Môže prespať celú noc?

Môže 🙂

Samozrejme, je potrebné rozlíšiť spavé novorodeniatko s nízkym prísunom mliečka, čo rozoberáme v iných článkoch  a bábätko, ktoré dobré prospieva a cez deň sa dojčí efektívne a častejšie. Spavé novorodeniatko potrebuje predovšetkým fyzický kontakt s mamičkou koža na kožu . Nahé bábätko na nahej hrudi mamičky sa bude hlásiť na dojčenie oveľa častejšie.

Bábo s dobrým prísunom mliečka má právo prespať celú noc ak chce a takisto má právo  budiť sa hoci aj každú hodinu. Treba rešpektovať jeho biorytmus. Rytmus spánku a bdenia sa mení pomerne často, čo platilo včera, zajtra nemusí. Pokiaľ mamička reaguje na požiadavky bábätka, dojčenie  bude prebiehať ukážkovo. Bábätká mávajú po cca 4-6 týždňov obdobie, kedy krásne spinkajú i celú noc . Okolo polroka sa to väčšinou zmení a bábo sa začne na dojčienie hlásiť oveľa častejšie – je to normálne. Len málokedy je to hladom, väčšinou je to len zmena rytmu spánku a bdenia, alebo rastúce zúbky … Stačí naďalej dojčiť na požiadanie, bez dokrmovania.

Mamička sa dokáže nastaviť tak, že aj v polospánku počuje prvé znaky hladu, aj v hlbokej tme vníma, že je bábo v ľahkej fáze spánku či celkom prebudené a pripravené papať. To platí predovšetkým vtedy, ak spí v spoločnej posteli s dieťatkom.

Pozor na cumlík – aj tu zohráva negatívnu úlohu. Bábo, ktoré má cumlík v puse, sa dojčí menej často – na škodu bábätka i laktácie. Cumeľ akoby otupí vnímanie bábätka i mamičky.

Ďalším vplyv na dĺžku spánku môže byť separácia mamičky a bábätka. Ak bábätko spí v inej miestnosti,  postieľke , môže sa budiť menej často.

Prehriatie bábätka rovnako môže spôsobovať spavosť bábätka. Najmä novorodencov mamičky príliš obliekajú , vyhýbajú sa fyzickému kontaktu – klokankovaniu a to sa môže odraziť na neprirodzene dlhom spánku.

Takže áno, bábo môže prespať celú noc, pokiaľ sa jeho potreba dojčiť nezakrýva napríklad saním cumľa a bábätko sa počas dňa efektívne dojčí.

12 Responses to Môže prespať celú noc?

  1. Anonym says:

    Po 6 mesiaci skuste umele mlieko v noci, namiesto dojcenia, u nas to pomohlo.

    • Janka Mich says:

      ANo, toto je jedna z velmi ucinnych reklamnych vplyvov vyrobcov UM. A ma aj svoje opodstatnenie. Mamicky sa vplyvom okolia a reklam domnievaju, ze ich dietatko sa vyvija spravne, ak prespi celu noc. A ak je kazde 3-4 hodiny hore, tak asi nieco nie je v poriadku a malo by uz byt naucene niecomu inemu.
      Podstata tkvie v tom, ze teliatka maju naozaj vela spat, kym je ich mama krava na pasi. Ich mozog je uz pri narodeni vyvinuty na 80% a tak sa nikam neponahlaju. Preto je v kravskom mlieku latka kazeomorfin, ktora tento spanok umoznuje.
      Nase babatka vsak nie su teliatka a to teliatku prispieva, im skodi. Totiz nase babatka sa rodia s mozgom vyvinutym iba na 20% a tych 80% budu mat az v 21 mesiacoch. A vtedy si uz pokojne zajdu aj same zobrat nieco mnam do spajze. Na to, aby sa im mozog spravne rozvijat potrebuju jednak kvalitnu stravu (MM) a jednak dojcenie samotne (pohyb svalov a sanky pri dojceni je nastaveny na rovoj mozgu. Nie vsak na pitie z flase).
      AK by hned aj nebolo dostatok MM, v 6tich mesiacoch uz vobec nie je dovod rozmyslat nad UM. Stacia kvalitne prikrmy.
      To, ze si myslime, ake je UM uzasne a ze ho potrebujeme pomaly az do staroby, je uzasny vplyv reklamy. Jedine opodstatnenie ma UM pri nedostatku MM (pokial to tak vyhodnoti poradkyna) do 6tich mesiacov, ked zaludok babatka nie je schopne prijimat inu potravu a treba kravske mlieko upravit – stiepit kravsku bielkovinu.
      Mimichodom, je uplne jedno, ake UM podavate. Aj to najdrahsie je len z kravskeho mlieka.

