Ach, ten večer

Veľa mamičiek sa sťažuje : “Cez deň bábätku moje mliečko stačí, v noci sú prsníky dokonca preplnené, ráno sa zobudím s balónmi, no večer mu už moje mliečko nestačí….”

Mliečko sa tvorí non stop, aj počas práve prebiehajúceho dojčenia, preto sa prsník vlastne nikdy nedá vyprázdniť celkom. Výraz “do dna” je teda len obrazné pomenovanie situácie, kedy bábo napriek stláčaniu prsníka nepije, len cucká , lebo tok mliečka je veľmi slabučký.

Novorodeniatko je nezrelé a tak, ako má nezrelý tráviaci trakt, tak má nezrelú i nervovú sústavu. Podvečer je väčšina detí nepokojná, plačlivá. Súvisí to s režimom dňa, množstvom pozitívnych i negatívnych podnetov z celého dňa. Čím menej spí bábo cez deň, tým horšie sa bude správať podvečer , zaspáva dlho a neskoro. Bábätká okrem papania potrebujú veľa spinkať. Bábo, ktoré spí málo a je preťažené,je veľmi náročné na pozornosť, mamičky hovoria “hyperaktívne”.

Doma veľa detí cez deň nedokáže spokojne spať, citlivo reagujú na ruchy okolia, ich spánok je plytký a krátky, skôr ide o driemanie než skutočný spánok. Do toho vstupujú očakávania okolia – bábo musí spať vo svojej postieľke, nenos ho, rozmazná sa, bude sa nosiť potom stále, zlenivie … Bábätko bolo 9 mesiacov v brušku mamičky, teraz má byť spokojné kdesi v postieľke, samé a opustené? Každé mláďa sa najlepšie cíti v náručí mamičky, dostáva tam pocit bezpečia a istoty. Bábätko nechápe, že mamička je len vedľa v izbe, ak je samé, logicky má pocit, že je samé už navždy. Každé mláďa bez mamičky plače – plačú psíčatá, mačiatka, plačú vtáčatá opustené v hniezde… Bábätko je bytostne závislé od mamičky, nedokáže sa o seba postarať. Chce sa nosiť, rovnako ako sa chce nosiť napr. mláďa opice, celé dni i noci mať mamičku pri sebe. Každé bábätko je iné, má iné potreby. Sú deti, ktoré sa proste nosiť chcú a budú o pozornosť mamičky bojovať, volať ju plačom.

Ak bábo nedokáže spinkať doma , vo svojej postieľke, treba skúsiť prechádzky vonku. Na čerstvom vzduchu niektoré deti spia lepšie. Ak kočík funguje, treba ho využiť. Kočíkovať aj 3-4 krát denne, hoci len krátko. Prechádzka pomôže i mamičke, prevetrá hlavu, osvieži i upokojí. Bábätko môže byť spokojnejšie.

Treba skúsiť šatku, ergonomický vak na nosenie. Bábo, ktoré je zakuklené v šatke sa akoby odstrihne od okolia, počuje tlkot srdiečka mamičky, upokojí sa a naučí sa spinkať i keď je okolo neho ruch. Deti, ktoré sa často nosia, sú oveľa spokojnejšie. Je rozdiel nosiť bábo voľne na rukách než ho nosiť v šatke, nosiči. Nosenie na rukách unavuje – trpí nám chrbtica, svalstvo tuhne, máme chybné držanie tela … to všetko vedie k nervozite, ktorá sa prenáša i na bábo. Nosenie začne byť doslova otravné a stresujúce. Ak nám pomáha šatka, vak, máme voľné ruky – nosenie bábätka mamičku teší – a to je základ úspechu. Častý argument – nosenie rozmaznáva, bábo bude lenivé. Nie je to tak. Pre nosené bábo je výzvou byť čím skôr na zemi , odvážne začne objavovať okolie , je nebojácne, lebo vie, že ak bude treba, mamičkina náruč je vždy pripravená…

Okolo 18.00 hodiny sa začína čas, kedy je väčšina detí extrémne podráždených, Určite to má súvis i s chodom domácnosti – otecko príde domov z práce, chce sa venovať dieťatku, začne ho iniciatívne nosiť, prihovárať sa mu. No bábo už v tom čase nevládze podnety spracovávať, je plačlivé, potrebuje ticho a pokoj. Nasleduje kúpeľ, ktorý je pre bábo ďalšia námaha. Teplá voda môže v brušku všetko pohnúť, bábo môže bolieť bruško. Obliekanie do pyžamka je už zvyčajne horor, ktorý sa končí hysterickým plačom bábätka i mamičky, výmenou názorov s manželom. Nakoniec zavolá svokra a pýta sa , aký bol deň. Manžel otvára prázdnu chladničku. V mamičke to vrie, potrebuje  bábo konečne uspať a ono nie a nie zaspať, cuckalo by i celé hodiny, ak je na prsníku, je spokojné, ak nie , plače o život. Prsníky sú vyťahané ako handričky, sú na pocit prázdne, bez mliečka. Niekdy naopak odmieta prsníky, plače , zúrivo sa prisáva a vzápätí odtŕha. Vtedy to niekto z rodiny nevydrží, voda sa prevára, fľaša pripraví a bábätku sa podá fľaša. Vytiahne celú a spí ako dudok aj 5 -6 hodín…. bolo ozaj hladné? Prečo mu prsníky práve večer nestačia?

Bábo je unavené, mamička po celom dni ešte viac. Podvedome očakáva ďalší hororový večer, hádku s okolím, pocity neschopnosti sa striedajú s pocitom beznádeje a rozčarovania z materstva. Mliečko sa logicky ťažko spúšťa, však spúšťací reflex je do veľkej miery ovplyvnený práve pocitmi mamičky. Čím viacej je unavená, podrážená, čím menej si verí, tým horšie sa bude spúšťať.

V takejto situácii bábo fľašu neodmietne, hoci v skutočnosti hladné vôbec nie je. Bude piť, kým sa nepogrcká. Informácia o tom, že má bruško plné , prichádza do mozgu oneskorene. Je to ako u dospelých – tiež budeme pri stole plnom dobrôt jesť do nemoty, zle nám príde až na gauči. A tiež nás berú driemoty, žalúdok musí naplno pracovať, na nič iné nám energia nezostáva…

Ako spraviť z hrozných večerov krásne a príjemné chvíle? Dieťatko je barometer našej nálady. Ak sa mamička vnútorne presvedčí, že mliečka je dosť, že bábo večer musí častejšie piť , lebo dojčenie nie je len pre hlad, pôjde to ľahšie. Čo by mohlo pomôcť?

