Kolika

Veľmi veľa detí začne okolo 2-3 týždňov po narodení pravidelne najmä večer plakať a plače súvisle niekoľko hodín. Ako píšem v Ach, ten večer – plač bábätka často súvisí s jeho nezrelosťou. Bábo je večer unavené a preťažené z celého dňa. Je extrémne citlivé na podnety, ak je mamička nervózna, prenáša svoju náladu aj na bábätko a nakoniec plače celá rodina. Takéto večery vrcholia okolo 6 týždňov a ustupujú zvyčajne po 3 mesiaci.

Niekedy však môže mať plač bábätka skutočne pôvod aj v tráviacich problémoch bábätka a v spôsobe dojčenia.

bábätko je hladné, nie je dojčené na požiadanie:

  • veľa mamičiek namiesto dojčenia rieši koliku, pričom bábätko plače od hladu. Aj bábätko, ktoré pije veľa mliečka a krásne prieberá, môže byť hladné a môže v istú časť dňa papať dlho, z obidvoch prsníkov. Dojčenie sa mení, neplatí tu žiaden režim a pravidlá. Tak, ako kolíše v mliečku množstvo tuku, tak kolíše i hladina prolaktínu – hormónu, ktorý má na svedomí tvorbu mliečka. Dojčíme na požiadanie.  Ráno len z jedného prsníka každé 2 hodiny, poobede, z obidvoch každú hodinu, v noci len každé 4 hodiny … ak bábätko dopije jeden prsník a druhý už napriek stláčaniu nepije, vždy, aj v roku je vhodné ponúknuť mu druhý prsník – môže byť hladné. Ak bude chcieť, bude ho piť, ak nie, nevadí. Preto sa líšia aj intervaly – raz bábo papá len od únavy či smädu pár ml, ineokedy od hladu z jedného prsníka a inokedy od veľkého hladu z obidvoch prsníkov.

bábätko zle trávi mliečko:

  • je dôležité bábo prehadzovať na druhý prsník, až keď prvý dopije. Dopije znamená, že napriek stláčaniu prsníka už nepije, iba cucká, lebo tok mliečka je veľmi slabučký či žiadny. Inak prijíma menej mliečka bohatého na tuk, mliečko prechádza tráviacom traktom príliš rýchlo. Bábätko nestíha stráviť mliečny cukor, nestrávený v brušku kvasí a spôsobuje plynatosť, záhu, koliky. Veľa detí pije na etapy – najmä pri nadprodukcii – napije sa, oddýchne – odgrgne si , o chvíľu opäť prsník hľadá. Môže ísť znovu na prsník, ale najskôr je fajn ponúknuť ten istý prsník a pozorovať, čo bude bábo robiť – bude ho piť, alebo len cuckať? Ak bude piť, dopije prvý prsník, keď bude cuckať, pôjde i na druhý. Veľa detí pije veľmi krátko, ak je rušené okolím, najmä staršie “nemajú čas” , sú rušené súrodencom… – treba im zabezpečiť pokoj, napr. v spálni … aby sa mohli dobre napapať. Veľa detí je na prsníku krátko preto, lebo mamičku bolia bradavky – buď pre zlé prisatie alebo pre infekciu.
  • Mliečko je stále rovnaké, laktóza – mliečny cukor je rovnako obsiahnutý v prednom i zadnom mliečku. No mliečko sedimentuje – rovnako ako kravské mlieko – tuk sa usádza po bokoch mliekovodov. Bábo v úvode dojčenia vytiahne ľahké mliečko – teda to známe predné a až potom vytiahne i tuk – zadné mliečko. Je to ako keď pijeme šťavu z pohára slamkou – najskôr vytiahneme ľahšiu časť, husté sa usádza na spodku a stenách pohára, vytiahneme to až v závere. Ak sa mliečka tvorí veľa, bábo vypije to ľahké, zaplní si žalúdok a k zadnému sa nedostane. Alebo takisto pije len ľahké – ak papá hltavo, resp. ak sa vyrušuje alebo má záhu …. a mamička ho pri opätovnom dožadovaní prsníka nepriloží k pôvodnému, ale predčasne hneď k druhému prsníku. Preto ak bábo papá z x príčin častejšie , je vhodné mu  ponúkať rovnaký prsník viackrát za sebou, zvyčajne stačí do cca 2-3 hodín (ako má asi obvyklý interval). Druhý prsník ide až keď prvý iba naprázdno saje. Ak bábo pije viac predného mliečka, mliečko prechádza tráviacim traktom príliš rýchlo, nestíha sa stráviť dobre, nestrávená laktóza naberá v tenkom čreve veľa vody – stolica je riedka, dráždi črevo, v hrubom čreve sa laktóza rozkladá na plyny, ktoré spôsobujú záhu, plynnatosť, koliky, zelenú stolicu, niekedy až krvavú …. Tento stav nesprávne u nás vyhodnocujú ako intolerancia laktózy -pričom nejde o intoleranciu, stačí upraviť dojčenie. Ak bábo pije i zadné mliečko a teda i veľa tuku, tak sa trávenie spomaľuje a laktóza sa stíha stráviť. Dojčatá produkujú enzým laktázu , táto schopnosť sa vytráca až vo vyššom veku  u niektorých ľudí …

bábätko pije hltavo, nepokojne, takéto bábo sa nahlce veľa vzduchu, v žalúdku sa mu mliečko rozbúri, bábo môže grckať:

  • ide na prsník neskoro (napr. sa najskôr váži, prebaľuje …)
  • núti sa do papania – je to opačný extrém, bábätko sa nedá prinútiť dojčiť, má ísť na prsník len ak je samé ochotné sa prisať a piť – má právo nepapať ako zvyčajne (o tom viac v téme o štrajku – bojkote dojčenia)
  • reaguje na tok mliečka – pomalý alebo silný
  • bábätko pije cez klobúčiky
  • bábätko má osvojené nesprávne návyky (napr. pre cumeľ, fľašu) – nesprávne sa prisáva
  • takéto bábo má prejavy refluxu
  • Reflux – každé bábo grcká a má nezrelý zvierač pažeráka, no máloktoré má skutočný reflux, kedy je často choré, neprospieva…. alebo ktorý sa rieši napr. aj operačne … Drvivá väčšina detí nemusí mať refluxné prejavy také časté, ak sa dojčenie upraví. Reflux fyziologický vrcholí okolo 3-4 mesiacov. Zahusťovanie sa pre takéto deti neodporúča – rovnako ako dospelí, potrebujú piť ľahko stráviteľné jedlo, ktoré nezostáva v žalúdku dlho, zahusťovanie robí pravý opak – jedlo je v žalúdku až príliš dlho, ťažký žalúdok spôsobuje záhu. Zahusťovaním eliminujeme grckanie, no záhu nie, naopak, tá je ešte horšia. Je dokázané, že zahusťovanie spôsobuje horšie a častejšie refluxné príhody počas celého obdobia, pretrváva dlhšie. Zahusťovanie zvyšuje riziko potravinovej alergie a Nutriton je i veľmi sladký a zvyšuje riziko obezity, diabetesu … V zahraničí sa preto od zahusťovania ustúpilo, dokonca Nutriton niekde ani nekúpite. Takisto mamičky posledné roky stresujú najmä celé okolie Bratislavy – okamžite idú na gastro, deti i mamičky sú nervózne, vystrašené, majú pocit choroby a v neposlednom rade v mamičke vyvolávajú pocit, že jej mliečko je zlé, resp. nedokonalé …. Preto je fajn s bežným refluxom naučiť sa žiť a najmä upraviť dojčenie tak, aby tých príhod bolo minimum i bez zahusťovania . Grckanie mamičky trápi, no deťom to zvyčajne nevadí, často si grcnú a vzápätí sa opäť spokojne najedia …

bábätko alergicky reaguje na cudzorodé látky v mliečku zo stravy mamičky:

  • väčšinou na kravskú bielkovinu viac v článku strava a dojčenie , tu sa môže prejaviť i sekundárna intolerancia laktózy (prechodný stav, kedy má bábo napr. vplyvom alergénu či infekcie podráždené črievko a nedokáže dobre tráviť ani lakatózu)

46 Responses to Kolika

  1. Josseline says:

    Nejlepší článek o kojení, který jsem kdy četla. MOC DEKUJI

  2. Evka M. says:

    Ďakujeme za článok 🙂 Skombinovali sme kolísanie a masáže s olejčekom a pomaly nás to prešlo, ale s utíšením malého nám neskutočne pomohol nuk cumlík s tvarom maminho prsníka ktorý prijal takmer okamžite a upokojil ho krásne

