Dojčím a musím nastúpiť do práce, do školy

Napriek tomu, že na Slovensku máme možnosť zostať na materskej, resp. rodičovskej dovolenke viac rokov, nie každá mamička túto možnosť môže využiť. Odchod do práce či do školy od staršieho dojčiatka, ktoré je už prikrmované, je z hľadiska dojčenia väčšinou bezproblémové. Bábätko počas neprítomnosti mamičky papá príkrmy, ktoré už dávno pozná, dojčí sa večer, ráno, či v noci.

Čo však v prípade, ak musí mamička do práce odísť už po 6 mesiacoch? Takáto alternatíva mamičkám už vopred naháňa hrôzu, ak to vedia dopredu, zbytočne  začnú bábätko privykať na fľašu, niekedy už viac mesiacov dopredu. Je to veľká škoda, lebo bábätko môže začať fľašu preferovať  aj keď je staršie. Dojčené bábätko nikdy fľašu nemá poznať.

Ideálne riešenie je nosiť bábätko na dojčenie mamičke do práce. Zo zákona máme nárok na 2 polhodinové prestávky do 6 mesiacov veku dieťatka, potom až do 12 mesiacov na 1 polhodinovú prestávku. Nie vždy je to v praxi reálne. Musíme hľadať iné riešenie.

Ak ma osloví mamička skôr, zvyčajne urobíme  kompromis.  Začne prikrmovať bábätko o pár dní (týždňov) skôr, tak od cca začiatku 6. mesiaca. V priebehu jedného mesiaca totiž väčšina detí zvládne jeden- dva príkrmy. Po odchode do práce či školy už bábätko opatrovateľka zvládne bez väčších problémov  nakŕmiť.  Začať s prikrmovaním o čosi skôr je oveľa menšie zlo než naučiť bábätko na fľašu, prípadne i s umelou výživou. Takisto mamička lepšie zvláda odchod z domu oveľa lepšie. Sama si v predstihu naučí dieťatko papať, necíti sa ochudobnená o prvé zážitky s papaním , má situáciu pod kontrolou. Predstava, ako sa bábätko trápi s príkrmami s niekým cudzím dokáže mamičku ubíjať, stres a nervozitu prenáša na bábätko i celú rodinu. Kŕmenie potom môže vyzerať napr. takto: ráno 7.00 pred odchodom do práce dojčenie, 10.00 desiata prvý príkrm, 13.00 obed druhý príkrm , 15.00 olovrant odsaté mliečko , okrem toho od smädu kedykoľvek odsaté mliečko, resp. voda ak bude bábätko ochotné piť,  16.00 mamička je doma , začína dojčenie na požiadanie až do rána.

Čo ak má bábätko 6 mesiacov a stále tuhé príkrmy papať nevie? Väčšinou sa rozhodne samé bábätko:

  • opatrovateľka sa môže pokúsiť bábätko zakaždým kŕmiť odsatým mliečkom. Alternatívne: rovnako ako novorodenec, aj 5-6 mesačné bábätko si dokáže pomerne rýchlo zvyknúť na pitie z  lyžičky, obyčajného pohárika, pohárika s náustkom. Zvyčajne niečo zaberie a bábätko  mliečko vypije.
  • opatrovateľka začne sama s príkrmami. Niekedy deti dokonca lepšie prijímajú príkrmy, ak ich kŕmi niekto iný. Najmä babky sa vedia v kŕmení vnúčat vyžívať. 🙂

Čo ak bábätko nie je ochotné papať vôbec nič?

Veľa detí sa dobrovoľne rozhodne pre “hladovku”, ak sú bez mamičky. Nevadí. Bábätko si vlastne otočí režim kŕmenia. Ak dieťa môže bez ujmy prespať celú noc ( niekedy aj 10-12 hodín) bez jedla a pitia, môže rovnako nepapať viac hodín počas dňa. Takéto deti sa po návrate mamičky dojčia veľmi často i v noci. Najlepšie je vziať si bábätko k sebe na noc do postele, ono si cucne mliečko kedy chce, zasýti sa, uhasí smäd. Okrem toho, vzájomnou blízkosťou si mamička i bábo vynahradia to, čo cez deň premeškali.

Pokiaľ mamička dojčí často po návrate z práce, nie je odsávanie nutné. Napriek tomu by bolo fajn aspoň raz uprostred dňa prsníky v práci odsať. Odsatím sa uvoľní tlak z nahromadeného mliečka a zároveň si mamička urobí zásobu na alternatívne kŕmenie, keď je bábätko s opatrovateľkou.

