Dlhodobé odsávanie mliečka

Odsávanie materského mlieka si vyžaduje obrovskú sebadisciplínu mamičky. Veľa detí sa dokáže prisať aj po niekoľko mesačnom období kŕmenia odstriekaným mliekom z fľaše, preto sa vždy oplatí pokúsiť sa bábätko priložiť na prsník, resp. vyhľadať laktačnú poradkyňu. Ľahšie sa prisaje dieťatko, ktoré nie je vyhladnuté, je oddýchnuté a spokojné. Niektoré deti sa začnú prisávať v čase, keď sa potrebujú uspať – večer, v noci – práve to môže byť prvý krok k úplnému prechodu na dojčenie.

Ako si dlhodobo udržať laktáciu iba odsávaním:

  • odsávať pravidelne , v prvom polroku minimálne každé 3 hodiny aj v noci
  • v druhom polroku sa už môže frekvencia odsávaní o čosi znížiť, ale dlhodobo by to mali byť aspoň 4 odsávania
  • vždy odsať obidva prsníky “až do dna” , musia byť po každom odsatí dôkladne vyprázdnené
  • najlepšie je odsávať na jeden raz vždy rovnaké množstvo . Často si  nesprávne mamička povie, dnes mi stačí len 80ml – prsníky dokážu veľmi rýchlo zareagovať a začnú produkovať  menej mliečka
  • ideálne je kombinovať ručné odsávanie s odsávačkou

Množstvo odsatého mliečka môže kolísať. Kríza, aj niekoľkotýždňová, nie je nič výnimočné. Ako zvýšiť produkciu mliečka:

  • zvýšiť frekvenciu odsávania
  • je možné,  že pri častom odsávaní na jeden raz odsaje mamička menej mliečka. Avšak častejším odsávaním sa jednoznačne  zvyšuje hladina prolaktínu v krvi a teda i tvorba mliečka
  • pomôže extrémne časté, hoci krátke  odsávanie – hoci aj každú polhodinu, hodinu po 10 minút každý prsník
  • pomôžu laktagogá

Ako znížiť produkciu mliečka , ukončiť laktáciu:

  • odsávať menej často (napr. ak doteraz odsávala mamička každé 3 hodiny, predĺži ich na 4 hodiny, potom na 5 atď.)
  • odsávať na jeden krát len jeden prsník
  • odsávať na jeden raz o trošku mliečka menej. Je vhodné postupovať pomaly, napr. každý deň znížiť objem spolu za 24 hodín o 30 ml

15 Responses to Dlhodobé odsávanie mliečka

  1. Anonym says:

    ahoj annag Katka
    chcela by som sa ta spytat ci zelena stolica moze mat suvis s vyrasenim sa na tvaricke -lickach. a dnes som si vsimla aj zadocek je trosku vysypany. Malinky ma 2tyzdne a 5dni, plne dojceny.

  2. Jana says:

    Ozaj Vierka, chcela som sa este opytat. Je lepsie uzivat dompidery tekuty alebo vo forme tabletiek? Ja pouzivam tekuty, v lekarni mi odporucali tekuty, 5ml 3x denne. Ale daju sa dostat aj tabletky. Tuna som to kupila pod nazvom Motilium aj cenovo je to dost pristupne.
    Dakujem

    • Viera Červená says:

      Neviem, či existuje domperidón aj v tekutej forme, na Slovensku asi nie, každopádne keby aj u Vás taký mali – dôležité je, zabezpečiť dávku 30 mg 3x denne, ak toto dokážeš vyrátať a zabezpečiť z tekutej formy, pokojne užívaj takú.

