Zavádzanie príkrmov a lepku pred 6 mesiacom? Naozaj sa odporúčania zmenili?

V poslednej dobe sa v médiách  objavili “nové” odporúčania v súvislosti s načasovaním prikmovania  detí , osobitne zavádzania lepku – gluténu do ich jedálnička. Skutočne došlo k novým objavom na základe ktorých sa odporúčanie plne dojčiť 6 mesiacov znížilo späť už na 4 mesiace? Skutočne si nemôže mamička  či jej bábätko dovoliť sladký luxus výlučne dojčiť  6 mesiacov?

Otázka optimálneho času začiatku zavádzania príkrmov u dojčiat je veľmi často  diskutovaná medzi odborníkmi na výživu, existuje na túto problematiku množstvo štúdií s rozdielnymi výsledkami. Každá krajina má navyše svoje tradície, má prijaté vlastné odporúčania. V roku 2002 WHO vydalo celosvetové odporúčanie dojčiť plne 6 mesiacov, následne v dojčení pokračovať a popri tom zavádzať nové príkrmy do 2 rokov dieťaťa a v dojčení pokračovať aj dlhšie. Dĺžka dojčenia po 2 rokoch je  neobmedzená, závisí od  rozhodnutia mamičky a jej dieťaťa. Mnoho krajín nedokázalo doteraz do praxe uviesť plné dojčenie 6 mesiacov.

Tradície i  sociálny systém spôsobujú, že  si otázku exkluzívneho dojčenia 6 mesiacov ako i dlhodobého dojčenia nedokázali viaceré štáty osvojiť. Pre mnohé mamičky je dokonca dlhodobé dojčenie luxus, ktorý si nemôžu dovoliť. Materské dovolenky trvajú v niektorých krajinách len krátko, po nástupe do práce nemajú matky žiadne výhody, nemajú prestávky na dojčenie či odsávanie… Dlhodobo dojčiť je paradoxne v rozvinutých krajinách niekedy nemožné.  Systém odlúčenia od bábätka už okolo 6 mesiaca je natoľko zaužívaný, že mamičky začínajú s príkrmami výrazne skôr , často už pred 4 mesiacom, okolo 6 mesiaca plne dojčí len malé percento žien, bábätká sa definitívne odstavujú začiatkom druhého polroka. Na Slovensku máme našťastie rodičovskú dovolenku výrazne dlhšiu. Dokonca situácii nahráva i to, že platiť si opatrovateľky či jasle je finančne náročné a mamičky zostávajú s deťmi až do 3 rokov veku dieťaťa. Dojčiť plne 6 mesiacov a pokračovať v dojčení dlhodobo nie je pre väčšinu z nás nemožné.

Vedecké štúdie a odporúčania sú jednoznačné: príkrmy by sa mali zavádzať popri dojčení. Vtedy sa znižuje riziko vzniku celiakie či iných ochorení a negatívnych prejavov na nové potraviny. Optimálne je každý príkrm zaviesť deťom popri dojčení. Keďže príkrmy zavádzame postupne, na mnohé potraviny príde čas až po prvom roku, často až koncom druhého roka. Pokiaľ existuje predpoklad, že bábätko nebude dlhodobo dojčené, je lepšie začať zavádzať príkrmy skôr tak, aby sme aspoň čiastočne dodržali pravidlo prikrmovať popri dojčení. Ak napr. mamička plánuje odstaviť bábätko už krátko po 6 mesiacoch, je lepšie začať s príkrmami o čosi skôr. Za bezpečnú hranicu sa považuje 4 mesiac – 17 týždeň veku dieťaťa, nikdy nie skôr. Prvé 4 mesiace sú zásadne obdobím výlučne mliečnej výživy . Takto sa aspoň časť príkrmov bude zavádzať popri dojčení, čím sa zníži riziko rozvoja niektorých ochorení. Platí to i pre lepok, ktorý sa tiež odporúča zaviesť medzi 4-6 mesiacom. Doteraz totiž existovali indície, že je vhodné odkladať zavádzanie rizikových potravín na neskoršie obdobie. V súčasnosti sa už vie, že čas v podstate nehrá rolu takú rolu ako sa predpokladalo. Hlavnú rolu hrá dojčenie, ktoré znižuje riziko vzniku a rozvoja autoimúnnych ochorení -diabetu, štítnej žľazy, celiakie, atopie, obezity, GERD či iných ochorení. Rizikové potraviny zavádzame v malých dávkach postupne. (napr. pridáme v 6 mesiacoch k tradičným prvým príkrmom trošku ovsených vločiek a neurobíme na prvý krát plný tanier krupicovej kaše).

