Koľko má bábätko priberať

Nebudem tu udávať tabuľky z iných zdrojov. Uvediem výlučne rastové tabuľky WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie). Sú to totiž tabuľky, ktoré po prvý krát v histórii udávajú, ako by deti mohli rásť, pokiaľ majú zabezpečený optimálny štart do života – majú správnu výživu, zdravotnú starostlivosť, žijú v zdravom životnom prostredí bez ohľadu na región, odkiaľ pochádzajú.

Kľúčovým údajom je dojčenie ako norma – vzor pre deti dojčené i na umelej výžive. Všetky doterajšie grafy boli zostavené z náhodného mixu údajov deti dojčených i nedojčených. Grafy tabuliek, ktoré uvádzam, boli zostavené z detí výlučne dojčených prvých 6 mesiacov a následne dlhodobo dojčených popri zdravých príkrmoch.

Bábätko v prvom mesiaci života by malo v priemere priberať cca 200g týždenne. Ak priberá menej, nie je to automaticky dôvod na dokrmovanie. No malo by sa posúdiť dojčenie , či je efektívne,  či mamička dojčí na požiadanie a takisto skontrolovať prisatie dieťatka. Teda ak bábo priberá o čosi menej, je vhodné skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou. Ak bábo napriek kontrole a náprave menej priberá, malo by byť vyšetrené, aby sa vylúčili iné príčiny neprospievania dieťatka.

Váhový prírastok sleduje pediater. Práve jeho názor na váhu významne ovplyvňuje dojčenie. Ak bábätko priberie menej a dá svoju nevoľu najavo, dokonca prikáže ihneď dokrmovať, pričom bábätko pribralo len o trošku menej, mamičku zneistí. Veľa mamičiek sa pediatra bojí viac než učiteľa v škole, na kontroly chodia s malou dušičkou a strachom, či nakáže dokrmovať. Lekár má byť pre mamičku partner, ktorý jej poradí a povzbudí ju. Stačí dať kontakt na laktačnú poradkyňu, ak to vie, posúdiť dojčenie. Opačný extrém je , ak pediater toleruje veľmi slabé váhové prírastky bez toho, aby sa urobila náprava. Často sa totiž prepasie čas, kedy sa bábätko a mamička môžu naučiť správne dojčiť. Je veľmi ťažké riešiť neprospievanie a naprávať chyby u povedzme 3 mesačného bábätka oproti bábätku, ktoré má pár dní.

Väčšina mamičiek má nadprodukciu, z ktorej niekedy môže vyplývať aj slabší váhový prírastok, pokiaľ bábätko nedopíja prsníky až “do dna”. Je veľmi smutné, ak pediater nariadi dokrmovanie bez toho, aby videl mamičku dojčiť. Až príliš často s stretávam s tým, že sa začne dokrmovať bábätko, ktorého mamička má mliečka viac než dosť. Nakoniec stačí upraviť dojčenie a bábo priberie za týždeň viac, než predtým za celý mesiac.

Je lepšie lekárovi povedať, ako veľmi nám na dojčení záleží, dohodnúť sa na častejšom prevážení. Nie je dobré vážiť bábätko pred a po dojčení. Premeškajú sa prvé príznaky hladu, bábätko ide na prsník s plačom, rozrušené. Často dochádza k nepresným meraniam. Po dojčení miesto upokojenia na prsníku sa bábo rozruší opäť na váhe. Kedy sa má vlastne upokojiť? Ako má spokojne po takýchto “procedúrach” zaspať? Nie sme na pretekoch, bábätko môže piť kedy chce a koľko chce. Bohato stačí bábätko odvážiť raz za pár dní, prinajhoršom raz do dňa . Potom urobiť priemer za niekoľko dní. Je normálne, ak bábo jedne týždeň priberie viac a druhý na váhe stagnuje. Bábätko by však určite nemalo chudnúť.

ako sa orientovať v tabuľkách a grafoch:

percentilový graf  porovnáva vždy dva údaje, v našom prípade vek a a mesačný prírastok na váhe, resp. výšku a váhu dieťatka. Vyjadruje percentuálne zastúpenie detí k určitej hodnote.

