Prikrmovanie vegetariánskych detí

Vegetariánstvo v rôznych podobách je súčasťou životného štýlu mnohých mamičiek. Je normálne, ak mamička plánuje v podobnom duchu viesť i svoje bábätko. Avšak v tejto súvislosti treba brať do úvahy špecifiká malého destkého organizmu, ktorý potrebuje rýchlo rásť.  Vegeteriánstvo má niekoľko foriem (semivegetariánstvo, vagánstvo, laktovegetariánstvo, makrobiotická výživa …) V závislosti od toho v menšej či väčšej miere takáto strava vylučuje živočíšne produkty.

Forma vegetariánstva, ktorá vylučuje akékoľvek živočíšne produkty, teda mäso, ale i mliečne výrobky a vajcia sa v období zavádzania príkrmov až do cca 24 mesiacov veku dieťatka neodporúča vôbec. Pri forme, ktorá vylučuje  niektoré druhy mäsa alebo len mäso ako také , však takisto vzniká riziko významných výživových deficitov.

Najväčšia hrozba vegetariánskej stravy je v deficite železa, zinku, riboflavínu, vitamínu B12, vitamínu D a vápnika a v nedostatočnom príjme energie:

Pri konzumácii čisto rastlinných potravín by malo dieťa dostávať bielkoviny z viacerých zdrojov, minimálne dvoch. Napr. strukoviny so pšenicou, ryžu so šošovicou … Len takouto kombináciou sa vyrovnajú rastlinné bielkoviny živočíšnym.

Pri dostatočnej konzumácii vajec, mlieka a mliečnych výrobkov má dieťa dostatočný prísun bielkovín, vitamínov , najmä vitamínu D, B i vápnika. Vitamín D sa nachádza len v živočíšnych produktoch, a preto ak ich dieťa nekonzumuje , je potrebné dlhodobo dopĺňať mu vitamín D v kvapkách, aby sme predišli rachitíde (krivici).

Železo z rastlinnej potravy má výrazne menšiu využiteľnosť než železo z mäsa. Je dôležité poznať zloženie jednotlivých potravín, aby sme bábätku poskytovali dostatok zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vitamínu C a zároveň i potraviny s vysokým obsahom nehemického železa , ako je napr. fazuľa, šošovica, cereálie, avokádo. Tým zvýšime absorciu nehemického železa z rastlinnej potravy.

Polynasýtené mastné kyseliny s n-3 dlhými raťazcami sú dôležité pre správny vývoj nervovej sústavy. Bohato sú zastúpené v rybách . Potrebné je pridávať do jedla olivový, sézamový či ľanový olej.

Deti, ktoré nebudú konzumovať morské ryby, mlieko , vajcia môžu trpieť nedostatkom jódu. V neskoršom období je vhodné používať kuchynskú jodidovanú soľ a nie morskú bez dodatočného obohatenia jódom.

Tento článok len poukazuje na základné úskalia rozhodnutia prikrmovať dieťatku výhradne rastlinnou stravou. Je dôležité dobre si naštudovať danú problematiku tak, aby sme vhodnou kombináciou jednotlivých potravín zabezpečili optimálne podmienky na rast a vývoj dieťatka. Pokiaľ sa rozhodneme dieťatko prikrmovať čisto rastlinnou stravou, alebo len vynechať mäso z jeho výživy, je vhodné to oznámiť   pediatrovi. Ten bude bábätko častejšie sledovať  a včas odhalí prípadný nedostatočný prísun životne dôležitých látok u bábätka.

spracované podľa Dokumentu Európskej komisie: Výživa dojčat a batoliat: štandardné odporúčania pre EU

5 Responses to Prikrmovanie vegetariánskych detí

  1. lea says:

    ahojte, co si myslite o odporucaniach MUDr. Bukovskeho v jeho knihach ohladne nepodavania masa detom? tiez si asi myslim, ze zlata stredna cesta, dat 3x tyzdenne aj masovy prikrm..