Dôvodom na skoršie zavedenie príkrmov môže byť i neprospievanie dieťaťa, dlhodobá stagnácia na váhe či dokonca chudnutie, zistený nedosatok vitamínov či minerálov. Avšak malo by sa tak stať až vtedy, keď sa vylúčia chyby pri dojčení. V praxi sa často stáva sa, že bábätko menej priberá, ak mamička nedojčí na požiadanie, ak bábätko prsníky dobre nevyprázdňuje atď. Preto by takéto rozhodnutie malo padnúť až potom, ako sa dojčenie posúdilo i laktačnou poradkyňou. Niekedy stačí maličká zmena a bábätko priberie za týždeň viac než za celý mesiac. Prečo je zavedenie príkrmov lepšie než fľaša s umelou výživou? Pretože zavedením fľaše sa zvyšuje riziko predčasného odstavenia – znižuje sa napr. frekvencia dojčenia, znižuje sa tvorba mliečka, zvyšuje sa riziko odmietania prsníkov… Ak sa rozhodneme pre dokrmovanie umelou výživou z fľaše povedzme v 4 mesiacoch, ľahko sa stane, že v 6 mesiacoch bude bábätko plne na umelom mlieku a príkrmy sa mu budú zavádzať bez toho, aby bolo “kryté” materským mliekom.

Pri zavádzaní príkrmov sa  odporúča:

  • začať s nimi výnimočne najskôr po 4 mesiacoch (po 17 týždni) v odôvodnených prípadoch
  • optimálne je naďalej plne dojčiť 6 mesiacov
  • zavádzať všetky nové príkrmy postupne popri dojčení v malých dávkach
  • neodkladať zavádzanie rizikových potravín na neskoršie obdobie vrátane lepku
  • pri zavádzaní príkrmov brať do úvahy zrelosť a mentálnu pripravenosť bábätka na príkrmy
  • dojčiť svoje dieťa dlhodobo nielen zo zdravotného, ale i psychologického hľadiska

príloha: aktuálne odporúčania ESPGHAN

25 Responses to Zavádzanie príkrmov a lepku pred 6 mesiacom? Naozaj sa odporúčania zmenili?

  1. Martina says:

    ahoj annag, chcela by som sa spytat na tvoj nazor ohladne podania prveho prikrmu – nazory sa roznia hlavne v poslednej dobe sa vek posuva ku 4m (aspon podla niektorych clankov). Aj moja pediatricka mi kazala uz zacat prikrmovat. Maly bude mat o 2tyzdne 5mesiacov, krasne pribera (ma 7980g, 67,5cm), cez den je spokojny, stale sa smeje a krasne sa hrajka akurat v noci zacal byt trochu mrzuty (ale neplace), myslim ze mu idu zubky a ukludni sa iba na prsniku. Kojim ho v polospanku po leziacky, spi pri mne takze cez den nie som vobec unavena. Rada by som vydrzala az do 6m, aj pri dcere som to tak robila a myslim, ze jej nic nechyba, nema ziadne alergie (zatial klop-klop-klop), zje vsetko vratane surovej zeleniny a ovocia a malokedy je chora, maximalne tak sopliky. No v clankoch sa pise, ze skorsim zacatim s prikrmami sa da predist alergiam na niektore potraviny tak teraz neviem, co bude pre maleho spravne rozhodnutie???

      • Anonym says:

        Odpoved som nenasla…

        • Viera Červená says:

          Vaša otázka, ak som ju správne pochopila, smerovala k tomu, či sa zmenilo niečo na tom, kedy začať zavádzať príkrmy, či od 6. mesiaca, ako ste to správne robili pri prvej dcérke, alebo skôr. Aspoň tak som Vašu otázku pochopila ja, ak ste sa pýtali na niečo iné, prosím napíšte mi znova, mala som pocit, že chcete vedieť túto informáciu… Ak ste sa však skutočne pýtali na vek dieťaťa, v ktorom zavádzať príkrmy – v prvom odkaze nájdete článok, ktorý vysvetľuje, prečo sa prikrmuje stále od cca. 6. mesiaca. Citujem:
          “Hlavné posolstvo je: Nič sa nemení! Stále je v platnosti pravidlo, že výlučné dojčenie má trvať približne 6 mesiacov a tuhá strava (vrátane lepku) sa pri výlučne dojčených deťoch má zavádzať vo veku približne okolo ukončeného 6. mesiaca. Pri zavádzaní príkrmov dojčeným bábätkám sa v prvom rade riadime pripravenosťou bábätka na príkrmy (schopnosťou sedieť, záujmom o jedenie, keď jedia iní, snahou načahovať sa za jedlom). Výlučné dojčenie do približne 6 mesiacov je nesmierne dôležité pre budúce zdravie detí i matiek. Matky treba podporovať vo výlučnom dojčení do približne 6 mesiacov a v ďalšom dojčení spoločne so zavádzaním príkrmov minimálne do dvoch rokov a potom ďalej až do prirodzeného odstavenia.”
          V rámci toho odkazu ste si mohli rozbaliť odkaz na článok o zavádzaní lepku a v rámci neho tieto vety – citujem:
          “Je dôležité vedieť, že odporúčaním ESPGHAN-u sa nijako nemení odporúčanie o dĺžke výlučného dojčenia. Stále je v platnosti pravidlo, že výlučné dojčenie má trvať približne 6 mesiacov a tuhá strava (vrátane lepku) sa pri výlučne dojčených deťoch má zavádzať vo veku približne okolo 6. ukončeného mesiaca.”
          “Aktuálne odporúčanie ESPGHAN-u treba chápať tak, že lepok je najideálnejšie zaviesť počas trvania dojčenia a v malých množstvách. Pretože dojčenie má ochranný význam. Riziko vzniku celiakie je možné znížiť – práve dojčením v čase, keď je lepok zavádzaný, a pokračovaním v dojčení aj po zavedení lepku. Ak zavádzanie lepku sprevádza dojčenie, vtedy je zavedenie lepku najbezpečnejšie.

