Reflux a dojčenie

Gastroezofagálny reflux (GER) je na vôli nezávislý návrat obsahu žalúdka späť do pažeráka. Vo svojej podstate je to fyziologický jav, ktorý nám umožňuje odgrnúť si či vracať v prípade potreby. Pri novorodencoch sa prejavuje grckaním, vracaním. Gastroezofagálna refluxná choroba (GERD) je ochorenie spôsobené patologickým refluxom.

Reflux sa stáva patologickým vtedy, ak vyvoláva chorobné príznaky. Môže dôjsť napr. k zápalu pažeráka a jeho následnému poškodeniu. Ďalším príznakom sú ochorenia respiračné, napr. opakované laryngitídy, zápaly priedušik a pľúc, stridor, záchvaty, kŕče, opakujúce sa otitídy (zápaly uší) , a u detí i cyanóza – modrosivé sfarbenie kože spôsobené nedostatkom kyslíka. Našťastie detí, ktoré skutočne refluxnou chorobou trpia, je veľmi málo. Úlohou lekárov pri úpornom vracaní je odlíšiť iné ochorenia, ako napr. pylorostenózu, hernie, vredové ochorenia, neuromuskulárne či metabolické ochorenia. Testov , ktoré diagnostikujú GERD , existuje niekoľko, no väčšinou sú dosť nepresvedčivé, spájajú sa so stresom či bolesťou . V praxi sa často využíva ultrazvuk, bábätko síce príliš nezaťažuje, no je to metóda pomerne nepresná, spája sa s falošnými  výsledkami.

Najčastejším dôvodom refluxu je dysfunkcia pažeráka. Dolný zvierač pažeráka, ktorý tvorí prechod so žalúdkom, má za úlohu dovoliť prechod potravy z pažeráka do žalúdka, no zároveň musí dovoliť odrgnutie i spätný návrat požitej potravy. Čím je dieťa mladšie, tým ľahšie grcká. Je to dané zníženou funkciou dolného zvierača pažeráka v dôsledku jeho nezrelosti, zníženou motilitou žalúdka, zvýšením vnútrobrušného tlaku , niektoré deti si ešte nevedia správne koordinovať sanie a prehĺatnie . Až 90% malých detí v prvých mesiacoch života vracia. Deti vracajú rôzne dlho po jedle, niekedy hneď, niekedy v priebehu 1-2 hodín. Za reflux sa považuje grckanie viac než 3 krát denne v objeme viac než lyžica, plač po jedení, ohýbanie tela, chrčanie, kašeľ,  apnoe (dočasné prerušenie dýchania). Pri vracaní je objem vygrckaného mlieka zvyčajne výrazne menší než mamička odhaduje. Ak skúsime rozliať polievkovú lyžicu vody na látku, boli by sme isto prekvapené, aký veľký fľak jedna lyžica spôsobí.

Diagnostikovať či ide o nekopmlikovaný reflux alebo už o refluxnú chorobu dokáže pediater na základe bežného dôkladného vyšetrenia, posúdenia príznakov. Existuje niekoľko druhov dotazníkov, ktoré lekárovi umožnia efektívne reflux diagnostikovať. Dieťa, ktoré síce vracia, ale inak dobre prospieva a priberá , sa považuje za dieťa s nekomplikovaným refluxom, z ktorého vyrastie v podstate bez akejkoľvek liečby. Udáva sa, že ide skôr o kozmetický problém a problém častého prania. Deti treba často prezliekať, musia nosiť podbradník, mamičky sú nešťastné, lebo nevedia, kedy majú dieťa prebaľovať, ako ho prezliekať bez toho, aby nanovo všetko nepogrckalo. Takéto deti sú náročné, vyžadujú si zvýšenú pozornosť rodičov. Najmä mamičky sú z večného grckania a nervozity bábätka  vyčerpané a unavené. Cítia sa ako neschopné matky, ktoré sa nedokážu o svoje dieťa postarať. Potrebujú psychickú podporu okolia, podeliť sa o starostlivosť s oteckom, babkami. Mamička, ktorá bez ujmy prežila obdobie refluxu bábäka si právom zaslúži obdiv a úctu. 🙂

Dieťa, ktoré má reflux, sa často dožaduje prsníka, pričom pije len krátko, vypína prsia v snahe zmierniť bolesť spôsobenú záhou. Často vyzerá ako hladné, prisaje sa a vzápätí dojčenie odmietne. Pálenie záhy spôsobuje, že dieťa začne plakať väčšinou už v priebehu prvej hodiny po kŕmení. Môže sa často v noci budiť. Obsah žalúdka môže podráždiť dokonca priedušnicu, vyvolať chrápanie, zachrípnutie, hlieny, niekedy kašeľ, dusenie, apnoe.

Cieľom liečby refluxu je zmierniť potiaže, vyliečiť prípadný zápal pažeráka, predísť prípadným komplikáciám a zlepšiť kvalitu života. Liečba býva v drvivej väčšine konzervatívna – teda úprava režimu, diéta, prípadne v ťažších prípadoch podávanie liekov. Liečba GERD chirurgicky sa využíva vzácne u detí, pri ktorých konzervatívna liečba zlyhala a ak vznikli ťažké komplikácie. Zákrok spočíva vo vytvorení manžety na pažeráku, ktorá zabráni spätnému refluxu.

Dojčenie samo osebe je liečba GERD. Pažerák je v pokoji uvoľnený a zvyčajne obsahuje vzduch. Zovretím jeho 4-8 cm úseku sa začne hltanie. Akonáhle sa prehltnuté sústo dotkne pažeráka, nastáva tzv. peristaltická vlna, ktorá posúva jedlo ďalej tráviacim traktom. Častým jedením malých dávok sa podporuje žalúdočná motilita  a vyprázdňovanie. A práve pre  ľudské mláďa, ktoré sa dojčí, je charakteristické jesť malé dávky, ale často. Sanie prsníka “naprázdno” podporuje vylučovanie slín. I tie umožňujú častú peristaltiku , ktorá podporuje rýchlejšie vyprázdňovanie žalúdka. Deti dojčené sa ľahšie s refluxom vyrovnávajú, pretože materské mlieko sa trávi kompletne a takmer dvakrát tak rýchlejšie než umelá výživa. Keďže mlieko zostáva v žalúdku kratšie, je menej príležitostí na to, aby sa vracalo späť.

Na refluxe sa teda podieľa množstvo príčin, ktoré závisia od veku bábätka . V prvých 10 dňoch života len asi 60% hltov vedie k vytvoreniu peristaltickej vlny, na konci 1.mesiaca už 80%. Postupne motorická koordinácia vyzrieva a vo veku 6-9 mesiacov je ukončená. Preto  väčšina refluxov ustupuje okolo 4 mesiaca a v 6-12 mesiaci vymizne celkom. U niektorých detí sa reflux môže opäť obajviť v neskoršom období, často až v dospelosti. Vtedy je už na rozdiel od často grckajúceho bábätka typickým príznakom pálenie záhy a zápal pažeráka.

Medzi refluxom a alergiou na kravskú bielkovinu existuje silná väzba, je vhodné v prípade bábätka s refluxom vylúčiť i možnosť alergie na alergény kravskej bielkoviny zo stravy, ktorú mamička jedáva. Preto je fajn na týždeň – dva vynechať všetko mliečne a pozorovať prípadnú zmenu. Rovnako sa za potenciálnu príčinu považuje nadmerné pitie  kávy s kofeínom a vystavovanie bábätka cigaretovému dymu. Teda nielen fajčenie mamičky, ale i zafajčené prostredie môže reflux zhoršovať.

Spôsob dojčenia dokáže reflux významne ovplyvniť, dokonca oveľa viac než si lekári uvedomujú. Každý lekár by mal vedieť posúdiť, či prejavy refluxu nie sú spôsobené iba nesprávnym dojčením. Je logické, že dieťatko dojčené z preplnených prsníkov , ktorému mliečko strieka a nedokáže si so silným tokom mliečka poradiť, bude po dojčení vracať. Stačí utlmiť mierne laktáciu a grckanie sa vytratí tiež. Veľa lekárov odporúča mamičkám predlžovať intervaly, často nariadia dojčiť napr. každé tri hodiny a skôr v žiadnom prípade. No po dlhom čase môžu byť prsníky preplnené a bábätko vyhladnuté. Výsledkom je ešte horšie papanie a grckanie. Áno, po istom čase možno dôjde k zlepšeniu. Ale len preto, že sa laktácia utlmila. No predlžovanie intervalov potláča podstatu dojčenia: dojčiť na požiadanie. Ak chceme laktáciu utlmiť a zároveň dojčiť na požiadanie,  bábätku dovolíme papať tak často ako chce, ale budeme mu cielene ponúkať viac krát za sebou ten istý prsník. Dieťatko, ktorému sa intervaly neprirodzene predlžujú, je nervózne, uplakané. Keď sa konečne bude môcť dojčiť, bude sa prisávať s plačom, hltavo papať, čím sa problém zbytočne vyhrotí. Jedno takéto nepodarené dojčenie vedie k sérii ďalších a ďalších nepokojných dojčení, vzniká začarovaný kruh , bábätko je večne nespokojné a uplakané. Viac o riešení nadrodukcie píšem v tomto článku.

