Domperidon (Motilium lingual, Costi) ukončenie užívania

Domperidon, ukončenie užívania

Ako dlho môžem užívať Domperidon?

Keď sa Domperidon (Costi) používal pre bábätká (a teraz, keď je Cisapride stiahnutý z trhu, sa používa opäť) (situácia v Kanade, pozn.prekl.), bolo obvyklé, keď ho deti užívali niekoľko mesiacov, ale i dlhšie. Keďže množstvo Domperidonu, ktorý preniká do materského mlieka je veľmi malé, pre dieťaťa by nemalo byť žiadnym problémom, ak ho matka užíva na zvýšenie laktácie i niekoľko mesiacov. Naša skúsenosť s týmto liekom je taká, že krátkodobé vedľajšie účinky sú veľmi zriedkavé a takmer vždy veľmi mierne. Aj celosvetové skúsenosti s Domperidonom počas minimálne 20-tich rokov ukazujú, že dlhodobé vedľajšie účinky sú zriedkavé. Niektoré matky na našej klinike, ktoré adoptívne dojčia, užívali tento liek po dobu 18 mesiacov bez zjavných vedľajších účinkov. Ako je uvedené v protokole Domperidon, začiatok užívania, pacienti so žalúdočnými ťažkosťami užívajú Domperidon mnoho rokov. Dúfame, že nebudete potrebovať Domperidon veľmi dlho, ale ak je to potrebné a užitočné, vydržte a pokračujte v užívaní.


Ako dlho trvá, kým začne Domperidon účinkovať?

Záleží na situácii. V situácii, keď mala matka dobrú tvorbu mlieka, ale tá sa z nejakého dôvodu znížila (napr. užívanie antikoncepcie, viď protokol Pomalé priberanie po počiatočnom dobrom priberaní), Domperidon účinkuje často veľmi rýchlo. Matka (a taktiež dieťa) už v priebehu jedného alebo dvoch dní môže pocítiť rozdiel. Ale nie je to tak vždy a v mnohých prípadoch to môže trvať týždeň a viac, kým matka nejaký účinok pocíti. Mali sme niekoľko matiek, ktorým sa tvorba mlieka zvýšila až po vyše mesiaci od začiatku užívania. Preto vo všeobecnosti odporúčame, aby matka užívala Domperidon po dobu najmenej šiestich týždňov. Tak sa uistí, či liek zabral alebo nie.

Máme dojem, že Domperidon funguje najlepšie po niekoľkých prvých týždňoch po pôrode (zvyčajne asi po štyroch týždňoch). Nebolo to dokázané, ale existujú teoretické dôvody, prečo to tak môže byť. Z tohto dôvodu obvykle čakáme s predpisom, kým má dieťa aspoň tri týždne, lebo nechceme matku odradiť, ak by sa tvorba mlieka nezvyšovala rýchlo. Ak to však budete mať na pamäti, tak môžete Domperidon skúsiť začať užívať aj skôr ako tri alebo štyri týždne po pôrode, pretože niekedy to funguje veľmi dobre aj skôr.


Ako dlho treba užívať Domperidon?


Zvyčajne odporúčame matke, aby užívala Domperidon aspoň dva týždne a potom prehodnotíme situáciu. Existuje niekoľko možností:

  • Tvorba mlieka sa zvýšila výrazne až na úroveň, kedy už nie je potrebné rozmýšľať nad prikrmovaním, alebo matka bola schopná zastaviť už jestvujúce dokrmovanie a bábätko prosperuje dobre s výlučným dojčením.
  • Tvorba mlieka sa zvýšila na úroveň, kedy matka pociťuje spokojnosť. Napríklad, môže ešte dokrmovať, ale bábätko už nie je na prsníku nervózne a pokojne pije.
  • Užívanie Domperidonu a riadenie sa protokolom Na zvýšenie prísunu materského mlieka priniesol malý alebo žiadny účinok. Tu často pomôže trpezlivosť alebo zvýšenie dávky.