pásmo širšej normy sa nachádza v rozpätí 3. až 97. percentilu

pásmo stredných hodnôt sa nachádza v rozpätí 25. až 75. percentilu

priložené tabuľky zobrazujú jednotlivé percentilové pásma z grafu (1.,3., 15.,25.,50., 75.,85.,97.,99. )

Napríklad dieťatko, ktorého váhový prírastok za mesiac sa nachádza na 3. percentile , pribralo na hranici normy. 97% detí v jeho veku priberá viac. Dieťatko, ktoré priberá na úrovni 50. percentilu priberá ako priemerné dieťa.  Údaj na úrovni 75. percentilu nám ukazuje, že štvrtina  (25% detí) priberá v jeho veku viac a zároveň trištvrtiny detí (75%) priberá menej.

Údaj pod 3.percentilom sa považuje za neprospievanie – podvýživu a je potrebné hľadať jeho príčinu. Údaj nad 97.percentilom udáva, že bábätko priberá až príliš a je dôležité zistiť, či za nadmerným prírastkom nie je nejaké, napr. metabolické ochorenie.

Takisto je dôležité sledovať tempo rastu v čase a takisto zmeny sledovaného údaja v rámci percentliových pásiem. Napr. ak dieťatko priberalo na 75. perecentile a postupne sa prepadlo cez dve pásma na 25. percentil.

mesačné prírastky chlapci

mesačné prírastky dievčatá

výška váha dievčatá

výška váha chlapci

váha – vek dievčatá

váha – vek chlapci

76 Responses to Koľko má bábätko priberať

  1. Dagmara Ovšianiková says:

    Dobrý den.

    Velmi prosím o radu. Moja dcérka má 7mesiacov aj týžden. Meria cca 68cm a váži len 6400g. Riešime boj s príkrmami, lebo ich odmieta. Stále inak kojím. Rano ma mliečko, o 10h ovocie banan, hrušku, broskynu, všetko potrošku, obed sa snažíme kupované príkrmy a zje mi len tretinu z flaštičky ako je výživa, pooobede dostane výživku a večer kašičku o 19h a zvyšok dokojím..Musím povedat, že je hrozne živá a lozit začala začiatkom 7 mesiaca, takže som si vedomá, že vela spáli..Som ale už z toho v koncoch a dost vystresovaná, pretože dnes po 1x zjedla tak ako som jej nabrala ale viem, že to není dost pre 8mes. bábo. Ja aj praitel sme pomerne vysoký ( ja- 165cm, priatel 185cm), takže mala nemá byt po kom maličká. Bojím, sa aby sa to neodrazilo v celkovom vývine. Je niečo, čo môžem urobit inak? Som u rodičov na dovolenke a pediatričku mám až v ČR. Ďakujem za radu.

  2. Cyril says:

    Dobry den.
    Nas syn ma 2 mesiace. Narodil sa s 3230g a dnes ma 3650g. Ale ked mal mesiac tak mal 3800g. Meria cca 59cm a pri narodeni mal 51cm. Neviete preco schudol? Je pravda ze dlho spinka, v noci obcas aj 7 hodin..
    Vopred dakujeme!

  3. Denisa says:

    Dobry vecer,
    my mame asi opacny problem. Nas macko pribera a moc. Ked pozeram tabulky, ktore tu mate, tak sa do nich ani nezmestil 🙂
    Narodil sa s vahou 4030ga mal 53 cm. Mesacny mal 4900g, dvojmesacny 6500g a teraz mal tri mesiace a 8000g a 64 cm. Vlastne uz zdvojnasobil svoju porodnu hmotnost. Vyhradne ho dojcim, na poziadanie. Doktorka uz minule v poradni hovorila, ze je to moc, ale ze prve tri mesiace moze byt vahovy prirastok vyssi. Len neviem co budem robit ak to bude takto pokracovat. Nechcem maleho obmedzovat. Mate s tym skusenost?Co sa da robit?
    Dakujem

    • Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v plnom dojčení na požiadanie kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení ani naťahovať čas medzi dojčeniami na akýkoľvek interval. Dojčite tak často, ako to vaše dieťa potrebuje. Dojčite ho kedykoľvek, pretože dojčenie mu poskytuje omnoho viac než len materské mlieko. Plač bábätka vyvolá v matke prirodzenú biologickú inštiktívnu reakciu ponúknuť bábätku dojčenie, pretože tak najlepšie reaguje na jeho potreby.

      Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie (v kontexte tejto otázky – čiže v zmysle dostatočného priberania) vždy v poriadku. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9kg. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod “držať diétu”. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením.
      Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak, ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc. Ani neskôr v období zavádzania príkrmov sa nemá znižovať počet dojčení alebo množstvo mlieka, ktoré bábätko počas dojčenia vypije. Príkrmy je aj v prípade vášho bábätka potom možné zavádzať okolo 6. mesiaca, keď o ne bábätko prejaví záujem: naťahovanie sa za jedlom, snaha jesť jedlo rodičov, schopnosť vziať kúsky jedla do prstov, schopnosť prehĺtať, schopnosť sedieť s oporou a pod. Príkrmy má jesť v množstve, ktoré je preň vyhovujúce, a má byť naďalej dojčené v rovnakej miere ako predtým. Dojčenie je najlepšou prevenciou vzniku obezity a motorický vývoj nie je spomalený z dôvodu “nadmerného dojčenia”.

  4. Jana says:

    Dobry den,
    Syn sa narodil 17-12-2012 s vahou 3570 49 cm , schudol tam na 3230 g
    Je len kojeny ale velky hlados pyta si kazde dve hodinky v noci kazde tri – obcas prespi aj 4
    Dnes ma vahu 5350 g – nie je to prilis vela? Ked ho chcem udrzat cez den na 3 hod – hrozne place

    • Janka, dojčenie je viac ako príjem mlieka, dojčenie plní mnoho iných funkcií a jednou z nich je nakŕmiť dietaťko, ale nie jedinou. 🙂 Môže sa dojčiť keď sa potrebuje uspať, keď je nespokojné, choré, keď sa potrebuje ukľudniť a pod.
      Veľmi často sa rodičia stretávajú s mylnou predstavou, že dieťa potrebuje “pevný režim”. Preto často nastupuje tréning, ktorý nie je potrebný. Bábätko sa počas prvých týždňov prispôsobuje novému prostrediu. Režim, ktorý bábätko má bez toho, aby mu bol „vnútený“, spočíva v rytme spánku, dojčenia a bdenia, ktorý sa opakuje. Určujúci je tento rytmus, nie dodržiavanie stanovených časových intervalov. Obmedzovanie dojčenia Matky sa niekedy stretnú s názorom, že sa má dojčiť na jednej strane po 10 – 15 minútach, príp. že majú dojčiť iba každé tri hodiny. Je veľmi príjemné vedieť, že sa matka nemusí pozerať na hodinky. Stačí jej sledovať svoje dieťa.
      Okrem toho, aj dieťa, ktoré je na prsníku dlho, nemusí byť zasýtené, preto nás dĺžka dojčenia môže alebo zbytočne vyplašiť, alebo falošne uspokojiť. Takisto, pokiaľ matka čaká, kým sa jej po troch hodinách “naplnia” prsia, jej telo to môže brať ako signál, že mlieka je nadbytok, a prestane ho vytvárať.

      Je dôležité, a zároveň upokojujúce vedieť, že mlieko sa tvorí neustále a jeho tvorba po prvých pár dňoch reaguje na dopyt. Čím viac sa prsník vyprázdni, tým rýchlejšie sa mlieko tvorí. Základ teda je dojčiť na požiadanie. Preto vás komentáre typu “dieťa vypije všetko potrebné mlieko z jedného prsníka do 10 minút”, “robí si z vás cumlík”, “takto si zničíte bradavky”, “prsia sa vám aj tak nestihnú naplniť skôr ako za 3 hodiny” a podobne, už teraz vôbec nemusia trápiť.

      Ako teda vieme, že dieťa vypilo dosť?