  3. Martina says:

    Dobry den,

    mam 7 tyzdnovu dcerku, ktoru iba dojcim. Od zaciatku to vsak nie je uplne take, ako by malo byt. Prve tyzdne bola ospala a na prsniku mi zaspala po 5 minutach, tak som ju hladkanim za uskom podnecovala k papaniu. Bola taky lenivsi papkac, pediatricka vravela, ze je to najma kvoli zltacke. Prve tyzdne sa mlieckom az dusila lebo som mala silny tok.
    Teraz je to vsak ine a dusit sa nedusi, ale je na prsniku nervozna. 8-10 minut pije krasne (ako v tych videach o vzorovom prisati :))) a potom zacne zaspavat a v noci sa uz neda prebudit a cez den zass reaguje nasledovne-akonahle jej prsnik vyjde z ust, tak sa zacne hnevat, snazi sa prisat a nejde jej to a vtedy zmenim polohu krmenia a tam sa zvacsa prisaje.
    Robi si obcas pauzy pocas kojenia (najma cez den ked je cula) a obcas sa odtlaca od prsnika a vtedy si zvacsa grgne alebo prdne alebo jej v bruchu prechadzaju bublinky.
    Papa tych 10 minut ukazkovo a dalsich 10-15 minut tak slabsie- alebo zaspava alebo sa odtlaca alebo “sa nevie prisat” a hneva sa alebo sa obzera po svete :)). Pribera mi skor menej, ale stale “v norme”- cca 150g za tyzden, niekedy menej, inokedy viac. Pocikanych plienok ma dost-po kazdom kojeni okrem nocneho jedna ocikana plienka. Kojim ju na poziadanie- kazde 2-3h, v noci mi vsak jeden spanok dava uz tyzden dlhsi- 4-5h (a aj to ju budim). Problem je ze si v noci skoro nikdy neodgrgne a zrejme aj preto sme mavali dlho o 4 rano plac a pucenie, vela som s nou vtedy cvicila, davala som teple zabaly, masirovala brusko a nakoniec sa s tazkostami vykakala. Trvalo to tyzden a potom som jej chcela pomoct a tak som jej nasadila Coliprev. Prestali nam place a pucenie pred kakanim a vykaka sa bez problemov a skor kaka menej a castejsie a nie ako to bolo predtym, ze iba raz za den alebo dva a veeelmi vela. Stolica je zlta.
    Je prosim toto vsetko normalne? Je normalne aj taketo “nervozne” dojcenie? Mam ju stale po tych 4-5 h v noci budit alebo ju nechat spinkat?
    Vopred vam dakujem za pomoc a prajem krasny den!

  4. Ari says:

    ahojte, mne pani doktorka presne rozpravala o tom, ze v niektorych pripadoch bábätko ešte nemá úplne vyvinutú črevnú mikroflóru a netvorí sa mu dostatočné množstvo enzýmu laktáza a tým pádom nevie úplne stráviť laktózu v materskom mlieku alebo aj v mliečnych tekutých stravách. Z nestrávenych zvyškov v brušku potom vznikajú kolikovité bolesi a problémy s trávením. Pri tomto vacsina kvapiek nezaberá. Nám odporučila kvapky Coliprev, ktoré obsahujú enzým laktáza. Nám veľmi pomohli a malému sa upravilo trávenie. Bola som naozaj rada a odporúčam mamičkám, aby sa čo najviac informovali.

    • Vierka says:

      Suhlasim s Ari, nam zatial pomohli iba kvapky Coliprev, su ale dost drahe a vydrzia cca 1 tyzden. Nase babatko ma 8.tyzden a od 2. tyzdna mame problemy s kolikami. Skusali sme vsetko: Espumisan, BabyCalm, probioticke kvapky pre novorodencov, nosenie, masaze, upravu mojej stravy a laktacna poradkyna tu bola uz 4x. Vsetko len s malym uspechom, po kvapkach Coliprev je mala viditelne kludnejsia a dlhsie spinka, koliky sme sa vsak uplne nezbavili. Takze takisto odporucam zufalym mamickam.

    • peter says:

      co poviete na to, ze z 12 plienok za den je 9-10 aj so stolicou? mame tyzden…a strassne placeme od vecera…

  5. renata says:

    Dobry den, potrebujem poradit, uz som zafala… mam 6 tyzdnoveho synceka a asi od troch tyzdnov nekludne spinkava. Stale sa puci, dava koliena ku hlavicke, celkovo je velmi nervozny a nepokojny, aj ked my s manzelom sme kludni a doma je pohodova atmosfera…Hlavne nad ranom , ale ani neplace pri tom… od narodenia ho len dojcim, ziadne prikrmy, zvycajne papa kazde tri hodinky, ale dojcim na poziadanie, ked si dava prsteky do ust alebo hlada prsnik, vzdy mu ho dam. Skusali sme aj Infacol a od mesiaca aj Babycalm. Samozrejme, ze nie naraz. Teraz som to vysadila, skusam, ci sa to nezlepsi,a le zatial to tak nevyzera. On sice spinka, ale my ani trochu, kedze vydava zvuky, ktore sa nedaju ignorovat… Cim to moze byt? &ma koliky alebo len potrebuje vytlacit plyny z bruska? Dakujem za odpoved…

    • Zuzana says:

      Dobrý deň, mám taký istý problém s 5 týždňovým synčekom. Zlepšilo sa to, alebo to stále pokračuje? Vôbec neviem, čo malinkého trápi. Už som trošku zúfalá. Ďakujem za odpoveď. Zuzana

  6. Andrea says:

    Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu. Môj 10-dňový syn má zrejme koliku. Avšak jeho kolika trvá bez prestávky už 4 deň. Nevie sa vykakať a tak mu pomáham rektálnou rúrkou, masírujem bruško, cvičím s nožičkami. Taktiež mu dávam Espumisan L, ale ten zaberá iba tak hodinu po užití. Je zvláštne, že neplače, iba sa pučí a priťahuje nožičky k brušku. Občas je jeho stolica dozelena, ale nie celá. Myslím, že problém bude v dojčení. Syn mal vyšiu hladinu bilirubínu, takže od narodenia je veľmi spaví a zaspáva mi na prsníku. Papá cca každé 2 – 3 hodinky 20 – 30 minút, s prestávkami po niekoľkých hltoch. Dávam mu vždy iba jeden prsník, a keď náhodou papá viac krát v priebehu 3 hodín, tak mu ponúkam stále jeden a ten istý prsník, aby sa dostal k zadnému mliečku. Kedže však veľa spinká a pije pomerne málo, tak mám často veľmi zdurené prsníky a myslím si, že je v nich až príliš veľa predného mlieka. Myslíte si, že si mám to predné mlieko odstriekať? Nezvýšim si tak produkciu mlieka? Mám syna budiť na papanie častejšie? Momentálne sa snažím prikladať ho vtedy, keď chce on. Myslím, že syn sa prisáva dobre, keďže ešte v pôrodnici ma to učila laktačná poradkyňa. Ďakujem vám za radu.

  7. Denisa says:

    zabudla som napisat ze ked je mala hore cez den,co je vetsinou stale tak ju kojim snad vkuse,mozno s prestavkami 10,20,30 minut a vetsinou pije malo kedy len cucka. A chcem sa opytat mozem ju zacat hned po jedle jemne kolisat? A ked po jedle troska vygrcka mliecko, znamena to ze je najedena? ci jej mozem dat zase pit. Ja jej davam na poziadanie. Chcela som skusit aj to co ste uz nizsie pisali ze hend ako sa zacne prebudzat este v spanku tak jej dat najprv napit trocha ale to je problem ze ten syrupcek jej musim davat tak 20min pred kojenik. alebo aspon par minut.