16 Responses to Dojčím a musím nastúpiť do práce, do školy

  1. andy says:

    Dobrý deň, poprosím o radu – moja dcérka má zatiaľ len 12 dní, s kojením našťastie problémy nemáme, no už teraz ma straší fakt ako vyriešiť kojenie po nástupe do práce. Do tej by som sa mala vrátiť, keď bude mať malá 7. mesiacov, je to síce len na jeden deň v týždni, no na úplne celý deň (08.00 – 21.00). Možnosť, že by mi ju doniesli do práce, aby som ju nakojila neprichádza do úvahy, nakoľko cesta do práce z môjho bydliska trvá hodinu. Zvažujem, že by som si mlieko odsávala a tento jeden deň by bola kŕmená z fľaše (s tým, že učiť dcérku na fľašu by som začala nejaké dva tri týždne pred nástupom do práce) plus príkrmy. Myslíte, že by to veľmi narušilo kojenie? Vopred ďakujem za odpoveď.

  2. bambinko ;-) says:

    dobry den prosim vas mozem dokrmovat poharikom s naustkom, neovplyvni to dojcenie?
    dakujem

  3. vikuska says:

    Mila Katka,
    obraciam sa na Teba s prosbou o radu ohladom nastupu do prace.

    Nas syncek bude mat 2.marca 6 mesiacov. Porodna vaha bola 3570g, dlzka 51cm. Uz ako stvormesacny vazil 6900g a mal 61cm. Teraz, ako 5 a pol mesacny, ma osem a pol kila a 70cm. Zaciname sa teda pripravovat na prikrmy. On uz je velmi aktivny, sleduje vsetko co jedavam ja, zatial ku mne nenatahuje rucky, ale velmi dobre ma vnima. Ked dostava lyzickou mliecko s probiotikami, krasne ho berie do pusy obomi perami, nemusim ho len tak nalievat, a krasne si ho jazyckom posuva do hrdla. Koji sa obcas v dvoch a inokedy v stvorhodinovych intervaloch, cize zatial sa mi zda, ze mliecko este staci.
    Problemom vsak je, ze o dva tyzdne, cize prave ked dosiahne siesty mesiac, sa vraciam do prace. V praci budem zatial trikrat v tyzdni, avsak vzdy poobede az do osmej vecer (pricom jeho uspavaci cas je okolo pol siedmej-siedmej). Tento stav bude trvat tri mesiace, potom sa skonci semester, a ja budem moct opat byt s nim cely den.
    Prikrmy teda budem vediet zavadzat sama, avsak vies mi, prosim, poradit, ako mam vyriesit jeho poobednajsie kojenia? Tych je podstatne viac nez doobednych, neviem ci viem pripravit mliecko odsatim. Ak by to bolo mozne, odporucas krmit po cievke alebo uz poharikom? Ak by bol problem s mlieckom, mohli by sme ho aspon ciastocne doplnit vodou, ak by bola situacia velmi kriticka a on stale hladny? Zaroven, ako vyriesit jeho uspavanie? Skusali sme mu trochu posunut uspavanie, aby sme sa dostali na tu priblizne osmu vecer, ale zatial to znasa to velmi zle.
    Este doplnim, ze sa s laskou nosime od narodenia v satke, a vsetci traja sa delime o manzelsku postel.
    Dakujem za rady a vsetok Tvoj cas.

    • annag says:

      Ahoj vikuska, prepáč za oneskorenie, akosi mi ušiel príspevok pomedzi rekcie na článok od Veroniky, 😦 . Situácia , aká je dnes, bude v čase, keď nebudeš s bábätkom, úplne iná a ani sa nedá príliš jej priebeh predvídať. Ak bábätko nevidí mamičku, správa sa inak a ak je hladné a nie je v extrémnom strese, je so “svojimi” ľuďmi, v domácom prostredí, prijme zrejme i príkrm. To, že sa v Tvojej prítomnosti dojčí často, neznamená, že bude vyžadovať také časté kŕmenie, ak budeš preč. Dokonca sa môže stať, že nebude jesť či piť v tom čase vôbec nič. V podstate situáciu môžu vyriešiť v čase Tvojej neprítomnosti tiež príkrmy. Bábätko nadojčíš tesne pred odchodom. A potom mu 1 či 2 krát (resp. ako bude chcieť) ponúknu nejaký príkrm . Samozrejme, môžu i vodičku. Môžu prípadne i odsaté mliečko obyčajným pohárikom. No ak má ozaj taký záujem o príkrmy , tak zrejme bude on sám preferovať príkrm a bude to tak i prirodzenejšie. Bude vedieť, že mliečko má z prsníka a jedlo z taniera, vodu z pohára. Máme v našej spoločnosti zaužívané, že sa musíme striktne držať nejakej schémy, ktorá nám neumožňuje povedzme ponúknuť v krátkom období dva príkrmy. Nie je to tak, ak si to situácia vyžaduje a ak je bábätko ochotné papať, prečo by nemohlo papať koľko chce a potrebuje. Keďže maličký pije veľa mliečka, dojčí sa na požiadanie, krásne prospieva, je pravdepodobné, že mu budú príkrmy ozaj chutiť, vidno to už podľa jeho záujmu o jedlo. Neexistuje možnosť, aby Ti ho aspoň raz priniesli na dojčenie do práce? Máš na to zákonný nárok …

      Keď prídeš domov, maličký si môže dojčenie vynahradiť. Dojčenie pomôže Vám obom dohnať stratený čas počas odlúčenia. Určite ťa odlúčenie neteší a pocit, ako sa bábätko prisaje a pritúli, Ťa zakaždým utvrdí v tom, že si pre neho stále tá najdôležitejšia osoba na svete.

      Zaspávanie, resp. vydržať večer bude asi najťažší oriešok pre všetkých a ťažko mi je dať nejakú radu. Maličkého ťažko prinútiš posunúť si spánok, ani to nie je prirodzené. Deti sú podvečer prirodzene viac nervózne, podráždené. Predpokladám, že maličký bez Teba na noc nezaspinká a bude na Teba čakať. Možno pomôže, ak mu podvečer zaradia nejakú prechádzku vonku tak, aby nebol do Tvojho príchodu príliš dlho hore. Vonku deti lepšie spia, ak sú hore, majú iní podnety a čas bez mamičky i rýchlejšie ubehne… Dobré by tiež asi bolo, ak by ho okúpali ako zvyčajne, a potom by už pripravený napr. v šatke pri ockovi driemal a čakal na Tvoj príchod. No ukladanie na nočný spánok bez Teba nebude myslím fungovať. Neriešila by som ani rozdiel medzi dňami, keď si doma a keď nie si doma. Ak budeš doma, bude chodiť spávať ako je zvyknutý. A keď nebudeš doma, tak pôjde o hodinu neskôr. Vôbec to nevadí.

      vikuska, maličký zrejme nebude nadšený z odlúčenia. Ale nech už bude akokoľvek, ak bude v tom čase s blízkou osobou, ak ho budú mojkať a chápať jeho nespokojnosť a po príchode mu budeš venovať svoju pozornosť (dojčením nosením spaním v spoločnej posteli), odlúčenie zvládne a určite ho nepoznačí do budúcnosti. Držím palce 🙂

      • vikuska says:

        To je tak prekrasna odpoved, ze ma vlastne dojala. Naozaj. Naozaj. Robis fantasticku pracu. Prosila som o radu, a dostala som radu a este k nej aj obrovsky balik povzbudenia. Dakujem, ze na tuto situaciu nehladis cez ruzove okuliare, a ze vlastne nemas odpovede na vsetko – ale z Tvojho tonu je citit tolky zaujem a empatiu, ze mam pocit, ze to vsetko zvladneme, hoci i metodou pokus-omyl.

        Este sa opytam: zvycajne sa ten prvy prikrm odporuca ako nahrada obednajsej davky mliecka. Je teda v poriadku presunut to na poobedie/podvecer?

        Dakujem este raz!