      Najčastejšia metóda, je váženie dieťaťa pred dojčením a po dojčení. Avšak kontrola dojčenia vážením nie je vhodná metóda vzhľadom na jej možnú nepresnosť, ale i vzhľadom na to, že je pre matky stresujúca a neumožňuje matke začať dieťatko dojčiť hneď, ako o dojčenie prejaví záujem, a sťažuje to, aby bábätko mohlo na prsníku dostatočne dlho piť a prípadne na ňou aj zaspať, ak sa dobre napilo. Odpoveď na to, či bábätko prijíma dosť mlieka je pozorovanie dojčenia. Ak už je dieťa správne prisaté (viac: Mýtus č.1), sledujeme tzv. pauzu v brade. Keď bábätko otvorí ústa na maximum, predtým ako ich zatvorí, mu poklesne bradička. V čase, keď je brada poklesnutá, ústočká dieťaťa sa plnia mliekom. Čím je pauza dlhšia, tým viac mlieka dieťa vypilo.

      Čo ak pri dojčení zaspí?

      To, že dojčenie bábätko uspáva, je jednou z jeho vlastností, ktorú isto oceníte. Dojčenie je najjednoduchší spôsob, ako uspať unavené a nespokojné dieťa. Nemusíte sa báť, že to tak bude naveky. Keď vyrastie, bude vedieť zaspávať samé. Rovnako, ak bábätko dlho spí, netreba ho na dojčenie budiť. Ak sa ho budete snažiť zobudiť, možno sa prisaje, ale je možné, že zaspí skôr, ako sa poriadne nadojčí. Ak spí 3, 4, 5 hodín, vyzlečte ho a položte na svoj hrudník (kontakt koža na kožu). A keď sa začne prebúdzať, priložte si ho k prsníku a nechajte ho, nech sa skutočne dobre napije. Teraz to už budete vedieť vyhodnotiť.

      Ak máte akékoľvek otázky, alebo si nie ste istá ako postupovať, možno by ste mohli využiť osobnú návštevu poradkyne dojčenia, ich zoznam nájdete tu:http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

    • Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v plnom dojčení na požiadanie kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení ani naťahovať čas medzi dojčeniami na akýkoľvek interval. Dojčite tak často, ako to vaše dieťa potrebuje. Dojčite ho kedykoľvek, pretože dojčenie mu poskytuje omnoho viac než len materské mlieko. Plač bábätka vyvolá v matke prirodzenú biologickú inštiktívnu reakciu ponúknuť bábätku dojčenie, pretože tak najlepšie reaguje na jeho potreby.

      Nepoužívajte cumlík.

      Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie (v kontexte tejto otázky – čiže v zmysle dostatočného priberania) vždy v poriadku. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9kg. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod “držať diétu”. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením.
      Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak, ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc. Ani neskôr v období zavádzania príkrmov sa nemá znižovať počet dojčení alebo množstvo mlieka, ktoré bábätko počas dojčenia vypije. Príkrmy je aj v prípade vášho bábätka potom možné zavádzať okolo 6. mesiaca, keď o ne bábätko prejaví záujem: naťahovanie sa za jedlom, snaha jesť jedlo rodičov, schopnosť vziať kúsky jedla do prstov, schopnosť prehĺtať, schopnosť sedieť s oporou a pod. Príkrmy má jesť v množstve, ktoré je preň vyhovujúce, a má byť naďalej dojčené v rovnakej miere ako predtým. Dojčenie je najlepšou prevenciou vzniku obezity a motorický vývoj nie je spomalený z dôvodu “nadmerného dojčenia”.

  5. Jana says:

    Dobry den,
    Syn sa narodil 17-12-2012 s vahou 3570 49 cm , schudol tam na 3230 g
    Je len kojeny ale velky hlados pyta si kazde dve hodinky v noci kazde tri – obcas prespi aj 4
    Dnes ma vahu 5350 g – nie je to

  6. Mishuu says:

    Dobrý večer, moja dcérka sa narodila 23.8.2012 s váhou 3250g a 50cm, odchádzali sme z pôrodnice s váhou 2960g, dnes máme 3 mesiace a 1 týždeň a pred týždňom na poradni sme mali 4830g a 65cm za mesiac mi pribrala teda presne 500g myslíte, že je to v poriadku? Ja mám pocit, že všetky rovnako staré bábätká v našom okolí sú váhovo na tom “lepšie” resp. sú ťažšie, okolo 6kg… ďakujem

    • Viera Červená says:

      Z dvoch údajov nie je možné posúdiť, či dcérka dobre priberá. Navyše to samo o sebe nie je také dôležité, ako v prvom rade posúdiť dojčenie – spolu s poradkyňou pri dojčení vyhodnotiť, či je dojčenie dostatočne výdatné v tom kontexte vyhodnotiť aj priberanie. Poradkyňu pri dojčení v mieste svojho bydliska nájdete na http://www.mamila.sk.

