Prečo nikdy bábätku nedať fľašu?

Kŕmenie z fľaše je prvý krok k úspešnému predčasnému odstaveniu.

Podmienkou správneho prisatia sa bábätka sú doširoka otvorené ústa. Pri kŕmení z fľaše bábätku stačí otvoriť pusu len trošku a okamžite dostane odmenu –  mlieko, umelú výživu,  čaj.  Odmena mu tečie na rozdiel od prsníka okamžite, plynulým tokom od začiatku pitia až do konca. Pri saní z prsníka tečie mliečko väčšinou s istým oneskorením – po vyvolaní spúšťacieho reflexu . Rýchlejší tok mliečka sa strieda s pomalším tokom. Cumeľ z fľaše bábo dokáže uchopiť ľahšie než uchopiť správne prsník. Bábätko môžeme prinútiť uchopiť cumeľ, ale nedokážeme ho prinútiť prisať sa a sať prsník. Pri saní z fľaše používa bábo úplne iné tvárové svaly a techniku než pri saní z prsníka.

Veľa mamičiek sa chváli – moje dieťa bez problémov pije fľašu i prsník. Odpoveď  – áno,  zatiaľ – riziko, že sa to v priebehu nasledujúcich dní, týždňov, mesiacov zmení, je vysoké. Bábo začne preferovať fľašu v tom okamihu, ako zistí, že pitie z fľaše je pre neho jednoduchšie – ak sa mliečka začne tvoriť menej, ak bude tiecť oneskorene a pomalším tokom. Každé dieťa sa totiž chce napapať rýchlo a jednoducho.  Niekedy sa preferovanie odrazí v úplnom odmietnutí prsníkov, niekedy  dočasne prsníky prsníky fungujú na uspokojovanie iných potrieb  a kŕmenie umelou výživou z fľaše bude skutočné jedlo.

Neexistuje cumeľ, ktorý je taký istý ako bradavka a neexistuje fľaša, z ktorej tečie mliečko ako z prsníka. Záver Dr. Newmana je – dávať dieťatku umelú náhradu prsníka nie je prirodzené a fyziologické, je to je to intervenčná technika. Zasahovať do prirodzeného  kŕmenia dieťatka je posledná voľba v nevyhnutných prípadoch.

Kŕmenie z fľaše je spojené s vysokým rizikom infekcie. Nezrelý imunitný systém i tráviaci trakt dieťatka nedokáže dobre odolávať infekciám. Pri dojčení sa mliečko bábätka nemá kde kontaminovať.

Kŕmenie z fľaše ohrozuje dojčenie, pretože prispieva k poklesu laktácie. Kým je bábätko dokŕmené z fľaše, prsníky stoja plné a nevyprázdnené, hromadí sa v nich inhibítor, ktorý laktáciu tlmí. Keďže z fľaše majú mamičky tendenciu dokŕmiť oveľa väčšou dávkou než by si bábo vypilo z prsníka, bábätko sa na nasledujúce kŕmenie prihlási oveľa neskôr. Intervaly medzi kŕmením sa predlžujú – dochádza k poklesu tvorby, mliečko tečie pomalšie, spúšťa sa oneskorene, reflexné vypudzovacie  fázy sú zriedkavejšie. Bábätko zareaguje a začne fľašu preferovať doslova z hodiny na hodinu. Preto je i kŕmenie z fľaše , hoci vlastným odsatým  mliečkom , nebezpečné a rizikové.

Kombinovanie dojčenia s kŕmením fľašou sa štatisticky  spája s vysokým rizikom predčasného odstavenia a rovnako i dokázateľne zvyšuje riziko rôznych infekčných infekcií u bábätka. Zápal uší, črevné infekcie, kvasinkových infekcií atď.  Nevieme predpovedať, či sa spomínané riziká skutočne aj naplnia, no pravdepodobnosť, že dojčenie sa ukončí predčasne je vysoká. O predčasnom odstavení hovoríme, pokiaľ sa bábätko odstaví pred druhým rokom života. Ak teda argumentuje mamička, ktorá používa s úspechom fľašu u polročného či ročného dieťatka, je to isto predčasný záver.