Niektoré deti sa dožadujú prsníka veľmi často. Pretože materské mlieko je prirodzené antacidum, bábätkám sa po dojčení uľaví. No ak si bábätko dojčneím opäť preplní žalúdok, môže opakovane grckať. Vtedy pomôže dojčiť do zvyčajných 2-3 hodín z toho istého prsníka, aby bol tok mliečka len pomalý a bábätko si žalúdok neprepĺňalo.  Pri správnom dojčení je materské mliečko výborný liek na reflux, nahradí vodu i lieky.

Iné deti naopak pauzu potrebujú. Ak bábätko prsník odmieta, ak sa zúrivo , nervózne pripája  a púšťa, nemá zmysel ho nútiť dojčiť sa. Treba ho upokojiť inak, nosiť ho vertikálne. Pomôže masáž bábätka, klokankovanie, teplý kúpeľ.  Väčšinou už po hodinke oddychu sa dokáže opäť spokojne nadojčiť. Bábätko by nikdy nemalo ísť na prsník nahnevané a z donútenia.

Polohovanie a manipulácia je rovnako dôležitá. To, či sa vyvinie alebo nevyvinie zápal pažeráka ovplyvňuje očisťovacia schopnosť pažeráka od refluxového obsahu. Záleží od polohy bábätka a od stavu bdelosti. Vo vzpriamenej polohe je rýchlejšia než v spánku. Je vhodné využívať gravitáciu, aby mliečko zostalo tam , kde má a nemalo tendenciu vybiehať späť do pažeráka. Pri dojčení je vhodné dojčiť vo vzpriamenej polohe, napr. v polohe tanečník. Treba experimentovať a hľadať optimálnu polohu. Stačí si bábätko podložiť vankúšmi tak, aby jeho hlávka – horná časť tela bola vyššie než zadoček. Podobne sa dá pomôcť i pri dojčení po ležiačky, kedy bábätko i mamička ležia na vyvýšenej podložke. Po dojčení bábätko necháme oddýchnuť v polohe ako sa dojčilo. Ideálne je, ak si chvíľu tzv. nenutritívne -naprázdno pocucká prsník. Žalúdok sa upokojí, bábätko možno zadrieme, možno i tvrdo zaspí. Až neskôr, možno až o 15-30 minút, keď sa začne hýbať, mrviť, ho zdvihneme a ono si pekne odrgrge. Deti ktoré papajú hlatvo, či už v dôsledku slabého prisávania alebo silného toku mliečka si potrebujú odgrgnúť niekedy aj počas dojčenia. To, že si bábätko odgrgne, nám nehovorí nič o tom, či už je dosť napapané. Ak bude ochotné v dojčení pokračovať, treba mu to umožniť. Naopak, pokiaľ sa bábätko dojčí správne, nemusí odgrgávať vôbec, môže po dojčení zaspinkať aj na viac hodín. Neúspešné pokusy o grganie bábätko zbytočne  prebebrú , manipuláciou mu bruško podráždime, výsledkom je grckanie.

Akonáhle si bábätko potrebuje odrgrnúť, pomôže vziať ho do náručia a nosiť ho vo  vertikálnej polohe. Ideálna je šatka na nosenie, pri ktorej je bábätko opreté čo najväčšou časťou telíčka bruškom o mamu. Teplo a tesný kontakt pomáha tráveniu. Vertikálna poloha zabráni návratu jedla späť do pažeráka. Nosiť môžeme správne uviazené bábätko, ktoré má dobre zafixovaný chrbátik, hlávku a nôžky v abdukčnej polohe i celý deň. Nosenie dieťatka  je kľúčové riešenie potláčania príznakov refluxu. Mnoho mamičiek potvrdí, že dieťa neplače iba vtedy, ak je na rukách. Avšak nosenie bábätka v nosiči je diametrálne odlišné od nosenia čisto na rukách. Viachodinové nosenie bez pomôcky je fyzicky náročné pre mamičku, je strnulá, rýchlo sa unaví. Svoje  nepohodlie prenáša na bábätko, ktoré sa potom ani v jej náruči nemusí cítiť dobre.

Ak bábätko treba prebaliť, je potrebné robiť to opatrne, nezdvíhať nôžky vysoko. Napr. ho oprieme o dojčiaci vankúš tak, aby aj pri prebaľovaní malo hlavičku a hrudník vyššie než zadoček. Často začne v zápätí štikútať. Pomôže prsíčko, pokojne si môžeme opäť s bábätkom ľahnúť na vyvýšenú podložku a dať mu prsník, na ktorom sme naposledy dojčili. Slabý tok mliečka spolu so slinami štikútku zastavia a rovnako spláchnu žalúdočnú kyselinu z pažeráka späť do žalúdka. Rovnako pomôže opakované priloženie na ten istý prsník, ak bábätko začne po odgrgnutí urputne plakať, lebo ho podrážil spätný posun obsahu žalúdka.

Bábätku môžeme podložiť všetky podložky, na ktorých spí. Zvýšime mu matrac v kočíku. V postieľke vložíme pod matrac deku, vankúš a vytvoríme uhol cca 30 stupňov . Alebo nohy postieky podložíme napr. knihami do výšky cca 15 cm. Môžeme bábätko dávať do detského lehátka či sedačky. Ale pozor, malé bábätko sa ešte nedokáže udržať v šikmej polohe, zosúva sa z podložky a bruško si príliš krčí, čo môže viesť paradoxne k zhoršeniu refluxu. Deťom dobre pomáha ležanie na boku na rovnej podložke, dokonca môže byť rozdiel aj v tom, či ide o ľavý alebo pravý bok. Chrbátik bábätka podoprieme napr. vankúšom.  Resp. im vyhovuje i poloha na brušku, avšak len pod dozorom, s monitorom dychu, pretože hrozí vdýchnutie obsahu žalúdka či SIDS. Ideálne pre bábätko je okrem nosenia v šatke  spanie na brušku priamo na mamičke či oteckovi. I keď priznávam , že pre rodičov to môže byť vyčerpávajúce, no aspoň občas by bolo fajn bábätku takto pomôcť.

Keď sa stretávam s mamičkami, väčšina manipuluje napriek snahe s bábätkom tak, že mu nechtiac reflux vyvoláva. Nešetrná manipulácia býva často jediným dôvodom grckania bábätka. Bábätko skutočne nemôžeme prekladať ako vrecko jabĺk :-). Bábätko potrebuje maximálne šetrné zaobchádzanie. Ak ho po dojčení prekladáme spiace na gauč, tak len veľmi opatrne bez toho, aby sme ho zdvihli či natočili. Rovnako mu neprospieva neustála zmena polôh, raz na vankúši, o chvíľu v posteli, o pár minút v náručí či kočiari. Nepomôžu mu ani časté zmeny polohy v náručí. Škodiť môže i odgrgávanie na pleci, kedy sa mu žalúdok príliš pritlačí. Nepomôže mu nosenie chrbtom k mamičke, pretože sa dostáva do polohy, pri ktorej sa posúvanie potravy tráviacim traktom blokuje. Pokiaľ ho dojčíme na obidvoch prsníkoch pri jednom kŕmení, tak je tiež dôležité prekladať ho veľmi opatrne , len ho otáčame v jednej rovine. Dobré je napr. dojčiť na ľavom prsníku v polohe priečnej a následne ho neotáčame, len posunieme viac vpravo a priložíme futbalovou polohou k prsníku pravému.

Zahusťovanie materského mlieka lekári ešte často odporúčajú. Na rozdiel od zahraničia, kde sa od zahusťovania ustúpilo. Jeho účinok je diskutabilný, dokonca môže reflux zhoršovať. Zahustené jedlo zostáva v žalúdku dlhšie a spôsobuje častejšie refluxné príhody. Zahustením síce grckanie eliminujeme, no tichý reflex – pálenie záhy sa ešte viac zhorší. U nás sa na zahustenie využíva komerčne vyrábaný Nutriton, ktorý však okrem vlákniny zo svätojánskeho chleba obsahuje i veľa cukru. Veľa detí naň reaguje ďalšími tráviacimi problémami i zápchou či hnačkou. V zahraničí sa zahusťuje i škrobom, najmä ryžovým. Zahusťovanie je spojené s potravinovými alergiami a zvýšeným rizikom cukrovky a obezity v neskoršom veku. Zahusťovaním sa môže znižovať celkový objem vypitého mliečka a tým sa zníži i prísun potrebných živín. Zároveň sa znižuje počet dojčení, laktácia sa nekontrolovateľne tlmí.  Preto by zahusťovanie malo prichádzať do úvahy až vtedy, keď bábätko skutočne neprospieva a vďaka úpornému vracaniu trpí podvýživou. Mamičky namiesto toho, aby prikladali bábätko k prsníku pri prvých známkach hladu, musia do detí nasilu pchať rozrobené zahusťovadlo. Deti ho samozrejme vypľúvajú, začnú plakať, na prsníku pijú nepokojne . Niektoré mamičky to vzdajú a zahusťovadlo podávajú fľašou. Práve nezmyslené zahusťovanie je často prvou príčinou, kedy sa bábätko stretáva po prvý krát s fľašou. A odtiaľ je už iba krôčik k predčasnému odstaveniu.