  8. Denisa says:

    Dobry den, chcela by som sa opytat na moju mesacnu dcerku ktora ma asi koliku.prvy tyzden po porode bol kludny mala zaspala vzdy pri kojeni.Potom mavala take dva dni ked cely den plakala a vobec cez den nespala.Bolo aj tak ze 11hodin nespala.Potom 2 dni bola zase v klude a zase 2 dni ked plakala.Asi ped vyse tyzdnom zacala vkuse plakat,grcak,stale tlaci akoby chcela kakat budid sa na to ze ju naduva a spavala tak po hodinkach alebo len po pol hodinkach a to len vnoci.Isli sme lekarovi(zijeme v anglicku) on povedal ze si mysli ze je to kolika a dal nam syrup.Po ktorom sa to dost zlepsilo hned prvy den.Zacala prdkat aj si odgrgavat a vnoci som sa aj lepsie vyspala.Ale zase,dva dni je kludna po kojeni aj cez den zaspi a vnoci k nej vstanem len raz max 2krat.Ale potom zase sa jeduje a cez den moc nespi, niekedy zaspi aj na tri hodinky nikedy len po pol hodinkach spi. Podla mna je to podla toho ako ju boli brusko. Ked aj zaspi tak mava nepokojne spanky,mrvy sa a stale tlaci.Ten syrupcek jej pomohol ze prdiky,negrcka uz tolko a uz ju nenaduva vobec a uz tolko neplakava. Ale ked je hore tak stale len tlaci. Nikedy bez toho aby plakala ale ked tlaci uz dlho tak zacne plakat. Ale najvetsi problem je v tom ze ked ju kojim tak par minut pije kludne az kym jej nezacne chrcat v brusku,bublinkovat.bublinkuje jej v podtate od narodenia ale ako zacali problemy zacalo viiacej.A vtedy sa zacne napinat,odtrhne sa od cicku,kope nohami a hazde rukami. Strasne sa jeduje ale hned zacne hladat zase cicik, tak jej dam ale po minutke sa to opakuje a zas a zas dookola.Vtedy ju zdvihnem opatrne a ona si odgrgne a zase na cicik. Nikedy sa odtrhne a hned zacne plakat.Ked sa jej to v brusku upokoji znova zacne dlhsie pit ked pije na przdno ze nepreglga tak jej prso stlacam to ju na chvilku ukludni az zase nezacne harakiri v brusku.Ale ked vidim ze uz akoby spala(stale si cucka a iba niekedy preglgne tak ju opatrne odpojim od prsa a vtedy ostane spat dalej.Ked ju neodpojim tak ona si obcas preglga aj pocas spanku a vtedy znova cely kolobeh dookola. Nikedy ani to nepomoze lebo po odpojeny zacne tlacit. Ale vnoci je to v podstate ok.Asi tym ze sa pocas dna moc unavy.Casto ma stikutku,stolicu ma ok tak raz za den,niekdy viac.Tuna chodia laktacne poradkyne domov takze aj kojenie je ok..Mliecka mam tiez dost.Aj ked je prsnik uplne maky,Po dlhom kojeny si ho jemne stlacim a stale hodne strieka.Ked jej nic nepomaha tak vymenim prsnik a to sa nachvilku ukludni az kym nezadrieme. Alebo ju dam po leziacky a dam jej dudlik ,lebo vzdy ked sa zacne jedovat tlaci.A vtdy mi zacne zuzlat bradavku a natahovat.Pocas spanku tiez tlaci a mrnka.Ked ju nic neboli tak spinka kludne a dlho.Chcem sa teda opytat ci to nemoze byt nieco ine kedze som citala ze deti s kolikou su uplakane len na vecer, ale ona je v podstate uplakana alebo nekludna pocas celeho dna. Vyzera to tak akoby jej mliecko nerobilo dobre .. lebo hned ako zacne pit sa jej to v brusku buri a vsedko vtedy zacina. A ci sa dobre vyspi aj naprej tomu ze ma nekludny spanok a pocas neho sa mrvy a tlaci. Ale vyzera ze spi. Ja som ju 2tyzdne prenasala a aj tak mala len 2,89kg … moc budem vdacna ked mi odpisete na mail denisasedlackova3@gmail.com pretoze tuna v anglicku su lekari flegmaticky. Dakujem

  9. mimi says:

    Dobry den.Mam 7 tyzdnoveho synceka ale trapi nas brusko narodil sa 4,100 kg teraz ma uz 6,200kg.prve dni boli fajn no asi od 3 tyzdna mi strasne zacal od bolesti plakat vadsinou vecerami ,trvala to hodinka niekedy dve vypinal nozicky rucicky obcas aj slzicka vybehla, stolicu mal redsiu dost casto penivu,brusko mal ako skala.Davala som mu cajik.Dokrmovala som ho nutrilonom ,cca 60ml kazdy druhy den, nemala som dostatok mlieka lebo papal dost a casto.v piatom tyzdni som prestala s dokrmovanim plac stale trval ,bol stale mrzuty ,stolica bola riedka niekedy zeleno zlta castejsie zelena,aj peniva.v 6 tyzdni som isla k doktorke urobili vyter z konecnika (vysledok som sa dozvedela dnes)predpisala mi kvapky sab simlex,opat som zacala s dokrmovanim …troska mi to pomohla stolica je hustejsia ,casto tlaci z vyprazdnenim mu pomaham rurkou , cez den sa mi niekedy odtlaca od prsnika ale v noci sa pekne prisaje ,v noci sa mi budi ked ho nakrmim o 23:00 2 az 3 krat .Dnes som sa dozvedela vysledky ,bol zisteny nejaky vyrus , predpisala mi Unasyn P.O.S 250mg/5ML .Dehydrovany nie je lebo moci dost.Mam prestat s dokrmovanim ked si nemyslim ze mu robi zle praveze naopak je viac zasyteny a je kludnejsi ako ked ho len kojim vtedy je casto mrzuty,pocuca potom sa odtahuje ,place,malokedy cez den je prisaty k prsniku aktivne,chvilu a potom je nepokojny.mozem mat riedke mliecko?alebo kde je chyba?

    • vieracervena says:

      Mimi, v tejto situácii je najjednoduchšie čo najskôr kontaktovať poradkyňu pri dojčení (zoznam poradkýň je na http://www.mamila.sk). Poradkyňa Vás pri osobnej návšteve naučí rozpoznať, čo vlastne bábätko na prsníku robí – kedy pije, kedy na prsníku saje bez pitia mlieka, naučí Vás posúdiť, či dojčenie bolo dostatočne výdatné a ak by tomu tak nebolo (je možné, že dokrmovanie fľašou ovplyvnilo negatívne prisávanie bábätka aj tvorbu mlieka), poradkyňa Vám ukáže ako upraviť polohu bábätka pri dojčení, čím sa dá upraviť aj prisatie bábätka tak, aby bábätko lepšie regulovalo tok mlieka a získavalo viac mlieka z prsníka, okrem toho Vám poradkyňa ukáže techniku stláčania prsníka, aby bábätko bolo schopné vypiť ešte viac mlieka z prsníka, prípadne, ak dojčenie naďalej nebude dostatočne výdatné, ukáže Vám, ako si odstriekavať svoje mliečko a ako ho bábätku podávať priamo pri dojčení na prsníku cievkou, čo je spôsob dokrmovania, ktorý najmenej negatívne ovplyvňuje dojčenie.
      Ak budete po spolupráci s poradkyňou vedieť posúdiť a správne si vysvetliť synčekovo správanie na prsníku, bude pre Vás jednoduchšie odlíšiť jeho nespokojnosť spôsobenú inými príčinami. Veľa nespokojnosti, ktorý sa zdá byť spôsobený bolesťou bruška je v skutočnosti spojený s potrebou zaspať, s ktorou však dieťa v tomto veku potrebuje aktívnu pomoc rodiča. S touto problematikou Vám takisto môže pomôcť pri osobnom stretnutí poradkyňa pri dojčení. Skúste si k tejto téme prečítať aj túto odpoveď z poradne o. z. Mamila http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=314 (v tejto odpovedi si zároveň prezrite odkazy na konci odpovede, ktoré sa venujú tomu, ako možno zlepšiť dojčenie, ale osobná návšteva poradkyne Vám umožní pochopiť detaily, ktoré sa z fotografií a videí nedajú dobre odsledovať).

  10. Nikola says:

    Dobry den,chcela by som vas poprosit o radu,mam 7 tyznove babatko a ma reflux,teda aspon si myslim ze je to reflux,pri papni sa odtahuje od prsnika je velmi nekludny,ked dopapa vycsinou s placom tak ho dam odgrgnut,niekedy po odgrgnuti ma stikutku,snazim sa ho davat stale do zvyslej polohy,ked zaspinkava tak ho hned zobudi bud prdkanie a bolest bruska alebo mu asi kyselina ide do krcika a zacne hned plakat,velmi casto mu ta kyselina vychadza hore niekedy ju aj vygrcka,casto nekludno spinka koli tomu ze mu nieco vybehuje do krciku,vydava take zvuky akokeby sa nemohol nadychnut,doktorka mi poradila gel gastrotuss ale moc to asi nezabera,niekedy vygrcka aj mliecko…plne ho kojim neprikrmujem ho…neviem ako mu mam pomoct ked ho vidim takeho nespokojneho….prosim poradte mi ci sa da nieco s tym robit….
    Dakujem 🙂

    • Z hľadiska dojčenia veľká časť správania bábätka, tak ako ho popisujete, môže súvisieť s reakciou na tok mlieka na prsníku, ktorý môže byť príliš pomalý ale aj príliš rýchly. Odlíšiť, o čo konkrétne ide, je možné len pri pozorovaní dojčenia osobne spolu s poradkyňou pri dojčení (zoznam poradkýň je na http://www.mamila.sk). S poradkyňou okrem toho môžete prejsť aj celý denný a nočný režim bábätka, spánok, zaspávanie, dojčenie na požiadanie, pretože často mnohé z toho, čo uvádzate, súvisí s potrebou bábätka zaspať a udržať sa v stave spánku.