        • annag says:

          ahoj vikuska, som rada, ak som a trošku povzbudila, žiaľ, nie vždy nám život umožní starať sa o bábo non stop niekoľko rokov, ale dojčenie je tu na to, aby nám pomohlo, nie na to, aby bolo prekážkou 🙂

          samozrejme, môžeš podať príkrmy kedy to vyhovuje Tebe a maličkému. Bábätku je jedno, kedy príkrm dostane. často niektoré deti povzbudí práve papanie v inom čase – napr. spoločný olovrant so staršími súrodencami, večera s ockom … jedine pri neskorej večeri tesne pred nočným spaním by bábo mohlo zle reagovať – ťažko spinkať, resp. by sme nevideli jeho reakciu. Držím palce:-)

          • vikuska says:

            Mila Katka,

            obraciam sa na Teba este raz. Krasne papame, vzdy poobede, cim sa zapaja aj stara mama a aj tatino, ked sa striedaju poobede. Prvy den sme zacali s asi 15-timi lyzickami a mnozstvo sa stale zvysuje, dnes (deviaty den prikrmov) to je okolo 50gramov, po ktorych nasleduje este dokojenie. A velmi pekne vykadenie.
            Obraciam sa vsak na Teba, pretoze okrem tohto prikrmu sa nas synator koji takmer kazdu hodinu a pol, a v noci pribizne kazde dve. Zda sa mi to naozaj velmi vela, a rozmyslam, ze mliecko mu asi naozaj nestaci (6 mesiacov, 9 kil, v styroch mesiacoch 7 kil). Mozem mu takto skoro zacat podavat uz aj druhy prikrm, na desiatu? Je to naozaj len devat dni od zavedenia prikrmov a ja nechcem nic unahlit. Alebo radssej ostat pri zeleninke, ale dat ju dvakrat do dna? Ci radsej len vydrzat a vyckat ten prvy mesiac?

            Vdaka za odpoved.

            • annag says:

              Ahoj vikuska,

              no výborne, veľmi sa teším. Dojčenie každú hodinu a pol je prirodzené, ak je bábätko s mamičkou, pýta si i takto často – určite nám to nehovorí nič o nedostatku mliečka-mliečko je dokonalé a preto sa veľmi rýchlo trávi, už za hodinu dokáže bábo stráviť aj 60 ml mliečka. Môže sa dojčiť často nielen pre hlad, ale i pre smäd, únavu, potešenie … a je výborné, že mu to umožňuješ. Staršie deti sa veru dojčia často – a keď nastúpiš do práce, bude sa dojčiť po príchode asi ešte viac. 🙂

              Môžeš mu ponúknuť i druhý príkrm, ak má chuť a je papkáč, prečo nie. Len je dôležité, aby to nešlo na úkor dojčenia -čiže i druhý príkrm zaviesť pomedzi dojčenie. Toto je pri zavádzaní príkrmov veľmi dôležité, lebo samotný príkrm – povedzme zelenina, nemusí obsahovať toľko kalórií koľko mliečko. A ak by sa dojčenie nahradilo nízkokalorickou stravou, bábo by síce malo plné bruško, no nepokrylo by to potreby jeho rýchlo rastúceho organizmu. Materské mlieko sa prispôsobuje potrebám bábätka, to nedokáže žiadna iná potravina , mení sa i množstvo tuku – je ho viac,lebo bábo ho i viac potrebuje.

  4. jasterka says:

    Ahojte, potrebujem menšiu radu!Tento rok sa mi narodia dcérka síce cisárskym rezom, ale aj napriek tomu sa na prvý krát prisala. To teda znamenalo že budem dojčiť a mňa to veľmi teší, avšak mám problém že som študentkou univerzity a i keď mám individuálny štúdijný plán,sem- tu do tej školy na 2 hodinky musím. Mliečka mám na rozdávanie a tak sa o maličkú starala mamina ktorá jej musela dať z fľaše odsaté mlieko.Najprv maličká fľašu veľmi nechcela a radšej hladuje aj 5 hodín ako by si mala dať z fľaše.Lenže už sa stalo asi 3 krát v priebehu 2 týždnov že ked som ju išla krmiť absolutne nechcela a vriekala, dokonca sa na prsník ani nepozrela aj ked som jej strekla mliečko do úst nechcela ani prehltnúť. Ked to už trvalo skutočne 5 hodín tak som trošku odsatého mliečka skúsila dať z fľašky-(z ktorej jej tečie zaručene pomelšie ako mne z prsníka),išlo mi v podstate o to či je hladná a či jej nevadí niečo v mlieku, zistila som však že hladná je, tak som ju opäť odpojila a skúšala som sa trápiť nadalej z prníka, nakoniec sa chytila a jedla ako o život. Podotýkam že malá ma málo cez 2 mesiace a do školy som šla 2 krát do týždna.momentálen mám prázdniny a začala to robiť až teraz ked o flaši ani nevie. Dakujem