          1. Štúdie, o ktoré sa ESPGHAN opiera naznačujú, že riziko vzniku celiakie je nižšie, ak je v čase zavádzania potravín s obsahom lepku dieťa ešte dojčené, pričom je pravdepodobne výhodnejšie ponúkať mu tieto potraviny v malých množstvách.
          2. Riziko vzniku celiakie sa ešte zníži, ak sa deti dojčia aj naďalej po zavedení lepku.”
          “Záverom, ESPGHAN uvádza, že z hľadiska zníženia rizika celiakie nie je dôležitý vek dieťaťa, v ktorom zavedieme lepok, ale fakt, či je ešte dieťa v tom čase dojčené a že riziko celiakie je ešte nižšie, ak sa v dojčení pokračuje aj ďalej, po zavedení lepku do stravy dieťaťa.”
          O spôsobe prikrmovania sa vyjadroval ďalší odkaz – odpoveď z poradne MAMILY.
          Potrebujete k tejto téme ešte iné informácie? Napíšte prosím.

  2. Anonym says:

    Dobrý deň, aj ja Vás chcem poprosiť o radu. Dcérka má 4 mesiace a aj dojčím 4 mesiace, kvôli chorobe som ju raz kŕmila UM a odvtedy máme problémy. Maličká z neho strašne vracala, skončili sme na pohotovosti, odvtedy mala problémy s vyprázdňovaním a zaschnutú krv v stolici. Teraz mala zvýšené pečeňové cesty a pani doktorke sa nezdá jej prírastok, ktorý bol za mesiac viac než 500 g. Odporúča mi preto zaviesť príkrmi. Bábätko je však pokojné, dokonca až extrémne pohyblivé, sedí, dokáže sa bezpomoci prevracať, ako teda pokračovať? Čo odporúčate? Ďakujem veľmi pekne.

    • Viera Červená says:

      Odporúčala by som kontaktovať poradkyňu pri dojčení (zoznam je na http://www.mamila.sk), s ktorou môžete osobne zhodnotiť dojčenie. Od toho by sa mali odvíjať ďalšie kroky. Poradkyňa Vás naučí ako rozlíšiť, kedy dieťa pri dojčení pije a kedy saje naprázdno a ako posúdiť, či je dojčenie dostatočne výdatné. Ak zistíte, že dcérka pri dojčení vypije málo mlieka, poradkyňa môže pomôcť upraviť polohu a prisatie bábätka tak, aby dokázalo vypiť mlieka viac. Navyše odporučí techniku stláčania prsníka, z ktorou prsník ešte lepšie vyprázdnite a potom môžete prsníky prestriedať. Ak sa bude príjem mlieka napriek tomu javiť nedostatočný, môže Vám ukázať, ako si odstriekavať mlieko a ako dokrmovať dcérku priamo na prsníku vlastným mliekom. Tvorbu mlieka navyše môžete podporiť po porade s poradkyňou užívaním byliniek senovky gréckej a benediktu lekárskeho v kapsuliach alebo lieku – domperidónu. Takto by sa dalo zabezpečiť, aby dojčenie postačovalo pre dobrý príjem potravy a tekutín a tým pádom optimálne priberanie a prospievanie. Ak by sa javilo momentálne nevyhnutné zvýšiť kalorický príjem a dojčenie by nepostačovalo, dcérka je už vo veku, kedy v takejto situácii je rizikovejšie podávať umelé mlieko než zavádzať príkrmy. Takže by v takom prípade bolo vhodné začať s príkrmami a doplniť tak to, čo prechodne, kým s poradkyňou zvýšite tvorbu mlieka a zlepšíte jeho pitie pri dojčení, chýba.

