kojí len v spánku …. To čo ma najviac trápi že cez deň do nej nedostanem ani vodu – maximálne 50 ml, obávam sa že dostáva teda málo tekutín, keďže aj mliečka už mám menej – pretože sa cez deň nekojíme …. Odsať sa mi podarilo tak 20 ml – 50 ml. čo si o tom myslíš, čo by som mala robiť … ďakujem za radu

    • annag says:

      Ahoj angell, 9 mesačné bábätko veľmi ľahko rozpozná, na čom nám záleží a bude robiť pravý opak. Nátlakom sa nedá nič dosiahnuť, jediné riešenie je tekutiny ponúkať a ozaj skúšať všeličo – skús kúpiť napr. nejaký detský džús v krásnom farebnom balení, ten vylej, do neho daj vodu a ponúkni jej , alebo skús obyčajnú slamku, pohár, z ktorého piješ Ty sama … deti rady napodobňujú dospelých. To, či má dostatočný prísun tekutín spoznáš najľahšie podľa plienok a moču – či je svetlý, bez zápachu, aké sú plienky ťažké – ak to nevieš posúdiť, pediatrička môže moč vyšetriť. Vody sa veľa nachádza i v príkrmoch, ak čo to vypije , mohla by byť zavodnená dostatočne. Odsaješ krásne množstvo , viac nás však zaujíma, koľko malá vypije pri dojčení , čo sa dá spoznať len pozorovaním dojčenia – či počas neho ozaj pije a pregĺga, alebo skôr len cucká naprázdno.
      Je škoda, že odmieta dojčenie cez deň, neviem z týchto informácií presne posúdiť, kde je príčina, no najčastješie je to reakcia na tok mliečka – ak máš pocit, že už ho je menej, oplatilo by sa laktáciu podporiť napr. laktagogami – bylinky senovka, benedikt, či tablety, domperidon – pretože deti zbožňujú rýchly a silný tok mliečka a vtedy ani prsník zvyčajne neodmietajú. Pre dieťa v jej veku je prirodzené, že ešte odmieta piť iné tekutiny , dojčenie mu stačí – ak ho samozrejme neodrádza povedzme pomalý tok mliečka . Príčin však môže byť viacero, napr. môžu do toho vstupovať zúbky, nejaké iné ochorenie – napr. ušká – ak si si nie istá, smelo skonzultuj problém s pediatrom, aby si vylúčila aj takúto príčinu.

  15. annagsk says:

    matuslu -no super, ak si už zvykol 🙂 voda je lepšia voľba, ale predovšetkým pomôže i veľa mliečka – veľa dojčenia, keďže MM obsahuje enzýmy, ktoré bábätku pomáhajú tuhé príkrmy tráviť, obsahuje i probiotiká, no a samozrejme je aj dobrým zdrojom tekutín. Okrem toho, že skúsiš jednotlivé zapekacie kúsky vynechať, skús pridať ovocie, resp. po troške slivkovú alebo surovú mrkvovú šťavu. Často pomôže dočasne i znížiť celkový objem príkrmu, no keďže ste odlúčení vzájomne, tak to sa veľmi nedá. Môžeš skúsiť i probiotiká z lekárne pre malého. Držím palce.

  16. matuslu says:

    Ahoj Annag. Snazim sa najst info ako predist tvrdej stolici pri prvych prikrmoch. Akonahle sme zaviedli prikrmy, maly kaka s velkym placom a je to stale tvrda, kuskovita, suchsia stolica. Zacali sme davat detsky cajik, co ako som si precitala nie je najlepsia volba. Cista voda je asi lepsia.? Nedavame vela bananu ani mrkvy. Dakujem velmi pekne. Dakujem este raz za rady pri odluceni kvoli praci. Maly si uz na starku zvykol a funguje nam to ok.

  17. Spätné upozornenie: Prečo dojčené bábätko nepotrebuje čaj « dojčenie

Pridaj komentár