  • skúsiť kúpať bábo v úplne inom čase, buď skôr, alebo až ráno – určite v čase, keď má bábo na kúpanie náladu, nie keď je vyčerpané a dlho nespalo
  • ukladať bábo na večerný spánok výrazne skôr – už okolo 17-18 hodiny. Je ideálne podvečerný nepokoj prespať
  • nad druhej strane, rešpektovať bábätko a jeho biorytmus, neuspávať násilne, ak sa nastaví na 22.00, je to úplne v poriadku  podobne ako keď sa nastaví na 18.00, no do polnoci mávajú deti fázu hlbokého a súvislého spánku, ktorú je fajn využiť
  • bábo už od poobedia na večer pripravovať – málo podnetov, tlmená hudba, prítmie a nosenie pomôže
  • okúpať bábo i seba, uspávať ho v spálni, s dobrým teplým čajíkom, dobrou knižkou , v prítmí, nik, len bábo a mamička, manžel môže pripraviť večer
  • ak je nervózne, vziať ho do nosiča , vaku, šatky …
  • už od poobedia dojčiť častejšie, časté dojčenie dobre vyprázdni prsníky, mliečko bohaté na tuk zasýti na dlhší čas
  • bábo si môže prsníky i pocuckať, ak je správne priložené, ani dlhé dojčenie bradavky nepoškodí
  • po dojčení bábo nechať zaspinkať v polohe ako sa dojčilo, aby sa pri manipulácii neprebralo
  • bábo prekladať do postieľky v čase, keď už nevládze protestovať
  • spanie v spoločnej posteli je normálne, pohodlné, často je to jediný spôsob, ako sa dobre vyspať
  • nesnažiť sa o dokonalosť  – bábo večer dojčiť , nepozerať na hodinky, keď si cucne, tak si cucne, nosiť ho v šatke , bude sa cítiť ako v brušku alebo si bude hodinku slastne pocuckávať a podvečerný nepokoj sa zrejme vytratí

46 Responses to Ach, ten večer

  1. Lea says:

    Perfektná stránka, dakujem uprimne za všetky cenne rady 👍

  2. Katarína says:

    Ahoj Annag, rada by som sa opýtala, či si bábätko nemôže zvyknúť na nosenie tak, že potom nechce spávať v ležatej polohe v posteli. Môj synček má 4,5 mesiaca a od približne 2,5 mesiaca sa nosíme v Manduce skoro celé dni, inak ani nespí. Synček je hypertonický a veľmi aktívny a obávam sa, že aj veľakrát z toho že nevie spinkať, alebo málo spí (čo teda od narodenia málinko), je mrzutý, obzvlásť večer. V poslednej dobe nejdeme spať skôr ako o 23.00( keď aj zaspí predtým, zobudí sa a potom nespí) Večer je teda problém ho samozrejme celkovo uspať, už sa nechce pár dní uspať ani na prsníku, čo bolo bežné a vôbec som to neriešila, keďže spíme spolu v posteli a tak sme si navykli spolu ísť spať. Naposledy zaspal až o polnoci a potom sa zobudil o 5.00 a nevedel ďalej zaspať aj keď som mu ponúkla prsník, najprv sa pokúsil, ale iba sa “vytočil” do revu a keď som si ho o 6.00 konečne dala do Manducy tak do 10 minút spal. Prosím ťa o radu ako by som ho vedela uspať inak ako v Manduce, alebo čo spraviť, aby som ho aj v noci, alebo nad ránom nemusela nosiť, keďže už ma naozaj bolieva chrbát.Ďakujem za akúkoľvek odpoveď.Katarína

  3. mirkaska says:

    annagsk.
    prosím ťa o radu, aký problém s dojčením môže byť, že 6-mes. dieťa odmieta prsník, nechce papať a ak papá, tak krátko pár minút. potom sa začne vzpierať a hnevať, až zúri. úplne ju prehýna. v poslednom čase sa to výrazne zhoršuje. už pri ponúknutí prsníka sa začne vzpierať.
    ked tak krátko papá, po krátkom čase začne byť nepokojná, tak jej ponúknem prsník, nielen v klasickej polohe, aj poležiačky, ale nechce. nechce ležkať, vezmem ju na ruky, po čase ju aj to omrzí a je znovu nepokojná. znovu ponúkam prsník, nechce. vyvrcholí to plačom, cucaním plienky, nedá sa utíšiť ani na rukách. ja sa snažím ju utíšiť, všemožne aj po sediačky, na chrbte s malou na bruchu,… dať ju na prsník, aby sa aspoň trochu prisala a ukľudnila. ked sa mi ju niekedy podarí v kočíku uhojdať, v polospánku sa napapá. aj v noci papá dobre. teraz zhruba každú 1-2 hodiny.
    mám pocit, že papá čím dalej tým menej, má suchú spodnú peru.
    celkovo spinkáme dosť málo, máme problém zaspinkať. mám pocit, že robím všetko zle, samé chyby a neviem, či sa to ešte dá nejako napraviť. neviem rozoznať únavu a to že chce spinkať, neviem ju uspať. ked dnes večer konečne zaspala po úmornom plači, rozplakala som sa aj ja. už pár dní čítam tvoje články, zistila som, že som naozaj mnohé veci robila zle. všade sa píše, že dieťatko má prsník na upokojenie a na zaspinkanie, ale moje dieťa ho odmieta…. som z toho veľmi nešťastná.

  4. andrea says:

    Ahoj Annag. Da sa babatku posunut nejak rezim? Moj syn ma 5 mesiacov a uz mesiac ma posunuty rezim. Asi za to nejak mozu zubky co mu idu. Zaspava nam o pol noci. Kvantitativne ma spanku dost, dospava to doobeda, len mi je luto, ze prichadza o predpolnocny spanok a my pomaly o nervy. Teraz ked bol po ockovani, dali sme mu na vecer cipok, tak zaspal lepsie, asi ho teda tie zubky bolia. Mozeme s tym teda nieco urobit alebo len proste vyckat, kedy to prejde samo? Na spanok ho ukladame medzi siedmou-osmou, on potom asi pol hodku – hodinu pospi, zobudi sa a je proste hore.

    • Janka Mich says:

      Je to iste pre vas zvysena zataz, ked konecne po celom dni si uz chcete oddychnut a napriek tomu musite tahat dalsie kolo…Pravdepodobne velmi dobre by zabralo, keby ste si o tej 7-8 lahli do postele lahli spolu a boli tak az do rana. Ak by sa aj syncek zobudil, bolo by to len kratke prebratie, mozno by si na chvilu cucol a znova by spal. Prirodne narody takto bezne funguju (a mnohe unavene slovenske mamicky, pokial si to mozu dovolit, tiez). Mozno bude stacit, ked budete pri nom len tu jednu hodinu, ked sa zobudi, napapa sa a znova zaspi a potom mozete odist. Alebo aspon vystihnut, ked sa zobudi a vtedy si k nemu lahnut, kym znova nezaspi. Kazdopadne – byt s nim spolu v posteli v case, ked sa prebera, az kym znovu nezaspi. Ak je sam v postielke, tak manipulacia s nim ho prebera zrejme viac ako by ste potrebovali. O spolocnom spanku odporucam tiez precitat vynikajuci clanok na domovskej stranke
      Ak vam to nevyhovuje alebo ani toto nefunguje, tak potom ostava len nosic (v tomto veku bud satka alebo Manduca alebo iny ergo nosic). Ak aj bude hore, bude spokojny, nakolko bude s vami vo fyzickom kontakte a zaspi vtedy, ked mu to bude vyhovovat. A vy si mozte porobit co bude potrebne (treba vsak tlmenejsie svetlo a tichsie prostredie).