  3. anicc says:

    Dobrý deň, vaše rady mi nejedenkrát pomohli čo sa týka dojčenia. Teraz má moja malinká už 8 mesiacov skoro 9 kg, chutí jej už všetka zeleninka, mäsko aj ovocje a je ešte dojčená. Teraz mám ale takú dilemu, ktorá sa týka tej zeleninky. Bývam na dedine a niečo si dopestujeme a niečo kupujem v supermarkete, len neviem či je táto zelenina bezpečná čo sa týka dusičnanov. Hotové príkrmy jej dávam len občas, veľmi ich nepreferujem, radšej jej uvarím domácu stravu, ktorá chutí nielen jej ale aj mne. Samozrejme ju nijako neprichucujem. Dajú sa nejako tie ducičnany zo zeleniny odsrániť? A keby ich mala priveľké množstvo v sebe aké sú príznaky? Ďakujem

  4. Anci says:

    Annag, poprosim ta o radu.. Mala ma 6 mesiacov aj 3 tyzdne.. prvy prikrm (zemiak, mrkva) som jej podala 2 tyzdne pred dovrsenim 6. mesiaca, kedze som zacala stracat mlieko a tato alternativa sa mi zdala byt vhodnejsia ako UM.. postupne sme sa prepracovali k ovocnemu prikrmu (jablcku), lenze mala ho velmi zle toleruje.. napriek tomu, ze jej ho urobim na vode, strasne ju z toho naduva, preplace polovicu noci (tu druhu sa vrti v postielke, lebo uz to ide von a je z toho nervozna:) ).. chcem sa preto opytat, co ine by som jej mohla namiesto neho ponuknut.. banan velmi nepreferujem, kedze hned ako sme nabehli na tuhu stravu, ma mala hrozny problem so stolicou (sice kaka, ale strasne malicko).. cez den jej davam zopar lyziciek slivkovej stavy (bez cukru) a zopar lyziciek vody (viac ako 20 ml denne sa mi do nej nepodari dostat). Problemom zacina byt aj to, ze sice sa prisavat chce, ale pri prsniku ju tak nuti na kakanie a prdenie (lenze nie vzdy to ide, resp. nejde to vobec lahko), ze po par minutach (2-5min) strati zaujem, alebo zacne este pri nom tlacit, takze odchadza od neho skor, ako sa napapa. A tak to, co by mala spapat cez den, si presuva na noc (budi sa cca kazde 2-3 hodiny), ked je ospala, vobec jej nevadi, ci je prsnik malo/vela naliaty, ci ju nieco omina a pod….
    Chcela by som sa opytat, ci je vhodne dat jej namiesto toho jablcka na olovrant, ktore mala doteraz, nejaku kasu-ryzovej by som sa chcela radsej vyhnut (zhladom k tomu, ze ryza zapeka). Je vhodna kasa z ovsenych vlociek? Sama som totiz celiaticka… ak ano, mozem jej dat do toho trocha nejakeho (akeho??) ovocia..
    dakujem

  5. Radka says:

    Ahoj, Ani fakt diki, ten clanok vyznieva tak jednoznacne, ze mi snad odpovedal doteraz na mnohe z mojich otazok…Mala uz mala skoro po 6. mesiaci / mam dost mlieka/ a ja som bola v strese, ci uz by som jej nemala dat nejaky ten prikrm……Ale vidim, ze nie je dobre zbytocne sa ponahlat….
    Este by ma zaujimalo, ako sa stavias ku kupovanym detskym vyzivam?

    • Mirka says:

      Radi,

      neda mi nereagovat, len chcem povedat, ze ako mamicka napriklad ja nemam problem. Viem, ze koluje vela chyrov a mnoho mamiciek je predpojatych vseobecne na kupovane….niekedy si vsak staci skontrolovat zlozenie a si lepsie v “obraze”…Osobne som naklonena zn. Ovko, nielen preto, ze som ho poznala odmalicka ale pomer kvalita a cena hovori za vsetko. Dodne ho jem sama aj namiesto dezertu…

    • annag says:

      Ahoj Radka, pozorovanie dieťatka nám dá najlepšiu informáciu, či už je na príkrmy pripravené. Ak má záujem ochutnávať jedlá v mamičkinom tanieri, tak už prišiel jeho čas, prečo to dieťatku neumožniť 🙂 A naopak, ak jedlo nemôže ani cítiť, nechce ho ochutnať , tak nejaké nútenie a nátlak nemá zmysel …