V prvej situácii (ale nie nevyhnutne vždy v tejto situácii), môžeme navrhnúť matke nasledovný spôsob pri ukončovaní užívania Domperidonu:

  1. Keď ste pripravená ukončiť užívanie Domperidonu, znížte dennú dávku o jednu tabletku, takže teraz miesto deviatich tabletiek denne, ich budete užívať osem.
  2. Počkajte 4-5 dní, i týždeň, ak si budete priať. Ak nepríde ku zmene v tvorbe mlieka, znížte dennú dávku o ďalšiu tabletku.
  3. Počkajte ďalších 4-5 dní. Ak nepríde ku zmene v tvorbe mlieka, znížte dennú dávku o ďalšiu tabletku.
  4. Pokračujte ďalej týmto spôsobom, až kým ste celkom bez tabletiek. Tak ako to už mnoho matiek dokázalo, dúfame, že nedošlo k žiadnemu poklesu v tvorbe mlieka, alebo ak aj došlo k menšiemu poklesu, tak že nemá vplyv na dojčenie a váhový prírastok dieťaťa.
  • Ak sa napriek všetkému vaša tvorba mlieka výrazne znižuje, vráťte sa k predošlému účinnému dávkovaniu. Minimálne najbližšie dva týždne dávku neznižujte.
  • Ak už veľmi chcete prestať užívať Domperidon, po 2 týždňoch zotrvania na rovnakom dávkovaní začnite znova znižovať dávkovanie podľa predošlého postupu. Niektorým matkám, ktorým sa nepodarilo zbaviť Domperidonu podľa bodov 1-4 na prvýkrát, tak sa im to podarilo na druhý alebo tretí krát.
  • Možno zistíte, že na udržanie tvorby mlieka musíte užívať určitú dávku lieku. Napriek tomu, s bodmi 1-4 sa dostanete na najnižšie účinné dávkovanie.


Je však možné, že po dvoch týždňoch užívania Domperidonu nie ste tam, kde ste chceli byť. V takom prípade by ste mali pokračovať v užívaní Domperidonu. Ak ešte stále nie ste tam, kde chcete byť po dvoch až šiestich týždňov od začiatku užívania Domperidonu, je na čase premýšľať o Domperidone viac. Ak dokrmujete a podarilo sa vám znížiť dokrmovanie zo 400ml na 300ml, stojí užívanie lieku skutočne za to? Ja by som povedal áno, ale je to na vašom zvážení. Ak máte pocit, že áno, potom s Domperidonom pokračujte, ale podľa vyššie uvedených inštrukcií znížte dávkovanie lieku na potrebné minimum. Ak nemáte pocit, že to stojí za to, znižujte dávkovanie podľa inštrukcií, a ak nepocítite žiadnu zmenu po ukončení užívania, tak v poriadku. Ak si však všimnete skutočnú zmenu v tvorbe mlieka po znížení dávkovania, tak potom je Domperidon účinnejší ako ste si mysleli. (Majte na mysli, že po niekoľkých týždňoch je bábätko ťažšie a namiesto bývalých 400ml bez Domperidonu by bábätko teraz potrebovalo 600ml na udržanie dobrého prírastku hmotnosti. V takom prípade Domperidon skutočne účinkuje.)

Pamätajte: Pred začatím užívania Domperidonu by dojčenie čo najskôr malo byť skontrolované a prípadne vhodne upravené. To znamená, že:

  • Čo najlepšie upravte prisatie. To samo o sebe môže mať za následok dostatok mlieka.
  • Použite stláčanie prsníka na zvýšenie príjmu mlieka dieťaťom.
  • Úplne vyprázdnite jeden prsník predtým ako ponúknete druhý (pozri Protokol na zvýšenie prísunu materského mlieka, aby ste vedeli spoznať, že dieťa dostáva mlieko, a tiež si pozrite videoklipy na našich webových stránkach, ktoré vám ukážu ako vyzerá dobré pitie).
  • Neobmedzujte dieťa len na jeden prsník v prípade, že dieťa je ešte hladné. Ponúknite dieťaťu druhú stranu, keď mlieko nedostáva už ani po stlačení.
  • Prsníky striedajte dovtedy, kým z nich dieťa dostatočne pije.
  • Postupujte podľa Protokolu na zvýšenie prísunu materského mlieka.


Materiál
Domperidon, ukončenie užívania. Jún 2010

Autor a revízia (pod inými názvami): Jack Newman, MD, FRCPC, 1995-2005

Revízia: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC a Edith Kernerman, IBCLC, 2008, 2009

Preklad: Mamila, o.z. 2010

Všetky naše protokoly sa môžu kopírovať a šíriť bez predchádzajúceho dovolenia za podmienky, že nie sú použité V ŽIADNOM kontexte, ktorý by porušoval Kódex WHO o marketingu náhrad materského mlieka (1981) a následnými rezolúciami Svetového zdravotníckeho zhromaždenia OSN.

Pridaj komentár