Lekári môžu v prípade potreby bábätku s GERD predpísať lieky. Sú to lieky na potláčanie kyseliny , ochranu slizníc a prokinetiká. Každý liek má i vedľajšie účinky a je indikovaný v odôvodnených prípadoch. I voľne dostupné  lieky   bábätkám možno pomôžu , no tiež sú spokojené s rizikom nežiaducich reakcií napr. zápcha, alergické prejavy.

Mnoho mamičiek si myslí, že práve dojčenie bábätku škodí a lepšie bude prejsť na umelú výživu. Nie je to pravda. Deti kŕmené fľašou pijú zvyčajne oveľa vyššie dávky mlieka než deti dojčené. Umelá výživa je vyrábaná z kravského mlieka, ktoré sa trávi dlhšie, dochádza k oneskorenému vyprázdňovaniu žalúdka,  čo prispieva k rozvoju refluxu, ktorý sa prejavuje  dlhšie obdobie. Často sa preto reflux objaví práve v čase prechodu na  umelú výživu.

Správne prisatie je aj pri refluxe najdôležitejší bod, na ktorý by sme sa mali v prvom rade zamerať. Veľmi často stačí zo slabého prisatia urobiť hlboké asymetrické a bábätko zrazu pije spokojne, nehlce vzduch, vôbec negrcká. Aj zdanlivo ťažký reflux môže mať príčinu len v slabom prisávaní sa bábätka a v nesprávnej polohe. Preto pri podozrení na reflux odporúčam v prvom rade skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou, ktorá vylúči chyby v dojčení či nadprodukciu. Pretože v drvivej väčšine prípadov lekári u nás liečia následok, ale nehľadajú príčinu. Príčinu, ktorá má často len banálny pôvod , ktorý sa dá jednoducho odstrániť. Namiesto toho mamičky i deti  stresujú náročnými vyšetreniami , v mamičkách vyvolávajú pocit , že ich mlieko je zlé či nedokonalé. Často automaticky dostanú predpísanú antirefluxnú umelú výživu. Mnohé mamičky píšu nešťastné do rôznych fór  s podozrením na reflux. Žiadajú bezdôvodne  gastro vyšetrenia. Je jasné, že bábätko, ktoré grcká, bude mať na sono vyšetrení pozitívny nález. Diagnóza reflux sa potom dlho  ťahá s bábätkom, zo zdravého dieťatka sa urobí choré. Pritom grckanie je pre malé deti typické a normálne, bolo tu odjakživa. Však už i Shakespeare v jednej svojej hre spomína “dojčatá vracajúce na matkiných prsiach”. 🙂 Deťom dokonca grckanie väčšinou nevadí, často sa nadojčia, čosi vygrcnú, vzápätí sa opäť prisajú. Sú spokojné a dobre prospievajú. Skôr to mrzí mamičky. Skúsme brať  grckanie s nadhľadom ako prirodzenú súčasť života, ktoré dozrievaním bábätka postupne samé vymizne.

Pediatric Gastroesophageal Reflux Clinical Practice Guidelines: Joint Recommendations of the North American Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition and the European Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition

54 Responses to Reflux a dojčenie

  1. Martina says:

    Dobrý den,

    Chcem napísať len veľké ďakujem sa uistenie. Reflux nas dosť trápi a talker vsetko, co ate napisali, robin intuitívne. Nezdalo sa mi správne obmedzovať kojenie, kojím často. Pomohla mi informácia o ponuknuti rovnakého prsníka nakoľko maly tiez zvykne bojovať so silným prúdom mliečka. Maly sa cez den najlepšie vyspinka na vankusiku na mne v kresle, cucka zo spánku ako potrebuje a v noci je v postieľke so mnou. Napriek refluxu sa takto dobre vyspime, pretože je veľmi jednoduché ho upokojit, aj si mliecko sám nájde. Teraz takto spinka na mne a usmieva sa 😊. Tak len trpezlivosť si prajeme …

  2. Sofi says:

    Dobry den,mala ma 4 mesiace a sice uz nekojim (mala ma tazku srdcovu vadu a nedokazala tahat sama), papame nutrilon, malinkej sa zacalo mliecko vraciat spat, doteraz sa nam to nestavalo… pribera a iba obcas vracia vela, moze sa reflux objavit aj v 4-roch mesiacoch?

  3. Lucia says:

    dobry den
    mam 3 mesacnu dcerku a vraj mame refux
    urobili sono, vraj slaby GER a papame nutritom a nasadili nam Ranital
    po 10dnoch nam problemy ustupili a Ranital sme vysadili.
    uplinulo 5 dni ale problem sa vracia
    negrckame, len sem tam trosku sliniek ale mala hlavne vecer nechce papat, je mrzuta, place ,odtahuje sa od prsnika a vacsinou sa ani nenapapa.
    skusili ame nasadit vcera Ranital ale dnes som jej objavila hrcky na prsnikoch , popisuju to v pribale ako vedlajsi ucinok , tak sme sa zlakli a Ranital vysadili.
    ako mame postupovat aby jej bolo dobre a papala aj vecer?
    za radu vopred dakujem Lucia

  4. lucia says:

    Dobry den, neviem ci je stranka este aktualna, ale clanok mi vela objasnil. Mam 6 tyz synceka a asi 3 tyz grcka asi pol hod po papani. Najhorsie je, ze sa mu mliecko vali cez nos a mam strach z vdychnutia. Dojcim ho bud po leziacky nakolko mam zablokovany chrbat alebo posediacky v tej klasickej polohe. Neviem co robit, poradite? Dakujem.

    • Lucia, možno by bolo vhodné situáciu riešiť osobne s poradkyňou dojčenia. Ich zoznam nájdete tu:http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/ . Pri situácii akú popisujete je dôležité správne prisatie dieťatka, ktoré mu pomáha regulovať tok mlieka, s tým by Vám pomohla poradkyňa, tiež by mohlo pomôcť nosenie v šatke, alebo ergonomickom nosiči, môžete tak rýchlejšie reagovať na prvé signály dieťatka a predísť Vašim obávam o vdýchnutí.Grckanie samotné ako ste si mohli prečiťať v článku, pokiaľ je dieťatko spokojné nepredstavuje zdravotné riziká. Materské mlieko vystiela sliznice.
      Súčasná situácia sa nezlepší okamžite, ale môžete skúsiť urobiť toto:

      a) snažiť sa o čo najlepšie prisatie.

      b) ak mlieko strieka, nechať ho vystriekať a následne bábätko priložiť. Ak je pri čakaní nespokojné, skúste ho jemne hojdať – presný postup na upokojenie by vám vedela ukázať poradkyňa.

      c) dôležité je, aby bábätko bolo dojčené čo najčastejšie s krátkymi časovými odstupmi ešte pred tým, než v prsníku bude príliš veľa mlieka; najväčšie ťažkosti totiž spôsobuje to, ak bábätko pije s väčšími časovými rozostupmi, keď je prsník veľmi naliaty.

      d) úspešnou stratégiou je snažiť sa, aby ste čo najväčšmi vyprázdnili jeden prsník predtým, než ponúknete druhý – to znamená sledovať, či bábätko pije, a pomôcť mu “dopiť” prsník stláčaním prsníka. Na druhý prsník ho preložiť, až keď na prvom prsníku už nepije. Avšak druhý prsník mu ponúknuť kedykoľvek, keď má po “dopití” prvého ešte záujem o dojčenie

      e) dojčiť bábätko ešte predtým, než je veľmi hladné, pretože vtedy bude mať väčšiu trpezlivosť počkať, kým mlieko bude striekať.

      f) dojčiť bábätko ešte predtým než sa plne zobudí.

      g) stláčanie prsníka je úspešnou stratégiou pri vysokej tvorbe mlieka.

      h) v celej tejto situácii veľmi pomáha nosenie bábätka a spoločné spanie, pretože oboje podporuje to, aby bábätko nemalo príliš dlhé prestávky medzi dojčeniami, čo je v takejto situácii žiaduce.

      i) pri vysokej tvorbe mlieka je dobré, ak sa nepoužíva cumlík, pretože okrem iného maskuje skoré prejavy záujmu o prsník, a tak sa dieťa dojčí, až keď je už príliš hladné.

      j) je dobré, aby bábätko okrem striekania mlieka zažilo na prsníku aj pozitívne chvíle, takže je dobré nechávať ho zaspávať na prsníku po tom, čo sa dobre napilo.

      Vhodné polohy pri nadprodukcii sú napríklad poloha poležiačky, alebo v sede, tak, že sa matka mierne zakloní, akoby dojčila “proti gravitácii.”

  5. Zuzana says:

    Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Mam presne taky isty problem ako popisuje Anonym z 10. oktobra 2011. Nas 5 tyzdnovy chlapcek ma strasne nepokojny spanok. Stale kope nozickami, rozhadzuje rucickami, vydava rozne zvuky ako keby tlacil. Z pociatku to robil len cez noc, ale uz je taky nepokojny aj cez den. Malinky je plne kojeny. Dakujem Vam pekne za radu. Zuzana

    • Viera Červená says:

      Odpovedala som, prečítajte si prosím odpoveď pri tom poste z 10. októbra.