      A toto je i vlastne odpoveď na kupované výživy – dieťa by malo prechádzať na jedlá , ktoré sa čo najviac podobajú jedlám dospelým, jedlá, ktoré sa varia u Vás doma. Lebo každá žena varí inak, inak jedlo ochucuje ….. Dieťa chce papať to, čo vidí na tanieri ostatných. Hotové výživy sú unifikované, tiež nám asi viac chutí domáca sviečková od babičky než sviečková z polotovaru .:-) Nezanedbateľná je aj ich cena, nie každá rodina má na to kupovať výživy. Ak ich nekupuje, o nič svoje dieťa neoberá, dobré, zdravé a výživné jedlo sa dá vyrobiť i doma. Čiže taký zlatý stred je asi najlepší – prečo nedať výživu na výlete alebo ak nevyjde čas variť, na druhej strane, načo míňať peniaze na drahé výživy, keď ich domáca alternatíva je niekoľkonásobne lacnejšia.
      A čo sa týka rizík s cudzorodými látkami – na varenie každá rozumná matka predsa používa overené , čerstvé suroviny. Kupované výživy nie sú bez rizika – koľko afér už tu bolo, že výživa obsahuje niečoho viac než je norma, bola pokazená atď.

  6. janka says:

    mila anna, mala si uplnu pravdu. ten nepokojny vecer nebol o hlade, ale o unave. dakujem este raz!

  7. janka says:

    mila annag, vdaka za cenne rady a skvelu stranku. rada by som sa s tebou poradila, maly ma 5mesiacov a 1tyzden, je plne kojeny. ma uz viac ako 8kg a meria 71cm. doktorka na poradni mi vravela, ze by bolo dobre zacat mu robit aspon zeleninove polievky, pretoze je uz dost velky (rocne babetka maju 74cm), tak aby som ho nenechala hladovat. kojím ho dosť často cca 2 hodiny niekedy aj skôr a noci sú teraz hrozné, niekedy aj každú hodinu. mám ho v posteli a dávam mu prsník na požiadanie. zacali mu ist teraz asi aj zubky, lebo je trochu viac mrzuty a dava si pasticky do ust. taktiez ma zacal riadne kusat:) uz niekolko tyzdnov, mu priebezne cez den po trochach odsavam mliecko, lebo na vecer pred spanim byva taky hladny, ze mu dam oba prsniky a este ho musim dokrmit tym odstriekanym. neviem ci som urobila dobre, ale vcera som mu uz uvarila zemiak s cuketou. najprv som ho poobede nakrmila mlieckom,vypil celkom dost, a potom ze uvidim ci si este da po lyzicke z prikrmu. ked videl, ze sa mu blizi lyzicka k ustam, isiel z koze vyskocit. zjedol ich skoro 13! (potom som sa isla najest ja, a ked videl moj chlebik, myslel, ze to je zase pre neho, zase zacal vykrikat a smiat sa. my sa s nasim jedlom skoro pred nim musime schovavat, ako nas pozoruje). v noci sa mu trocha horsie kakalo, tak som mu musela pomoct rurkou. a tak teraz neviem, ci to nebolo priskoro. alebo dat mu radsej nejaku len kasicku pred spanim? neviem sa velmi orientovat v tomto, ci su vobec kasicky dobre, alebo je to zase len otazka reklamy. alebo by som mala radsej zvolit nejake stavy, odstavit mrkvu? nie som si ista ci sa da zavadzanie prikrmov posudzovat podla veku, alebo ci skor vyzrelosti babatka.
    dakujem vopred za radu. janka

    • annag says:

      Ahoj Janka, za optimum sa stále považuje vek 6 mesiacov. Skôr by sme mali začať prikrmovať bábätko len výnimočne. To, že bábätko váži o čosi viac než iné deti, ešte nie je automatický dôvod na zavádzanie príkrmov. Do úvahy treba brať presne ako spomínaš i celkové prospievanie bábätka , jeho vyspelosť, záujem o jedlo (a ten už má veľký :-)). Najdôležitejší bod je posúdiť dojčenie, či bábätko prijíma dojčením veľa mliečka – bábätko, ktoré sa dojčí na požiadanie a zároveň sa správne prisáva , nemá v podstate potrebu prikrmovať sa skôr, ani keď by vážilo povedzme o 2 kg viac (aj takých dojčených rekordérov máme ) . V záujme dlhodobého dojčenia je ideálne začať prikrmovať bábätko v čase, keď je laktácia naplno rozbehnutá. Teda ak sa nám napr. zdá, že bábätku mliečko nestačí, mali by sme najskôr posúdiť dojčenie a odstrániť všetky chybičky,ktoré mohli spôsobiť menšiu tvorbu mliečka.