  3. Jana says:

    Ahoj ANNAG,

    konecne nejake pozitivne spravy ohladom dojcenia a odsavania.Bola som zufala, kedze je to moje prve dieta (4 mesiace) a uz 12 rokov zijem v zahranici, takze kazda krajina ma ine nazory a pod.Co sa tyka odsavania je lepsie ked odsajem hned po dojceni alebo pockam 1-2 hodky(maly papa priblizne kazde 2,5hodin max 3). Moj problem (kvoli tomu som nechala odsavanie) spociva v tom, ze neodsajem dostatocne mlieka max 30ml z oboch prsnikov a to aj po ranu,kde by som mala mat najviac mlieka.Viem ze mlieko mam, kedze maly dobre pribera ( 3,800)Znami mi poradili, ze ak si dokazem odsat 60-80ml, tak mu to mozem davat ako dokrmovanie v noci, ked sa prebudi na dojcenie, cize by som ho nakojila a potom dodala odsate mlieko , zevraj mi bude dlhsie spat. Co Ty nato? A vobec ako dokazat odsat tolko mlieka.
    Vopred dakujem za radu

    Jana

    • Viera Červená says:

      Jani a Ty dojčíš alebo kŕmiš odsatým mliekom? Ak dojčíš, sú nejaké problémy, potrebuješ dokrmovať?

      • Jana says:

        Ahoj Viera,
        ani si nevies predstavit ako velmi ma potesili Tvoje komentare. Ja dojcim ale porodna baba (zijem v spanielsku) mi odporucala si odsavat mlieko a pred spanim maleho nakojit + dat mu z flase odsate mlieko aby mi v noci dlhsie spal. Co aj fungovalo ale nastal iny problem ako som uz spominala, ze maly sa mi zacla po par minut na prsniku tocit,krutit a plakat (zvykol si na flasu,kde mal rychly tok mlieka a moje prsia odmietal, kedze musel tahat. Mrzi ma to, uz by som to nespravila, ale doverovala som mojej porodnej babe,ktora ma 36rokov skusenosti.Maly dobre pribera ma 4 mesiace a 10 dni, vazi 6,800g vyska 65cm. Je to papac. Ach jo a teraz vsetky tie chyby napravovat. Kojenie mi vobec nepripada lahke ake sa na prvy dojem zda. Skor komplikovane a frustrujuce.No nejak to musime zvladnut, ze? Nadalej si odsavam a ukladam do mrazaku (kvoli tvorbe mlieka).Ale nevytiahnem viac nez 40ml. Mozno casom.
        Dakujem

        • Viera Červená says:

          Jani, v Španielsku bude ale dosť ťažké nájsť správnu pomoc, neviem, ako tam fungujú laktačné poradkyne, podľa správ, ktoré mám, to nie je nič ružové 😦 Práve napr. aj v tom, čo si zažila sama – fľaša sa bežne odporúča, hoci sú známe dôkazy o tom, ako satie na cumlíku ako takom plus pitie z fľaše mení celú techniku prisávania sa na prsník a satia z prsníka a ako je fľašou dieťa zmätené rýchlym a najmä stabilným tokom mlieka a potom reaguje na spomalenie toku mlieka na prsníku, ktorý ho hnevá, pretože fľaša je v tomto smere pohodlnejšia. Je úplne jedno, či je vo fľaši odsaté mlieko alebo umelé mlieko, zasahuje to negatívne do dojčenia vždy. Je smutné, že takéto odporúčania dáva človek, ktorému matka po pôrode dôveruje a nemá prečo overovať správnosť jeho odporúčaní.
          Odporúčam Ti skontaktovať sa s niektorou našou poradkyňou, ktorá je ochotná poskytovať poradenstvo aj na diaľku cez Skype, napr. viem, že to robí Janka Michálková alebo Elenka Hutton a okrem toho si prejsť odkazy z mojej stránky https://sites.google.com/site/problemysdojcenim/, najmä sekciu Úprava techniky dojčenia. Naučiť dieťa inej polohe a prisatiu môže byť v 4. mesiaci veľmi náročné, ale minimálne sa pokús robiť ten záklon hlavičky – zakloniť dieťaťu pri prisávaní hlavičku do jeho chrbátika, tak aby do prsníka išlo bradou a po prisatí malo zaborené bradu do prsníka a noštek odtiahnutý od prsníka tak, aby sa medzi prsníkom a nosom dalo prejsť prstom. Takto bude dieťa pokrývať väčšiu časť dvorca okolo bradavky spodnou perou, než vrchnou, hore bude teda vidieť viac dvorca – hnedého kruhu okolo bradavky. Ideálne je, aby bábätko malo vyhrnuté pery, nie vcucnuté dovnútra. Je nesmierne dôležité, aby si sa naučila rozlíšiť, kedy dieťa saje naprázdno a kedy pije. Môžeš mu dať do úst vlastný čistý prst a sledovať, čo robí jeho brada, konkrétne ten lalôčik kože, ktorý majú tuční ľudia veľký, keď saje naprázdno a do toho sledovať, ako to vyzerá na prsníku. A skús sledovať niekoho, napr. manžela, ako vyzerá jeho brada, keď pije z pohára, alebo si to odsleduj na sebe, keď budeš piť so slamkou pred zrkadlom. Preštuduj si prosím sekciu o pauze v brade z môjho blogu https://sites.google.com/site/blogodojceni/ a z videoukážok zo stránok Mamily sa pokús naučiť rozlíšiť pitie od satia naprázdno. K tomu je dobré si naštudovať v sekcii Stláčanie prsníka, ako bábätku pomôcť udržať rýchly tok mlieka na prsníku, toto je dobré robiť keď prestáva dobre piť a začína mať aj nejaké pohyby, ktoré naznačujú, že saje naprázdno. Okrem toho je v tejto situácii mimoriadne dôležité zintenzívniť kroky, ktoré vedú k väčšiemu naviazaniu bábätka na matku – naučiť sa používať nejaký pohodlný detský nosič, napr. šatku alebo ergonomický nosič a čo najviac počas dňa nosiť, snažiť sa bábätko uspávať nosením alebo ešte lepšie – na prsníku, tráviť s ním čas jeho spánku (v nosiči sa to napr. pomerne pohodlne dá, pretože matka má voľné obe ruky), skvelé by bolo spať spoločne aj v noci. Bolo by možno vhodné aj zvážiť užívanie domperidónu – prostriedku na zvýšenie tvorby mlieka, zisti si, pod akým komerčným názvom sa tento liek v Španielsku predáva a pokús sa zohnať si dávku 3x denne 30 mg na dobu aspoň troch týždňov. Ku koncu DRUHÉHO týždňa sa sem prosím ozvi, ako sa darí a potom sa môžeme baviť ďalej, ako s užívaním pokračovať alebo ako ho vysadiť. Domperidón zvýši tvorbu mlieka ale aj tok mlieka, čo práve teraz potrebujeme. Odsávať si môžeš prestať, najmä ak Ťa to obťažuje. Inak bradavky nebolia?

          • Jana says:

            Ahoj Vierka,
            dakujem krasne za pomocny clanok.Prepac,ze pisem az teraz, bola som mimo internetu. Hned dnes utekam kupit domeridon a budem informovat. Ozvem sa o 2 tyzdne ako to prebieha, drzte palce 🙂

            Dakujem

            PS: Bradavky zatial nebolia.

            Jana

          • Jana says:

            Ahoj Vierka,
            tak som tu opat po viac ako 3 tyzdnoch, kedze sme boli odcestovani a vratili sme sa pred 2 dnami. No odkial zacat. Dojcenie sa super vylepsilo,odkedy si mi poradila aby som zacala brat dompideron (je to tu tiez bezproblemov dostat).Zmenila som trocha taktiku a polohu dojcenia a dojcenie mi pripadalo lahke,bez problemov….a mala som dostatok mlieka. Maly pil jedna radost no uzastne. Ale….po 3 tyzdnoch az mi domperidon zacal dochadzat, nastal ten isty problem. Maly sa mi postupne zacal od prsnika odtahovat a chcel coraz menej pit. Skomplikovala to situacia tym, ze som dostala menstruaciu (pred 2 dnami) a maly odmietal prsnik uplne. Nastal histericky plac, nevyspane noci no situacia bolo 2x horsia ako pred mesiacom.Tak si vies predstavit moju frustraciu a ak k tomu este pridame nevyspane noci no hruza. Volala som pediatrovi ako postupovat (kedze maly poriadne nejedol 2 dni), ten mi hned nariadil flasu.Bola som nestastna, vedela som ze ak mu dam flasu uz nebude chciet moje mlieko.No nemala som na vyber, maly bol hladny, mama unavena….Pediater mi povedal, ze pri menstruacii mlieko chuti inak a maly mi ho pit nebude aby som mu kludne dala flasu a az mi menstruacia skonci aby som pokracovala v dojceni. No nepovedal mi, ze moze nastat situacia, ze po flasi nebude chciet prso uplne + ako hovoris zvykne si na rychly tok mlieka. Hned vcera som utekala do lekarne kupit opat dompideron a kazde 4 hodiny si odsavam mlieko aby som ho nestratila, kym mi skonci menstruacia. Maly momentalne pije z flase mlieko, ktore mi nariadil pediater, ale stale pred flasou mu ponuknem prsnik…ten pocucka cca 2 min a potom sa zacne odtahovat, nastava hystericky plac a uz vobec sa nechce prisat ani priblizit k prsniku.Nastane ticho a klud ak mu dam flasu. Takze taka je koja situacia.Uz som si svoje preplakala a asi sa tym aj moje kojenie skoncilo. Mrzi ma to.Chcem kojit a mliecko zatial este mam.Som frustrovana, ze moje kojenie sa ukoncuje kvoli chybam lekarov a porodnych bab, ludom ktorym najviac doverujem,ktore ma zle informovali od zaciatku a nedali mi spravne informacie. Ale aspon viem, akym chybam sa vyvarovat pri druhom dietati a mozem takto kvoli tejto skusenosti radit inym (kamoskam,ktore su teraz tehotne a setre, ktora caka o mesiac babo).
            Este som sa ta chcela opytat. Mam pokracovat s dompideron? Uvidim ci maly sa mi bude opat prisvat, az mi skonci menstruacia. Medzitym si budem odsavat aby som on neprisla.
            Cumlik sa mi odstranit nepodarilo, uz si nan dost zvykol a nevie zaspat bez neho.Inac je to zdravy chlapcek, ma 5 mesiacov a tyzden, vazi 7,200kg a 67cm..
            Dakujem Vierka za velmi uzitocne rady.
            Pozdravujem
            Jana

            • Viera Červená says:

              Jani, to mi je ľúto. Z toho, čo si uviedla, sa ľahko dá vydedukovať všeobecné pravidlo – bábätko v takejto situácii priláka a udrží na prsníku jedine vynikajúca tvorba mlieka a rýchly tok. A od tohto sa odvíja aj to, čo by bolo dobré urobiť ako riešenie situácie.
              1. Vytvoriť bábätku pocit, že prsník je miesto, kde zažíva len príjemné pocity – mimo dojčení tam spinká, je v úzkom a takmer nepretržitom kontakte s matkou, ideálne koža na kožu
              2. Keď sa priloží k prsníku, okamžite treba začať používať techniku stláčania prsníka, aby mliečko tieklo rýchlejšie. Ak sa tvorba mlieka znížila natoľko, že bábätko sa aj napriek tomu hnevá po pomerne krátkej chvíli, je vhodné zvážiť hneď pri prisávaní použitie dokrmovacej cievky, ktorá sa priloží k bradavke a bábätko sa nacucne na prsník aj s cievkou a cez cievku dostane rýchlejší tok mlieka, ideálne odstriekaného samozrejme.Dieťa, ktoré sa prisaje a výdatne sa nadojčí, nebude odmietať prsník, pokiaľ sa do toho celého nezapájajú ďalšie rušivé faktory, u Vás je takým najvýraznejším používanie cumlíka, ktorý niekedy narobí šarapatu, aj pri vynikajúcej tvorbe mlieka zo strany matky a dobrému toku mlieka pri dojčení…
              Samozrejme, že je treba si zodpovedať aj oblasť, čo ak sa dojčenie nepodarí uskutočniť vôbec alebo sa bábätko napije nedostatočne a opakovane sa od prsníka odpája po malej chvíli a zdá sa, že nevypilo dosť. Potom je samozrejme treba nakŕmiť mimo prsník. Je však veľmi dôležité fľašu používať až ako absolútne poslednú zúfalú možnosť a pred tým vyskúšať kŕmenie pohárikom, lyžičkou, striekačkou, cievkou po prste. Najbezpečnejšie a najlepšie je však dokrmovať už priamo na prsníku a tým predísť tomu, aby bolo bábätko frustrované z nízkeho toku mlieka. Dokrmovanie cievkou vyzerá zložito, ale dá sa to naučiť. Mimochodom, bábätko je vo veku, kedy ak by si zvažovala, že budeš dokrmovať umelým mliekom, lebo svojho neodsaješ dostatok, je bezpečnejšia alternatíva začať prikrmovať a tým nahrádzať to, čo pri dojčení chýba.
              No a dôležitá oblasť je tvorba mlieka – domperidón by bolo vhodné pokračovať užívať a užívať bez vysadenia až dovtedy, kým sa všetko neupraví, aj keby to malo byť pár týždňov či mesiacov, stále je to lepšie ako nedojčiť alebo dávať umelé mlieko k dojčeniu. Neviem, či existuje domperidón aj v tekutej forme, na Slovensku asi nie, každopádne keby aj u Vás taký mali – dôležité je, zabezpečiť dávku 30 mg 3x denne, ak toto dokážeš vyrátať a zabezpečiť z tekutej formy, pokojne užívaj takú. Ak sa nedarí zabezpečiť dostatok mliečka na dojčenie či plus odsávanie, môžeš k tomu pridať kapsule senovky gréckej (fenugreek) a benediktu lekárskeho (blessed thistle), tiez 3×3 denne.
              No a ďalšia dôležitá oblasť je pouvažovať nad tým, ako čo najviac zredukovať používanie cumlíka, pretože do toho celého veľmi zasahuje, hoci chápem, že to nie je jednoduché. Menštruácia takto skoro po pôrode navyše po užívaní domperidónu, ktorý by mal menštruáciu blokovať takisto môže byť ukazovateľom, že prestávky medzi dojčeniami sú neprirodzene dlhé, napr. aj v dôsledku používania cumlíka. Viac tu http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=136
              Ak by aj nastala situácia, že dieťatko prsník odmietne úplne a ani po napr. týždni – dvoch snaženia sa, stále nie je možné ho prisať, je dobré vedieť, že domperidón môže naďalej podporovať tvorbu mlieka a môžeš synčekovi Tvoje nenahraditeľné mlieko aspoň odsávať.
              Situácia, v ktorej si, nie je jednoduchá. Na druhej strane, vyzerá, že dieťatko pomerne dobre spolupracuje, súdiac podľa toho, že pri prvom nasadení domperidónu sa to všetko pekne zlepšilo. Ja verím tomu, že ak nasadíš domperidón zasa v plnej dávke a začneš odsávať mliečko a podávať ho hneď pri dojčení cievkou na prsníku, všetko sa výrazne zlepší a nebude treba používať fľašu.

  4. Lucia says:

    Ahoj Annag,
    mám problém s odsávaním mliečka. Snažím sa ho odsať ale nejde mi, iba ak pár kvapiek. Možno robím ničo zle. poradíš mi prosím.
    Ďakujem
    Lucia