      • Anonym says:

        Dakujem za odpoved. Spime spolu v posteli uz dlho, nemame s tym problem. Skusala som aj to, ze si s nim lahnem – nezobudil sa po pol hodine, ale po dvoch. Manducu mame, je pravda, ze som ju uz dlhsie na uspavanie nepouzila, lebo mi tam dlho nevydrzi, Robime to tak, ze ho zoberem medzi nas, a je proste s nami, hrame sa s nim, kedze on ma vlastne poobede a nie noc, tak je cerstvy a vesely. Neviem ci robime dobre, ale na zaciatku som ho skusala uspavat – v manduce, bez manduci na rukach, v kociku a neviem este ako – scenar bol vzdy taky, ze zaspal tesne pred pol nocou.

        • Janka Mich says:

          Vidim, ze syncek je spokojne babo s dobrou maminou, akurat ze rezim ma nejaky iny ako vy… Zda sa, ze ta Manduca bude asi najprijatelnejsia, mozno bez pokusov o uspatie sa v posteli. Ak ma s vami maximum fyzickeho kontaktu, mliecko na dosah a moznost spat ked potrebuje (t.j. aj Manducu), tak asi to bude chciet len trpezlivost. Ktovie, mozno to urychli nejaka zmena – choroba, navsteva babicky, dlhy celodenny vylet alebo konecne prerezanie zubkov. Drzim palce.

          • andrea says:

            Jooj, no s dobrou maminou.. neviem neviem :). Ale babatko je spokojne, manducu velmi nepouzivam, lebo sa mi velmi nechce v noci len tak po tme bezcielne chodit po byte, ale tak sem tam ju vytiahneme. Posluchli sme vasu radu, sme u starkych, a krpec si tu vedla mna hryzie hryzatko a skeri sa 🙂 Asi ho neoklamem, skusime este plavanie.

    • annag says:

      Ahoj Andrejka,

      len by som ešte k Janke dodala – takéto maličké bábo potrebuje ešte spávať pomerne veľa, ešte stále tak do cca 2 hodín od prebudenia môže potrebovať spinkať – ak poobede spáva len málo, resp. nespáva vôbec a je hore niekoľko hodín, tak je možné, že je večer až príliš unavený, čo sa paradoxne môže prejavovať i zvýšenou aktivitou a nedokáže súvisle a na dlhšie zaspať . Práve poobedný odpočinok by mu mohol pomôcť.

      • andrea says:

        Ahoj, no ja ho praveze davam vela spat, tak ako pises, cez den je hore max 2hodiny a podvecer max 3 a uz ide spat – ukladam ho tak casto, lebo to proste potrebuje a spravidla aj rychlo zaspi. Ono ma asi mozno toho spanku cez den ozaj privela, ale rady, ze nedat ho poobede spat neviem splnit, lebo ak sa zobudi okolo jednej – druhej, tak sa to proste neda ho nechat hore 5-6 hodin. Vidim, ze sa trapi, ked ho skusam nechat dlhsie hore ako by on chcel, tak na to som rezignovala. Akurat som si vsimla, ze dobre noci su, ked sa zobudi o stvrtej a na nocny spanok ho ukladam uz nieco po siedmej. Tak sa mozno pokusim nejak docielit aby to bolo pravidelne a uvidime. Inac ja som si uz pomaly na tento divoky rezim zvykla 🙂

        • annag says:

          Andrejka, nechať bábo dlho nespať po obede je zlé riešenie – presne ako spomínaš, je to pre neho trápenie – bábo má spať vtedy, keď to potrebuje – problém je, že mamičky nie vždy vedia odhadnúť, kedy je ten správny čas – väčšinou pre cumlíky , ktoré zastierajú skutočné potreby bábätka – mamička to potom nemôže vidieť. Nemusíš sa snažiť na minúty dodržiavať režim, ale bábo Ti vždy naznačuje, kedy už spať potrebuje – plač a nervozita alebo prehnaná hyperaktivita je už neskoro. Ak bábo dostáva prsník na požiadanie pri prvých známkach potreby dojčiť sa cez deň i v noci – pri nepokoji, podráždení – tak samé v pravej chvíli zaspinká ešte na prsníku . Dôležité je bábo neprebrať, nerozplakať a predvídať. Ak sa večer budí častejšie, smelo dojči buď dlho, alebo veľmi často. Držím palce, máš dobrý úmysel, malo by to zabrať 🙂

      • mirkaska says:

        ahoj annag.
        mám dosť veľké problémy so spinkaním mojej dcérky emky. teraz má 6 mesiacov a už dosť dlho sa s tým trápime. neviem rozoznať, kedy je unavená a chce spinkať.
        v poslednej dobe začíname mať aj problémy s dojčením, začala odmietať prsník. chcela by som sa opýtať, či je niekde na blogu článok o tom, ako rozpoznať, že dieťa chce spinkať a je unavené a známky hladu.
        veľakrát sa mi stalo, že malá plakala, obhrýzala všetko dookola, pršteky, plienku, ale prsník nechcela a ked som si ju chcela priložiť, začala sa vzpínať a zlostiť. pritom mám pocit, že bola hladná. situácia sa zhoršuje a ja som už zúfalá.
        dakujem veľmi pekne.

        • annag says:

          ahoj mirkaska –

          na Tvoju otázku sa nadá len tak ľahko odpovedať, musela by som posúdiť celé dojčenie, lebo tu môže byť viacero príčin jej odmietania. Ale v zásade – ak ide bábätko na prsník príliš neskoro, ak je rozčúlené alebo už plače, tak môže prsník (ba aj mamičku) úplne odmietať. Často za takýmto správaním stojí cumlík, ktorý neúmerne predlžuje intervaly a potláča prvé náznaky potreby bábätka dojčiť sa. Bábätko si pri jednom dojčení dokáže uspokojiť niekoľko potrieb naraz. Ale je nesmierne citlivé, ak prsník nedostane včas (a je jedno, či to je v tej chvíli pre únavu, alebo hlad či inú potrebu) . Podľa opisu to vyzerá práve na tento problém – nie je dojčená na požiadanie včas, pri prvých náznakoch – je ťažké definovať náznak, lebo každé bábo je iné a najlepšie ho pozná mamička – sú to často len veľmi nenápadné prejavy – napr. sa mu zunuje zábava, hračka, alebo náhle zmení správanie , vydáva iné zvuky …. plač, obhrýzanie všetkého naokolo je už vlastne veľmi neskorý , naliehavý prejav a také dojčenie už nemusí odpadnúť dobre. Ak taká situácia nastane, je lepšie bábo upokojiť inak, aby si na chvíľočku , trebárs i na rukách zdriemlo a keď sa začne preberať, rýchlo , ešte v polospánku ho priložiť.