  11. gitka says:

    Dobry den
    mam 5,5masacneho synceka a po dlhsej prestavke nas teraz zacali trapit poriadne koliky, mava strasne krce a teda aj velmi zle spinka. Prave mu idu zubky ale nemyslim si ze by to mohlo sposobovat taketo krce…. Samozrejme je dojceny ale od 2,5 mesiace len z jedneho prsniky, v druhom sa mi prestalo tvorit mlieko ale tento jeden mu uplne staci, aj priberanie ma v poradku a papa na poziadanie. Espumisam nam uz nepomaha a teraz sme zacali davat Biogaiu tak cakam ci zaberie. Pije aj cajik fenikel+harmancek davam ho na brusko a nosim ho v klbku ale nic nezabera, uz som s toho zufala, zacala som uvazovat nad tym ze pridam do stravy aj umele mliecko ale neviem ci je to dobry napad, poradte mi prosim.

    • Gitka, z hľadiska dojčenia sa zdá, že synček prijíma dostatočné množstvá mlieka, keďže priberá dobre. Ak sa synček pri dojčení nehnevá, správa sa pokojne, myslím, že riešenie neposkytne úprava dojčenia (a ak to tak nie je, bolo by vhodné dojčenie skontrolovať s poradkyňou pri dojčení (zoznam poradkýň je na http://www.mamila.sk). A ak je skutočne pravda, že priberá, riešenie neposkytuje umelé mlieko, naopak riziká tohto opatrenia jednoznačne prevyšujú jeho očakávané pozitíva a ak by aj bolo treba zaradiť do jeho stravy niečo iné ako materské mlieko, v tomto veku je bezpečnejšie zavádzať tuhú stravu vo forme príkrmov a nie umelé mlieko a ešte lepšie je pracovať na dojčení tak, aby dokázalo pokrývať všetky nutričné potreby dieťaťa do cca. 6. mesiacov (čo sa však vo Vašom prípade zdá sa deje, keďže synček priberá a je výlučne dojčený). Ak synček reaguje na rast zúbkov, je možné, že je ťažšie ho upokojiť, namáhavejšie uspať a keď sa precitne, kvôli bolesti sa nedá ho ľahko znovu uspať, môže byť predráždený, nervózny, môže pomôcť zintenzívniť telesný kontakt, ideálne nosiť ho v detskom nosiči (napr. šatke alebo nejakom ergonomickom nosiči), dojčiť ho v ňom, dojčenie zmierňuje prežívanie bolesti, pomáha dieťaťu ľahšie zaspať, nechať ho v nosiči sa vyspať a tak mu pomôcť, aby nebol nevyspatý a nervózny a ťažko uspateľný aj preto, že je nedostatočne vyspaný.

      • peter says:

        tie poradkyne z mamily….radsej im ani nevolajte. ochota po telefone,inac ziadna nema cas. ale reklama obrovska vsade kvoli 2% predpokladam…

  12. punta says:

    Dobrý deň, chcem poprosiť o radu, mám 5 mesačnú dcérku a stále sa trápime s nafuknutým bruškom. Koliku mala od 6 týžd. nezaberali nám žiadne kvapky, asi od 4 mesiacoch užíva probiotika Infants Dophilus a je to trochu lepšie, no aj napriek tomu večer, keď ju dám spinkať asi po 1/2 hod. sa budí a plače, dvíha nožičky alebo sa pretočí na brucho a pučí sa kým sa nevypurká, to trvá asi do polnoci. Aj cez deň keď spí tak sa niekedy zobudí s plačom a pučí sa, kým si neuvolní bruško. Na stravu si dávam pozor, už neviem ani čo mám jesť , mliečné výrobky nejem iba ak jogurty. Skúšala som aj vašu metódu, že kojím len z jedného prsníka, kým ho nevyprázdni, no zatiaľ nezaberá. Poslala som vám aj vyplnený dotazník. Za odpoveď a radu veľmi pekne ďakujem. Punta

  13. zuzun says:

    ahoj Katka,
    už raz si mi dobre poradila, tak by som ťa rada opäť poprosila o radu. mám 13 mesačného chlapčeka, ktorého stále dojčím a máme problém s intoleranciou laktózy. po niekoľkých týždňoch od narodenia začal mať problémy s grckaním, nafukovaním, mäkkou, veľmi zapáchajúcou stolicou a slabým prospievaním. pediater na to reagoval tak, že pokiaľ priberá, nebudeme to riešiť, upraví sa to samo. on sa narodil s hmotnosťou 4970 g a teraz má 10 kg. to znamená, že priberal, ale dosť málo, keby sa narodil s váhou 3 kg, tak by mal teraz 8 kg a to by bolo myslím málo, takže váhu máme v normále len vďaka tomu, že sa narodil ako gigant (tak lekári nazývajú takých veľkých novorodencov). nie je teraz ani tučný, ani chudý, taký akurát. celé tie mesiace sa veľmi trápil, musela som ho stále nosiť na rukách, aby stále neplakal od bolesti, papal málo, ale veľmi často. bolo to namáhavé preňho, pre mňa, ale aj pre jeho o 21 mesiacov staršieho bračeka, ktorý chudáčik veľmi žiarlil. keď mal pol roka, tak sme sa vybrali na gastro, kde lekárka dospela k záveru, že má intoleranciu laktózy, ale nie na základe testov, ale príznakov a reakcií. riešili sme to probiotikami, veľmi pomohli, mohli sme si konečne trochu oddýchnuť. teraz papká takmer všetko, samozrejme aj mliečne výrobky, viem, ktoré obsahujú laktózu a ktoré po úprave pri výrobe nie (syry, maslo, probiotické jogurty). probiotiká mu dávam, už od pol roka, pretože keď ich vysadím, veľmi sa to zhorší a malý má bolestivé koliky a veľmi zapáchajúce plyny. pomáha aj espumisan L. čím je starší, tým má menšiu toleranciu mlieka a zase sa v noci budí s bolesťami, cez deň je to v poriadku, ani negrcká a nevracia a stolicu má v poriadku, prejavuje sa to len kolikami. doteraz som mu robila aj mliečne prívarky, ale začínajú mu robiť problém, takže ich asi prestanem robiť, takisto mliečne dezerty a jogurty aj s probiotickou kultúrou začínajú byť problémom, a ešte k tomu aj moje mlieko, aj napriek podávaniu probiotík. a keď je chorý, tak vtedy je to najhoršie, dočítala som sa, že pri vírusoch, alebo pri podávaní antibiotík je laktáza (enzým, ktorý pomáha spracovať laktózu) prvý enzým, ktorý prestáva byť účinný. viem, že existujú umelé mlieka, ktoré majú minimálne alebo žiadne množstvo laktózy, jedno z nich som pre istotu kúpila Al 110.
    takže záver je taký, že pravdepodobne viem, v čom je problém a viem, ako ho riešiť. ale môj problém je taký, že riešenie neviem realizovať. malý od narodenia odmieta cumeľ a takisto fľašu, nevie zaspať inak, ako na prsníku, takže neviem, ako mu umelé mlieko, ktoré by mu mohlo pomôcť a oslobodiť ho od týchto ťažkostí, už to dva dni skúšam večer, keď ho ukladám spinkať, ale nie je ani najmenšia šanca, aby zobral fľašu do pusy a pekne zaspinkal pri mliečku. ani keď mu dám prsník a cucá a už skoro spinká, vtedy mu skúšam dať fľašu do pusy, odmietne aj tak. neriešila by som to týmto spôsobom, keby som nemala pocit, že sa to zhoršuje a malý sa trápi.
    katka, prosím ťa, skús mi poradiť, budem ti veľmi vďačná za tvoju odpoveď.
    zuzana.