    • Anonym says:

      Dobry deň – ja som si práve prečítala vás komentár a môj syn ma teraz 15 týždňov a robi presne to iste co ste práve opisovali – musí to byt reflux pretože inak je to veľmi spokojne bábätko 🙂

    • Anonym says:

      Dobrý deň, máme doma 11tt bábätko a sme na tom rovnako. Problém je, že máme do toho laktačný štrajk, takže sa situácia ešte vyostruje. V nosiči sa mi napapať nechce, dokonca tam ani nechce spať. Som bezradná. Prosím odznelo to už niekomu? Ak áno kedy? Nech mám nejaké svetielko na konci tunela. Ďakujem. Vika

  6. jana says:

    Dobrý deň,mám 10-dňového chlapčeka ktorého kojím,hneď po kŕmení mu z pusy vyteka mliečko,ako náhle s ním pohnem tak vracia aj hodinu po papaní,niekedy sa mi zdá že vracia dlho a viac ako mohol vypiť,.samozrejme že málo priberá stále nemá pôrodnú váhu ,mám obavy či je takéto vracanie normálne,ďakujem za radu

    • Anonym says:

      Janka poslite mi vas mail. Sprava sa totiz odoslala aj mne a nie som si ista ci tu annag este chodi. Poslem vam obratom mail.
      Evkamar0@gmail.com

    • Viera Červená says:

      Skontaktujte sa prosím s poradkyňou pri dojčení (zoznam nájdete na http://www.mamila.sk). Spoločne sa pozriete na dojčenie, poradkyňa Vás naučí rozlíšiť, kedy dieťa na prsníku pije a kedy saje prsník bez pitia (aj takéto satie je mimoriadne dôležitou súčasťou dojčenia, v situácii, keď bábätko nepriberá, je však dôležité sa ubezpečiť, že na prsníku niekedy aj pije a posúdiť výdatnosť tohto pitia). Poradkyňa Vás naučí, ako upraviť polohu bábätka pri dojčení tak, aby mohlo dosiahnuť správne asymetrické a hlboké prisatie k prsníku, ktoré mu pomôže získať pri dojčení viac mlieka z prsníka, poradkyňa Vás následne naučí ako používať techniku stláčania prsníka, aby dieťa získalo z prsníka ešte viac mlieka. Po prestriedaní prsníkov pri dojčení týmito technikami je možné, že dieťatko bude dostatočne nasýtené a že toto samotné bude stačiť na to, aby začalo priberať. Ak nie, poradkyňa Vám odporučí účinné postupy, ako pracovať s tvorbou mlieka a ako prípadne dieťatko dočasne dokrmovať na prsníku tak, aby dojčenie mohlo pokračovať a celá situácia sa mohla upraviť tak, aby sa mohol dokrm zrušiť. Je ťažké povedať teraz, či toto vôbec bude potrebné, je možné, že vôbec nie.
      Čo sa týka grckania/refluxu: to, čo popisujete, netreba nijako špeciálne riešiť, bez ohľadu na to ako dlho po dojčení to nastane a či mliečko, ktoré grcká, je natrávané alebo riedke, aj keď ide o grckanie oblúkom. Toto postupne prejde samo od seba. Ak synček po grckaní štikúta alebo je nespokojný, pomôže mu, ak ho budete dojčiť. Dojčenie ho upokojí, ak mu je niečo nepríjemné, dojčenie mu pomôže, aby sa začal cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenie bábätká grckajú len veľmi málokedy a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré. Dôležité je pozrieť sa na dojčenie a pracovať na tom, aby synček začal priberať.

  7. Eva says:

    Dobrý deň. Po prečitaní članku som sa rozhodla Vám napísať. Dozvedela som sa veĺa nového a chcela by som sa poradiť.
    Máme 5 tyždňovu dcérku, ktorú kojím a bohužial musím aj dokrmovať. Stáva sa nám aj po kojení a aj po dokrmovaní, že bábetko sa po hodine hodine a pol zacne (občas sa stane že aj zvracká) chrcať, veľmi kričať, dusiť sa, v pusinke má veľa sliniek a začne aj kašlať… trvá to niekoľko minút a musíme ju odsávať…potom sa ukludni zacne dychať normalne ale chrčanie počuť este hodinu po tom. Je to strašne a mám velký strach… Malú nosime este nejaku hodinku po napapaní. MOŽE TO BYŤ REFLUX? nestáva sa to za kazdým stalo sa nám to asi 5 krát.
    Prosím Vás o radu… nevieme si pomocť.. Doktorka nás poslala na krčné, ale v nošteku nic nebolo. Naposledy nám lekarka odporucila GASTROTUSS baby ale davkovanie je napísané deťom od 5kg naša ma 3,25kg..
    Za odpoveď Vám vopred ďakujem..
    Zúfalá Eva

  8. Anonym says:

    Ahoj Katka, chcela by som najskôr poďakovať za super článok. Veľa zvecí o ktorých tu píšeš sa nás týka. Akurát náš malý nevracká, teda vracká ale len tak bežne. Ide aj tak o reflux? Máme 6 týždńov je plne dojčený a ani cumlík nepoužívame. Ale vždy po papaní ked ho položíme, začne vydávať rôzne zvuky, “trepe” sa a je celý nepokojný. Najhoršie je to v noci.ked je na chrbte alebo na boku, neustale, kazde 2-3 minuty sa akoby natahuje, alebo krci, vydava pri tom take “utrapene” zvuky, vzdychy, akoby ho nieco tlacilo… s rukami si stale sermuje pred tvarickou a je strasne nepokojny. v noci sa pri tom neda absolutne spat, som z toho na nervy. on je unaveny, tak ako-tak drieme, ale mam pocit, ze sa vôbec nevyspí. Pri kojení ho držím tak aby mal hlavičku vyššie, vždy ho nechám potom ležkať tak ako sa kojil a ked sa začne trepať držím ho na pleci aj pol hidnu. Ale ked ho položím všetko sa začne znova. Teraz už to robí aj cez deň a ja fakt neviem čo s tým. Vyspinká sa ked leží na brušku, ale z toho mám ja strašný strach. No a v noci ho predsa nemôžem tak nechať. Prosím ťa, dá sa s tým niečo robiť, ale to proste musíme vydržať?

    • Zuzana says:

      Dobry den, mam presne taky isty problem s 5 tyzdnovym babatko ako popisujete Vy. Viete mi prosim poradit ci islo vo Vasom pripade o reflux alebo co trapilo Vase babatko? Dakujem pekne za odpoved. Zuzana

    • Viera Červená says:

      Väčšina bábätiek, ktoré vrackajú trochu mlieka, v skutočnosti reflux nemá. To, čo popisujete, by sa mohlo dať zmierniť tým, že bábätko buď necháte zaspať na prsníku a vyspať sa na prsníku, alebo ak sa potrebujete venovať nejakej činnosti, dojčiť ho v šatke či inom detskom nosiči, v ktorom môžete dojčiť a bábätko môže počas dojčenia spať. Alebo ak sa nepodarí uspať ho pri dojčení, začať ho hneď uspávať, nečakať, kým sa začne trepať a hnevať sa. Bábätká potrebujú pomoc so zaspatím a spánkom, kým nedozrejú do štádia, že to budú vedieť samé, čo ešte mnoho mesiacov Vaše bábätko vedieť nebude.

      • Tatiana says:

        prepacte, ale toto sa mi zda trochu mimo misu, pretoze vsade na svete sa nedoporuca spat s babatkom, pri refluxe alebo takomto chovani (mimochodom mam 2 tyzdnove babatko a ten isty problen ako Anonym, avsak moja malicka grcka vodu s tvarohom a velmi to kyslasto pachne). Kedze vacsinou matky su uplne vycerpane z refluxu al. takehoto chovania, osobne by som sa bala spat s babatkom, nakolko mozem zaspat a nasledky mozu byt tragicke.