Kŕmenie z fľaše okrem zasýtenia  nedáva bábätku vôbec nič. Na rozdiel od dojčenia. Dojčenie nie je len kŕmenie, je nádherný akt lásky, umocnený blízkym fyzickým kontaktom. Každým jedným dojčením si dieťa v sebe umocňuje celoživotný postoj voči sebe – “Som milovaný a prijímaný”. Fyzický kontakt a naviazanie na mamičku – vytvorenie vzťahovej väzby – pripútanie sa, má pozitívny vplyv na fyzický i mentálny vývoj dieťaťa. Dojčenie, nosenie a spanie v spoločnej posteli je preto legitímna potreba každého dieťaťa a každé dieťa sa raz, o niekoľko rokov, sa dobrovoľne týchto potrieb vzdá. Deti, ktoré si v detstve nevytvoria s mamičkou bezpečnú vzťahovú väzbu majú v dospelosti neisté, narušené a komplikované medziľudské vzťahy.

14 Responses to Prečo nikdy bábätku nedať fľašu?

  1. Ivana says:

    Dobry den,

    za tri tyzdne mi zacina vecerna skola, co znamena, ze dvakrat do tyzdna na cca 4 hodiny budem musiet odist z domu od mojej 8 mesacnej dcery. Veru mam velke obavy ako to bude zvladat bez vecerneho uspavacieho dojcenia. Najprv som si myslela, ze sa dovtedy nauci papat nejaku fajnu kasicku z lyzicky a snad nejak potom zaspi. Prikrmom ale vela nedava,a navyse teraz pocas choroby (ma hnisavu anginu) uz nechce do papulky okrem prsnika nic. Neviem ako tento cas, teda tie cca dve kojenia pocas tyzdna budem riesit, ale zrejme neostane nic ine ako odsat moje mliecko a dat cez flasku(co nehcem robit ja..asi to necham na starku,ktora ju bude strazit). Mam z toho velmi zmiesane pocity, nemozem spavat poriadne uz teraz. Dufam, ze ma nebude po flaske odmietat.
    Nemate nejaku radu.. ked nie je ina moznost ako na ten vecer odist..?

    Dakujem za radu, ci povzbudenie.
    Ivana

    • Brenda Bolibruchová says:

      skus pouzit flasu nuk nature sense – pitie z nej je velmi podobne tahaniu z prsnika a dokonca tvar cumlika je ako prsnik … my sme to rieseili s nou nakolko sme malu mali pocas mojej vysky a tak sme potrebovali kombinovat flasku aj kojenie

  2. janush says:

    Dobry den,
    ja sa tiez “tapam” a surfujem na internete ako a co dalej. Nasa dcerka ma 7 tyzdnov a dost silny reflux. Lekarka nam odporucila Nutriton (mam ale pocit, ze nepomaha), kde vsak pisu ze najlepsie je pridavat do materskeho mlieka. Tak som aj urobila, podavam jej ho 1x denne pred spanim. Odsajem si ca 50 ml mlieka, do ktoreho ho pridam a podavam flasou. Malicku potom dokrmuje vlastnym mliekom. (mlieka mam dost). No v poslednej dobe sa mi na prsniku hneva, odtahuje sa, prisaje a pusti sa a tak dalej. Takze chcem zaviest druhy sposob a to podavanie nutritonu v dojcenskej vode, to vsak odmieta a dam do nej len zopar lyzic. Chcela by som sa poradit ako postupovat dalej.
    Dalej mame v poslednej dobe problem aj s tym, ze mala nechce byt v kociari. Ked sa vyberieme na prechadzku, vydrzi max. pol hodiny, nikde sa s nou neda ist 😦 Podla mna to bude tym jej grcanim, no aj v kociari som jej urobila uhol, aby nebola na rovnom, ale nezabera…. V poslednej dobe chce byt stale na prsniku, kazdych 30 minut…
    Dakujem za radu 🙂

    • Viera Červená says:

      Janush, toto by sa najefektívnejšie dalo riešiť osobne s poradkyňou pri dojčení (zoznam nájdeš na http://www.mamila.sk), pretože po nete sa Ti dá odporučiť všetko len teoreticky a potrebuješ aj praktickú pomoc… Nutriton nie je jediná možnosť, ako zvládnuť reflux, v odbornej literatúre sa neodporúča pre riešenie tohto problému pre viaceré riziká používania, najmä toho, že ovplyvňuje dojčenie, zvlášť, ak ho matka podáva fľašou, ako sa to stalo vo Vašom prípade. Fľaša mení spôsob akým sa bábätko prisáva na prsník a najmä, ako potom saje na prsníku, čo po čase veľmi často vedie k presne takému správaniu, ako opisuješ vo svojom komentári – bábätko je na prsníku nepokojné, prisáva sa, odsáva, plače, zase sa prisaje, zase púšťa. Toto nepríjemné správanie, ako aj reflux sa dajú veľmi zásadne ovplyvniť a riešiť správnym menežovaním dojčenia, ktoré pri praktickej ukážke poradkyňou budeš po 1-2 vyskúšaniach bez problémov vedieť robiť aj Ty sama.
      Pre refluxové bábätko je veľmi dôležité, aby pilo často a po malých dávkach a aby aj potom ostalo na prsníku a salo naprázdno. Pri satí naprázdno sa tiež tráviaca sústava hýbe smerom od úst dovnútra a to zabraňuje vygrckávaniu mliečka. Ak bábätko zostane na prsníku nejakú dobu, vypité mliečko sa medzitým v kyslom prostredí zrazí a zvločkovatie a potom sa ťažšie vygrckáva. Bábätko tak dokáže stráviť omnoho viac mliečka, ako keby z neho veľa vyvrátilo a bude aj napriek refluxu priberať, čo v podstate rieši jedinú obavu z refluxu výlučne dojčeného dieťaťa a tak s tým už netreba nič viac robiť. To však prakticky znamená, že dieťa bude na prsníku často a dlho. To je potrebné z dlhodobého hľadiska nejako zladiť s povinnosťami matky, ktorá nemôže celý deň sedieť na sedačke a dojčiť. Ideálne riešenie v tomto prípade je naučiť sa zručne používať detský nosič, napr. šatku, v ktorom sa bábätko môže dojčiť a spať, matke nie je ťažké, má voľné ruky a môže sa popritom venovať čomu potrebuj (pozri fotogalériu tohto blogu https://sites.google.com/site/blogodojceni/)
      Dôležitá vec je aj zhodnotiť, či skutočne bábätko má reflux, pretože veľmi často sa nesprávne vygrckávanie mliečka pripisuje refluxu, ale málokedy skutočne ide naozaj o mlieko, ktoré už bolo v žalúdku a dieťa ho vygrclo odtiaľ (takéto mlieko je väčšinou zmiešané s kyselinou a nie je čisto biele alebo ako biele vločky, väčšinou je dožlta). Pri takomto pravom refluxe je veľmi typické, že bábätko chce byť často a dlho na prsníku, pretože kyselina mu podráždi horné časti tráviaceho traktu a to ho bolí. Pri dojčení si ju jednak spláchne mliekom a aj pri satí naprázdno sa naďalej pohybuje všetko zhora nadol, takže bábätku sa uľaví, zmierni sa jeho bolesť. Toto sa dosť odlišuje od bežného vygrcnutia trochy mlieka (hoci to niekedy vyzerá ako veľké množstvo mlieka, častokrát je to menej, než sa zdá, skús si na stôl vyliať polievkovú lyžicu vody), ktoré je v podstate najmä problémom špinavej bielizne, kedy bábätko často trošku vygrcne, ale neplače, je spokojné. Takéto grckanie je v podstate pre bábätko prospešné, pretože materské mlieko tak ako vystiela sliznicu čreva, tak vystiela aj sliznicu horných častí tráviacej sústavy pri vygrcnutí trochy mliečka.
      Veľmi často pri takomto grckaní vidíme na poradenstvách, že nastáva po manipulácii bábätkom, ktorá nie je príliš vhodná. Aj v tomto poradkyňa môže pomôcť, ukáže na bábike ako manipulovať s bábätkom tak, aby k tomuto javu dochádzalo v menšej miere.
      Grckanie, ktoré sa mylne pripisuje refluxu, je často spôsobené prílišnou tvorbou mlieka a tým, že bábätko je po prisatí zahltené obrovským prúdom mlieka, ktorý nedokáže zvládnuť. Aj v tomto bode výborne môže pomôcť poradkyňa osobne, pri osobnej návšteve nadprodukciu rozpozná a odporučí postupy, ktoré pomôžu upraviť tvorbu mlieka tak, aby bola naďalej výdatná a postačujúca pre potreby dieťaťa, ale nie príliš hojná.