    • annag says:

      Ahoj Zuzi ,

      áno, niektoré deti môžu mať prejavy laktózovej intolerancie tak ako to zistila lekárka, resp. ako to je opísané vyššie v článku. Už nebudem posudzovať teraz dojčenie a to , či dobre prsníky vyprázdňuje – budem intoleranciu brať ako fakt :

      Ako vieme, malý enzým laktázu tvorí, ale asi v menšej miere. Čiže nedokáže stráviť toľko laktózy,koľko momentálne prijíma. Ak musíme zredukovať príjem laktózy a malý je dojčený, tak by bolo fajn naopak skúsiť vysadiť všetky mliečne výrobky a nechať len dojčenie. Dojčené dieťa nepotrebuje mliečne výrobky, pre neho je to skôr spestrenie jedálnička. Pokiaľ je dojčené na požiadanie, prijíma materské mliečko a to mu dokáže pokryť plne dennú dávku povedzme vápnika. I povedzme dieťaťu v dvoch rokoch . Je možné, že toľko laktózy ako momentálne prijíma dojčením by dokázal dobre tráviť. Okrem toho, už i na našom trhu sú kanadské kvapky enzým – Laktazan, ktoré by mu mohli pomôcť. Užívajú sa i u maličkých detí, postupujeme podľa Dr.Newmana 2-4 kvapky po dojčení, resp. i 2-4 kvapky pomedzi dojčenie . Nezľakni sa popisu dovozcu – že sú určené len pre deti od 3 rokov – výživový doplnok nad 3 roky je pre nich jednoduchšie zaregistrovať, nie je to dokonca registrované ani ako liečivo, len ako doplnok výživy. Obsahujú však len ten istý enzým, ktorý on sám nedokáže v takej miere tvoriť . Odporúčam ich skúsiť, možno mu krásne zaberú:

      http://www.laktazan.com/index.php?c=s&i=laktazan_kvapky_popis

      O čo ide – ako sama spomínaš, pre Tvoje dieťa nie je dojčenie len kŕmenie, je to oveľa, oveľa viac – náhle odstavenie každé bábätko ovplyvňuje, väčšina detí ho ťažko znáša. Odstavením by si ho možno uchránila od laktózy, na druhej strane by bol by sklamaný , že prsíčko nemôže mať, lebo k odstaveniu ešte nedozrel. To by mohlo jeho detskú dušičku ešte veľmi zasiahnuť. Prišiel by o množstvo iných, vzácnych súčastí materského mliečka, napr. o protilátky, ktoré ho chránia pred infekciami z okolia.

      Zuzi, každé umelé mlieko má i svoje vedľajšie účinky. Nahradiť ním materské mlieko by mala byť posledná voľba, keď už sme všetky iné možnosti vyčerpali. A ak by to nezabralo, tak by som rozhodne odporúčala neodstaviť ho úplne, len čiastočne. Aby maličký neprišiel o dojčenie, ktoré ho uspáva , ktoré mu dáva pocit istoty, bezpečia a prehlbuje silnú väzbu, ktorú má s Tebou vytvorenú . 🙂

      • zuzun says:

        Katka, veľmi pekne ti ďakujem za odpoveď. Napísala si to krásne, som rada, že mám možnosť pozrieť sa na túto záležitosť z tvojho pohľadu. Už teraz si viem predstaviť, aké výčitky svedomia by som mala, keby som malého odstavila. Idem si naštudovať tie kvapky Laktazan.
        Dnes bol malý celý deň bez mliečnych výrobkov a jedál, čo sa týka mlieka, bol iba dojčený a spinká dobre na rozdiel od predchádzajúcich nocí.
        Ešte raz ti veľmi, veľmi pekne ďakujem za tvoju odpoveď. Časom ti napíšem, ako to dopadlo, prípadne, keby som medzitým potrebovala v niečom poradiť, poprosím ťa o radu opäť.
        Prajem ti pekný deň. Ahoj.

  14. lucia says:

    Dobry den Annag,

    mame doma 10 dnove babo a od predvcera nam zacalo v noci plakavat ze sme ho aj dve hodiny nevedeli utisit pritom stale sermovalo ruckami nozkami mysleli sme ze len nevie spinkat ale asi to vyzera na tu nestastnu koliku.
    no bohuzial posledne dni nam place uz takmer po kazdom papani ato aj niekolko hodin ju neviem utisit nosime na rukach chvilu poplace a chvilu sa utisi a takto stale dokola.
    malicku plne kojim asi kazde 2 hodiny ked tak velmi plakavala aj kazdu hodinu a pol je asi 20 minut na prsku prve minuty taha dost intenzivne vzdy par tahov potom prehltne prestavka a zasa taha prehltne prestavka takto asi 10 minut a potom uz tak menej aj pospi aj potaha az nakoniec vacsinou zaspi sama. tak ju pomaly prelozim na plece aby si trosku odgrgla ale problem je ze malicka vobec negrga a dost malo vetrov ma tak do 10 minut sa zo spanku zobudi a zacne sa krutit a kopat nozkami a ruckami a tlacit az to prejde do placu a zasa ju neviem utisit…
    neviem co s nou mame robit sme uz z toho obaja velmi unaveni najma ked ju vidime ako sa kruti a place.
    inak takmer po kazdom papani ma stikutku a ked ju zoberieme na ruky tak zachvilu si zacne cmulat silno pasticku. doktorka nam hovorila ze to je normalny reflex a ze to neznamena ze je hladna.
    tak neviem ci nieco robime zle aj pri kojeni… malicka sa inak vie pekne nacucnut ma pekne otvorenu pusu a je tak napevno nacucnuta ze mam pocit ze jej do pusy ani nejde ziadny vzduch tak mozno preto negrga ale neviem ci je to ozaj tak.
    vies nam nejako poradit? velmi pekne dakujem Lucia

    • Jarka says:

      Ahojte,

      my mame presne taky isty problem, ale s nasim chlapcekom. Ma teraz 6,5 tyzdna. Momentalne je v stadiu, ze sa ani nevie poriadne napapat, lebo sa kruti aj pri prsniku 😦 Pred tym sme tento problem nemali. No a aj ak zaspi, a ani ho nedam odgrgnut, tak je do piatich minut hore s tlacenim a krochtanim 😦
      Zacala som ho davat k rovnakemu prsniku, aby ho teda vysal az do “dna”. Problem je ale ten, ze cez den, ked je velmi nepokojny, tak je ku prsnikom prisaty prakticky neustale a ja stracam prehlad, ku ktoremu prsniku ho mam prilozit, kedze su oba makke. Mliecko z nich stale tecie, ale neviem, kedy je cas prilozit ho uz ku druhemu.
      Taktiez, ked spinka, ak tak sa vkuse zvyja a ja naozaj neviem ako plnohodnotny je takyto spanok. Moze sa aj dokonca rozplakat od toho ako tlaci a predsa sa nezobudi. Par sekund je takto,potom sa na par sekund ukludni a spi akoby sa nechumelilo. Budit ho v takom pripade, nebudit?
      Ak teda aj je problem s tym, ze maly nevyprazdnoval prsniky uplne, ako dlho by malo trvat, kym sa to prejavi. Ono sa fakt zda, ze akonahle ho zacnem krmit, tak mu v brusku zacnu take pochody ako ani mne nie:(((
      Ja viem,ze kazde babo je individualne, ale je mozne, ze babatko proste koliku ma a nie je za tym ziadna objektivna pricina, ktora sa da odstranit? Co sa tyka mojej stravy, hm, je to asi desatina z toho,co som normalne jedavala, ako prevencia aby sa mu neublizilo este viac, aj ked sa zda, ze je to uplne jedno:( Jeden den je proste super (relativne) a druhy je uplne o nicom….

      Jarka

      • Jarka says:

        Ahojte znova,

        tak takuto zlu noc sme este nemali. Maly ma koliku a tak som dufala, ze to odstranime tym, ze bude papat z jedneho prsnika az kym nebude prazdny. Zacali sme vo stvrtok a teraz mam pocit, ze mi uz neje vobec. Nieco sa stalo a on je pri prsniku a len si ho tak zuzle a ked ho odtiahnem zacne mi hned revat. Prakticky mi uz nespal viac ako 48 hodin :(((( Ja naozaj neviem, co robit. Pritom dotera, sme problem nemali s prisatim. Znamena to teda, ze je pri prsnikoch cley celucicky den, no a teraz i noc. Ja to neprehanam. Nemam ani hodinku, ked nie je prisaty. a pritom vobec nie kludne, lebo ho trapi ta kolika. Pomozte, prosim, ja uz fakt neviem.

        Dakujem, Jarka

        • annag says:

          Ahoj Jarka, ospravedlňujem sa za oneskorenie, je často ťažké mamičkám posúdiť správne situáciu.