    • annagsk says:

      Ahoj jasterka

      je perfektné, ak sa Ti takto krásne podarilo dojčenie rozbehnúť, bola by škoda oň prísť pre školu i fľašu 🙂

      – fľaša je zákerná v tom, že bábo si okamžite zapamätá ako sa z fľaše pije a hnevať sa začne až vtedy, keď pocíti rozdielny tok mliečka z fľaše a prsníka. Často sa to zjaví až po niekoľkých týždňoch či mesiacoch …

      – ak musíš odísť na 2 hodinky, je to tak krátka doba, že ona skutočne vydrží a radšej si na prsíčko počká. No ak by mala záujem papať, existujú i lepšie alternatívy, ktoré dojčenie takmer neohrozujú. Či už kŕmenie cievkou po prste, alebo najmä ak je to len sem tam, v pohode zvládne lyžičku či pohárik. Pri týchto spôsoboch papania totiž bábo musí aktívne pracovať s jazýčkom, tiež ho musí vyplaziť nad ďasienka. Na rozdiel od kŕmenia cumľom, kedy bábo jazýček takto využívať vôbec nemusí. Pri kŕmení pohárikom mamičky robia chybu v tom, že mliečko do pusinky vlievajú. Treba to robiť naopak, len priložiť okraj pohárika či lyžičky k spodnej pere, bábo vytiahne jazýček až nad spodné ďasienka a peru a mliečko líže ako mačiatko.

      – podľa opisu jej vadí zrejme silný tok mliečka . To môže byť spôsobené slabým prisatím – najmä ak pozná cumeľ, poznala fľašu. A zrejme i pre nadprodukciu, ktorú spomínaš. AK bábätku mliečko strieka do pusinky, tak ho dráždi a nedokáže sa napapať.

      Do úvahy by prichádzalo i utlmenie laktácie, no najskôr by bolo treba upraviť prisatie na hlboké asymetrické, pri ktorom bradavka smeruje šikmo na horné podnebie, kde sa silný tok mliečka láme a nedráždi už hrdielko. Bábo si tak dokáže poradiť i so silným tokom mliečka . Dokonca možno i bez toho, aby sme produkciu mliečka znižovali. Proísm, dobre si naštuduj asymetrické prisatie.

      Ak by sme utlmili laktáciu bez úpravy prisatia, mohlo by sa stať, že by začala potom reagovať na pomalý tok mliečka. Lebo by si už nedokázala vytiahnuť dosť mliečka na zasýtenie – to mliečko, ktoré dokáže vonku vytekať rýchlo len pri účinnom stláčaní dvorca. Ak bábo stláča prakticky len bradavku (čo je pri používaní cumľov bežné), tak prsník nedokáže dobre vyprázdniť.

      Zatiaľ ak sa situácia zopakuje, skús tesne pred dojčením pár ml mliečka odsať , stačí do plienky (zvyčajne to je cca 20-30ml) . Tok mliečka sa spomalí a malá bude schopná na prsníku piť.

      Môžeš skúsiť i polohu, pri ktorej mliečko netečie v smere gravitácie Veľmi dobrá je napr. poloha po ležiačky.

  5. annagsk says:

    matuslu, no paráda, chcelo to len čas, teším sa. Vo Vašom prípade platí, lepší príkrm ako fľaša :-D. Takže ak maličký dobre reaguje, “rozpapal sa”, môžeš ho pridať. Pevne verím, že potom už nejaké to mliečko či iný nápoj zvládne i z pohárika a fľašky sa navždy zbavíte 🙂

    myslím, že lepšie je podať celé ovocie – obsahuje i vlákninu, ktorá v šťave chýba. Ako sme si spomínali, bábätko potrebuje žuvať, hrýzť, papať hustú potravu. Pomarančový džús je okrem toho citrus, existujú i vhodnejšie, menej rizikové druhy ovocia.

  6. Anonym says:

    Este jedno male overenie, tu v Belgicku odporucaju ako prvu vec z ovocia pomarancovy dzus…mne sa to nejako nezda, co si o tom myslis Annag? Dakujem. matuslu

  7. matuslu says:

    annag, dakujem velmi pekne. Nastastie sa nam podarilo zaviest prvy prikrm. S babkou sa uz tiez viac znesie aj pri prijimani mliecka, este ostavame pri flasi, hoci som si vedoma moznych nasledkov. Mliecko som stracala,opat sa obnovilo takze cele popoludnie, vecer i noc som malemu k dispozicii. No a v praci odsavam. Chcem si este udrzat mliecko hlavne kvoli nociam, castejsie sa budi a najjednoduchsi je pre nas oboch prsnik. Dakujem velmi pekne za vysvetlenia, este by som sa chcela poradit, ako dlho by som mala pockat, kym zacneme aj s druhym doobednajsim prikrmom – s ovocim. VDAKA.