  5. Marcela says:

    Ahoj Annag. Písali sme si pred pár dňami v inej téme(koľko má babätko priberať). Posledné 2 dni, teda skôr 2 noci sa situácia trošku zmenila a ja neviem prečo. Od návratu z pôrodnice som každú noc musela odsávať. Teda vtedy, keď dcérka dlho spala, napr. od 22ej do 3-4tej, tak už okolo 1-2ej som sa budila s totálne plnými prsiami a musela odsávať.Odsala som z oboch aj 150 ml. Takto to bolo skoro každú noc, len vtedy nie, keď sa dcérka zobudila okolo 1.00 a napapala sa. V ľavom prsníku mám stále menej mliečka, možno tým, že v pôrodnici ho úplne odmietala, tak to trvalo trošku dlhšie, kým z neho začala pekne papkať. A teraz, neviem, čo sa stalo, lebo cez deň ani večer sa nič nezmenilo, a v noci som sa automaticky zobudila okolo 1.00, že idem odsávať a moje prsia vôbec neboli naliate a vydržala som bez odsávania až kým sa malinká o 4tej nezobudila. A to sa mi ešte niekoľkokrát cez deň spúšťalo mliečko, prsia “brneli” a teraz cez deň nič:( Tak nechápem, či sa mi to až teraz tak prispôsobilo, že keď v noci malinká tak dlho spinká, tak sa už ani mliečko v noci tak netvorí? A ešte sa chcem poradiť, teda neviem, či môžem aj tu, aj keď sa to týka niečoho iného. Ohľadne stravy, teda či môžem jesť slnečnicové a tekvicové semienka. Malinká má na tváričke také drobunké nehnisavé vyrážky, normálne jej tie vyrážky nie je ani veľmi vidieť, len má tu pokožku hlavne na čielku ako takú drapľavú. Nič také som nezjedla, len neviem, či by to nemohlo byť z tých semiačok, aj keď som čítala, že sú zdravé. Alebo je to normálne u takého bábätka? Inak čo sa týka toho jej buntošenia cez deň, čo som ti o tom minule písala, tak som nakázala manželovi kúpiť klokanku, lebo inak by som pri nej nič nespravila. Teda žiadne naháňanie sa a upratovanie, ale aspoň navariť musím niečo, veď papať predsa musíme:) A to už som pár krát obedovala aj o 15tej a potom som mala strašnú migrénu, takže klokanka určite pomôže a malinká v nej dnes bola spokojná a spinkala a potom aj dlhšie papkala. Ďakujem

    • annagsk says:

      Ahoj Marcelka, je to OK, prsia sa prispôsobili. Často sa nadprodukcia upraví v priebehu jednej noci. Je to zvláštne, však? Neboj sa, o mliečko neprichádzaš, Tvoje telo doteraz produkovalo až príliš veľa mliečka, teraz sa to už blíži potrebám bábätka. Vôbec sa nemusíš zamýšľať nad pocitmi v prsníkoch, tie nám nič nehovoria o tom, koľko mliečka bábo ozaj pije. Mamička môže mať mliečka veľa, ak sa bábo k nemu nedostáva napr. pre slabé prisatie, bábo bude hladné. A naopak,ak sa bábo prisáva dobre, tak si mliečko vydoluje až kdesi od chrbta z mini prsíčok a bude krásne prospievať. 🙂

      Väčšina mamičiek má po pôrode nadprodukciu a keď sa produkcia ustáli, tak sa často zľaknú a majú pocit, že prišla kríza. Stres mamičky spôsobuje ťažké spúšťanie mliečka, bábo môže byť podráždené, cíti neistotu mamičky. Samé si tak dokážeme vyrobiť krízu, hoci žiadna v skutočnosti nie je.

      Sleduj prosím čo bábo na prsníkoch skutočne robí – pije viac minút s “pauzami v brade” alebo len robí sacie pohyby naprázdno bez toho, aby si zbadala poklesnutú bradu a krátku pauzu, kedy je v puse veľa mliečka? AK bábo spokojne na prsníku pije, ak sa na ňom nehnevá, po dojčení je relatívne spokojné – nieto čo riešiť. Ak zároveň dostatočne ciká – teda plienka i jednorázová je po cca 3 hodinách ťažká a zo stola nepadne ľahko ako pierko, ak kaká praženičku, mliečka pije veľa.

      Keď sa produkcia mliečka ustáli, je dôležité zamerať sa opäť na čo najlepšie prisatie. Pretože len tak sa bábo dostane i naďalej k svojmu mliečku ľahko a rýchlo. A samozrejme, je dôležité dojčiť na požiadanie. Ak napr. doteraz stačil na jedno dojčenie iba jeden prsník, môže sa teraz stať, že sem tam alebo i stále bude potrebovať i prsník druhý.

      Stláčanie prsníka pomôže

      – vyrážky na tváričke malého bábätka sú bežné, väčšina z nich zmizne bez akejkoľvek liečby a len málokedy ide o rekciu na stravu mamičky. Vyrážky po jedle vzniknú skôr náhle v priebehu pár hodín ako mamička čosi zjedla. Nemyslím si, že to bude Váš prípad. Treba jesť pestrú stravu – čím pestrejšiu stravu máš, tým lepšie.