          Veľa mamičiek sa zaoberá kolikou a nesleduje pritom, čo bábätko na prsníku robí. Či pije, alebo skôr iba cucká a sem tam niečo preglgne. Je mi ťažko na diaľku posúdiť dojčenie, prosím, dobre si prezri článok a odkazy na videá , kedy bábätko pije a naopak, kedy pije len málo mliečka.

          Kedy bábätko na prsníku ozaj pije


          Ak z prsníka tečie mliečko a predsa ho bábätko pije len málo, tak je pravdepodobne slabo prisaté a treba upraviť prisatie na hlboké asymetrické. (bez klobúčikov) .Ak sa malý na prsníkoch hnevá, ak bradavku naťahuje alebo žužle, púšťa a prisáva sa, môže to byť ozaj len pre reakciu na slabší tok mliečka. Pri takomto papaní sa samozrejme nahltá veľa vzduchu a tráviace problémy sa zhoršujú. Teda dnes už môže byť situácia iná než pred pár dňami. No keďže tak dlho nespal, môže ju žužlať len preto, že potrebuje spinkať.

          Prosím, napíš mi na mail glavova@gmail.com, aký stav je dnes aby sme rýchlo našli skutočné príčiny jeho nepokoja.

        • Nel says:

          Neda mi nereagovat na vase problemy baby. Mam uz 4mesacne dievcatko, no od 3 tyzdnov mala priserne koliky. Presne ako opisujete. Niekedy dokazala plakat aj 5 hodin vkuse!!!! Bolo to strasne. Zacalo sa to najskor vecer, medzi 19-23.OO, potom sa to zacalo stupnovat a napokon plakala po kazdom kojeni! Plakala aj pocas kojenia, stale sa otacala a pritom bola hladna. Ano – zial, bola to kolika. K tomu vsetkemu sa pridal problem s kakanim, jednoducho – nekakala. Prdkala velmi malo. Takze po roznych vysetreniach nam doktor dal rektalnu rurku s tym, ze treba babatku pomoct, ulavit jej a bohuzial nic ine – len VYDRZAT TO. A zial, mal pravdu. My sme skusali vsetko mozne, ja ju plne kojim no skusali sme popri masazach aj cajiky (nic priam – niektore este viac nafukuju – pozor na to), bio gaia, slivkova voda, harmancek, fenikel….
          Nic. Ja som postupne prestala jest takmer vsetko, az kym som prisla na to ze je uplne jedno co jem – stav bol rovnaky.
          Bohuzial moja rada znie len – vydrzat a ja by som tu rurku doporucila. Neviem si predstavit ako by sme to bez nej zvladli. Davali sme ju aj 10x za noc. Stolicu mala spenenu, plnu plynov. Sama jej neodchadzala NIKDY. MNOHO ZIEN SA RURKY BOJI, TVRDIA ZE SI NA TO DIETA ZVYKNE, NO DOKTOR AJ SESTRY Z NOVORODENECKEHO MI POTVRDILI ZE SA IM NIKDY NESTALO ZA TYCH 40 ROKOV CO ROBIA, ABY SA NA TO DIETA NAUCILO. Takze, skuste to. Nevyriesi to problem s kolikou, ale pomoze vam to preklenut tie najhorsie nocne chvile, nebojte sa toho. Dietatku to velmi pomoze ved ked nemoze kvoli bolestiam ani spat, inak mu nepomozete. Ja som tym presla a viem naozaj o com to je….kto to nezazil, neveril by….

    • annag says:

      Ahoj Lucka, maličká podľa nevyzerá na to, že by mala koliku. Zamerala by som sa iným smerom.

      Skôr ju trápi manipulácia po dojčení. AK sa bábo po dojčení zdvihne, žalúdok sa rozbúri, namiesto toho, aby sa pekne upokojil. Bábätko začne štikútať, kyselinka sa mu vráti späť do pažeráka, je nervózne a uplakané, naťahuje sa a krčí len pre nervozitu, lebo má pretrhnutý spánok. Ak si to zatiaľ neskúšala, tak ju po dojčení len veľmi opatrne prelož na gauč či do postieľky v polohe ako sa dojčila tak, aby si nezmenila uhol, pod ktorým pri dojčení ležala. Deti nerady spávajú samé v postieľke, cítia sa v nej ohrozené a opustené. Najlepšie je im v blízkosti mamičky. Pre takéto maličké bábo je ideálna šatka na nosenie, kde sa cíti pohodlne a spokojne. Veľa detí dokáže cez deň spinkať iba vonku na čerstvom vzudchu.

      Pri dojčení prosím dôkladne sleduj, čo na prsníku robí, či pije, alebo skôr len pocuckáva. Lebo je možné, že niekedy potrebuje papať z obidvoch prsníkov, čím sa môže dlhšie zasýtiť a môže byť aj spokojnejšia po dojčení.

      • lucia says:

        ahoj Annag… dakujem za odpoved…

        no tak u nas to nakoniec asi na tu typicku koliku nevyzera co som samozrejme velmi rada.
        skor mam pocit ze ju niekedy trapi zaha a mliecko sa jej vracia do hrdielka castejsie aj grcka niekedy vygrcne aj dost vela mliecka ale brusko je celkom ok aj prdky idu aj kaka skoro do kazdej plienky zltu prazenicku tak snad je to po tejto stranke ok.

        inak snazime sa s nou manipulovat opatrne po papani ju nechame nejaky cas bez zmeny polohy hoci ona sama sa zacne po napapani hned vrtiet natahovat krutit sama od seba malokedy zaspi vacsinou zacne hned tlacit a plakat (pripada mi akoby bola nervozna ze jej to nejde tak zacne plakat) tak ju vezmeme na ruky a tam spravidla po chvilke zaspi.
        je takyto nepokoj po papani normalny? a je bezne ze babatka hned ako sa napapaju zacnu tlacit??

        co sa tyka spravania na prsniku tak zavisi v akej faze ju zastihnem. ak sa prave zobudi tak ked ju hned prilozim ona sa zacne na prsniku “pucit” a tlacit a krutit sa aj sa prisaje aj pusti a zasa sa “puci” a natahuje sa mam pocit akoby sa najprv chcela vyprdkat a ponatahovat si svaliky po spanku a potom uz zacne kludne papat a pije intenzivne tak 10 minut a potom aj podudle aj potiahne a spravidla sa sama po nejakom case pusti. ale bezne papa kludne… tak ako mam zistit ze jej mam dat papat aj z druheho prsnika? lebo mam pocit ze ona by papala hocikedy aj ked uz je riadne najedena pokym jej ponuknem viac tak bude pit az kym sa nepogrcka. no a musim povedat ze prospieva pekne lebo ma 7 tyzdnov a vahu 5600g a to z porodnice odchadzala s vahou 2800g… 🙂

        no a k tej satke a spavaniu v posteli nasa mala spava s nami no naucila sa spavat na nas teda na pleci mne alebo mojmu manzelovi ona sa tam tak spokojne ulozi a zaspinka. takto v noci potiahne aj 4 hodiny vkuse. inak ked ju prelozime hoci aj vedla nas tak akoby mala radar za 5 minut sa zacne krutit a uz je hore a place. neviem ci ju to mame odnaucit lebo mam pocit ze niekedy uz ani inak vecer nechce zaspat ako na nas. no a stou satkou tiez sa trochu bojim ak by sa jej to pacilo a zvykla by si na nosenie tak ci sa nebude chciet nosit stale a inak uz ani nebude chciet zaspavat len v satke. co si o tom myslis? dakujem pekne za tvoje rady!

  15. Lucia says:

    Dobry den!Mam velky problem s kolikou mojej dcerky.Mam 2,5 rocneho synceka,kt. som kojila rok bez problemou.Mlieltcka mam dost,dcerka aj dobre pribera,len ma silne koliky,nevie sa vykakat,stale ju zduva.Na stravu si davam pozor.Vraveli mi,ze to moze byt aj zo zltacky,kt. mala dost silnu. Skusam aj kvapky biogaiu a sub simplex,ale nepomahaju.Skusala som aj striedat dojcenie s nutrilonom,trosku sa mi zdala byt pokojnejsia.Uz neviem ako by som jej pomohla.Prosim poradte!Nemoze jej nieco vadit v mojom liecku,byt na daco alergicka?Mam prestat dojcit?Dakujem!Lucia

    • annag says:

      Dobrý večer Lucka, určite dojčiť prestať nie . Nie je lepšia strava na svete pre Vaše bábätko než Vaše mleičko. Málokedy ovplyvňujú bábätko cudzorodé látky , ktoré sa do mliečka odstali zo stavy mamičky. Sem tam sa tak prejaví nejaký silný alergén, ak má mamička monotónnu stravu, kde niečo veľmi prevažuje – napr. mlieko, bylinkové čaje … niektoré mamičky ich fakt pijú obrovské množstvá. Žltačka takisto nehrá rolu, je pre bábätko prirodzená, dokonca zdraviu prospešná, dojčené bábätká často mávajú fyziologickú žltačku i niekoľko týždňov – mesiacov… len neviem, či aj brala nejaké lieky?