  7. hela says:

    dobry den mam dcerku narodila sa 5,8 2012 a važila 2900g a mala49cm z porodnice sme odchadzali z vahou 2600g o par dni bude mat 4 mesiace a važi 4170, meria 57cm takže za 4mesiace pribrala zhruba 1,5kg co je velmi malo zistili nam srdieckovu vadu defekt predsienoveho septa ale papa pekne si myslim 130-150ml na jednu davku každe 3hodiny.nejde my preto do hlavy preco tak malinko pribera.nebola vobec dojčena pretože som nemala vobec mliecko

    • Viera Červená says:

      Táto otázka nespadá do kompetencie poradkyne pri dojčení. Obráťte sa prosím na svojho ošetrujúceho lekára.

  8. Anonym says:

    Dobrý deň!

    Dnes má moja dcéra 2 mesiace. Pôrodnú hmotnosť sme mali 3450g, 52cm. Z pôrodnice sme odchádzali s hmotnosťou 3250g. Vo veku 1 mesiac sme mali hmotnosť 4300g, 55cm a dnes máme 5050g a 57cm. Dcérka je dojčená. 3 dni po sebe som ju večer vážila a priberá len 10g denne, čo sa mi zdá málo. Predtým som ju síce vážila len 1x za týždeň a prírastok mala 150-250 za týždeň a teraz za posledný týždeň je prírastok len 65g! Dojčím ju 3krát z ľavého a 1x z pravého prsníka, keďže ľavý prsník sa mi veľmi nalieva a mliečko potom strieka a malá sa mi často zakašliava a dusí sa. Neviem, či je takéto dojčenie správne.
    Ďakujem za Vašu odpoveď!

    Jana

    • Viera Červená says:

      Priberanie samotné vyzerá veľmi dobre, tabuľkovo. Každopádne, priberanie je len jeden z ukazovateľov, najdôležitejšie je zhodnotiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení dojčenie ako také. Čo je omnoho dôležitejšie než hmotnosť, je Vaše popisovanie toho, ako dojčenie prebieha – dojčenie z ľavého prsníka je potrebné riešiť úpravou prisatia a polohy pri dojčení, úprava, ktorú momentálne používate (dojčiť opakovane z pravého prsníka, na úkor ľavého), znižuje tvorbu mlieka a toto predstavuje potenciálne riziko. S dobrým prisatím si dcérka bude vedieť poradiť aj so silnejším tokom mlieka. Zoznam poradkýň nájdete na http://www.mamila.sk.

  9. Maja says:

    dobry vecer, mam 6 mesacneho syna, pri narodeni vazil 2340 gramov a meral 43 cm. vaha pri odchode z nemocnice bola 2370. teraz ma vahu necelych 6 a pol kilogramov, dlzka asi 63 cm. je to primerane jeho stavbe alebo si mam robit starosti??

    • Viera Červená says:

      Nie je možné vyhodnotiť primeranosť priberania podľa údajov z obdobia narodenia a potom až o 6 mesiacov, je na to potrebné mať čo najviac dostupných údajov o hmotnosti dieťaťa v týždňoch alebo mesiacoch jeho života. Priberanie je navyše len jeden z ukazovateľov, ktoré nám dávajú obraz o tom, ako to celé vyzerá, pričom omnoho hodnovernejšie je odsledovať dojčenie spolu s poradkyňou pri dojčení (zoznam je na http://www.mamila.sk), s ktorou odsledujete výdatnosť pitia a celkové správanie sa dieťaťa na prsníku. S poradkyňou sa takisto môžete porozprávať o etape, ktorá Vás v blízkej dobe čaká – o zavádzaní príkrmov, ktoré je veľmi dôležité zavádzať tak, aby dojčenie pokračovalo v tom istom systéme, ako doteraz, aby sa príkrmy len pridávali k dojčeniu. Detailné návody ako na to, nájdete napr. aj v zodpovedaných otázkach z poradne o. z. MAMILA – vyhľadať si ich môžete podľa kľúčových slov, ktoré si zadáte do vyhľadávača v rámci stránok http://www.mamila.sk. Veľmi detailná je napr. táto odpoveď http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111