      – nosenie v nosiči je obrovská úľava a pomoc pre mamičku, rovnako i bábätká nosenie zbožňujú – super , teším sa 🙂

  6. annagsk says:

    Ahoj Lenka,

    super, je to krásny a úctyhodný krok:-). Materské mlieko od inej mamičky je druhá najlepšia voľba po mliečku vlastnom. Ak bábätko pije len materské mlieko, jeho tráviaci trakt je osídlený úplne inými baktériami, čo je vynikajúce pre ešte nezrelý imunitný systém bábätka.

    Záleží od toho, koľko mliečka sa rozhodneš odsávať a koľko času tomu chceš – môžeš- venovať.

    Najľahšie je, pokiaľ bábätku stačí jeden prsník, využiť práve spúšťací reflex, ktorý bábätko vyvoláva svojím saním na obidva prsníky. Teda najľahšie je odsávať súčasne pri dojčení (ak máš el. odsávačku, tak to ide), resp., tesne po dojčení.

    Ak máš čas len niekedy počas dňa, tak odsávaj vtedy, keď má dlhšiu prestávku (keď dlhšie zvyčajne spinká) . Vtedy odsávaj niekde v čase cca hodina po dojčení a hodina pred nasledujúcim dojčením a kľudne i obidva prsníky. Mliečko sa tvorí non stop, no počas hodiny je už aj dobre nahromadené pod dvorcom a bábätko by už nemalo reagovať na slabší tok mliečka. Alebo skús odsávať ráno, tiež cca hodinu pred dojčením, kedy prsníky bývajú najviac naliate.

    Podľa mojich skúseností mamičky odsávajú 1-3 krát denne . Viac to väčšinou nejde, lebo to už potom môže ísť i na úkor rodiny či bábätka.

    Mliečko sa tvorí na princípe aký dopyt, taká ponuka. Takže sa ho bude tvoriť asi toľko, koľko budeš dlhodobo odsávať a dojčiť. Odsávaním však určite zvýšiš i hladinu prolaktínu a bude sa mliečka tvoriť ešte o čosi viac než doteraz. V priebehu týždňa by si mala cítiť výraznejší nárast produkcie.

    Riziko, ktoré môže vzniknúť je nadprodukcia a s tým spokojné problémiky s dojčením či trávením. Dobré je preto nastaviť sa na pravidelné odsávanie – napr. ak sa rozhodneš odsávať o 6.00 a 20.00 vždy obidva prsníky, tak skús dodržiavať čas a vždy sa pokús odsať približne i rovnaké množstvo. Tým si najlepšie uchováš rovnováhu.

    Nie je dobré odsávať chaoticky, lebo tým sa môže stať, že prsníky budú napr. nedostatočne vyprázdňované. Napr. nie je dobré odsávať jeden deň po každom dojčení a inokedy len raz za deň.

    držím palce a klobúk dole :-))

  7. Lenka Cervienkova says:

    Ahoj Annag,
    este si mi “priamo” neradila, ale vdaka Tvojim clankom sme sa naucili pekne dojcit a vyriesili mensiu krizu. Kedze je to moje prve babatko, tak som rada, ze sa nam to uspesne podarilo. Mala som z dojcenia trochu strach, lebo moja mamina i manzelova nas velmi kratko dojcili a nemal mi kto poradit a dostavala som viac-menej milne informacie.
    Aj preto ma zaujala moznost darovat materske mliecko do banky materskeho mlieka inym deturencom, ktore nemaju moznost dopriat si tento luxus. Som z okolia Bratislavy a uz som nasla kontakt na Kramare. Len by som chcela poradit, aku “strategiu” zvolit resp. mozne uskalia. Riesim dilemu, ci odsat druhy prsnik hned ako sa maly napapa /staci mu zvacsa jeden/. Alebo pockat cca hodinku, dve a potom odsavat.
    Dakujem
    Lenka

Pridaj komentár