      Skôr bude problém v tom, že maličká nevyprázdňuje prsníky až do dna. Ak bábätko dobre prsník nevyprázdňuje, napr. preto, lebo sa ho tvorí až príliš veľa, alebo ide pri jednom dojčení predčasne na druhý prsník skôr než prvý dobre vyprázdnilo, alebo sa slabo prisáva (napr. pre klobúčiky) tak prijíma menej tuku, mliečko príliš rýchlo prechádza tráviacim traktom a nestrávi sa dokonale – vzniká kolika a nadúvanie.

      Vyplňte mi prosím dotazník, aby som mohla posúdiť dojčenie.

      Dotazník o dojčení – online poradenstvo

    • adry says:

      Dobrý deň, neviem ako to tu presne funguje, o tejto stránke som sa dozvedele len pred pár dňami, potrebujem však pomoc. Som zúfalá. Mám 6 týždňovú dcérku, ktorá má od narodenia problémy s bruškom. Vyskúšala som už všetko čo mi poradili, čo som čítala. 3 dni som sa snažila riadiť radami z týchto stránok- dať papať hneď po prebudení, medzi papaním opatrne prebaliť, keď malá mrnkala, hneď jej ponúknuť prsník…. Miesto vytúženého pokoja od bruška, sme túto noc vôbec nespali, zaspala ráno o 9.00 na tri hodiny a teraz znovu nespíme. Čo ma však znepokojuje ešte viac, od pol noci vôbec nekakala (teraz je 16.40). pritom doteraz sme s týmto problém nemali, každá plienka bola zakakaná, normálna žsltá stolica. Teraz je malá nervózna, nechce papať – hltavo sa prisaje, dva krát potiahne a potom s plačom pustí prsník. Čiže nespíme, nepapáme len plač a zvíjanie sa. Prosím poradťe mi, čo urobiť, aký máme mať režim. Mám jej dať papať hneď ako vstane, aj keď vidím, že potrebuje uvoľniť plyny z bruška a asi by sme mali pocvičiť? Malá začala pri papaní (posledný týždeň) vydávať zvláštny cmukavý, či cukavý (neviem ako to lepšie opísať) zvuk. Snažila som sa jej otáčať hlavičku, vybrať prsník a znovu ju nechať prisať sa, ale nič nepomáha. Naopak, iba som ju vydráždila. Neviem čo mám robiť, ona plače a ja s ňou. Neviem či mi odpíšete niekde na tejto stránke alebo na email adry@zoznam.sk.
      ďakujem Andrea

  16. veronika says:

    No a ešte aby som opisala jeho stolicu. Tak je žlta, časť je taka riedka že sa normalne vsiakne do plienky a na plienke su také akoby male žlté kusočky ,zrazeninky alebo neviem ako to opisať.

  17. veronika says:

    Ďakujem pekne Anag za radu. Dnes som skušala odsavať pred dojčenim že nech si maličky vytiehne aj to zadne mliečko a ku koncu si prso už len žužlal ale ked som skusila si stlačiť tak pod bradavkou ako pri ručnom odstrekovaní tak normalne vystreklo, ale asi ho to nebavilo ked mu to tak netieklo ako doteraz. Tak som ho dala na chvilku aj na druhe…

    Vyskušam ako radíš bez odstriekavania a kojiť aj častejšie. Ja som totiž kojila malého každe tri hodiny lebo detska doktorka ma postrašila že bude mať bolesti bruška ked budem často kojiť. A dudlik tiež použivam najmä ked sa zobudi a ja najprv pocvičim s bruškom a prebalim až potom kojim. Čo si o tom mysliš??? Je to dobre že najprv prebalujem a potom kojim? LEbo v nemocke mi povedali že po kojeni nemôžem prebalovať lebo by grckal. Len kým ho prebalim tak malý už vrieska lebo chce papkať. A cvičiť po kojení t tiež asi nieje dobre že??? LEbo potom sa asi vygrcka. No a ked s nim pred papanim nepocvičim tak potom počas papania tlačí a puči sa a je nervozny.. Potom sa ani poriadne nemôže napapať.

    A ak sa môžem ešte spýtať lebo som tu čitala jeden pekný članok, no a tam je pisane že nieje dobre dieťatko davať do postielky, že radšej v posteli… Ja sa velmi bojim ho nechavať vedla seba že ho prilahnem. Minule mi zaspinkal na pleci ked som ho dala odgrgnuť a ja som zaspala s nim. Som sa zobudila z hrôzou že by som sa prevalila na neho. A tak isto ked som už unavená a nevladzem ku nemu vstavať tak si ho necham pri sebe ale zobudim sa s hrôzou že aby sme ho ja alebo mm neprilahli alebo rukov nešlahli… Neviem teda čo je lepšie či nechať spinkať s nami alebo v postielke. Viem že toto ku tomuto članku nepatri, ale ak môžeš poradiť tak prosiiim 🙂

    • annagsk says:

      Ahoj Veronika, som tušila, že to tak bude 🙂

      – ten článok, ktorý spomínaš, ten je vlastne návod na riešenie koliky. Zdravotníci mamičkám často nevedomky ponúkajú mamičkám návody, ktoré bábätku spôsobujú stres a tráviace problémy.

      Tvoje bábätko má koliky práve preto, lebo nedojčíš na požiadanie. Bábätko nepozná predstavy a normy lekárov, pozná iba svoje potreby:

      – bábätko môže piť aj 20 krát za hodinu a predsa ho bruško nebude bolieť,ak má mamička veľa mliečka, stačí ponúknuť viac krát za sebou ten istý prsník. Ak pije na tuk bohaté mliečko, hoci na etapy, trávenie bude optimálne napriek neustálemu dojčeniu. (dôležité je sledovať, kedy pije, kedy len saje naprázdno)

      – základná potreba bábätka je hlad. Je to prvá potreba , ktorú musíme uspokojiť. Preto i najskôr dojčíme, až tak prebaľujeme. Inak ide bábätko na prsník nervózne, nedokáže sa v pokoji napapať, pije hltavo. Prijme veľa vzduchu, obsah žalúdka sa v brušku vzbúri, vzniká plynatosť. Potom veľa puká, kaká už počas dojčenia, má koliku. Vzniká začarovaný kruh, mamičky potláčajú následky (cvičia, dávajú kvapky ….) a nehľadujú príčiny. Cumľom klameš svoje vlastné bábätko, pritom i on je jedna z príčin koliky…

      – prebaľuje sa teda až po dojčení, resp. pomedzi dojčenie. Vygrcká niečo? No a čo. Deti často čo to vygrcnú, vzápätí sa opäť najedia. Im to nevadí, vadí to mamičke, lebo musí dávať podbradník či prezliekať. Keď bábo grcká, alebo grgá, tak sa mu s mliečkom či vzduchom vráti späť do pažeráka i trošku kyseliny, páli ho záha, štikúta. Vtedy mu opäť ponúkneme prsník, na ktorom naposledy papalo. Slabý tok mliečka a sanie mu pomôže kyselinu spláchnuť. Opäť sa cíti dobre, zaspinká.

      – ak bábo papá hltavo, lebo ide na prsník neskoro, potrebuje i veľa grgkať. Ak mu budeš dávať prsíčko na požiadanie už pri prvých náznakoch hladu, bude piť pokojne, možno vôbec grgať nebude potrebovať a ani cvičenie – tým mu tesne po dojčení môže byť iba horšie.

      Takže, skús prosím pravý opak – odstrániť príčiny 🙂

      Akonáhle sa začne prebúdzať, ešte v polospánku ho zdvihni, tíško sa mu prihovor . Polož si malého pred seba na nejaký vankúš, oblož sa i Ty vankúšmi, aby Vám obom bolo fajn. Skús si ho priložiť cielene na prsník v priečnej polohe podľa obrázkov (teda tak, aby si bábo prikladala na prsník a nie aby si ono muselo bradavku naslepo chytať). Malý bude pekne piť, potom zrejme prejde do sania naprázdno, možno opäť zadrieme. Opatrne vytiahni bradavku z pusinky, ale nechaj ju takmer opretú o jeho líčko aby ju cítil. Po chvíľke sa ešte viac odsuň , ak bude spinkať, tak ho len opatrne aj s vankúšom prelož na gauč aby sa neprebral. A on sa ozve – možno o 5 minút, možno o 20 … vtedy ho zdvihni, asi si aj odgrgne veľmi rýchlo. Potom ho môžeš prebaliť, prezliecť … a následne ho opäť prilož na prsíčko. To ho upokojí – možno si už cucne len pár hltov a vzápätí zaspinká opäť, už ho nebude trápiť vzduch, ani kyselinka, už sa len upokojí a prenesie do ríše snov možno i na viac hodín. V noci si ho daj namiesto na vankúš rovno na posteľ a dojči ho rovnako po ležiačky. Grgať nemusí vôbec.