          • mirkaska says:

            ďakujem zatiaľ veľmi pekne za odpoveď. odkedy som ti písala, snažím sa čo najčastejšie núkať. máme problémy aj so spinkaním, po prečítaní tvojich článokov som prišla na mnohé veci, snažím sa ju teda čo najviac uspávať aj doobedu, aby nebola preťažená. malá zvykla spinkať 2x pol hodinu doobedu, potom ju stále niečo prebralo. napr. sa pokakala. teraz to robím tak, že ju oblečiem a otvorím okno, aby mala čerstvý vzduch a dlhšie spinkala.
            ťažko sa všetko píše, je toho dosť veľa, čo by som potrebovala k tomu povedať. Malá sa narodila v 35. týždni a mala aj žltačku, čiže po príchode z nemocnice takmer stále spala. budili sme ju každé 3 hodiny na prebalenie a nakŕmenie. Potom nasledovalo obdobie, že ked sa malá zobudila, prebalila som ju, nakojila a zaspinkala znovu. Časom sa to ale začalo meniť, nechcela už toľko spinkať a ja som sa asi zrazu ocitla v situácii, že som nevedela rozoznať, kedy je hladná, kedy unavená. Mala som veľa pracovných povinností, niektoré veci som musela dokončovať, a málo som sa jej venovala. Bola som aj málo pozorná a preto som asi nevedela rozoznať náznaky hladu a únavy. Urobila som veľmi vela chýb, a som nešťastná, že trápim moju dcérku. Bola krásne usmiate spokojné bábätko a posledný mesiac sa to zmenilo na nepokoj, plač a trápenie.
            Podľa tvojich rád, začali sme spolu spávať v posteli, niekedy aj celé doobedie sme spolu na posteli.
            Cumlík nemáme, malá ho nechcela po príchode domov z pôrodnice, no na začiatku v pôrodnici a po príchode domov papala z fľaše MM, odsávané. od 16. dňa od narodenia sa plne kojíme. fľašu odvtedy nemala, raz som sa ju večer pokúsila dokŕmiť odsatým mliekom, lebo som sa mylne domnievala, že je hladná, ked chcela byť stále na prsníku a “nič” jej netieklo a plakala.(až po prečítaní tvojho článku som zistila, ako to naozaj bolo). tlaku okolia na to, že moje mlieko jej nestačí a že mám dokrmovať UM som nepodľahla, ale, že ho je málo to som si myslela. začala som piť čaj so senovkou gréckou, iný čaj na kojenie, a všetko ostatné…. to spôsobilo nadmerné množstvo mlieka, veľa riedkeho mlieka, problémy s trávením, stále sa jej tvorili plynky a museli sme sa po papaní aj 2 hod. nosiť na rukách, položenie na posteľ na chrbátik odmietala. kedže jej tým pádom stačil na napapanie jeden prsník, pri kojeniach som ich začala striedať – každé kojenie iný prsník. (dovtedy jedla z dvoch, pri druhom kojení som dala ako prvý prsník druhý z predchádzajúceho papania). malá menej priberala, ale bolo to viac menej v norme. k tomu očkovanie začiatkom januára, v polovici bola zase chorá, malá veľké soplíky, zle sa jej papalo (vtedy sme dávali aj lyžičkou odsaté MM). teraz viem, že už vtedy sa začali problémy, ktoré teraz vrcholia s odmietaním prsníka, to že nechcela papať znamenalo unavu a málo spánku. no ja som si myslela, že je to chorobou a očkovaním. potom zase začali ísť zúbky a tak dalej….

            prestala som piť čaj zo senovky, prsia sú viditeľne menej naliate, len mám teraz strach, aby bolo mlieka dosť.doteraz mi pri kojení stále mlieko tieklo z druhého prsníka, teraz prestalo. aj malá zbadala, že mliečko netečie tak rýchlo ako predtým, pomáham jej stláčaním na začiatku aj potom neskôr.
            ešte mám problém s tým, že si myslím, že by ešte chcela papať, ale pustí prsník s plačom (zlostením), ktorý nie a nie utíšiť. ponúknem jej prsník z ktorého sa kojila, či ešte chce, potom druhý – odmietne oba. aj ked ju upokojím, ani potom nechce.
            budem sa teda snažiť pri tých náznakoch, ktoré si spomínala, ponúknuť jej prsník a verím, že postupne sa zlepším v poznaní mojej dcérky.
            dakujem ti ešte raz veľmi pekne. aj za všetky články, ktoré sú úžasné a veľmi mi pomohli.
            ahoj

  5. Katarina says:

    Ahoj annag,
    chcela by som sa opytat na “novinku” v spravani mojej takmer 6-mesacnej dcerky 😀 Asi tak pred mesiacom zacala pri kojeni “vyskakovat” do sedu. Presnejsie, prisaje sa, cucka, zrazu “vyskoci”, sadne si, poobzera sa po okoli a zase si cucka. Toto zopakuje pocas dojcenia niekolkokrat. Dojci sa nejakych 7- 10 minut. Niekedy to robi len pocas prvych 5 minut, a potom uz papa normalne. Najskor to zacala robit len vtedy, ked papala niekde, kde to nepoznala (napr. na navsteve), tak som si myslela, ze si len obzera cudzie prostredie. Potom to zacala robit aj doma. Obzera sa, ci v miestnosti niekto je, ci sme same, ci je ticho, ci hra hudba alebo je ruch… nezistila som ziadnu suvislost medzi jej “vyskakovanim” a obzeranim sa… Jedine v noci, ked je zrejme prilis zaspata, papa v kuse bez vyskakovania. A este niekedy, ked je cez den unavena. Chcem len podotknut, ze neplace, skor sa medzitym smeje a usmieva, mliecka ma dost. Len ma to stale akosi prekvapuje, preco zrazu “musi vsetko vidiet a nic jej nesmie ujst” 🙂 Vlastne, ci je to len ta zvedavost alebo aj nieco ine…

    • andrea says:

      Moj 5 mesacny syn robi podobne. Pri papani sa zrazu pusti, kuka na mna chvilu ako puk, potom sa usmeje pricucne, zase prestane a kuka na mna a tak. Je to strasne zlate.

      • Anonym says:

        Moj 3,5 mesacny syncek uz druhy tyzden odmieta prsnik.Snazim sa mu ho ponukat casejsie ale niekedy je to strasne.Place az vrieska a nechce papat.Potom ked ho utisim horko tazko zacne.Neviem si uz rady co s nim…..

        • vieracervena says:

          Najjednoduchšie je čo najskôr sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení (zoznam poradkýň je na http://www.mamila.sk) a s ňou riešiť príčinu štrajku a začať robiť kroky vedúce k prilákaniu bábätka späť k prsníku, k zvýšeniu tvorby mlieka a ku kŕmeniu bábätka mimo prsníka (kým sa znova nebude chcieť prisávať) tak, aby dojčenie nebolo ohrozené, hoci z otázky nie je jasné, či synček odmieta prsník úplne a teda už dva týždne nie je vôbec dojčený, alebo len večer. V oboch prípadoch sa však na tejto situácii dá pracovať a pri dodržaní opatrení, ktoré Vám odporučí poradkyňa osobne, je vysoká nádej na návrat k bezproblémovému dojčeniu a oplatí sa zabojovať. Teoretický návod na to ako postupovať nájdete napr. aj v tejto odpovedi http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=154 (odporúčam pozrieť si najmä spomínaný protokol o riešení štrajku v dojčení), ale najlepšie je to riešiť s poradkyňou osobne, aby ste dostali individuálne rady šité na mieru a potrebnú podporu.