      • kobercek says:

        Tak toto je uplne skvela odpoved. Plne suhlasim aj ked len laicky. O tej latke som nevedela ale zas len dalsie plus preco kojit. Osobne netozumiem preco chce niekto radsej kupovat predrazene um (ani to nie je istota ze prespi noc) ked si telo vyrobi same a zadara 🙂
        Ale bohuzial dnes reklama ovplyvnuje nazory hadam viac ako cikolvek ine a preto vacsine ludi pride normalne ze su UM pre deti az do 3 rokov ale ked mamina koji 2 rocne dieta tam to je uz divne.

  2. natalia says:

    Ahoj Annag, moja 4,5 mesacna dcerka spi takmer celu noc s jednou pauzou – cize dojcim len raz za noc. ODkedy takto spava, tak mi prudko klesla tvorba mlieka. Rano takmer nic neodsajem a v noci nemam vobec plne prsia. Ked sa budievala kazde dve hodinky, tak som mala v noci mliecka na rozdavanie a teraz zrazu nic. Skusala som s nou spat v kontakte koza na kozu, ale spala rovnako tvrdo ako aj ine dni – akurat ja som bola nervozna, ze ci neprechladne. Od zaciatku mame problem s dojcenim a s nedostatkom mlieka, bojim sa, aby sme takto neprestali dojcit uplne. Moze to mat vplyv na celkovu – aj dennu tvorbu mliecka, az sa nakoniec strati?

  3. Jana says:

    Ahoj Annag. Mám 9 týždňového chlapčeka. Pri narodení vážil 2990 g, teraz na dvojmesačnej prehliadke u pediatra mal 5000 g, takže zatiaľ sa mu darí dobre. Asi 2-hý týždeň máme problém pri kojení, malý je stále nespokojný. Neviem v čom je problém. Možno v tom, že od narodenia ho kŕmim cez klobúčiky, za čo by si nás Ty určite nepochválila. Trápi ma však teraz niečo iné. Malý si doteraz pri kojení vytiahol okolo 120 ml mliečka a teraz sa mu takéto množstvo podarí len zriedka (väčšinou ráno). V poslednej dobe papá teda podľa môjho názoru veľmi málo. Poväčšine je to okolo 60 ml, bojím sa aby nebol hladný. Od prsníka sa odťahuje sám, začne plakať a znovu sa prsníka chytiť nechce. Potom mu ponúknem druhý prsník, ale situácia je rovnaká. Používame aj cumlík a keď mám odstriekané mliečko, tak ho chováme aj z fľaše. V noci prespí aj 6-7 hodín, čomu som ja rada, pretože cez deň si pri ňom veľmi neoddýchnem, ale reagujem týmto práve na Tvoj článok o tom koľko dieťa prespí v noci. Myslíš, že používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov utlmuje jeho potrebu potiahnuť si pri kojení viac mliečka? Bojím sa, že to množstvo mliečka mu nestačí a aby nezačal chudnúť. Ďakujem za odpoveď.