        • Viera Červená says:

          Máte pravdu, že matka, ktorá cíti extrémnu únavu, v ktorej sa nedokáže starať o svoje dieťa, by z hľadiska bezpečnosti nemala spať spoločne s dieťaťom. Toto odporúčanie sa však vzťahuje na extrémnu únavu, nie na niečo, čo bežne mamičky zažívajú pri starostlivosti o bábätko. Inak je vo všetkých ohľadoch spoločné spanie s dieťaťom to, čo je pre dieťa aj pre matku najbezpečnejšie. Preštudovať si môžete napr. práce popredného svetovo uznávaného odborníka na spánok dr. Jamesa McKennu, ktorý odporúča spoločné spanie dieťaťa s matkou ako najbezpečnejšie (a pri spoločnom spaní sa predpokladá, že matka s dieťaťom bude skutočne spať, zaspať s bábätko pri bezpečnom spoločnom spaní nemá tragické následky, naopak je to to, čo deti zažívali tisícky rokov počas evolúcie ľudského druhu.)
          Z hľadiska extrémnej únavy – je možné podniknúť kroky, aby matka nemusela vnímať starostlivosť o malé bábätko ako extrémne náročnú, je zrejmé, že starostlivosť o dieťa, pri ktorej dieťa zažíva možnosť dojčiť sa kedykoľvek a akokoľvek dlho, pretože matke starostlivosť o dieťa uľahčuje destký nosič, tak ako som uviedla v odporúčaní vyššie, poskytuje matke možnosti popri starostlivosti dieťa venovať sa svojim povinnostiam a práci a oddýchnuť si, keď to potrebuje.
          Svetové odporúčania pre starostlivosť o bábätko, ktoré sa správa ako bábätko, ktoré opisovala vo svojej otázke Anonym alebo ktoré má priamo reflux, zahŕňajú dojčenie na požiadanie, častý fyzický kontakt s dieťaťom, nosenie, používanie ergonomického detského nosiča a spoločné spanie. Preštudujte si napr. materiály svetovo uznávaného odborníka na dojčenie, pediatra dr. Jacka Newmana. Odpovede ohľadom vrackania a refluxu z poradne o. z. MAMILA sa riadia touto filozofiou, skúste si preštudovať napr. tieto, ale aj mnohé ďalšie:
          http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=30
          http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=282
          http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=451

  9. Marci says:

    Ahoj Annag,

    veľmi pekne ďakujem za rýchlu odpoveď. Už od včera nehľadím na hodinky a maličkému dávam cickať kedykoľvek. Keď prsník prijme, prijme, keď odmietne, odmietne. Zo začiatku som to tak robila. Kvôli tej nadprodukcii si však maličký nevedel len tak “pocickať”, lebo mliečko sa mu hneď začalo valiť, on nestíhal piť, zabiehalo mu, hneval sa, plakal. Tak nebolo ťažké poslúchnuť lekárove rady dojčiť tak cca každé 3 hod. Veď im to už vraj musí stačiť a vraj to pomôže aj na grckanie. Zabudli sme sa však vrátiť do normálu. Mám obrovské výčiťky svedomia kvôli tomu, no pokúsim sa ešte napraviť, čo sa dá. Pri druhom bábu už budem robiť určite všetko úplne inak. Kiež by som sa bola bývala dostala k tvojej stránke už skôr.
    Dúfam častejšie dojčenie mu pomôžej aj na ten reflux. Nebrali sme naň zatiaľ žiadne lieky, keďže maličký dostatočne priberal. Nedávala som mu ani čajíky, až na pár pokusov na zlepšenie tej stolice či na začiatku na bolesti bruška. Ale aj tak nič nepomohli. Cumlík zo začiatku nemal rád a ja som ani nebola jeho zástancom. Až postupne na nesprávne rady okolia sme mu ho opätovne ponúkali trebárs večer pri zaspávaní (po tom ako pustil prsník) alebo cez noc, keď sa prebudil a nedalo sa mu zaspinkať ani po dojčení. Až postupne cez deň mu ho začali ponúkať staré mamy… atď. Vie bez neho byť, no vie si ho už aj sám napasovať do pusinky, čomu sa ja osobne neteším. Ak však netreba, nedávam mu ho.
    Pri dojčení po ležiačky mám aj ten problém, že kamkoľvek sa pohneme, nikdy mu neviem prsník ponúknuť len tak, keďže ľahnúť sa nám nedá. Skúšam ho sem tam dojčiť v sede, no vždy neúspešne a tak vždy skončíme v ľahu. Aj v lete však plánujeme dovolenku a cesty a dojčiť ho chcem aj naďalej. Vedela by si mi trebárs ešte na toto poradiť čosi, ako ho naladiť na dojčenie v sede?
    Ešte raz vďaka za pomoc.

    • annag says:

      Ahoj Marci, ťažko na diaľku skúšať nové polohy – toto je ideálne riešiť s poradkyňou.

      Mohla by pomôcť poloha, pri ktorej by ležal na nejakej podložke-vankúši na Tvojich kolenách a Ty by si sedela – napr. priečna poloha by zabrať mohla – to už nie je také zlé, chodiť s vankúšom oproti dojčiť len po ležiačky 🙂

      mohla by si skúsiť priložiť ho po ležiačky, počas dojčenia (keď má dobrú náladu), sa spolu s ním opatrne zdvihnúť – opäť by som to možno skúsila tak, že by pri dojčení po ležiačky ležal na nejakom vankúši, aby si ho mohla zdvihnúť spolu s podložkou

      skúšala by som len také hry koža na kožu – že by len tak ležkal na Tebe, pri Tebe a mal možnosť dotýkať sa Tvojho tela, Tvojich pŕs…. a vrámci hry by mohol i sám mať záujem prisať sa … ak vidia deti odhalený prsník mamičky, tak sa spontánne za ním ťahajú a nakoniec z toho bývajú i veľmi bizarné polohy 🙂 Malý len ešte neobjavil, že dojčiť sa dá i inak – ak mu dáš príležitosť , tak by na to mal prísť sám .

      • Marci says:

        Ahoj Annag,

        ďakujem za dobré typy, aj keď trochu oneskorene. Skúšame hry, triky…no zatiaľ neúspešne. Dúfam, že je to len otázka času 🙂

        ešte raz vďaka!

  10. Marci says:

    Milá Annag, chcela by som ťa poprosiť o radu. Škoda, že som sa k tvojmu článku nedostala skôr. Mnoho vecí by som bola bývala robila ináč. Všetko dáva taký zmysel, je tu kopa užitočných informácií a vecí kt. ani doktori sem-tam nechápu.
    Môj syn má momentálne 8 mesiacov. Ešte ho dojčím. V 5. mesiacoch sme začali so zaraďovaním ovocia či zemiačku medzi dvoma dojčeniami poobede. Cickal vtedy približne každé 3,4 hodiny. No všetky nové chute odmietal. Nikdy som mu jedno nenútila. Doktor však trval na tom, aby sme zaviedli jeden chod normálneho jedla namiesto dojčenia, pretože sme mali problém so stolicou. Malý kakal tak raz za týždeň a stolicu mal úplne tvrdú. Lekár tvrdil, že mliečko pravdepodobne úplne strávi a nemá čo kakať. Tak som pokračovala s tuhým príkrmom aj keď on to dosť odmietal. Teraz papá na obed tuhú stravu, jedno dojčenie tak vynechávam. Stolica sa upravila na 1 za tri dni. Moja prvá otázka by bola, či naozaj úplné vstrebanie mliečka mohlo byť dôvodom tak zriedkavej stolice? Mali sme s tým problém od narodenia.

    Druhá otázka je v spojitosti s refluxom. Maličký grcká od začiatku viackrát denne. Ešte stále to neustúpilo. Snažila som sa tomu nevenovať pozornosť (nakoľko sa dalo), keďže lekár tvrdil, že pokiaľ priberá je to v poriadku a že to grckanie môže byť spôsobené s nadprodukciou mliečka. Mala som nadprodukciu prvých 5. mesiacov. Odovzdala som 90 litrov mliečka nemocnici a okrem toho mám 40 litrovú mrazničku plnú mlieka. Mlieko mu vždy striekalo a tieklo po brade. Obidvaja sme boli po dojčení celí od mlieka. Dojčím ho výhradne iba po ležiačky na boku, akékoľvek iné polohy odmieta. Bolo nám to tak pohodlnejšie. Zo začiatku som skúšala po sediačky, nestíhal však pregĺgať, opakovane mu zabehlo, dusil sa. Po ležiačky mu nadbytočné mlieko vytieklo a hlavne mu nezabiehalo. Momentálne mám však taký problém, že malý je nenormálne mrzutý už posledné tri mesiace. Zo začiatku ho bolievalo bruško. To potom akoby ustúpilo, chvíľu bol akoby kľudnejší a znova nastúpila táto mrzutosť. Neobsedí, neustále mu vymýšľam nové hry a hľadám nové podnety na odpútanie pozornosti. Lekár tvrdil, že sú to zúbky, ale tie ešte nikde nie sú. Okrem toho má striedavú chuť do jedla. Raz sa dožaduje prsníka často a vypije úplne všeko, zje aj obed. Potom celý deň grcká. Neustále mu vyjde kopa mliečka. Potom aj tri dni ledva cická aj to tak každých 5,6 hodín a ani obed nechce. Nevyznám sa vňom, som už z toho nešťastná. Sú dni, kedy mám pocit, že mliečko mu zase nestačí, lebo sa ho dožaduje tak často a veľa a naopak inokedy chodím s plnými prsníkmi celý deň, lebo nechce papať celý deň.. Dôsledkom tých preplnených prsníkov je, že ho mám už teraz akoby menej. Prosím poraď mi, môže byť tá mrzutosť spojená s refluxom a pálením záhy. Mám mu naďalej ponúkať tuhú stravu na obed? Bojím sa, že v dôsledku zlých stravovacích návykov prídem o mliečko. Dá sa to všetko nejako stabilizovať, aby papal každý deň primerane? Ako by som to mohla ovplyvniť? Je to inak valibuk. Má 80cm a 10 kíl. Prvé štyri mesiace priberal kilo mesačne. Posledné mesiace sa priberanie zastavilo alebo priberie iba pár dg. Narodil sa s 4,10kg a 58cm. Inak aj spinká veľmi nepokojne, často sa budí, hneď po zaspatí aj každým 15, 20 min. kým nezaspí hlboko.