  6. Barborka says:

    Ahoj annag… mozno mi poradis, bola by som velmi rada. Moj problem sa netyka nedostatku mliecka. Ale samotneho vecera… Maly bude mat o tyzden devat mesiacov a stale ho kojim. Cely nas “problem” vsak spociva v tom, ze v noci nevie zaspat inak ako mne na prsniku… skusam ho niekedy davat aj vyplakat sa, aby zaspal sam. On potom niekedy aj zaspi, ale zhruba po pol hodine je hore a cely tento krik a plac sa opakuje az kym si k nemu znova nelahnem a neudindám ho na prse. Ak by takto vecerne uspavanie koncilo, okey, som rada. ALe maly sa budi v noci zhruba kazdu hodinu a pol az dve a ja som z toho naozaj uz zufala, hotova, znicena a unavena. Od porodu som sa prakticky nevyspala, som z toho nervozna, ptom aj manzel, sme tu v takom kolobehu… a maly si iba trosku cucne, inak nezaspi. Uz neviem ako to mam rieist, myslim, ze nemoze byt hladny, snazim sa cez den, aby jedol viac, ale jednoducho, ked sa zatne viac do neho nedam. Nechcem ho odstavit, ale takto ma to uz naozaj vyceráva. A ešte jeden fakt – musí spať iba pri mne v posteli… naozaj som zufala.

    • annag says:

      Ahoj Barborka, bohužiaľ, radu Ti nedám, iba ak povzbudenie 😦

      veľa mamičiek si myslí, že časté budenie bábätka je v dojčení. No dojčenie nie je príčina, dojčenie je len pomôcka, ako si toto ťažké obdobie uľahčiť. Každé bábätko je iné, sú deti, čo spia krásne celú noc, no sú deti (a je ich oveľa viac), čo sa v noci budia veľmi často. Veľa mamičiek s odstupom času povie – bábätko som odstavila, nasadili sme prísny režim vyplakania až prespal celú noc. No to, že tento proces trval niekoľko týždňov, či mesiacov už nepovedia. Každé dieťa raz začne dobre spávať – dojčené i nedojčené. Jednému zlé obdobie trvá len pár dní, inému niekoľko mesiacov. Keby to bolo také jednoduché – odstavím v 9 mesiacoch, prespí celú noc , tak by nevznikalo toľko kontroverzných teórií o spánku. Je to vývojová fáza bábätka, ktorú nedokážeme príliš ovplyvniť a ani preskočiť. Resp. dokážeme, ale za cenu pomerne drastických opatrení. Tvoje bábätko sa nachádza v období, kedy je veľmi na Teba naviazané a uvedomuje si strach , nebezpečenstvo. Zvyčajne okolo roka, roka a pol prichádza zázračné obdobie, kedy sa noci zlepšia. Predstav si, že ho odstavíš a namiesto prsníka mu musíš každú hodinu dávať fľašu s mliekom či čajom, sledovať, či ho pije, aby sa neudusil … Alebo ho nosiť hore dole po izbe i celé hodiny umrnčaného. Prsník ho aspoň umlčí a rýchlo uspí :-).

      je veľmi dôležité si uvedomiť, že bábätko cíti stres, ktorý na neho prenášame. Ono cíti, že nám lezie na nervy. Ak vie, že niekedy dokonca prsník nedostane a musí si ho “vyrevať”, je v neistote. Takéto bábätko je nakoniec ešte viac naviazané, upäté na mamičku a situácia sa iba viac zhoršuje. Bábätko je i nesmierne citlivé na podnety z okolia, môže ho rušiť malý byt, prítomnosť staršieho súrodenca, otca, preto môže pomôcť spávanie v inej izbe, len Vy dvaja … ale fakt je to veľmi individuálne a čo jednému pomôže, inému nie .

    • Slavka says:

      my mame doma to iste s 10 mes. dcerkou. Dokazeme ju uspat aj hojdanim na rukach, ale tento tyzden reve ako besna, uplne sa zadusa, akoby nechcela ist vobec spat. Vela mamiciek ma tento problem, ze cecik je na zaspavanie a presne tento rezim spanku ma aj nasa Kajka: pol hodka spanok, zobudi sa, uspime, potom spi tak do 11, cize 2,5hod a ked si ideme lahnut, zobudi sa na kazdy suchot, takze zase uspavame a do rana znovu na ceco aj 3x 😦 a neviem si predstavit, ze by som mala zakazdym v noci vstat a hojdat ju, takze ostavame v posteli…

  7. kvendolina says:

    Ahoj Annag,

    mam 3,5 mesacnu dceru a v poslednej dobe mame problem s podvecernym a vecernym kojenim, resp s nedostatkom mlieka. Dcera sa krmi zhruba kazde 3 hodiny a po vacsine kojeni este mliecko odsavam, jednak pre istotu do mraznicky (ma reflux, tak sa stavalo, ze vela vygrckala a potom som uz nebolo dost mliecka) a jednak pre to, aby sa viac “vyrobilo”. Su dni, ked papa uplne bez problemov a okrem toho sa mi podari este naodsavat do mrazaka zhruba 100 – 120 ml a su dni, ked od neskorsieho popoludnia (16-17.00) jej mliecko vobec netecie – na prsniku je nervozna, taha “na sucho”, pre mna az bolestivo. Mlieko nejde ani odsavackou, resp. z oboch prsnikov len uplne minimalne (10 – 20 ml dokopy), ani po prestavke .. Pri tom som v porovnani s lepsimi dnami nic nezmenila – dostatok tekutin (cez 3 litre), caje na podporu kojenia, nemam stres, oddychujem ..
    Velakrat sme sa to pokusali riesit trpezlivostou a stalym prisatim, ale ked sa nenajedla ani po niekolkych hodinach, tak som jej musela dat MM z flasky. Na druhy den uz zase nie je problem a cely den sa krmi bez problemov. A tieto zle dni sa objavuju tak 2x do tyzdna. Co mam s tym robit?
    Dakujem.

