Novorodenecká žltačka III.

Súčasné trendy v terapii novorodeneckej žltačky

Je veľmi dôležité jasne povedať, že tak ako neexistuje žiadny dôkaz o toxicite a škodlivosti bilirubínu, rovnako neexistuje ani jednoznačný dôkaz o tom, že by príliš vysoké hladiny bilirubínu pre zdravého, donoseného novorodenca neboli nebezpečné.       Preto do času, kým nebude jednoznačne dokázané, či bilirubín je alebo nie je schopný poškodiť zdravie novorodenca, odporúčajú odborníci uznávaní v odbornej verejnosti prinajmenšom zmierniť stratégiu terapie novorodeneckej žltačky. Z odporúčaní, ktoré v roku 1992 vydali Newman a Maisels vyplýva, že v prípade pôrodu v nemocničnom prostredí, ktorý nie je ambulantný (teda matka s dieťaťom neodchádzajú domov po pár hodinách, ale až po pár dňoch od pôrodu, počas ktorých sú pravidelne sledovaní zdravotníckym personálom), zdravých, donosených novorodencov bez podozrenia na hemolytickú chorobu nie je potrebné preventívne sledovať na novorodeneckú žltačku. V prípade, že máme pri týchto deťoch podozrenie na silnú žltačku, odporúčajú skontrolovať hladiny celkového bilirubínu a dieťa liečiť (fototerapiou) s cieľom udržať hladiny bilirubínu pod 400 – 500 µmol/l.

To, či má dieťa silnú žltačku je možné zistiť aj bez rutinného preventívneho monitorovania hladiny bilirubínu odbermi krvi. Existuje tabuľka, pomocou ktorej je možné na základe sledovania sfarbenia pokožky približne určiť, aké hladiny bilirubínu má dieťa v krvi. Žlté sfarbenie pokožky sa rozširuje smerom od hlavy ku končatinám dieťaťa. Ak začína žlté sfarbenie prechádzať až ku končatinám, je možné, že bilirubín v krvi začína stúpať k hladine 342 µmol/l. V takom prípade je vhodné stanoviť presnú hladinu bilirubínu, či už odberom krvi, alebo pre dieťa menej stresujúcou, neinvazívnou metódou pomocou špeciálneho prístroja, merajúceho bilirubín priložením na kožu, ktorý však nevlastní každá nemocnica. Ďalší postup je vhodné zvážiť až po zistení presnej hladiny bilirubínu odberom krvi.

Novorodenecká žltačka dojčeného dieťaťa – praktické odporúčania:

Ako teda postupovať pri novorodeneckej žltačke zdravého, donoseného novorodenca, ktorý je dojčený? Najdôležitejšie je ubezpečiť sa, že dieťa je skutočne dobre dojčené, teda že pri dojčení skutočne prijíma materské mlieko. Na to je nevyhnutné sledovať polohu a prisatie dieťaťa a hlavne – či pri dojčení pije dieťa aspoň niekoľko minút s pauzami v brade. Ak je to tak a prístup dieťaťa k dojčeniu nie je obmedzovaný (separáciou matky od dieťaťa, či napr. používaním cumlíka), teda dieťa je dojčené „na požiadanie“, je vysoko pravdepodobné, že dojčenie je bezproblémové. To by sa malo prejaviť dostatočným vylučovaním stolice, priberaním a prospievaním dieťaťa.

A ak je dieťa dojčené správne, môžeme pri zdravom dieťati očakávať, že hladina bilirubínu bude po pôrode stúpať a v prvom týždni po pôrode dosiahne maximálne hodnoty. Následne by už mali hladiny bilirubínu mať klesajúcu tendenciu, aj keď občas môžu mierne stúpnuť a zase poklesnúť (závisí to aj od toho, či sa krv na analýzu odoberá nalačno, či po nakŕmení dieťaťa). Môžeme očakávať, že dieťa môže byť viditeľne žlté až do 3. mesiaca života, prípadne dlhšie. Tento vývoj je úplne prirodzený a normálny a je pravdepodobne dôležitý pre lepšie zdravie dieťaťa, keďže bilirubín je dôležitým antioxidantom v bunkách.

Vyšetrovať, či nevyšetrovať?

Odporúčania o zmiernení zásahov pri novorodeneckej žltačke hovoria jasne – zdravého, donoseného novorodenca vyšetrovať netreba, ani preventívne, ani rutinne. Pri dobre dojčenom dieťati by sa nemalo stať, že maximálne hladiny bilirubínu stúpnu nad 342 µmol/l, pričom do tejto hranice je možno na základe výsledkov vedeckých štúdií jednoznačne povedať, že bilirubín nepredstavuje žiadne riziko. Nad 342 µmol/l už nie sú známe jednoznačné vedecké dôkazy o tom, či bilirubín predstavuje alebo nepredstavuje žiadne riziko, z toho dôvodu považujeme túto hranicu za signál, aby sme zbytrili pozornosť. Pri takto vysokej hladine bilirubínu je dieťa viditeľne žlto sfarbené nielen na hlavičke a hrudníku, ale žlté sfarbenie je už viditeľné aj na končatinách. Ak je sa teda sfarbenie pokožky rozširuje smerom ku končatinám, je už vhodné vyšetriť hladinu bilirubínu.

Bilirubín je vyšší než 342 µmol/l!

Ak je dieťa dojčené, prvým krokom by malo byť skontrolovanie techniky dojčenia a výdatnosti dojčenia pozorovaním páuz v brade. Ak zistíme, že dieťa nie je dojčené dostatočne – vysoká hladina bilirubínu pravdepodobne súvisí s nedostatočným dojčením, preto prvým krokom v jej znižovaní by mala byť náprava techniky dojčenia a preventívne sledovanie hladiny bilirubínu a až potom ďalšie možnosti terapie (fototerapia, medikamentózna liečba).

Ak zistíme, že dieťa je dojčené dostatočne a napriek tomu má takto zvýšené hladiny bilirubínu, je nutné zvážiť okamžitú terapiu žltačky a k tomu hľadať a liečiť príčinu, pre ktorú bilirubín stúpa.

3 Responses to Novorodenecká žltačka III.

  1. kili says:

    Novorodenecká žltačka dojčeného dieťaťa – praktické odporúčania:

    no, nejen u nás, ale i jinde na světě, třeba v USA, jsou guidelines určující postupy na základě konsensu bezpočtu expertů a na základě vyhodnocení nezměrného množství vědeckých prací.
    Věřil bych spíše těch guidelines než zdejším blábolů. Protekce kojení je důležitá, ale takové články o žloutenkách konají věci medvědí službu.

  2. kili says:

    ” V prípade, že máme pri týchto deťoch podozrenie na silnú žltačku, odporúčajú skontrolovať hladiny celkového bilirubínu a dieťa liečiť (fototerapiou) s cieľom udržať hladiny bilirubínu pod 400 – 500 µmol/l.”

    Je to úplně jinak, nechte to na doktorech, asi ani netušíte co vlastně sdělujete. Běs.

  3. kili says:

    odstavec nadepsaný “Bilirubín je vyšší než 342 µmol/l!” nabízí klamavé informace. Takový postup,. jaký je v něm uveden, by bylů zásadně principiálně špatný.

Pridaj komentár