  3. Zuzana says:

    Dobry den,
    My sme s flasou zacali asi hned, teda v prvu noc, ako sme prisli z porodnice. Par hodin nam totiz maly len plakal a mne doslo, ze aj ked visel na prsniku tak dlho, bol hladny…boli sme z toho uz na nervy, zufalí, je to nase prve dieta..manzel zbehol kupit UM do tesca a odvtedy sme ho synovi davali vzdy okolo polnoci. Prislo mi to ako spravne riesenie. Teraz ma uz 3 mesiace a asi posledny tyzden zaciname mat s kojenim problem… Predtym som maleho kojila striedavo kazde kojenie iny prsnik. Teraz, akoby sa mi znizila produkcia, musime papat stale z oboch a aj to nam trva aspon hodinu a pol.. A o dalsiu hod.a pol je opat hladny.. Pocas kojenia sa aj zlosti, aj zaspava, ale aj prdi a nasledne kvoli tomu place.. Som z toho uz vycerpana, mam pocit, akoby sme spolu bojovali, prsniky ma uz bolia z toho ako ich natahuje, púšťa a opat sa prisava… Vecer je to najhorsie.. Vcera som uz rezignovala a dala som mu UM vecer, ale s tym, ze o polnoci ho budem kojit, no aj v noci sa to zhorsilo… Predtym mu kojenie v noci stacilo raz za 3hodiny, teraz sa mu ziada aj kazdu hod.a pol..tak ako cez den. (po umelom mlieku pospi aj 4-4,5 hod) vsimla som si, ze v noci papa teraz kratsie(7 min), ako predtym (15min) , ale vyzera spokojne … Vazne uvazujem nad riadnym dokrmovanim.. Alebo mam prestat s umelym mliekom a par dni sa ( aj jeho) trapit? Vyslovene sme s UM zacali kvoli tomu, ze v noci nam plakal na prsniku od hladu… A je to stale len 1 flasa za 24 hod. … Prave rozmyslam, pred mozno tyzdnom bol maly s ockom u babky a ja som ostal doma s tym, ze mliecko si odsajem, maly za zen cas dostal asi trikrat Um. Je mozne, ze preto sa to vsetko pokazilo??? Ale ako to, ze nemam viac mlieka, ked teraz maleho castejsie kojim… A beriem aj homeopatika na podporu tvorby mlieka.. Co mam robit? Prosim vas o radu… Dakujem..

    • annag says:

      Dobrý deň Zuzka – pri fľaši ide vždy o riziko a nikdy nevieme, ako bábo zareaguje. Akonáhle si uvedomí rozdielny tok mliečka z fľaše a prsníka, môže začať preferovať fľašu – lebo z nej tečie mliečko okamžite a rovnakým tokom…

      V noci sa tvorí mliečko veľmi dobre, je malá pravdepodobnosť, že by išlo u neho v noci o hlad v tom čase – skôr mal nejaký iný problém, najskôr únavu a mohli ste byť aj Vy unavená a vyčerpaná po celom dni, mliečko sa mohlo ťažko spúšťať- Ak sa mamička navyše utvrdí v tom, že má mliečka o tej a tej hodine málo, skutočne ho i na pocit bude málo, lebo sa oxytocínový vypudzovací reflex neobjaví vôbec, resp, len s oneskorením, dokonca i bábo môže na pomalý tok reagovať a mamička neodsaje ani kvapku …. Asi má dlhodobo problém o spaním?

      Maličký má 3 mesiace, už to nie je novorodenec, viac si uvedomuje tok mliečka , skôr reaguje na fľašu …. Pri dojčení je veľmi dôležité pozorovať dojčenie, je možné, že maličký už dávnejšie potreboval papať z oboch prsníkov, resp. častejšie – ono to zakryje i obyčajný cumlík. Neviem, či ho používa… Sprvoti ho mamička dá po efektívnom dojčení na uspokojenie, no nevšimne si, že časom sa dôvod nespokojnosti zmenil a bábo už nereaguje na potrebu nenutritívne sa uspokojiť, ale na hlad … Cumeľ ho umlčí, no nezasýti. To isté sa deje i pred spaním, mamička si myslí, však sa len uspí , cumeľ nevadí …. no keby sa uspalo na prsníku, tak by i čosi zjedlo… Postupne a nenápadne sa takto zväčšuje nerovnováha medzi potrebami bábätka a ponukou prsníkov ….Jedného dňa bábätko zareaguje.

      – dojčenie i každú hodinu je bežné – najmä v niektorých obdobiach. 60 ml mliečka bábo strávi za cca 1 hodinu, nie je nič nezvyčajné, ak sa bábo po hodine pre ozajstný hlad dojčí – na rozdiel od dlhého a ťažkého trávenia UM. Ak je bábo napr. v rastovom špurte, ak je choré, ak sa naprávajú chybičky v dojčení , ak cíti napätie v rodine alebo prežilo nejakú traumu (i obyčajné očkovanie, návšteva lekára ho môže vykoľajiť ….)