    • annag says:

      ahoj kvendolina, prvá vec, na ktorú sa treba zamerať, je správne prisatie. Spomínaš totiž reflux a fľašu: Bábätko, ktoré pozná fľašku, už zrejme neotvára pusinku tak dokorán,ako by mohlo. A práve veľká pusa, aby si bábo vzalo veľkú časť dvorca zospodu je základ bezproblémového dojčenia. Takisto by bolo fajn zamerať sa na efektívne dojčenie – spomínané 3 hodiny – väčšina detí má rôzne intervaly medzi dojčeniami – neprirodzenú pravidelnosť mohol spôsobiť napr. cumlík alebo je to kvôli refluxu? Skôr by si prsníky nevzala? Keďže malá pozná fľašu, tak okrem slabšieho prisatia môže reagovať i na rozdielny tok mliečka z fľaše a z prsníka. Z prsníka tečie často mliečko trošku oneskorene, silný tok sa strieda s pomalším. Z fľaše tečie okamžite a stále rovnakým prúdom. Deti sú veľmi múdre, chcú sa najesť rýchlo a dobre. Ak rozdiel zistia, začnú sa na prsníkoch hnevať. No a hnevať sa môže i preto, že sa ku všetkému mliečku nedostane pre slabšie prisatie a preplnené prsia potrebuje.

      Ale okrem tohoto môže problém spôsobovať i systém odsávania. Odsávanie je vynikajúci spôsob ako zvýšiť tvorbu mliečka v krátkom čase. Ak v období zníženej tvorby mliečka žmýkaš prsníky až do dna po každom dojčení, tak zvýšiš hladinu prolaktínu a za pár hodín sa prsníky začnú prepĺňať. No ak si v dňoch nadbytku mliečka povieš, dnes mi odsávať toľko netreba , stačí len na večernú dávku … tak prsia zareagujú. V plných, nedostatočne vyprázdnených prsníkoch sa zvyšuje hladina inhibítora, ktorý laktáciu tlmí. Prsia za pár hodín zareagujú zníženou tvorbou mliečka. A niekedy prechodne až príliš nízkou, až kým podľa podľa stimulácie bábätka či odsávačky nezistia, že majú tvoriť mliečka viac. Výsledkom je, že dojčenie bude ako na hojdačke, raz mliečka veľa, inokedy málo.

      Preto by bolo fajn v prvom rade zamerať sa na správne prisatie, efektívne dojčenie. A ak odsávať, tak pravidelne rovnaké množstvo – trebárs si povedz 1-2 x do dňa odsajem po 20 ml z každého prsníka a to dodržiavaj každý deň. Odsávanie nie je pri plne dojčenom bábätku nutné, určite nie kvôli “refluxu “. Je však možné, že sa Ti nepodarí prisatie zdokonaliť a bude potrebné udržať si o čosi vyššiu tvorbu mliečka – no ozaj radšej vždy rovnaké množstvo a v rovnakom čase.

  8. Ivica says:

    Nase uplakane podvecery su zase naspat 😦 Tesila som sa priskoro, po troch dnoch pokoja sa to cele vratilo.

    • annagsk says:

      Ahoj Ivka, a Manducu už máš, zabrala už aspoň trošku ?

      • Ivica says:

        ahoj Annag, Manducu som mala 4 dni a maly sa len priecil a nedarilo sa mi ho tam vobec usadit, tak mi ju kocka z firmy vymenila za satku, tak tam je spokojny, len sa ju musim naucit nejako viazat. Mam problem s viazanim kolisky a on tak byva najradsej

  9. Ivica says:

    Ahoj annag, prosim ta o radu. Mam mesacneho synceka a cez den mi hrozne malo spava. Rano vstane o pol siestej a uz nespi az do jedenastej. Potom zaspinka, ale len na chvilinku a zas je hore az do takej druhej po obede, kedy konecne zaspi aj na dve hodiny. Ale presne ako pises v clanku….akonahle pride 18ta hodina, zacne plakat, natahovat so sebou, stale sa pytat na prsnik, pri ktorom sa ale jeduje….toto trva az do osmej vecer, pripadne pol deviatej, kedy sa mi ho na rukach podari ukolisat k spanku. Potom spinka pekne tri hodiny a v noci sa budi kazde dve….cez den vobec neplacka, ani v noci. Len podvecer. Moze to suvisiet s jeho malo spankom cez den? Mam totizto este 20 mesacneho syna, ktory ako kazde male dieta beha, krici, hadze vecami a to mladsieho asi dost rusi. Myslela som si najprv, ze mam podvecer malo mliecka, ale podla tvojho clanku to moze suvisiet s tym, ze tak malo spava cez den a je potom vycerpany? Kupavam ho kazdy druhy den….mam kupanie posunut na skorsiu hodinu pred tou 18tou?
    Dakujem ti velmi annnag

    • annagsk says:

      ahoj Ivica, určite to môže mať súvis s nedostatkom spánku. Neviem síce, ako sa dojčí a prospieva, no ak takto málo spinká, musí byť logicky podráždený a vyčerpaný.

      Kúpanie možno ani netreba posúvať, ak nevidíš rozdiel medzi dňom, kedy ho kúpeš a tým, kedy ho nekúpeš. Ak je však hore už od nejakej cca 16.hodiny, je 18.00 ozaj neskoro.

      Určite by bolo fajn maličkému pomôcť viac spinkať. S dvomi deťmi je podľa mojich skúseností najľahšie, najjednoduchšie a veľmi praktické nosiť bábo – v šatke, nosiči … Je v nej skryté, dokáže sa odstrihnúť a zaspinkať, podstatne menej ho ruší okolie, Ty sa môžeš venovať staršiemu bábätku či domácnosti. 20 mesačné bábo je ešte príliš maličké , má právo byť neposedné, potrebuje ešte veľa Tvojej pozornosti. Nosením maličkého by sa Ti život mohol veľmi uľahčiť. 🙂
      Nosiť si zvykne prakticky každé bábo, no čím je dieťa staršie, tým dlhšie si zvyká. Ak by si začala nosiť teraz, zrejme by sa mu zapáčilo veľmi rýchlo. 🙂

      • Ivica says:

        Dakujem ti annag za rychlu odpoved. Nenapisala som ti veru ako prospievame. narodil sa s vahou 3270g, po troch dnoch sme isli domov s vahou 3100 a v troch tyzcnoch sme boli u pediatricky a mal 4530g. Teraz ideme 6 maja do poradne znovu, tak som tiez zvedava, ci pribera, lebo ak ano, budem mat mliecka dost a bude to ta vycerpanost. Ak nie, tak sa moze stavat, ze sa mi podvecer tvori menej mliecka? Precitala som si tvoje rady na temu “ach ten vecer” a skusila som mat maleho cely cas v kociku, pomohlo mi to posunut placlive chvile o celu hodinu, ale bolo treba krmit starsieho synceka a som na nich sama vecer, takze sme si trosku poplakali, ale nie uz tak vela. V noci dokonca lepsie spinkal, ale o 6 rano uz bol hore. Nosit by som urcite chcela, satku neviem viazat, ale vela sa tu pise o Manduce. Je to dobry nosic, nepoznas to nahodou? dakujem este raz za tvoje rady, tato stranka je uzasna a pomaha vela mamickam.