    Vopred veľmi pekne ďakujem za pomoc.

    • annag says:

      Ahoj Marci

      zriedkavá stolica u plne dojčeného bábätka nie je problém -je to fyziologický jav. Dojčené bábätko nemáva tvrdú formovanú stolicu, môže ju mať hustejšiu – pokiaľ je skutočne výlučne dojčené bez čajov,neužíva lieky . Ako to bolo u Vás, nebral povedzme niečo na reflux?

      Grckanie bolo spôsobené nadprodukciou, presne ako spomínaš. No maličký bol zároveň dosť zriedkavo dojčený – neviem , či pozná cumlík, alebo mu tak extrémne vadil silný tok mliečka, že si častejšie prsíčko trebárs len tak na upokojenie nevzal? Toto môže byť totiž jedna podstatná príčina nespokojnosti :

      – dojčenie nie je len kŕmenie, bábätko by malo mať umožnené dojčiť sa i pre smäd, pre únavu upokojenie , pomaznanie sa , štikútku, pre spláchnutie kyslelinky ak grcká atď. Keďže tých potrieb, ktoré si môže dojčením uspokojiť je veľa, logicky bábo potrebuje byť väčšinou dojčené častejšie než raz za nejaké 3-4 hodiny. A to i v období, keď už je na príkrmoch – príkrmy sa zavádzajú k dojčeniu, frekvencia dojčenia u detí na príkrmoch dokonca býva i častejšia, deti sú aktívne, viackrát si prídu na prsíčko oddýchnuť, upokojiť sa ak sa udrú,ak sa nudia, ak ich čosi nahnevá …

      A len takýmto dojčením na požiadanie sa dá dojčiť dlhodobo – viac rokov. Bez ohľadu na to, kedy a koľko papá príkrmu. Maličký nemá zlé stravovacie návyky – výkyvy sú pre deti v jeho veku normálne a veľmi časté. Bežne jeden deň zjedia plné misky príkrmu a na druhý deň vôbec nič. Presne takto to má vyzerať – bábätko nové príkrmy ochutnáva, ak sú rozmanité, ak má možnosť papať samé … tak ho to i baví, chce napodobniť mamičku, ocka , skúma rúčkami konzistenciu jedla,, jeho vône, chute , učí sa žuvať a prehĺtať husté pevné kúsky. Ide o spoznávanie, no hlavný prísun živín má stále z mliečka, práve preto sa potrebuje stále dojčiť ako vždy a možno k tomu spapá i čosi iné – to , koľko to bude záleží len a len od neho, Nedá sa prinútiť papať, musí chcieť. Úloha mamičky je ponúkať, rozhoduje sa bábätko – či pri dojčení, či pri pevných príkrmoch. Deti v jeho veku sú trošku tvrdohlavé, chcú všetko robiť samé … a už len z tohto dôvodu sa môže stať, že jeden deň sa rozhodnú nejesť nič – stačí, že cítia napr. nátlak, alebo ich niečo vyrušilo, nahnevalo … Pri častom dojčení sa môže pocit plných pŕs strácať, no ak na nich aktívne viackrát denne pije, je to v poriadku – dôležité je pozorovať dojčenie, čo bábo na prsníku vôbec robí.

      Takouto kombináciou dojčenie na požiadanie plus príkrm sa dá najlepšie zabezpečiť optimálny prísun jedla (bábätko môže zjesť rôzne dávky v rôznom čase, no z pohľadu 24 hodín je energetický príjem v priemere rovnaký, vie si to samé regulovať ) . Ak nie je dojčenie nahrádzané príkrmom, bábätko nezje príkrmu neprimerane veľa, lepšie ho strávi aj vďaka enzýmom, ktoré mliečko obsahuje.

      V praxi to teda môže vyzerať asi takto: bábo sa pred obedom prebudí, dostane na prebudenie prsíčko, po chvíľke, trebárs polhodinke príkrm a ak chce, tak na zapitie opäť prsník.

      Maličký môže byť mrzutý z x príčin – deti v jeho veku sa dokážu nudiť :-), môžu im ísť zúbky, môžu byť smädné , môžu mať potrebu tesnejšieho kontaktu s mamičkou , lebo prechádzajú separačnou úzkosťou – prsník, častejšie dojčenie by mohlo zabrať – či sa tak stane hneď, neviem naisto, pretože maličký zrejme od začiatku nemával prsíčko i na čosi iné než hlad a je možné, že už si ho nahradil povedzme cumlíkom.

      To, že niekedy papá len raz za 5-6 hodín môže mať viacero príčin, no ako prvé by som sa opäť zamerala na dojčenie na požiadanie – aby prsíčko dostal včas. Ak bábo ide čo i len jedne krát na prsník neskoro, dokáže sa tak vyviesť z miery, že už ho odmietne úplne.

  11. Renata - krakulka says:

    Ahoj Annag, nejdem mi otvorit odkaz pod clankom 😦

  12. Pizik says:

    Dobrý deň Annag. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám malého 7-týždňového synčeka, ktorý má zhruba od 4-tého týždňa problémy zrejme s bruškom. Začalo to veľkým plačom po každom kojení. Boli sme na pohotovosti, kde nám povedali, že má veľmi nafúknuté bruško a predpísali nám Sab Simplex. Nič sa však nezlepšilo. Malý pri väčšine kojení spustí veľký plač, je celý červený, vzpiera sa. Má zrejme aj problém s prdkaním a kakaním, nakoľko sa niekedy plač utíši práve keď si poprdká. Dávame feniklový čajík, skúšame rektálnu rúrku, cvičíme nožičkami, stále užíva Sab Simplex, ale nič nepomáha. Teraz nám posledný týždeň začal po každom papaní aj grckať. Boli sme u lekárky, zas sa zhrozila nad nafúknutým bruškom a poslala nás na internú ambulanciu s tým, že by bolo vhodné urobiť sono bruška na vylúčenie refluxu. Napriek tomu, že malý má v podstate viac príznakov refluxxu (grckanie – nie však oblúkom, veľmi časté štikútanie, nepokojný spánok, plač počas jedla, po jedle, počas jedenia vypína chrbátik, odtíska sa od prsníka) ten sa pri vyšetrení nepotvrdil, čomu som samozrejme rada, ale na druhej strane neviem z čoho sú tieto jeho problémy. Spočiatku som si myslela že je to kolika, ale maličký plače počas celého dňa, nie iba v určité hodiny, ako je to popisované pri kolikách. Ja si dávam na stravu pozor, snažím sa kojiť bez klobúčikov (nakoľko neviem či to nadúvanie nemôže byť spôsobené práve kojením cez klobúčiky) a už som z toho zúfalá, pretože neviem v čom je vlastne problém. Naviac mám strach aby si tým plačom nespôsobil pruh, lebo keď plačká veľmi sa mu vytláča pupček. Ak mi môžte poradiť budem veľmi vďačná. Ďakujem.

    • Janka Mich says:

      Ten popis papania na prsniku vyzera ako problem so silnym tokom mliecka – nadprodukcia. Okrem rad popisanych pre reflux, si skuste pozriet aj nadprodukciu. Tiez ako bolo spominane je velmi dolezite pohyb v spodnej casti bruska babatka – mimochodom, jedna z veci, ktora tomu brani su postolkove nohavice. Namiesto toho je vynikajuce nahradit ich nosicom – dieta ma bedrove klbiky v spravnej polohe, ale hlavne mu to robi neuveritelne dobre kvoli pohybu samotnemu a pritomnosti mamicky. Babatka miluju priamy kontakt s mamickou, idealne 24 hodin denne. Vacsinou vtedy skoro vobec neplacu a ak aj maju nejaky problem, lahsie ho znasaju.
      Ak mate moznost, skuste kontaktovat poradkynu pri dojceni vo vasom okoli, pri osobnej navsteve je moznost zhodnit spravnost prisatia a dojcenie samotne a samozrejme dat vam aj dalsie rady.

    • annag says:

      Dobrý deň, ozývam sa neskoro a veľmi sa za to ospravedlňujem. 😦

      Aby bábätko prijímalo perfektné mliečko, ktoré mu nebude spôsobovať tráviace problémy, musí sa správne prisávať na prsník. Ak sa bábätko prisáva cez klobúčiky, nedopíja prsníky až do dna a pije málo mliečka s vysokým obsahom tuku. Tuk v mliečku á však veľmi dôležitú úlohu – spomaľuje trávenie a dáva organizmu šancu mliečko dokonale spracovať. Problém robí najviac nestrávená laktóza – mliečny cukor. Tá sa v črievku rozkladá a spôsobuje nafukovanie – plynatosť, záhu. Pri klobúčikoch sa bábo môže nahltať veľa vzduchu a o to viac grckať a o to viac je zaplynené.

      Systém na Slovensku je bohužiaľ taký, že sa riešia následky a neodstraňuje príčina. Bábätká musia vlastne zbytočne podstúpiť x vyšetrení, mamičky žijú s pocitom strachu o zdravie svojich detí , horko ťažko do nich dostávajú kadejaké preparáty, lieky , v nádeji, že im bude lepšie… Pritom by stačilo mamičke pomôcť so správnym prikladaním bábätka a takisto ju naučiť efektívne dojčiť na požiadanie.