      Spomínaš že mliečko odsávaš a na večer dokrmuješ už dlhšie i to, že malý hryzie. Dokrmovanie mimo prsníka, hoci i vlastným mliečkom , narúša harmóniu medzi ponukou prsníkov a dopytom bábätka. Správne sa prisávajúce bábätko si vyrobí dostatok mliečka vždy, i večer. Tvoj maličký asi pozná cumlík, keďže i hryzie a asi ho i dokrmuješ z fľašky? Jeho prisatie už nebude také dokonalé ako možno niekedy po narodení. A z toho zrejme vyšla potreba prikrmovať o o trošku skôr .

      Aby sa teda pekne dojčil ešte dlho, bude fajn v príkrme pokračovať a zároveň dojčiť na požiadanie ako doteraz. Začala si dobre – zeleninový (mäsovo-zeleninový) príkrm je dobrá voľba. Bábätko potrebuje piť veľa mliečka (teda naďalej sa veľa dojčiť) a potrebuje papať i obilniny – ale či to bude forma kaše, alebo to budú ovsené vločky, ryža v zelenine, alebo chlieb … je vlastne úplne jedno. Mliečna obilninová kaša nie je nutná, je to ozaj skôr reklamný ťah a tradícia. Pevný príkrm je obrovská zmena oproti mliečku, niekedy ho deti horšie trávia, najmä ak ho zjedia veľa. Asi to chcelo trošku menšiu dávku na začiatok 🙂

      Jani, prikrmuj ho tempom, ako mu bude chutiť a vyhovovať. Pokús sa odstrániť i večerný dokrm z fľašky, radšej mliečko primiešaj do príkrmu. Len prosím neobmedzuj na úkor príkrmov dojčenie – smelo mu daj príkrm zapiť dojčením. Aj v noci sa zrejme budí skôr pre zúbky než hlad. Je to ťažké obdobie pre mamičku, ale raz sa skončí a dojčenie a spanie s bábätkom je skvelý prostriedok, ako ho prekonať bez následkov . Držím palce 🙂

      • janka says:

        mila annag, dakujem za odpoved. ja len tolko, ze maly cumlik nemal v pusu skoro dva mesiace a dokrmujem ho cez prst zo striekacky. ten vecer mi skor pride, ze mu to mliecko v prsnikoch nestaci, alebo ze mu tecie pomaly, alebo ze by sa sa jedoval, ze chce byt aj napapany aj uz spat?:) (ukladame sa pravidelne okolo 8mej hodiny). doteraz som mu dala prikrm len okolo obeda a az po nakojeni. kase neriesim. naozaj by som ho rada kojila co najdlhsie. kojim podla tvojich rad, pouzivam takisto aj stlacanie prsnika. neviem teda, ci mam to vecerne dokrmenie mojim mm vynechat, nechce sa mi ho nechat plakat od hladu. skor by som sa vratila k plnemu kojeniu a ten obednajsi prikrm radsej vynechala. co myslis? dakujem za odpoved.j

        • annag says:

          Ahoj Jani, super, ak už cumlík nepozná, paráda. Vždy sa oplatí cumľa zbaviť, hoci bábätku stačí len raz cumeľ vyskúšať a už sa to môže odraziť na slabšom prisávaní. Na druhej strane, veľa detí sa neprisáva ideálne ako by sme chceli, a predsa dojčenie funguje dlhodobo…. 🙂 Obedný príkrm sa na jeho večernej spokojnosti ozaj ešte veľmi odrážať nemôže.

          Akákoľvek forma dokrmovania mimo prsníka narúša vzácnu rovnováhu medzi prsníkmi a bábätkom. Fľaša je samozrejme najhoršia, no i kŕmenie po prste prináša riziká: ak sa bábo dokrmuje mimo prsníka, tak prsník netuší, o koľko viac mliečka má tvoriť. Prsník v čase dokrmovania nečinne stojí, mliečko, ktoré by sa mohlo vďaka reflexnému spúšťaniu dostať vonku, zostáva v prsníku. Preto by sa prisávajúce bábätko zásadne malo dokrmovať priamo na prsníku . Vtedy síce tiež pije dokrm, no vytiahne i mliečko, ktoré by za iných okolností nevytiahlo. Dokrmovaním mimo prsníka vlastne zbytočne tlmíme hladinu prolaktínu.

          Bábätko by hladovať nemalo, hoci nie vždy vieme rozlíšiť hlad od povedzme únavy. Unavené bábo sa správa podobne ako hladné … chce prsník, cmúľa si palčeky, je nervózne … Ak budeš mať potrebu ho večer dokŕmiť, tak to skús priamo na prsníku. Cievku máš, stačí ju namiesto prsta vložiť do kútika pusinky. Zásada je, že dokŕmiť by sme mali až keď vystriedame samotné prsníky i viackrát.