        • Andrea says:

          ahoj Ivica,

          manduca je perfektny nosic, mam s nim bohate skusenosti, dcerku v nom nosim od cca 2 mesiacov (dovtedy som ju nosila v babyvaku). Kedze bola dcerka strasny “pricuc” a je relativne dodnes, neviem si predstavit, ako by som prezila, keby som nemala manducu – ruky by som mala asi po kolena vytahane a chrbat by mi odisiel ;-). TAkze ja vrelo odporucam (ak sa pre nosic rozhodnes, treba vyberat ergonomicky, dietatko nesmie v nom visiet a priprav sa na to, ze sa syncekovi nemusi v nom hned pacit – u nas to trvalo 2 dni, kym si zvykla – dala som ju v jeden vecer na 10 min, som sa s nou prechadzala, prihovarala som sa jej a potom s5 do babyvaku, druhy vecer to uz bolo lepsie a v treti vecer uz mi v manduce zaspala)

          • Ivica says:

            ahoj Andrejka,

            dakujem za povzbudivu spravu. Zajtra mi pride postou pozicana na tyzden a potom bud ju vratim, alebo mi poslu novu. Tak som zvedava. Len som pocula, ze tam ma nozicky novorodeniatko nejako inak a nie rozkrocmo. Je to pravda?

        • annagsk says:

          Ahoj Ivica, prepáč, mala som výpadok internetu.Plne sa stotožňujem s Andrejkou, je to dobrá voľba. Nôžky má v nej bábo v správnej polohe – i preto patrí medzi ergonomické nosiče.
          Mliečka máš dosť, podvečer ide najmä o to, že si viac vyčerpaná po celom dni, mliečko sa môže ťažšie spúšťať. No tvorí sa non stop, i počas práve prebiehajúceho dojčenia, vždy v prsníkoch mliečko je. Nosenie Ti môže ozaj veľmi pomôcť, držím palce, aby ste sa vzájomne celá rodinka čím skôr zohrali 🙂

          • Ivica says:

            Ahoj Anngag,

            akurat som na teba dneska myslela, ze ti snad postavim v Marianke nejake dakovne miesto, kam ta budem chodit uctievat :)))
            Riadim sa tvojimi radami z clanku “ach ten vecer” a uz druhy den ziaden podvecerny plac. Dari sa mi ho vonku, alebo doma v kociary uspat presne v case, kedy ma nastat kriza, pred tym ho poriadne nakojim a cely ten cas prehaja. Dneska dokonca sa zobudil skor, ale pekne si lezal a pozeral v kociku. A neskutocne spinkal aj cez den trosku. Este mam na teba jednu otazocku ak mozem. Ako je to v noci s kojenim, mam tiez ponukat oba prsniky ako pri poobednom kojeni? Dakujem ti este raz Annag za tvoju trpezlivost a rady.

  10. Heri says:

    Ahoj Annag, chcela by som sa spytat ci je nevyhnutne ked babatko zaspi vecer pri dojceni ju prebudzat na odgrgnutie. Nasa lekarka nas k tomu nuti, ale ona potom velmi tazko opat zaspava. Uz som z toho zufala a vynervovane sme obidve. Dakujem.

    • annagsk says:

      Heri, dojčené bábo, ktoré je dobre prisaté a spokojne pije na prsníku, nepotrebuje odgrgávať vôbec. Jedna z funkcií dojčenia je uspávať , je škoda to nevyužívať. Práve nútenie bábätka odgrgávať spôsobuje takú katastrofu, akú opisuješ, pretože sa bábätku spánok zbytočne pretrhne, manipuláciou mu dokonca nechtiac môžeme spôsobovať reflux – grckanie. Kľudne ju nechaj zaspinkať, keď si bude potrebovať odgrgnúť, dá Ti to najavo – začne sa mrviť, hýbať – vtedy ju zdvihni a zrejme si rýchlo a ľahko odgrgne. Ak ju to preberie, opäť jej ten istý prsník ponúkni, sanie bradavky ju ľahšie uspí, slabý tok mliečka spláchne kyselinu, ktorá sa mohla dostať do pažeráka pri uvoľnení vzduchu. Bez odgrgnutia môže aj tuho zaspinkať na viac hodín. 🙂

      • Heri says:

        Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂 My máme ešte ten problém, že pri papaní sa veľmi hnevá. Myslím, že mliečka mám dosť a teda nebude príčinou slabý tok (vždy keď dopapá tak ešte mliečko z prsníka bez problémov tečie), akurát ju trápi bruško. Keď začne piť, hneď jej počuť v brušku bublanie. Počas kojenia ju dávam preto odgrgávať, keď sa príliš hnevá. Preto mám obavy, že sa nahltá veľa vzduchu, ktorý jej potom bude robiť galibu.

        • annagsk says:

          jasné, to potom odgrgávať potrebuje. 🙂 Ale treba hľadať príčinu nepokojného papania. Tou môže byť reakcia skôr na príliš silný tok mliečka, alebo slabšie prisatie. Pozri si asymetrické prisatie, ideálne by bolo tak ju prikladať, ak sa Ti to nepodarí, tak si ju aspoň po prisatí naprav – zatlačením rukou na jej ramienka si mierne zakloní hlávku dozadu. Tým sa brada hlboko zaborí do prsníka. Bradavka zmení trošku smer, mliečko bude striekať šikmo na horné podnebie, kde sa silný prúd stlmí. Inak jej mliečko strieka priamo do hrdielka, čo ju dráždi.
          Napriek tomu ju vždy po odgrnutí môžeš priložiť na ten istý prsník, aby si spláchla kyselinku , slabý tok mliečka a sanie ju upokojí a mohla by zaspinkať . Ak nie je schopná po dojčení takto tzv. nenutritívne sať, lebo mliečka je stále veľa, ozvi sa prosím a vyplň mi zároveň i dotazník. Možno bude treba trošku laktáciu utlmiť. uvidíme 🙂

          • Heri says:

            Ďakujem veľmi pekne Annag, som naozaj vďačná za odpoveď. Poslala som vyplnený dotazník. Každé dojčenie je pre ná v poslednej dobe veľký boj a už aj stres 😦

  11. annagsk says:

    Ahoj Andy, nie som zástanca budenia bábätka. Mne sa také čosi nikdy neosvedčilo. Bábätko je počas dňa zvyčajne veľmi aktívne, potrebuje si viackrát oddýchnuť – pospať – zregenerovať sa tak, aby vládalo v hre pokračovať i ďalej. Čím lepšie si pospí cez deň, tým lepšie bude spať v noci. Bábätko a malé deti by mali spať v noci asi 9-12 hodín. Ak sa prebudí po 7-8 hodinách, je to zrejme tým, že ju čosi vyrušilo. Do polnoci mávajú deti hlboký spánok, po polnoci sa už budia zvyčajne oveľa častejšie, aj každú hodinu. Nemusí byť vyrušená okolím, môže to byť napr. bruško, potreba vykakať sa, odgrgnúť si atď.Samozrejme, ak sa preberie, už zaspáva ťažko .Ak vstane skôr a nechce spinkať, nasilu by som ju nenútila. Radšej by som počkala opäť 1-2 hodinky a až tak by som skúsila malú uspať. Dojčenie uspáva, ak má nadránom plytký spánok, je fajn dojčiť tak často ako bábo chce, nechať ho hoci i dlhšie naprázdno pocuckať, možno sa nestačí úplne prebrať. Tým si skoré vstávanie predsa len o čosi predĺžiš.