  2. jumama says:

    Nasa mala ma skoro rok, a maso papa tak tri razy do tyzdna. Nedavame jej ani UM, len biely jogurt papa kazdy den, niekedy zje dokonca dva za den. Dam v tomto na intuiciu a aj chut malej.
    Nas lekar je toho nazoru, ze rocne dieta ma mat stravu zlozenu z obilnin, zeleniny, ovocia a strukovin. To ze jej vobec davam masko alebo jogurty, to je podla neho smajlik s ovisnutymi ustockami a nerobim pre malu dobre. Niekedy si myslim, ze smerov stravovania je tak vela, a aj lekar je len clovek a ma nejaku filozofiu stravovania, ktorej veri, a tu ako najlepsiu aj pre svojich pacientov odporuca. Tak ten by vam mozno vyhovoval viac ako vasa lekarka :)))) Podla neho ak v ryzovej kasi z naturalnej ryze a strukovinach je habadej bielkovin. Je, avask nasa mala netravi strukoviny velmi dobre, preto davam aj masko, s tym problem nema.
    V tomto vsak dam viac na intuiciu, tak trochu podopretu aj o sestrine skusenosti, ich detska lekarka je gastroenterologicka a ma dost iny nazor na zavadzanie prikrmov a stravovanie ako nas lekar. Ja som si odsavala mliecko do 8 mesiacov malej, lebo nechcela odo mna pit, no aj tak som mala mliecka malo a mala bola dokrmovana umelacom, preto sme uz od 4. mesiaca davali aj rozmixovanu ryzu, od 5. mesiaca sme skusali zeleninky, najprv len trosku do mliecka, postupne riedka kasicka nahradzala davky mliecka, az sme od 8. mesiaca uplne prestali s UM aj s mojim mlieckom. Lebo kravske mlieko podla nasho lekara nie je dobre…
    Nevravim, ze je to najspravnejsie a najzdravsie, niekedy si vsak myslim, ze by mali mamy dat aj na svoju intuiciu, pokial sa samy zdravo stravuju, alebo aspon aky taky prehlad o zdravej strave maju. Ved to co papa rodina, bude raz aj dieta papat, ak si len v puberte nepostavi hlavu a nepojde proti prudu. Vyberie si co z toho, co mama vari pre vsetkych mu bude chutit.

  3. katka says:

    Rada by som sa spytala ako dlho dokaze pokryt potrebu zivocisnych bielkovin a dalsich latok u dietata materske mlieko. Mozem zivit ciste rastlinnou potravou + dojcenie? Pediatricka pri 8 mesacnom dietati trva na tom, ze potrebuje maso minimalne 6x tyzdenne a ten siedmy den vajecny zltok. Je to naozaj nutne? Mne sa to zda prehnane, sama tieto potraviny nejem. Maly papa zatial len zeleninu, ovocie, obilniny, rastlinne oleje a vela mojho mlieka. Teraz chcem zacat so strukovinami. Od akeho veku mozem pridat fermentovane sojove vyrobky typu tempeh, tofu, atd.? Tie obsahuju dost bielkovin a zdaju sa mi vhodnejsie nez maso. Co sa mlieka tyka, je potrebne pridavat kravske mlieko a mliecne vyrobky ked maly dostava materske mlieko alebo staci ich zaradit (ak vobec) az po skonceni dojcenia?

    • annag says:

      Dobrý večer Katka

      materské mlieko zostáva mliekom, a ak ho bábätko pije dosť (je dojčené na požiadanie a skutočne na prsníku viackrát denne pije, nielen cucká ) , tak dokáže pokryť potrebu bielkovín či vápnika kým je dojčené, hoci i dva roky. Problém nastáva v budúcnosti, keď už bábätko nebude prijímať veľa mliečka dojčením, alebo bude úplne odstavené . Pokiaľ by potom jedlo mliečne výrobky či vajcia, tak mu ľahko zabezpečíte dostatočný prísun vápnika či bielkovín. V opačnom prípade, ak sa rozhodnete čisto pre rastlinnú stravu bez mlieka a vajec, bolo by asi vhodné poradiť sa i s diétologom, odborníkom na výživu, aby Vám pomohol zo skladbou jedálnička pre malý rastúci organizmus . No určite to ide, dôležité je len zabezpečiť vhodnú kombináciu jedál. Sója patrí v Japonsku medzi prvý príkrm , súčasné európske odporúčania podávanie sóje nijako osobitne neupravujú a neodsúvajú na neskoršie obdobie. Mliečne výrobky ani KM počas dojčenia piť nemusí.

  4. Spätné upozornenie: Prvé príkrmy II. « dojčenie

Pridaj komentár