      Bolo by ideálne kontaktovať laktačnú poradkyňu, ktorá by Vám pomohla zbaviť sa klobúčikov . Samozrejme, môžem Vám poradiť čo všetko by bolo ešte nutné zmeniť, aby sa Vaše bábätko cítilo konečne dobre a aby ste si mohli dojčenie a materstvo naplno užívať. Ak sa teda stále trápite, vyplňte mi prosím dotazník, aby sme našli všetky ďalšie príčiny, ktoré jeho nepokoj spôsobujú. Často stačí ozaj málo a bábo je ako vymenené. Držím palce 🙂

      Dotazník o dojčení – online poradenstvo

  13. Boba says:

    Ahoj, prave som objavila tuto stranku, lebo som hladala na webe nejake informacie o refluxe. Syn (2,7 roka) ho sice mal, ale predpokladam, ze uz je tych informacii zasa o kusok viac. U syna bolo narocne vobec prist na to, ze mal reflux – do 4 mesiacov mal tichy reflux a potom zacal zo dna na den cely den strasne kricat (volala som to ze jaci ako jelen v ruji), predpokladam ze ho palila zaha. Tak som kupila ergonomicky nosic, detske lehatko a nejako sme to zvladli.
    Teraz mam 5 tyzdnovu dcerku a ta mi pred par dnami zacala tiez grckat. Myslim, ze to moze suvisiet s tym, ze toho mliecka uz vypije viac, tak aj viac grcka. Kupila som si do erga novorodenecku vlozku, lehatko je nachystane (zatial v nom nechce byt), nosim ju na rukach ked sa vypyta.
    Chcem sa vsak spytat na cumlik – co hovoris na jeho pouzivanie pri refluxe? Moze to cucanie naprazdno nejako pomoct? My ho sem tam pouzivame a zatial je to pre mna dobry indikator, ze jej treba grgnut – vtedy ho vypluva a ani za nic ho nechce do ust, hra tzv. cumlikovu vypluvanu 🙂
    A ake polohy su najlepsie pri dojceni? Ja ju drzim tak ako keby sedela, hlavicku ma vysoko, chrbatik jej pridrzam. V noci sme sa dojcili poleziacky, vzdy mi zaspala, ale posledne dva dni ten nahltany vzduch musi dat von.

    Este raz vdaka za clanok a tesim sa, ako si pri dojceni budem postupne citat aj ostatne 🙂

    Boba

    • annag says:

      Ahoj Boba, takýto reflux je fyziologický jav u deti bežný a v istom smere i prospešný (materské mlieko sa pri grckaní dostáva i na dýchacie sliznice , čím je bábo lepšie chránené voči infekciám z okolia) . Ak nám však bábätko veľa grcká, často je príčina spôsobe dojčenia -čiastočne v polohe, ale najmä v spôsobe , akým sa bábätko prisáva. Bábätko, ktoré pozná cumlík sa nikdy neprisáva tak dobre ako by sa mohlo , keby ho nikdy nepoznalo. Už nevie otvoriť úplne dokorán pusu, čím si nedokáže vziať do pusy veľkú časť dvorca zospodu. Výsledkom je, že si nedokáže dobre poradiť s tokom mliečka. Prehltne viac vzduchu, žalúdok je viac “rozbúrený”, reflux sa objavuje častejšie. Čím viac pozná cumlík, tým viac sa prisatie oslabuje. Sanie naprádzno napomáha tvorbe slín, čím sa vďaka peristaltickej vlne presúva obsah tráviaceho traktu správnym smerom. Ale my máme namiesto umelej náhrady bradavky (cumľa) k dispozícii dokonalý originál – bradavku. Sanie prsníka robí tú istú službu, ale bez rizika, ktoré so sebou cumlík prináša. Slabučký tok mlieka navyše oveľa lepšie a rýchlejšie kyselinku “spláchne”. Cumeľ je možno fajn pomôcka pre dieťa nedojčené, ale dojčené bábo by ho poznať nikdy nemalo. Preto Ti odporúčam cumlíka sa vzdať a namiesto toho sa zamerať na čo najlepšie prisávanie. Dobré, hlboké asymetrické prisatie je hlavný krok k spokojnosti bábätka a k zvládaniu grckania. Som si istá, že keď nebudeš cumeľ používať, oveľa lepšie spoznáš jemné odchýlky jej správania a rýchlo odhadneš, že potrebuje napr. grgať.

      Polohu je dobre hľadať takú, ktorá bábätku čo najviac vyhovuje. Každá mierne vyvýšená poloha je fajn. Poloha, ktorú opisuješ je tiež fajn, i keď po dojčení z tejto polohy by som ju rovno prekladala do nosiča a nie na podložku. Ak ju chceš po dojčení nechať v postieľke , tak zvoľ radšej priečnu, tanečník či po ležiačky. Veľmi veľa robí totiž manipulácia po dojčení, najhoršie je, ak bábätko krátko po dojčení zmení uhol, pod ktorým sa dojčilo.

      Prosím, skús posúdiť, či za nespokojnosťou maličkej nestojí len slabšie prisatie, ktoré sa ale vždy dá vylepšiť. A takisto i silný tok mliečka. Po grckaní či po odgrgnutí jej smelo ponúkni prsník, na ktorom si naposledy dojčila. Slabý tok mliečka, ako som spomínala vyššie, pomôže utlmiť pálenie záhy.

      Asymetrické priloženie

  14. Anna says:

    Mam 9.mesacneho chlapca ktory uz papa vsetko.Chcem prestat kojit ale neviem ako.

  15. Katarina Kratochvilova says:

    Ahoj Katka,
    Prosim ta o pomoc! Mam 6,5-mesacnu dcerku, ktora sa mi od 2 mesiacov veku velmi hneva na prsniku. Ma dost silny reflux (jej starsi brat na reflux dokonca bral lieky) ale nic jej nan nedavam, lebo vsetko co pises v tvojom clanku mam za sebou a je cista pravda, ze realne nic nepomaha. Mam len so syncekom dost zlu skusenost – po zavedeni prikrmov sa refluxna choroba zhorsila a zacal mat velke bolesti (tuha strava zostala v zaludku dlhsie a tazsie sa travila). Vtedy musel kvoli bolestiam zacat brat lieky proti refluxu (ktore vsak neprirodzene znizuju PH v zaludku a tym znizuju imunitu) – tie mu pomahali – bral ich do roka. Malej dcerke som pred dvoma tyzdnami zacala podavat prve prikrmy (po ukonceni 6 mesiaca) a badam na nej tu istu reakciu. Nemas pre mna nahodou nejaku radu, ako by som mohla malej pomoct, aby neskoncila na liekoch, ako jej brat? Je tu este jeden problem. Syncek sa mi na prsniku nikdy nehneval – pokojne pil – a pil velmi rad. Kojila som ho do 14 mesiacov. Dcerka sa vsak stale hneva, hlavne ked sa mi mliecko neskoro spusta (stres, nervozita, unava). Vyskusala som uz aj senovku, benedikt, vineu, caro, homeopatika… Dcerka mi nikdy neostane na prsniku prisata aj po skonceni pitia – nikdy na prsniku nezaspi… Som z toho dost nestastna 😦 Porad mi prosim aj nieco na to neskorsie spustanie mlieka, ak mozes. Pisala som ti uz aj mail asi pred mesiacom, ale odpoved neprisla. Dakujem vopred za reakciu.
    K

    • annag says:

      ahoj Katka, prepáč, bola som celý mesiac mimo internetu a len posledné dni postupne odpovedám na otázky, mám ešte cez 300 nevybavených mailov. Odpoviem Ti na mail spred mesiaca.

    • Sasa says:

      Dobry den, prosim viete mi preposlat odpoved na vasu reakciu? Myslim, ze mame so syncekom podobny problem, ma tichy reflux a ked som mu zacala davat prikrmy, situacia sa mi zda, ze sa zhorsila. Preto patram po clankoch typu – reflux a prirkmy. Dakujem Sasa

  16. marcela says:

    Ahoj Annag. Aj ja ťa chcem poprosiť o radu. Aj moja dcérka mala reflux. Mliečka bolo dosť, papala hltavo a vôbec si po papaní neodgrgla, skúšali sme viaceré polohy na odgrgávanie. Urobili sme pár opatrení, vyvýšili matrac v postieľke, hlavičku pri kojení má vyššie. Po asi 2 mesiacoch grckanie prestalo. Dokonca si dcérka už aj občas pekne odgrgla a bolo vidieť, že je kľudnejšia. Teraz má dcérka necelé 4 mesiace a posledný týždeň zase začala grckať. Niekedy si aj pekne odgrgne a vzápätí sa ešte pogrcká. Posledný týždeň sa už viackrát stalo, napr,keď sme boli v meste, napapala sa, asi 15 minút som ju držala, ale negrgla si, tak som ju uložila do kočára, kde zaspinkala. Asi za 30 minút sa prebrala so strašným plačom, ale tak, že som ju nevedela vôbec utíšiť až sa zadúšala a keď som ju zobrala na ruky, tak za chvíľu si odgrgla a ešte sa aj pogrckala. A stalo sa to aj dnes. Pekne sa napapala, podotýkam, že to už nemám ani nadprodukciu, takže papá kľudne a pomaly. Keď dopapala, nechala som ju odgrgnúť na pleci, ale 20 minút nič a v tom strašný plač, chúďatko,nevedela som, čo s ňou mám robiť. Skúšala som všetky polohy, len aby som ju netlačila na bruško a plakala,až som myslela, že sa mi zadusí. Plakala som s ňou, lebo som nevedela ako jej mám pomôcť. Asi po polhodine ukrutného plaču mi od únavy zaspinkala na pleci. Hodinku spala a potom sa už zobudila kľudná. Mám pocit, že ju asi muselo bolieť strašne bruško. Neviem, či robím niečo zle, alebo prečo sa to grckanie vrátilo. Bojím sa, aby to nebolo niečo vážnejšie. Zvažujem pondelňajšiu návštevu u našej dr. Ešte pár info. Dcérka je len dojčená. Nedávam žiadny čaj ani vodu. Stále dojčím na požiadanie, cez deň niekedy aj každú hodinu, akurát poobede prespí trošku dlhšie, tak vtedy tak po 3 hod. A ešte sa chcem spýtať. Posledný týždeň v noci papá každé 2 hodiny, po návrate z pôrodnice spávala od 22-4tej, asi od 2.mesiaca papala v noci každé 3-4 hod, ale teraz už každé 2 hod. Papá asi 5-7 minút, tak papala síce od narodenia, ale vtedy toho mliečka bolo viac. Dá sa ten jej režim nejako zmeniť? Teda,aby sa napapala dlhšie, alebo viac a vydržala potom dlhšie spinkať? Lebo ona sa za tých 5-7 minút napapá a potom zaspí na prsníku a za 2 hodiny už pýta zas. ( v noci si tiež neodgrgne, ale v noci negrcká ani neplače, že by bolelo bruško) Ona je síce spokojná, ale ja som ráno max unavená:(

    • annag says:

      Ahoj Marcelka, odpovedám oneskorene, ozvi sa mi prosím, či sa niečo zmenilo, aby som odpovedala na aktuálny stav. Čítala si si i článok o grganí bábätka?

      Do režimu takého malého bábätka by sa nemalo zasahovať, dve hodiny je ešte normálny interval, pri deťoch sa režim mení často, ich čas plynie inak než u dospelých. To čo pre nás znamená rok, je pre nich povedzme jeden mesiac – ako bábätko rastie, tak sa menia jeho záujmy i správanie – vrátane spánku. Neviem, aké máte zvyky, ale je fajn naučiť sa relaxovať s bábätkom – dojčiť či ho napr. v spoločnej posteli , teda popri dojčení i driemať (spať), bez odgrgávania, zbytočného prebaľovania …

      • marcela says:

        Ahoj Katka. Ako som písala naposledy, grckanie prešlo, takže u dr sme nakoniec neboli, ale máme za sebou asi 3 ďalšie záchvaty plaču, tak,ako som opisovala vyššie. Zaujímavé, že v noci ani doobeda sa to zatiaľ nestalo, len raz okolo 15tej a ostatné až večer okolo 18tej. Naposledy to konečne so mnou zažl aj manžel, lebo dovtedy ho to v´ždy akosi obišlo, tak mi konečne uveril, že ten plač je naozaj hrozný a nedá sa dieťatko naše nijako utíšiť. Niekedy to už ani nebol plač, skôr také bolestivé výkriky,akoby vysoké škrekľavé tóny. Som z toho vtedy naozaj zúfalá, lebo neviem, ako by som jej vtedy mala pomôcť. Článok o grganí som čítala. Dcérka pije pekne pomaly, keď zaspinká na prsníku, hlavne v noci, tak ju nedávam odgrgnúť, opatrne ju preložím do postieľky a spinká ďalej. Cez deň mi dá často najavo, že si potrebuje grgnúť, tak ju vždy pomaly zdvihnem a krásne si grgne za pár sekúnd. Ale niekedy sa napapá a potom ju nosím a tlapkám po chrbátiku, alebo hladkám a nič. Ale vlastne ten záchvat plaču mala aj keď zaspinkala na prsníku, opatrne som ju položila do kočára, keď sme boli práve vonku, a po polhodine sa zobudila so strašným plačom a nedala sa utíšiť. Ako keby mala nejaké krče v brušku, a potom si grgne alebo grcne za polhodinu a je dobre. Neviem, či jej dobre netrávi, alebo čo môže byť na vine. Mám pocit, že keby som ju nedávala po každom papaní odgrgnúť, tak by takéto stavy mala oveľa čatsejšie. Viem, že teraz máš toho veľa, ale keď si nájdeš chvíľu čas, budem rada, keď odpíšeš. Ďakujem

        • annag says:

          Ahoj Marcelka, ako vidíš, v noci to funguje – a nejde o to, že je noc, ide o to, že v noci využívaš spôsob, ktorý bábätku umožňuje dobre tráviť mliečko, upokojiť bruško…

          ale k veci – je možné, že po 20 minútach si potrebuje trebárs grgnúť , možno ju len páli záha. Možno sa jej len chce po dojčení kakať či pukať a tým, že sa namáha a hýbe sa, si zároveň i grgne alebo čo to vygrcká. V podstate na tom nie je nič zlé, ak sa nám bábätko takto chystá rozplakať, resp. i úplne rozplače, je fajn ako prvú pomoc ponúknuť prsník – skúšala si to? Niekedy to vyzerá že by sa v takom plači neprisalo určite, no akonáhle zistí, že je prsník v blízkosti, s chuťou si ho vezme a v zápätí sa upokojí. Dojčením sa totiž spustí peristaltická vlna, ktorá posúva obsah tráviaceho traktu správnym smerom a bábätku sa ľahšie uvoľnia trebárs nahromadené plyny, mliečko spláchne kyselinku…Ak by to nešlo, skús si v takej chvíli sadnúť do polosedu trebárs na gauč, polož si ju bruškom na seba tak, aby mala prsník v blízkosti. Po chvíľke by sa mohla upokojiť a zadriemať, resp. by sa mohla na prsník v takej polohe pekne prisať a jeho saním upokojiť.

  17. luciaj says:

    Výborný článok, výborná stránka … škoda, že som si všetky tieto info neprečítala už pred 3 rokmi pri dcérke, pretože sme sa natrápili s refluxom, neprospievaním, dodnes dcérka nechce poriadne jesť, ale aspoň som vydržala ju dojčiť 2 roky . Teraz čakám synčeka, tak dúfam, že sa všetkým predchádzajúcim chybám vyvarujem 🙂

  18. sandra says:

    Ďakujem za tento článok, veľmi mi pomohol aj ako matke a aj ako lekárke. Ešte raz ďakujem!!!! Toto nás v škole žiaľ neučia… 😦

    • annagsk says:

      Sandra, ďakujem za pochvalu, veľmi si to vážim 🙂

      Ešte by som upozornila na priložený odkaz odporúčaní ESPGHAN – u nás na SK sa napr. často robia ultrazvukové vyšetrenia refluxu, ktorý oni vôbec neodporúčajú pre nepresné, falošné výsledky . Odporúčajú sa rôzne antirefluxné formule a zahusťovadlá atď. , bolo by fajn, ak by si tieto odporúčania lekári prečítali. Však takéto vyšetrenia sa spájajú so zbytočným stresom mamičiek, detí a nezmyselným míňaním peňazí… nehovoriac o tom, že sa spájajú s predčasným odsatvením bábätka.

  19. Jana Kuzmova says:

    …no dobre ale ako sa este da odgrgavat babatko ked v polohe na pleci sa neodporuca koli tlaceniu na zaludok? Existuje este nejaka ina metoda? Setrnejsia poloha?

    • annagsk says:

      Ahoj Janka,

      pokiaľ bábätko nadojčíš a po dojčení ho necháš i chvíľu nenutritívne sať naprázdno, prípadne ešte necháš bábo len tak ležať pri prsníku – tak ono sa (ak to bude potrebovať ) samé po chvíľke trošku preberie, začne mrviť. Keď ho vtedy zdvihneš , tak ono si zrejme odgrgne ešte pri zdvíhaní . Skutočne stačí zdvihnúť v správnej chvíli bábo vertikálne na hruď, či staršie posadiť na koleno a vzápätí si raz dva grgne.

      Mamičky často nenechávajú bábätka po dojčení ani na chvíľku oddýchnuť v polohe ako sa dojčili a rušia ich nekonečné minúty pokusmi o grganie. Dojčené bábätko, ktoré sa správne prisáva a pokojne dojčí, v skutočnosti len málokedy potrebuje grgať. Oddych, upokojenie žalúdku po dojčení je oveľa dôležitejší krok pre spokojnosť bábätka.

      Často si spájame nespokojnosť bábätka s neogrgnutím, kolikou … a pritom ono je nespokojné len preto, že mu nedáme po dojčení pokoj a riešime niečo, čo ho vôbec netrápi. 🙂

  20. Lucie Vopravilova says:

    Katko, jak to děláš, že všechny tvoje články dávají takový smysl 🙂

Pridaj komentár