      Keď bábo v jeho veku reaguje na pomalý tok mliečka, hnevá sa veľmi intenzívne po krátkej chvíli a prsník úplne odmieta. No na prsníku nezaspáva. Maličký len možno vníma Vašu neistotu, to , že ste sa zľakli ako málo mliečka máte,hoci to nemusí byť pravda – pri častom dojčení sa pocit plných pŕs vytráca. Ale zrejme vníma najmä čosi iné, spomeniem v závere …

      Zuzka, skúste ho najskôr nadojčiť efektívne, intenzívne, aby prijal čo najviac mliečka a na záver ak zaspáva, pokojne ho bez odgrgávania nechajte na prsíčku zaspať a už ho len opatrne preložte na gauč.
      Čiže sledujte dojčenie, či na prsníku pije a či len cucká , prsník stláčajte a skôr než zaspí , ponúknite druhý prsník, smelo prsia otočte pri jednom dojčení aspoň raz ale i viackrát – kým bude piť, nielen cuckať – akonáhle nebude otáčanie a stláčanie fungovať, nechajte ho zadriemať a spinkať – budiť ho nemá zmysel.

      Kedy bábätko na prsníku ozaj pije

      Asymetrické priloženie

      Stláčanie prsníka pomôže

      Spomínate, že maličký bol pred cca týždňom od Vás preč ….okrem toho, že spoznal lepšie fľašu, mohlo toto odlúčenie na neho zle zapôsobiť – krehké, ešte stále skôr pár dňové než pár mesačné, bábätko pripútané na mamičku sa zrazu ocitlo bez nej, v cudzom prostredí. Ono netušilo, že je od Vás preč len na pár hodín , stratilo Vás a malo pocit, že navždy. Bábätku sa mohla otriasť jeho dôvera v základoch, môže byť teraz zneistené, stratilo pocit istoty, že mamička, je vždy pri ňom. Preto je neustále v strehu, či sa situácia opäť nezopakuje. Nedokáže sa uvoľniť natoľko, aby hlbšie a spokojne zaspalo na viac hodín. Tesný fyzický kontakt aký má pri dojčení ho uspokojuje, uisťuje, že je v bezpečí náruče svojej mamičky. Toto je zrejme najväčší dôvod jeho častej a dlhej potreby sa dojčiť. Ak mu pomôžete, umožníte sa mu dojčiť na požiadanie – teda nielen pre hlad, tak sa pár dní situácia isto zlepší. Ak doteraz napr. spával v postieľke, je možné, že ju už bude odmietať. Smelo si ho vezmite k sebe do postele, tulkajte sa s ním čo najviac “koža no kožu” tak, aby opäť získal pocit dôvery , istoty …. Držím palce 🙂

      • Zuzana says:

        Dobry den Annag, dakujem Vam za odpoved. Dojcenie sa trochu zlepsilo, uz nemam pocit, ze je to nedostatkom mlieka..(ale zrejme tie problemy boli kvoli tomu, lebo ako ste pisali, hneval sa a odmietal sa opatovne prisat. To ze o dve hodiny, ked konecne pil, potom zaspal sa mi zda normalne, kedze sa vysilil bojom o flasku 🙂 ). No poobede a vecer je to kojenie problematicke stale… Cez den ho nechavam na prsniku zaspat, na gauc ho am az vtedy, ked mam pocit, ze je napapany a nezobudi sa na dalsie pcuckavanie. ale podvecer ho uz trapi brusko a tak kojenie striedame s ukludnovanim a tak cele kojenie trva aj hodinu a pol. Hm, a ci ma problem so spanim? Neviem, to, ze ho trapi brusko, nas nuti chodit spinkat okolo dvanastej( v tom lepsiom pripade) . Pocas vecera pospinka, ale len na kratky cas, to sa strieda s placom. Musim podotknut, ze pospinkava na mne, sedim v obyvacke, telka ide potichucky, svetlo je tlmene..pak dostane UM a ide sa do postielky. Ale potom v noci sa budi po Um o styri hodiny, dalej po kojeni o dve- nanajvys tri hodiny. Rano si ho uz beriem k sebe, lebo sa uz vrti, prdi a chce cuckat. To ze je pri mne, ho asi az tak neukludnuje, teda, asi ho to nebavi, ked lezi pri mne na posteli a nie na mne v obyvacke:) ked aj na mne zaspinka a presunieme sa do postele, do 5 min. je hore a place a neda si povedat:) obyvacka to istí… Cumlik pouziva, pomaha mu to pri bolestiach bruska, ked cucka cumlik, alebo prsnik, hned sa uvolni a poprdkava. ( davam si pozor, aby som ho hladneho neukludnovala cumlom, vidim, kedy chce prsnik, takze to hadam nie je problem)Aj ked nerozumiem preco musi kazdy plynny uspech oslavit placom i ked ho stale s usmevom chvalime, ako sa mu to zas az podarilo.. Hm, aby som nezabudla, v postielke je len od polnoci, do siedmej rana a nevadi mu to, potom, ako som pis ala, si ho beriem k sebe( s nadejou, ze este pospim:)) chcela som sa este opytat, fotka, ktora znazornuje spravne prisatie, takto to ma vyzerat po cele kojenie, alebo to je akurat, ked babo nasava mliecko? Lebo ked maleho davam na prsnik, aj ked je uz asi poazeny flasou, obcas sa mu podar takto otvorit pusu, no potom to vyzera aj tak skor na f otku zleho prisatia, nie az tak,. Bradavky ma bolia, ale z toho, ked sa s nou syncek odtahuje, pusta ju a opat chyta ( to ked uz asi nic nejde a potrebuje vymenu) ale tiez pri prdkani ju zvykne silne stlacit… Dakujem za rady:)

  4. annag says:

    Ahoj Katka, veľmi sa teším, že sa Ti podarilo prekonať ťažké obdobie po pôrode.

    k Tvojim otázkam prikladám citát z Európskeho dokumentu o výžive dojčiat :


    5.8. V období 27 až 29 týždňov gestačného veku, hneď ako dieťa nepotrebuje pľúcnu ventiláciu, neustály pretlak vzduchu alebo iné zásahy asistovanej ventilácie a nereaguje nepriaznivo na dvíhanie, môže byť dieťa priložené nosom a perami blízko k matkinej bradavke. Dieťa postupne začne byť schopné zlízať alebo vypiť malé množstvá mlieka z prsníka.101,102 Plné dojčenie je možné od gestačného veku 33 až 34 týždňov.

    5.9. Dojčenie je menej vyčerpávajúce a nepredstavuje väčšie riziko ako kŕmenie fľašou v akomkoľvek gestačnom veku. Dôkazy naznačujú, že oproti kŕmeniu fľašou je dojčenie spojené s menšou desaturáciou kyslíka.103,104

    5.10. Predčasne narodeným novorodencom by sa mala dať možnosť dojčiť sa, keď nespia a sú stabilizovaní, bez ohľadu na úroveň zrelosti alebo vek a najmä, ak novorodenec sám vykazuje znaky pripravenosti na kŕmenie. Smerodajným princípom by malo byť, že dojčenie by malo prebiehať tak často, ako je to možné, alebo tak často, ako často dieťa potrebuje a vyžaduje kŕmenie v závislosti od jeho zdravotného stavu. Aby sa zabezpečilo účinné a pohodlné dojčenie, sú nutné pravidelné kontroly polohy a prisatia. Kŕmenie pomocou sondy alebo pohárika, prípadne intravenózna výživa, môžu pokračovať, pričom si matka v tých istých intervaloch bude odsávať alebo odstrekovať mlieko.

    5.11.Približne po 35. týždni gestačného veku sa môže začať s dojčením na požiadanie, pričom sa bude matke počas roomingu aj naďale umožňovať kontakt pokožky s pokožkou alebo klokankovanie. Dokrmovanie (ak je to možné, odstriekaným mliekom matky) by sa malo používať, ak je prírastok hmotnosti nedostačujúci (môže byť potrebné sledovanie telesnej hmotnosti každý deň, nie však častejšie). Predčasne narodení novorodenci väčšinou ešte nedosahujú neurologickú zrelosť potrebnú na ozajstné „kŕmenie na požiadanie“. Matka by preto mala vedieť rozoznať prvé náznaky pripravenosti na kŕmenie a mala by vedieť tiež to, kedy a ako stimulovať spavé dieťa, aby sa nadojčilo, mala by tiež poznať znaky správneho prisatia, aby sa dosiahol potrebný počet efektívnych kŕmení za 24 hodín (čiastočné dojčenie na požiadanie), a identifikovať znaky správneho prisatia. Ak matka nemôže byť prítomná pri každom kŕmení, jej alebo darcovské mlieko sa môže dieťaťu podať pohárikom alebo hadičkou sondou.”