    • annag says:

      Ahoj Janka, používanie fľaše, cumlíkov a klobúčikov predovšetkým znižuje bábätku šancu dobre sa nasýtiť – ono by aj jedlo, ale k mliečku sa nevie dobre a ľahko dostať a nedostáva sa k nemu tak často, ako by sa mohlo a chcelo. Cumlík bábätko klame, potláča v ňom pocit hladu či smädu, dokonca i pocit osamelosti …. Ty síce znížiš frekvenciu dojčení, ale na úkor jeho hladu. 60 ml je normálne množstvo, no bábo by muselo byť dojčené častejšie – na požiadanie, teda pri známkach nepokoja – pri hlade, únave, osamelosti ….
      Spomínaš, že si unavená – starostlivosť o bábätko mamičky unavuje, ale dojčenie neunavuje, dokonca môže byť výborný relax pre mamičku. samozrejme, musíš byť teraz unavená, ak je po dojčení nespokojný a náročný, ak málo spí … ale chyba nie je dojčenie, chyba je spôsob dojčenia. Spôsob dojčenia neumožňuje Tvojmu bábätku prijímať veľa perfektného mliečka, ktoré by dokonale trávilo a dobre priberalo.

      Príčinu si uvedomuješ 🙂 stačí ju odstrániť – nech by si mala bradavky akékoľvek , určite sú už dobre “vytiahnuté” a aj bez skúseností by sa Ti malo podariť dojčiť bez nich . Bábätko sa prisáva na dvorec a na tvare bradaviek nezáleží. No ak je prisatý na dvorci a navyše nemusí prekonávať bariéru klobúčika, dokáže vypiť veľa mliečka a bol by sýty a spokojný.

      Jani, neboj sa zmeny, skús sa skontaktovať s poradkyňou, ak ju nemáš v okolí, skúsime to na diaľku – ale práve zmena v prisávaní bábätka by pre Teba znamenala pôžitok z dlhodobého dojčenia . Ak to zmeniť nechceš, tak potom jediné riešenie je začať veľmi intenzívne odsávať – po každom dojčení, uprostred prestávok a tým laktáciu zvýšiť a dlhodobo udržať miernu nadprodukciu – čo je oveľa, oveľa väčšia drina.

  4. annag says:

    Ahojte, bábätko nemusí prespať celú noc. Môže, ale nemusí – či už má 8 týždňov alebo 8 mesiacov. V živote bábätka sa všetko veľmi mení, prvý rok života je obdobie plné zmien. K zmenám patria i zmeny v rytme spánku a bdenia. Pre rodičov i dieťa je obdobie, keď sa bábätko fyziologicky v noci často budí, dosť ťažké. Kým dojčenie ho dokáže veľmi rýchlo uspať, každý iný spôsob uspávania je menej účinný, resp. zdĺhavejší a pre rodičov i náročnejší.

    So spánkom v noci sa potrápia väčšinou všetky deti, či dojčené alebo nedojčené. Ak sme však zmierené s tým, že naše bábätko sa nebude samé v tomto veku ešte hlásiť na nočník , tak by sme sa mali zmieriť i s tým, že bábätko má obdobie častého budenia. Ak sa s týmto faktom stotožníme, tak ho ako rodičia i oveľa ľahšie zvládneme. Bude zrejme trvať i oveľa kratšie.

    Ak si toto obdobie ako rodičia sami uľahčíme, vytvoríme si v noci maximálne pohodlie , tak sa i naše bábätko začne v noci budiť čoraz menej. Pár jednoduchých opatrení (prisunutie postieľky bez bočnice k posteli, bábätko si vezmeme k sebe do postele, urobíme zábrany okolo postele…) nám pomôže uvoľniť sa. Lebo vieme, že bábätko je v poriadku a v bezpečí, hoci nespí .