          Mne osobne sa 20-ta hodina zdá dosť neskoro na večerný spánok, najmä ak je podvečer dlhšie hore. Večer máme nevýhodu v tom, že je doma viac rušno než cez deň. Príde ocko z roboty, ide TV , rádio , varí sa večera, bábo sa kúpe, masíruje … a na bábätko je to často až príliš veľa podnetov. Možno by pomohlo ukladať ho o čosi skôr. Alebo by mu prospela dlhšia prestávka po obede. A snáď najviac pomáha deťom dlhé , hoci i nenutritívne dojčenie či nosenie v šatke.

          • janka says:

            mila annag, dakujem ti velmi pekne za tvoje rady. skusime si teda troska upravit system. je pravda, ze prsniky som vystriedala len medzi sebou, a nie viackrat (myslela som, ze ked uz len tak slabo tecie, zasoba je minuta:) spava cez obed tak 2hodinky a potom ked sme vonku este okolo piatej tak si na chvilku pospi. nosime sa v manduke, takze tam zaspi raz dva. este raz vdaka, za tvoj cas, robis skvelu pracu! prajem ti vsetke dobre! janka

            • annag says:

              ahoj Jani, tak večer to ozaj môže byť o únave – skús tak, aby do hodinky, max. dvoch od prebudenia z podvečerného spánku zaspinkal – mohlo by to pomôcť . Držím palce 🙂

  8. Gabriela says:

    Ahoj,
    myslim, ze potrebujem radu. Moj 16 tyzdnovy syncek je plne kojeny, velmi dobra prospieva, minuly tyzden vazil na poradni 6800g. pri porodnej vahe 3400g. Avsak mam velke podozrenie, ze mu mliecko prestava stacit, uz asi mesiac sa v noci budi pat az sest krat, vzdy sa poriadne napapa a to cez den kojim minimalne pat krat, cize mliecka mam dost, urcite to nebude jeho nedostatkom. Takze mam si naozaj mysliet, ze mu rychlo travi a potrebuje dokrmit, alebo je chyba niekde inde?

    • annag says:

      Ahoj Gabika, deti rastú veľmi často v skokoch. Mávajú obdobia stagnácie, kedy sú ich prírastky mierne a mávajú obdobia, kedy potrebujú veľa rásť – teda i prijímať veľa mliečka. Hovoríme o tzv. rastových špurtoch. Preto je normálne, ak bábo v istých obdobiach potrebuje papať trebárs i každú hodinu. Aby mohlo svoje vnútorné rastové potreby pokrývať, potrebuje prijímať veľa mliečka. To znamená, potrebuje sa dojčiť častejšie. Neznamená to, že by po nutričnej stránke bolo mliečka slabé a pre jeho rast nedostatočné. Až do cca 6 mesiacov dokáže materské mlieko plne pokrývať potreby každého bábätka. Za podmienky, že ho pije dostatočne veľa – že je dojčené na požiadanie.

      Ale , za častým dojčením nie vždy stojí hlad, i keď to navonok tak vyzerá. Deti po šestonedelí mávajú zázračné obdobie, kedy ukážkovo spinkajú a prespia trebárs i celú noc. Ale ako sa blížia k polroku, často sa to náhle zmení. Čo samozrejme mamičky znepokojuje a zneisťuje, je to obdobie kedy sa zbytočne začína dokrmovať a plné dojčenie sa vlastne predčasne končí. Ak sa v noci zakaždým poriadne napapá, môže to byť len dôsledok toho, že máš dobre rozvinutú laktáciu. Bábätká majú rady silný tok mliečka a ak im rýchlo mliečko tečie, naplno to využívajú a pijú koľko tečie :-). Deti v tomto veku si dobre začínajú uvedomovať kde sú a kde im je najlepšie. Cez deň sú aktívne, viac ich zaujíma okolie a v noci si chcú mamičkinu pozornosť vynahradiť. Preto často pomôže vziať si bábätko k sebe do postele, resp. aspoň prisunúť postieľku tesne k posteli, aby malo prsíčko k dispozícii kedykoľvek. Bude oveľa spokojnejšie a mohlo by i prespať súvisle dlhší čas.

  9. Martina says:

    Moja mala presla na pevnu stravu nedavno, po dosiahnuti 6 mesiacov, nechceme podavat ryzu alebo ine obilniny, zacali sme sladkym zemiakom, potom banan, jablko, tekvica. Jablko velmi nebol hit, asi je kyslejsie, ale nepopustila som. Nerobila som z toho dramu, ked mala nechcela, len som vytrvalo ponukala, nechala jej olizovay prst, chvalila za kazdy zjedeny kusok a hoci to trvalo strasne dlho a mala struhala priserne grimasy, neplakala, neprotestovala nahlas a bolo to celkom OK.
    Onedlho chcem ponukat slansie veci ako avokado alebo masko a nechcem, aby bola mala nastavena len na to, ze bude sladke.