  10. Tinka says:

    Narodil sa nám chlapček 11.6.2012 s hmotnosťou 3830g s dlžkou 52 cm, z pôrodnice sme odchádzali 20.6.2012 s hmotnosťou 3620g .Dnes máme 4 920g a 58 cm.Je to akurát?Veľa-málo?

    • Bolo by dobré vidieť aj nejaké ďalšie údaje počas tých siedmych týždňov, takto to na prvý pohľad vyzerá, že dieťatko priberá a že to môže byť v poriadku. Zodpovedne sa však k tomuto dá vyjadriť len po tom, čo poradkyňa pri dojčení vyhodnotí spolu s Vami výdatnosť pitia bábätka pri dojčení, a prejdete si spolu celý denný režim fungovania s bábätkom, počet precikaných plienok, vylučovanie stolice. Priberanie je len jeden z ukazovateľov toho, či je všetko v poriadku a sám o sebe nestačí.

  11. Jana says:

    Dobry den, mam skoro 5mesacneho syna, pri narodeni mal 3200g. Doteraz krasne priberal ale od posledneho vazenia u doktorky za sest tyzdnov pribral len 220g. Dnes mal 6520g. Je plne kojeny. Napriek tomu je pokojny, velmi malo place, spi aj 12hodin v noci a rano sa budi s usmevom. Cez den sa to snazime dohnat castym kojenim, aj kazdu 1,5-2 hodiny. Cez den si tiez vie pekne pospinkat, nerobi mu problem zaspat ci v postielke alebo vonku v kociku ci v aute.
    Chcem sa len uspokojit ci je to “normalne”. Ak by bol hladny, nestacilo by mu moje mliecko tak by sa v noci zobudil alebo by bol cez den nepokojny? Mam pocit ze tvorba mlieka sa upravila na jeho potrebu a vecer uz toho asi nie je tak vela. Napriek tomu krasne zaspinka, vzdy okolo pol osmej a zobudi sa az rano okolo 7-8.

    Dakujem velmi pekne za Vas nazor

    • Viera Červená says:

      Janka, mohli by ste poslať údaje, ktoré máte o synčekovom priberaní až doposiaľ? Ideálne vo formáte – vek dieťaťa (týžden života) a hmotnosť v gramoch.

      • Jana says:

        Pri narodeni mal 3200g, schudol na 3000g ale v dvoch tyzdnoch to mal naspat 3320g
        3.tyzden 3550g
        4.tyzden 3830g
        10.tyzden 5600g
        14.tyzden 6300g
        21.tyzden 6520g

        Dakujem

        • Viera Červená says:

          Po vyhodnotení priberania podľa percentilových grafov vypracovaných Svetovou zdravotníckou organizáciou pre dojčené deti sa skutočne zdá hmotnostný prírastok od 14. týždňa do 21. týždňa nižší, ako mohol byť. Hmotnostné prírastky slúžia ako ukazovateľ – ak dieťa prestalo priberať tak, ako priberalo doteraz, môže to poukazovať na to, že sa znížil príjem mliečka pri dojčení a bolo by dobré sa pozrieť na to, čo viedlo k tejto zmene. Bolo by vhodné kontaktovať osobne poradkyňu pri dojčení, vyhodnotiť s ňou výdatnosť dojčenia, poradkyňa Vám ukáže postupy, ako priamo pri dojčení príjem mlieka zvýšiť a prípadne ďalšie postupy, ako situáciu upraviť.