    Ak je mamička uvoľnená, ak sa namiesto neustáleho vstávania k bábätku len otočí na bok a ponúkne prsíčko, tak sa väčšinou naučí zadriemať, relaxovať , spať popri dojčení. Toto každé bábätko vníma. Ono samé bude uvoľnené, spokojné. V priebehu krátkeho času pochopí, že už sa nemusí báť o svoju mamičku, že je stále pri nej, že má prsíčko – skvelý uspávací prostriedok – kedykoľvek k dispozícii. Možno si bude niekedy loziť po posteli, no keďže sú okolo zábrany, nespadne. Nech si lozí, však raz zaspí 🙂

    Ak dáme bábätku prsník v polospánku, tak obyčajne rýchlo zaspí. Ak čakáme, preberie sa, nedokáže hneď zaspať. A nakoniec aj tak vyhrá a prsíčko dostane. Ak k bábätku vstávame každú hodinu a namiesto prsníka ho skúšame neúspešne uspať inak, zrejme to fungovať nebude. Pretože darmo my bábätko hojdáme, nosíme, keď sa v nás kopí hnev, únava a zúfalstvo dohromady. Takýmto spôsobom bábätko “vyšťavíme” až tak, že nakoniec po nekonečných minútach či hodinách radšej ono samé niekde v kúte postieľky vyčerpane zaspí. Robiť si zo života peklo len preto, lebo dieťaťu sa “patrí” prespať celú noc, nestojí sa za to. :-

    • Mery says:

      To je veľmi pekne popísané, ale čo robiť keď máte takéto aktívne detičky v noci dve.. (dvojičky). Mam 8. mesačných chlapcov cca 9 kg, kojeni sú od narodenia. Cca od 6. mesiaca papaju aj prikrmy. Zaspavaju okolo 19-20.00 h a vstávajú okolo 7-7.30. Dovtedy sa zobudia na dojcenie cca 4 x ako kedy..V postieľkach sa im spat veľmi nechce, takže jeden spi so mnou a druhy s otcom na rozloženom gauči a v noci bud na striedačku sa meníme (aby nebolo ani jedno dieťa samé, keďže už lozia), alebo muž donesie to dieťa co sa zobudí pri nom k nám a kojím naraz na dojčenskom vankúši..
      Aké zábrany na posteľ mate na mysli?

  5. Katka says:

    Ahoj Annag, mam 9 mesacne dievcatko. Popri prikrmom ju stale dojcim. 3x cez den a v noci podla potreby. Jej rytmus spanku sa stale meni. Prve 4 mesiace v noci prespala aj 7 hodin bez prebudenia, potom od piateho mesiaca sa zacala budit 2x za noc. To mi nevadilo, pretoze sa napapla rychlo a hned dalej spinkala. Ale od jej 8 mesiaca ( od tych strasnych horucav) sa v noci budi aj 4-5 x. Uz mi to teraz zacina trosku vadit. Pretoze by sme mali spat celu noc a nie sa budit castejsie ako predtym. Najprv som to pripisovala zubkom, urcite mala bolesti tak velmi nekludne spala, ale teraz sa uz 2 zubky prerezali a ona sa v noci priserne prehadzuje, nekludne spi a casto budi. Je mozne, ze si na to caste budenie zvykne a bude sa budit este castejsie? Skusala som jej namiesto dojcenia ponuknut cajik. Cajik vypila ale neuspokojilo ju to tak mi asi 30 minut plakala. Potom som to vzdala a ponukla jej prsnik. Annag vies mi poradit preco to tak je, ze sa babätka v noci budia? Vecer o 19 hod. jej davam kasu a potom este pred spanim o 20 h. ju dojcim, ale len z jedneho prsnika. Ona stale pekne zaspinka, cez den spi 1,5h doobedu a 1 h.poobede. Dakujem Ti za odpoved. s pozdravom Katka

    • Anonym says:

      Ja mam ten isty problem a neviem co mam robit.
      Tiez by som potrebovala v tomto poradit.

    • marienkaz says:

      moja skoro rocna dcera sa budi raz tak, raz tak. len raz prespala celu noc. aj ja by som prijala daku radu ako z nej urobit cloviecika spinkajuceho 🙂 nas “problem” je v tom, ze je mlieckovy zavislak…a ja som sice uz na tento stav zvyknuta, ale uz aj hotova…

Pridaj komentár