    Veľa mamičiek sa snaží v nádeji na spokojný nočný spánok nechať bábo podvečer dlho bdelé. Bábätku nedovolia zaspinkať aj 4-5 hodín pred nočným spánkom. Myslím si, že je to trápenie dieťatka, ono celé tie hodiny túži oddýchnuť si a nesmie. Aj my dospelí sme podráždení, ak málo spíme, ak nesmieme zaspať a pritom sme unavení. Ako sa musí cítiť také bábo? Je podráždené, vyžaduje si neustálu pozornosť, je neposlušné , vystrája. Oveľa lepšie je , ak si bábo aj podvečer zdriemne, napr. vonku v kočíku, stačí na pár minút. Spokojne vydrží do kúpania, ľahko zaspí.

    Je ťažké napísať presnú štruktúru, pretože každé bábo je iné, má iné nároky a jeho režim sa v čase plynule mení. Avšak to, či má bábo dosť spánku sa dá ľahko odpozorovať. Ak je bábo po niekoľkých hodinách nervózne, podráždené, ak si vyžaduje nadmernú pozornosť, chce sa iba nosiť, alebo sa neustále pýta na prsník, pričom ani poriadne nepije, len pocuckáva, je to pre nás znamenie. Vtedy je fajn bábo skúsiť uspať podľa zvyčajných rituálov, vziať do kočíka. Možno sa to v ten deň nepodarí, lebo sme prešvihli správny čas na uspanie. No na ďalší deň už vieme, že približne o takom čase už bude bábo unavené a uspať ho skúsime o čosi skôr.

    Podľa opisu však má veľmi pekný režim, maličká má spokojnú mamičku, ktorá využíva materinský inštinkt. To, že občas sa zo svojho režimu vykoľají, je normálne, však bábätká nie sú stroje. 🙂

  12. Andy says:

    Hodilo mi sem, že píše anonym – to som ja, Andy 🙂

  13. annagsk says:

    Andy, nechcem byť škodoradostná, ale je možné, že sa ešte začne budiť oveľa častejšie 😀 … druhý polrok taký “mrchavý” býva … prajem Ti, aby to nebol Váš prípad 🙂 Ale deti, ktoré sa dlhodobo cítia bezpečne, nemusia o prsíčko a mamičku bojovať pri rôznych “odvykacích kúrach” , sa v noci budia menej často.

    • Anonym says:

      No veru, už sa mi v noci budí/hmýri častejšie. To prebudenie po 40-60 minutách je menej časté, zato po 4 hodinách už chce MM, potom po 3-3,5 hod. a potom po 2 hodinách a medzitým ju najmä nad ránom viackrát prikrývam a naprávam polohu a opäť zaspí – uspí sa palčekom. Mám jej dať MM nadránom aj častejšie ako po 2 hodinách? V noci mi spinká väčšinou len 10-11 hodín od 19.30 -20.30 hod. do 6.45 – 7.20 hod. a cez deň 2,5 – 3,5 hodiny. Cez deň mi papá cca každé 2 hodiny (niekedy aj častejšie – od smädu alebo na upokojenie saje 2-3 min.) a navečer sa snažím jej dať častejšie.
      Prosím ťa, môžeš napísať niečo o spánkovom režime? Má sa dojča cez deň budiť, ak spí príliš dlho, aby v noci dobre spalo? Moja dcérka mi občas nad ránom cca po 7-8 hodinách nočného spánku nechce zaspať, tak to sme hore aj 1,5 hodiny. A inokedy spí celú noc, 3x sa napapá a hneď zaspí. To ju ani nejdem radšej prebaliť, je mi ľúto ju úplne prebrať zo spánku a plienka takmer vždy vydrží toľké cikania 😉

  14. Andy says:

    Krásne si to napísala, ďakujem ti. Natálka už zvyčajne papá v noci len 2-3x, tak vyskúšame v blízkej dobe tvoju radu, hoci takto ju tiež budem musieť prekladať. Teraz sa jej prerezal prvý zúbok a deň predtým som začala s príkrmami (zatiaľ skôr dosť bez úspechu), tak je tých zmien na ňu teraz až-až 🙂

  15. annagsk says:

    Andy
    dojčenie nie je len kŕmenie. Ty si to veľmi dobre uvedomuješ, avšak bije sa to so spoločenskými normami, ktoré so sebou priniesol rozmach umelej výživy a ktoré si od malého dievčatka do seba nasávala. Rozmach umelej výživy priniesol so sebou odcudzenie medzi mamičkou a dieťatkom. Mamičky vedome a nasilu začali potláčať v sebe materinské pudy. Pravidelne nakŕmiť, prebaliť, uložiť ( t.j. odložiť )do postieľky sa stalo modelom úspešnej matky. Reakcia na plač bábätka sa považovala a stále považuje za zlyhanie matky. Hovorí sa, že detský plač (t.j. volanie dieťatka o pomoc) dokáže zlomiť i násilníka, chlapa, ktorý dieťa nevidel celé roky … Napriek tomu mnoho mamičiek si zakrýva uši pred volaním vlastného dieťatka. Ľudské mláďa nevie chodiť, nedokáže sa brániť pred nebezpečenstvom, nedokáže sa samé najesť ani napiť. Aby prežilo, potrebuje byť s matkou. Ak je niekde samé, cíti sa opustené a ohrozené.

    Hovoríš si, že ju konečne začneš učiť na postieľku, lebo tak sa to predsa patrí, tak sme boli vychované … No mama v Tebe Ti našepkáva, že túliť sa k vlastnému dieťatku nie je predsa zlé …

    Najľahšie je odobrať bočnicu z postieľky, priraziť ju k posteliam, manžela zavolať k sebe do spálne a spolu žiť, vnímať sa a tešiť sa zo vzájomnej blízkosti … o pár rôčkov z nej bude veľká slečna, ktorá bude spať vo svojej izbičke a objatí bude čoraz menej, zostanú len nostalgické spomienky na dobu, ktorá tak rýchlo ubehla 🙂

  16. Andy says:

    Ahoj annag,
    výborná stránka, na ktorej zisťujem, že mamička musí dať najmä na svoju intuíciu. V tomto článku som sa uistila v tom, že zrejme nie je nič nezvyčajné na tom, keď sa moja 6-mesačná dcérka asi 5-6x do týždňa po dojčení pred nočným spánkom asi o 40-60 minút po zaspinkaní zobudí a “zavolá” si ma potichúčky (neplače, usmieva sa na mňa) k sebe, hoci často saje už len pár minút.
    Zrejme jej chýbam v posteli – spíme na manželskej a manžel vedľa v jej budúcej izbe 🙂 Často zvažujem a hovorím si, že už ju konečne začnem ukladať do jej postielky (v tej sa už len hráva asi od 4-eho mesiaca), lenže ona mi pri kojení zaspáva a potom je mi ľúto preberať ju a prekladať. Poradíš ako to spraviť alebo nechať to tak? Vďaka.

Pridaj komentár