          • Jana says:

            Dakujem pekne,
            Myslite ze keby bol hladny, nestacilo by mu mliecko tak by bol tak kludny a spinkal celu noc?
            Verim ze s poradkynou najdeme problem, mozno ked som mu davala vodu pocas horucich dni, ale to len vynimocne par dni… Odvtedy si zvykol aj na dudlik, ktory prve styri mesiace odmietal.
            Velmi pekne dakujem za Vas cas

            • Janka, toto je ťažko posúdiť. Správanie dieťaťa nie je hodnoverný ukazovateľ toho, ako sa v skutočnosti má. Pre toto sa sleduje ako ukazovateľ priberanie. Tu sa ukazuje, že niečo zasiahlo do dojčenia, čo spôsobilo, že dieťatko pri dojčení začína prijímať menej mlieka. V prípade, že dieťa pred pár týždňami spoznalo fľašu a začalo používať cumlík, z hľadiska toho, čo vieme o dojčení, toto vyzerá byť ako vysoko pravdepodobný dôvod toho, čo je teraz vidieť. Cumlík ovplyvňuje spôsob, akým sa dieťa prisáva k prsníku, spôsob, akým saje na prsníku, toto všetko vplýva na to, koľko mlieka dokáže dieťa získavať pri dojčení. Cumlík navyše maskuje prvé príznaky záujmu o dojčenie a spôsobuje, že dieťa nie je dojčené na požiadanie, čo je základnou podmienkou úspešnosti dojčenia z dlhodobého hľadiska. Bude naozaj najlepšie sa ozvať poradkyni, upraviť príjem mliečka pri dojčení a zároveň si môžete spolu prejsť situácie, v ktorých ste začali používať cumlík, ak by ste sa rozhodli ho prestať používať, dajú sa nájsť iné riešenia.

              • Jana says:

                Dakujem za rady, uz som si nasla poradkynu v mieste kde byvame takze verim ze to zvladneme k spokojnosti, cumlik “zahodime” a vratime sa k priberaniu 🙂

                • Viera Červená says:

                  Skvelé. Držím Vám palce. Zbaviť sa cumlíka, ak je človek zvyknutý na jeho používanie, nie je jednoduché, ale postupne sa to mnohým mamičkám darí. Bolo by skvelé, keby Vás poradkyňa mohla pozvať do podpornej skupiny dojčiacich mamičiek, v ktorej nájdete mnoho ďalších tipov a podpory.

                  • Jana says:

                    Dobry vecer Vierka,
                    chcela som sa len pochvalit ze sme zacali opat priberat 🙂 zacali sme po radach papat z obidvoch prsnikov, maly si vie vytiahnut viac mliecka a kedze celu noc prespi tak ja si v tom case odstriekam vsetko co ostane
                    za desat dni pribral 500g, dohnal stratu a evidentne mu to velmi pomohlo

                    dakujem pekne za rady
                    pekny vecer

                    • Viera Červená says:

                      To sú príjemné správy 🙂 Verím, že s poradkyňou ste prešli nielen to, ako upraviť dojčenie (správne asymetrické prisatie, nechať dieťatko piť na prsníku a pomôcť mu vypiť ešte viac mlieka, keď prestáva piť technikou stláčania prsníka, takto prsník “dopiť” a potom prsníky prestriedať), ale aj to, ako vyriešiť používanie cumlíka a fľaše. Ďalší kľúčový bod je byť dobre pripravená na obdobie zavádzania príkrmov, ktoré nastáva okolo 6. mesiaca (impulzom pre začatie prikrmovanie je pripravenosť dieťaťa – dieťa ktoré sa načahuje za jedlom, snaží sa vziať ho z taniera). V odpovediach z poradne o. z. MAMILA nájdete množstvo detailných odpovedí na túto tému (vyhľadať si ich môžete vo vyhľadávači vrámci stránok http://www.mamila.sk), napr. túto http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111. Základnou dôležitou informáciu je, že dojčenie počas zavádzania príkrmov má pokračovať v tom istom režime, systéme, ako doteraz a príkrmy sa k nemu len PRIdávajú, v takom množstve, aké je dieťa schopné a ochotné zjesť, kedykoľvek počas dňa prejaví záujem o jedlo, najčastejšie je to počas chvíľ, kedy vidí jesť niekoho dospelého a snaží sa ho napodobniť. Držím palce!

Pridaj komentár