      Prebaľuj ho opatrne, môžeš tak, aby bol na vyvýšenej podložke. Nôžky mu zdvíhaj opatrne, prebaľuj ho cez bok. Predstav si, akoby to bol dospelý – tiež by si mu nezdvíhala nôžky dohora smerom k žalúdku, ale otočila by si ho s takmer vystretými nohami raz na jeden bok, podsunula plienku pod chrbátik a následne na druhý bok, aby sa dobre narovnala.

      k spaniu v posteli – mamička, ktorá nie je tlmená napr. liekmi či drogami, alkoholom, si bábo nepriľahne. Čo je fajn dodržať – bábätko musí mať voľnú hlávku tak, aby si ju mohlo odkloniť – ak s ňou môže hýbať,nie je zaborené v mäkkom vankúši, tak si ju inštinktívne dostatočne odkloní aby mohlo dýchať. A druhé – bábo sa nemá prehrievať – nemá byť naobliekané, prikryté, v perinke… V posteli s mamičkou mu často stačí iba body. Keby si sa do pol pása vyzliekla a boli by ste koža na kožu , tak by ozaj stačila iba plienočka. Bude Vám spolu fajn, dobre si oddýchnete a nebudeš unavená tak ako teraz, nebojsa s ním spať.

      Už len na okraj, nebezpečené je skôr dojčiť po sediačky ak si unavená, presne ako píšeš, skoro si sa na neho privalila, Na a moja prababka bola tiež akčná 🙂 takto dojčila po sediačky, snívalo, sa jej že prehadzuje tuším polená či vrecia s čímsi ….a pradedkovi v noci kričí: “Nože chytaj” (no polienko bolo bábätko) našťastie prežilo … 🙂 🙂

    • veronika says:

      VĎaka annag. Takže to bude znamenať uplne prehodnotenie doterajšieho režimu 🙂 Do teraz to bolo take naprogramovane presne čo ako kedy…. Tak to teraz zrušime a skusim nabehnuť na tento prirodzený režim ako pišeš. Ešte raz Ďakujem a určite sa ozvem ako nam to ide 🙂

  18. veronika says:

    a ešte som sa chcela spýtať či je možne že maličký pije len to predne – ľahke mlieko a napriek tomu priberá za týžden 300g?

  19. veronika says:

    Dobrý den. Môj 5 týždnový synček ma koliku aj riedku stolicu, nevedela som prečo, ale ako som čitala je možne že maličky nikdy nevysaje všetko mliečko z prsnika. Jedno kojenie prikladam len na jeden prsnik a zvyšne mlieko odsajem. Ale mam obavy že prave to zadne mlieko nevypije a práve to vylievam. Je riešenie odsavať mlieko z prsnika pred kojenim??? Ani neviem kolko ho mam odsať aby malému nebolo potom malo, alebo na druhej strane aby stale nezostalo. Da sa nejako zistiť že malý pije už to zadne mlieko? Mne sa ešte nestalo že by po kojeni mliečko netieklo, je to vôbec možné?

    • annagsk says:

      Dobrý deň Veronika,

      odsávanie mliečka po dojčení má teoreticky zmysel ak potrebujeme zvýšiť laktáciu. Ale aj to sa dá nahradiť úspešne stláčaním prsníka. Čo je obrovská výhoda pre bábätko – vypije mliečko, ktoré by za iných okolností nevypilo (nevyleje sa do odpadu, toľká škoda 🙂 ) a zároveň je to úľava pre mamičku, keďže sa nemusí trápiť po dojčení s odsávaním.

      Pokiaľ má mamička mliečka veľa a ešte ho po dojčení odsáva (napr. preto,aby sa prsník dobre vyprázdnil), tak si rovnako zvyšuje laktáciu. Rovnako sa to deje i vtedy, ak mamička odsáva pred dojčením. Okrem toho, že si takto zvyšuje laktáciu, môže sa stať, že bábätku bude tiecť mliečko príliš pomaly, alebo mu nebude dosť z jedného prsníka.

      Ak mamička dokáže po dojčení ešte dosť mliečka z prsníka odsať, nie je to ideálne, pretože bábo môže mať skutočne koliku či riedku strieľajúcu stolicu a horšie prospievať …

      Príčin, prečo sa tak deje, môže byť viacero:
      -nadprodukcia
      -nedojčenie na požiadanie (predlžovanie intervalov napr. vďaka cumľu)
      -slabé prisatie bábätka

      Odsávanie teda nie je riešenie v Tvojom prípade, musíme urobiť pravý opak 🙂 :

      1. prestať odsávať po dojčení

      2. dojčiť na požiadanie – napr. bez cumľa, plač riešiť v prvom rade prsníkom – v Tvojom prípade, ak by potrebovalo bábo často papať, tak zrejme vždy bude stačiť ten istý prsník. Napr. do zvyčajných cca 2 hodín ponúkať ten istý prsník. Druhý ponúknuť až keď by na prvom už skutočne bábo nepilo, len salo naprázdno – to sa môže stať možno večer, kedy sú deti viac podráždené, pijú väčšie objemy mliečka a mamičky sú viac unavené. Takže môže papať z x príčin aj každých 15 minút, no vždy ponúkni prednostne ten istý prsník – takto ho vyprázdni, hoci na etapy.

      3. upraviť prisatie na hlboké asymetrické a stláčať prsník – čím sa oveľa ľahšie dostane k “vytúženému” 🙂 “zadnému” mliečku

      Asymetrické priloženie

      Stláčanie prsníka pomôže

      Stláčanie prsníka je vlastne náhrada odsávania – bábätko vypije mliečko bohaté na tuk. Keďže malý tak krásne priberá, skutočne to nevyzerá na výraznú nadprodukciu, nemám dosť informácií. Mliečko sa však nedá deliť striktne na predné a zadné – je to stále to isté mliečko, len sa mení plynule objem tuku v ňom. Zloženie mliečka je iné počas jedného dojčenia, je iné cez deň, iné v noci, iné počas celého obdobia dojčenia atď. Preto sa ani nikdy nedá povedať, že bábo pije len predné mliečko a nedá sa ani ako dlho má bábo na prsníku piť, aby nepilo len predné mliečko, alebo koľko % tuku má mliečko konkrétnej mamičky.

      Prsník sa nikdy nedá úplne vyprázdniť. To, či ho bábo dobre vyprázdňuje, vieme až následne – podľa stolice bábätka, trávenia, prsník po dojčení by mal byť výrazne mäkší. No vždy z neho čosi tiecť bude, lebo mliečko sa tvorí i počas práve prebiehajúceho dojčenia. Ak hovoríme vyprázdniť do dna, myslíme to len obrazne. No môže sa niekedy stať, že už mliečko tečie veľmi slabým prúdom, resp. i chvíľu netečie vôbec , pretože sa vypudzovací reflex objavuje počas dojčenia len sem tam. Po dojčení sa množstvu mamičiek nedá nič odsať, napriek tomu dokážu plne dojčiť. Je to skôr psychická záležitosť, do akej miery si dokáže mamička bez stimulácie pusinky vyvolať vypudzovací oxytocínový reflex.

      Ak necháš prsník po dojčení bez odsávania, prsníky dostanú informáciu, že majú tvoriť mliečka menej a postupne sa ho aj menej tvoriť začne. Spočiatku možno zmenu nepocítiš, no po pár dňoch by malo dôjsť k zlepšeniu. Ak by nie, bolo bude treba asi ešte o čosi viac produkciu utlmiť – to by sme potom opäť posúdili.

      Bolo by fajn dosiahnuť stav, kedy bábo na prsníku intenzívne aktívne pije a následne si i aspoň chvíľu tzv. nenutritívne podudká naprázdno, aby spokojne zaspinkalo. 🙂

      prosím, vyskúšaj zatiaľ tento postup aspoň 5-7 dní, uvidíme, ako rýchlo prsníky zareagujú.

  20. Spätné upozornenie: Stolica dojčaťa « dojčenie

Pridaj komentár