    Ťažko je už teraz hodnotiť príčiny neprospievania dieťatka. No ak Tvoje bábätko chudlo a neprospievalo a vyžadovalo dokŕmenie , tak vhodný postup bol zdokonaliť prisatie bábätka, rozpoznať, či na prsníku pije, alebo len saje naprázdno. Následne mohlo byť dokrmované priamo na prsníku pomocou cievky. Priemerom cievky a úrovňou zásobníka s dokrmovaným mliekom vieme zabezpečiť i veľmi rýchly a ľahký tok mlieka. Takto by sa bábätko zároveň dojčilo i dokrmovalo, najedlo by sa v kratšom čase, efektívnejšie a s oveľa menšou námahou než keď bolo kŕmené z fľaše. A ak už ozaj muselo byť dokrmované, tak ideálne bolo mliečko z laktačnej banky , keď Tvojho ešte nebolo dosť.

    Vždy by sme mali využiť čas, keď sa nám bábätko samé prihlási na dojčenie – priložiť ho správne tak, aby bradavku len neoblizovalo a nedriemalo , ale aby sa ozaj hlboko prisalo a pilo – prijímalo mlieko. Zaspávanie na prsníku je príznak toho, že bábätko reaguje na pomalý tok mliečka, že nepije a že treba skontrolovať prisatie.

    Často sa hovorí, že bábätko je príliš slabé na prsník, a preto si málo z prsníka vytiahne. V skutočnosti ide o to, že sa slabo prisáva. A kým sa tvorí mliečka málo, je správne hlboké prisaitie najdôležitejšie. Len správne prisaté bábätko sa dokáže ľahko, rýchlo dostať k svojmu mliečku. Dojčenie sa Ti podarilo najmä pre Tvoju obrovskú snahu dojčiť – Ty si si totiž dokázala odsávaním vynikajúco rozvinúť laktáciu. Kým novorodenec si bude prsník spokojne dudkať aj celé hodiny naprázdno, také 3-8 týždňové bábo sa už začne na prsníkoch rozčuľovať – a vtedy zvyčajne dojčenie končí, ak mamička nerozvinie laktáciu, hoci i pomocou odsávačky.

    Držím palce, nech Ti materstvo a dojčenie prináša veľa radosti 🙂

  5. katka says:

    Myslim, ze za urcitych okolnosti ma pouzitie flase svoj vyznam. Pridam nas pribeh.
    Drobec sa narodil krasnym prirodzenym porodom v 38. tyzdni tehotenstva. Vyvojovo v poriadku, jediny problem bola nizka porodna hmotnost 2400g. Nemal skoro ziadne zasoby podkozneho tuku. Tesne po porode este na porodnej sale stravil uzadne 2,5 hodiny v mojom naruci. Prsniky olizoval, no neprisal sa. Porod ho vycerpal a tak podriemkaval, obcas pozrel na mna, obcas olizol prsnik. Kedze ja som mlieko nemala ani na druhy den a maly sa stale neprisaval, tak dostaval glukozu striekackou a ja som zatial zdimala prsia rucne aj odsavackou nech rozbehnem laktaciu. Drobca som prikladala co najcastejsie, ale vacsinou na prsniku hned zaspal. Krmeny bol najprv tou glukozou a par kvapkami kolostra, co sa mi podarilo vytlacit, no nestacilo to. Chudol (ako vsetky babatka po porode), ale kedze nemal zasoby tuku, tak jeho telicko malo problemy. Nakoniec dostal flasu s umelym mliekom, no ani to nestacilo a nevedel si udrzat hladinu cukru v krvi. O tri dni skonci na infuzkach. Tu chcem podakovat sestrickam z novorodeneckeho, ktore ma podporovali v snahe dojcit a umoznili mi maleho prikladat aj pocas doby ked bol na infuzich. Dokonca ma chodili volat aj v noci. Vzdy sme najprv prilozili maleho, poolizoval, obcas sa drochu prisal, podriemkaval, tak pol hodiny-hodinu. Potom dokrmit flasou (stale mu tiekla infuzia) a ja odsavacku do ruky a makat. Po par dnoch som s odsavackou laktaciu rozbehla a maly mohol byt dokrmovany miesto UM mojim mlieckom. Mliecka bolo nakoniec tolko, ze by som nim uzivila aj dve take babatka. 🙂 Ked sa stav drobca stabilizoval dali ho dole z infuzii a dalej sledovali, odber krvi kazde 3 hodiny na zistenie kladiny cukru v krvi. Pri kazdom krmeni vzdy dostal najprv moj prsnik, ked sa na nom unavil, tak na dokrmenie flasu s mlieckom, ktore som predtym odsala. Nemalo zmysel krmit ho striekackou, cievkou, atd., my sme potrebovali prave nieco, kde mu to mliecko potecie jednoduchsie ako z prsnika. Nasledujuce dva dni, bol na infuzii len po 8 hodin, zvysok uz mohol by so mnou na izbe a potom uz infuzie neboli potrebne, maly zacal priberat. Z porodnice sme odchadzali s 2300 gramovym drobcom, ktory si uz nieco z prsnika vytiahne, ale zakazdym mu je po dojceni ponuknuta flasa na dokrmenie. Niekedy si z nej cucol len trosku, niekedy viac. Krmili sme vzdy ked si maly vypytal, no viac ako 3 hodiny sme ho spat nenechali a budili sme. Bolo to narocne obdobie, najma v noci. Sama by som to nezvladla, lebo kym ja som dojcila, tak druhy clovek musel zohrievat flasu a ked mi maly vysilenim na prsniku zaspaval, tak sa mu hned strcila flasa na dokrmenie. Vacsinou krmil manzel a ja som zatial odsavala dalsiu davku. Po 3 tyzdnoch manzel musel nastupit do prace, kde bol od rana do vecera. Z niecoho aj tu hypoteku platit musime, nech neprideme o strechu nad hlavou. Kedze som bola s malym cez den sama a nemohla sucasne aj dojcit aj flasu ohrievat, tak cez den sme presli len na dojcenie. V noci sme pokracovali dojcenie + dokrmenie flasou. Drobec nastastie medzitym zosilnel a pribral na krasne 3kg a my sme postupne prestali aj s dokrmovanim v noci. Priznavam, ze hlavne kvoli manzelovi, ktory to uz nezvladal. Cely den sa venovat narocnej praci a v noci vstavat kazdu chvilu, pricom kazde vstavanie, dojcenie, krmenie, prebalovanie, atd. zabralo tak hodinu a za dve hodiny ten kolotoc znova. No maly bol uz natolko silny, ze to zvladol a aj v noci sme presli len na dojcenie. Manzel sa mohol konecne vyspat, ja kedze som mala maleho u seba v posteli, tak som kvoli dojceniu ani vstavat nemusela. Odvtedy len dojcime a maly uz viac flau nemal. Dnes ma temer 7 mesiacov a 7 kg. Prikrmom vela neda, ale moje mliecko ma rad. Krasne prospieva, tak sa kvoli nejakym prikrmom nestresujem, hoci podla doktorky by mal papat podstatne viac.
    Inak doplnim, ze prsia som mala vzdy male, no napriek tomu mam mliecka stale dostatok. Pocas dojcenia sa mi zvacsili az na Acka. 🙂 No skuste zohnat taku podprsenku na kojenie. 🙂 Vzdy som mala aj vpacene bradavky, kde su tie casy. :-))
    Takze takto sme zacinali my, ta flasa nam v zaciatkoch pomohla, ked ju uz nebolo treba, tak sme ju odlozili. Vzdy som ju chapala len ako docasnu pomocku pri probleme, nie ako nahradne riesenie. Neviem ako by sa to dalo riesit bez flase. Netvrdim, ze by to neslo, mozno poharikom by sa tiez dalo, ale takto to bolo jednoduchsie aj efektivnejsie. Tym, ze maly nikdy nedostal flasu hned, ale vzdy najprv prsnik a az ked sa tam unavil, tak az potom nieco jednoduchsie (flasu), tak si nikdy nezvykol na to, ze jedlo ma bez namahy.

  6. Spätné upozornenie: Dojčenie a menštruácia « dojčenie

  7. Spätné upozornenie: Prečo dojčené bábätko nepotrebuje čaj « dojčenie

  8. Spätné upozornenie: prerušenie dojčenia « dojčenie

  9. Spätné upozornenie: Dojčím a musím nastúpiť do práce, do školy « dojčenie

  10. Spätné upozornenie: Pitný režim dojčiat a batoliat « dojčenie

Pridaj komentár