  8. annagsk says:

    matuslu, no to je fakt dlhé odlúčenie …. Prečo fľašu nie – pretože pri fľaši bábätku tečie mlieko bez námahy, nemusí vyvíjať prakticky žiadnu aktivitu a mliečku sa mu leje do pusinky. Používa pri saní z fľaše úplne iné svaly, osvojuje si nesprávny návyk. Zabúda otvárať pusu doširoka, začne reagovať na tok mliečka. Pri pití z pohárika musí bábätko aktívne pracovať s jazýčkom či perami, pravdepodobnosť, že by odmietal prsníky je oveľa menšia. Viac píšem v odkaze Dojčené bábätko nemá nikdy poznať fľašu … Skutočne nie je dôvod, aby fľašu poznal, tak ako si ho naučila na fľašu, naučil by sa na pohárik, ale s oveľa menším rizikom predčasného odstavenia.

    Si od neho 10 hodín preč, teoreticky nemusí piť vôbec nič, ale zrejme čosi aj dobrovoľne vypije. Nie je nič výnimočné, ak bábo v noci prespí 12 hodín, rovnako nemusí teda 10 hod. piť cez deň. A skutočne veľa detí tak aj urobí. Orientačne – Deti kŕmené z fľaše okolo polroka zvyčajne pijú do 1 lt za 24 hod, deti dojčené pijú podstatne menej, okolo 750ml za 24 hod či ešte menej.

    Príkrmy cez deň mu skôr pomôžu než uškodia. Ak ich budete zavádzať hravou, nenásilnou formou, zvykne si na ne zrejme už po cca 2-4 týždňoch. A prispôsobí sa novému režimu kŕmenia.

    Mala by si ho dojčiť tesne pred odchodom i tesne po príchode z práce. Keďže je prestávka taká dlhá, bolo by fajn odsať si prsníky aspoň 2 krát. Mliečko sa úplne nestratí, len sa prispôsobí novým potrebám bábätka, prirodzene ho bude o čosi menej než keď doteraz. No práve tu je fľaša veľmi nebezpečná, lebo akonáhle sa tok mliečka spomalí a bude piť naďalej i z fľaše, môže začať prsníky odmietať.

  9. matuslu says:

    Dakujem Annag. Len pre vysvetlenie, zijem v Belgicku, kde je materska 20 tyzdnov…Hruza. A teraz k nasej situacii. Na flasu sme ho uz naucili. Preco je to horsie ako prikrmy? Zial s prikrmami je to zatial bieda, zeleninka mu zatial nechuti, vyskusam ovocie, ale najprv si precitam vsetky clanky ohladne prikrmov na Tvojej stranke:)Mojim problemom s pracou je vzdialenost, o pol 8 odidem rano a vratim sa najskor o 18.00. Teda na flasi musime ostat. Dnes som ostala doma na skusku a mas pravdu, asi ma rezim otoceny, lebo aj so mnou vypil len 90ml o 12.00 a 60ml o 14.30. Je uz 17.00, maly pekne spinka a mliecko nepyta…Po prebudeni ale pride, predpokladam vacsie krmenie okolo 180ml. Chcela som si este upresnit, kolko denne by mal maly vypit? Bude mat 20. januara pol roka. Kedze ma rezim trosku otoceny, ako je to potom s prikrmami? Nevadi, ze mu ponukame prikrmy cez den, ked on vlastne ani asi nie je az taky hladny?
    Odsavam, ako pises, v praci raz, okolo obeda, potom mu ponuknem prsnik az pri nocnom zaspavani okolo 20.30 a kojim v noci, na poziadanie. Citim vsak, ze mliecko sa mi postupne asi straca, takze neviem ako dlho vydrzim s vecernym a nocnym kojenim. Dakujem velmi pekne za rady. Su ozaj cenne velmi velmi cenne. Skusenostiam od neslovenskych mamiciek sa mi totiz tazsie doveruje.:)

Pridaj komentár