  10. Anonym says:

    annag… nas malinky ma dnes sedem mesiacov… absolutne neviem, co mu mam davat papat, nazory sa roznia a nasa pediatricka je odbornicka… …
    maly zatial papa zeleninku, ovocie, po troske masko. Ale vobec este nie lepok. Neviem ako na to. Stale ho dojcim…

    • annag says:

      Ahoj, niekedy je lepšie postupovať intuitívne než sa stratiť v záplave rozporuplných informácií. Pri dojčenom bábätku je zavádzanie príkrmov oveľa jednoduchšie. Pretože okrem toho, že materské mlieko naďalej tvorí podstatnú časť prísunu živín, obsahuje i enzýmy, ktoré mu pomáhajú príkrmy ľahšie tráviť a tolerovať. Každý nový príkm, ktorý bábätku podáš popri dojčení, sa spája s oveľa menším rizikom nežiaducich reakcií. Preto dnes rôzne zdravotnícke odborné inštitúcie netrvajú na nejakom presnom výpočte a poradí potravín, ktoré sa má dodržiavať. Všetky tie rady aké poradie a kombinácie už môže ako 7 mesačný alebo 8 mesačný … nie sú podložené aktuálnymi odporúčaniami. Tie sú v súčasnosti ozaj benevolentné. Stačí dodržiavať bežné zásady správnej výživy – pripravovať jedlá šetrne, nesoliť, nekoreniť…

      Dôležité je, aby bola potravina zavádzaná popri dojčení. A preto je fajn dojčiť bábätko kedykoľvek – aktívne prsníky naďalej ponúkať bez ohľadu na čas, aký uplynul od dojčenia. AK si povedzme obed bábo zapije dojčením, tak príkrm strávi lepšie než ak si ho zapije vodou.

      Oplatí sa využívať sedliacky rozum a materinský inštinkt.:-) To znamená, podávať bábätku také potraviny, ktoré sú pre neho prínosom, ktoré sú považované za zdravé i pri starších deťoch či dospelých. Napríklad, nebudeš mu dávať vyprážaný syr, ale budeš mu ponúkať dusené mäso. Nebudeš mu dávať presladné piškóty, ale zahustíš mu ovocie napr. ovsenými vločkami. A postupne , podľa toho, ako mu bude chutiť, mu zavedieš až 5 jedál denne, tak ako máme vo zvyku (raňajky- desiata-obed-olovrant – večera). Ak mu budeš dávať pestrú stravu, bude mať dobrý prísun všetkých živín, bude dobre prospievať.

      Niektoré potraviny sa spájajú s väčším rizikom nežiaducich reakcií než iné. Napr. mrkvu či brokolicu tolerujú ľudia u nás zvyčajne dobre. Na rozdiel od trebárs pomarančov či citrónov. Postupujeme väčšinou od všeobecne dobre tolerovaných potravín k rizikovým. Ovocia a zeleniny je toľko druhov, že kým sa prepracuješ napr. k pomaranču, bude mať malý rok. Ak si si nie istá konkrétnou potravinou, tak ju daj len v maličkom množstve a sleduj reakciu. AK sa nič nezvyčajné neobjaví, tak postupne dávku zvyšuj. Presne to platí i o lepku – smelo ho začni podávať – v malom množstve a postupne dávku zvyšuj.

  11. Katka says:

    Ďakujem za skvelé články, nejedenkrát nám pomohli! robíte veľmi užitočnú prácu. Aj tentokrát som sem išla nakuknúť skoro naisto, či mám naozaj na radu našej pediatričky plne dojčenému synčekovi začať dávať lepok už po 4. mesiaci – a vidím, že je to zbytočné. Škoda len, že nie každej mamičke sa podarí dostať v tejto dobe preinformovanosti k t´m správnym. Na budúcu poradňu zoberiem so sebou i tento článok.
    Mám jednu otázočku – neviem, či to patrí priamo sem… prechádza lepok aj do materského mlieka ?

    • annag says:

      Dobrý deň Katka, áno, aj lepok prechádza do materského mlieka :-). Ale v materskom mlieku sa zároveň vyskytujú i špecifické antigliadín IgA protilátky . Malé množstvo lepku v mlieku pomáha bábätku rozvíjať si normálnu imunitnú odpoveď na lepok v neskoršom období. (a podobne je to i s ostatnými alergénmi ).

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11092234

Pridaj komentár